Letersi

E

Detyre hulumtuese

DETYRE PORTOFOLI
LENDA : Letersi
TEMA : UDHETIM NE LETERSINE REALISTE
PUNOI : Esi Paja
Per te udhetuar na nevojitet te jemi te informohemi se ku
do te “arratisemi” per disa momente.Plani yne eshte qe te
gjendemi afer shekullit XIX ku kemi te zhvilluara dy
drejtime letrare realizmi dhe simbolizmi.Por ne do
udhetojme vetem ne letersine realiste si fillim fjala relizëm
rrejdh nga latinishtja realis që dmth I VËRTETË.Realizmi
si drejtim letrar, si epokë letrare u paraqit në gjysmën e
dytë të shek. XIX në Francë dhe zgjati deri në vitet 60 – 70
të shek. XIX.Fillimisht u paraqit në shtetet ku kundërthëniet
shoqërore ishin më të theksuara prandaj atje u paraqit më
fuqishëm si në : Francë, Angli, Rusi, kurse në shtetet të
cilat ende kishin nevojë për unitet kombëtar u paraqit më
dobët.
Realizmi si periudhë letrare u krijua për t’ju kundërvënë
idealeve të krijuara prej romantikëve.Kjo epokë e vuri
theksin në pasqyrimin kritik të realitetit të kohës.Sipas
realistëve njeriu qëndron përballë realitetit dhe njeriu sipas
tij ose bie viktimë e tij ose produkt i realitetit.Termi
realizëm në letërsi ka kuptimin e metodës letrare, shkollës
letrare, drejtimit dhe doktrinës letrare, pra është një
formacion i ri stilistik.Tematika që trajtohej ishte aktuale
dhe paraqiste probleme me të cilat përballet shoqëria
njerëzore.Realizmi u jep shkrimtarëve liri veprimi.Kjo liri
veprimi e shkrimtarit realist vihet kudo në temat, në
personazhët, në konfliktet, në gjuhën, në gjinitë e
ndryshme letrare, në thurrjen e në zhvillimin e veprimit.
Le te flasim paksa per shkrimtaret e kesaj periudhe pasi
ishin ata qe mundesuan kete drejtim letrar dhe disa nga
kryeveprat me te medhe boterore ne I studiojme dhe
arratisemi ne to fale tyre.Ato ishin te lire të zgjedhin temat
dhe meqenese ishin te lire,kishin mundësi të paraqisnin
personazhe të ndryshme dhe personazhët t’i marrin nga
shtresat e klasat e ndryshme shoqërore.Personazhët
paraqiten më të gjallë, më të plotë e më të ndryshëm nga
ata të klsikëve dhe të romantikëve sepse janë marrë
drejtpërdrejtë nga jeta apo realiteti.Shkrimtari realist nuk
guxon të mendojë as për të mirën e as për të keqen, as
për të bukurën as për të shëmtuarën sepse e vërteta
është preokupim kryesor i tij.Shkrimtari realist dënon
humbjen e vlerave njerëzore në shoqërinë e
korruptuar,prandaj arti i tij u quajt REALIZËM KRITIK.
Shkrimtarët realist mbajtën qëndrim kritik ndaj
aristokracisë, privilegjeve, paragjykimeve dhe veseve të
saja.Realistët krijojnë tipa, karaktere të gjalla që
përfaqësojnë kategori njerëzish me tipare të
përbashkëta.Realistët shkruajnë me një gjuhë të afërt dhe
të qartë për të gjithë pra gjithcka ishte SI N’JETE.
PAK KULTURE PARA SE TE ARRATISEMI NEPER
KRYEVEPRAT E SHKRIMTAREVE TE REALIZMIT.
Realizmi u zhvillua ne tri faza qe jane :
I- REALIZMI I HERSHËM
Kjo fazë karakterizohet me përmbajtjen dhe komentin
moralizues. Përfaqësues të kësaj faze janë:
Balzaku në Francë, Çarls Dikens në Angli dhe Gogoli
në Rusi.
II- REALIZMI I ZHVILLUAR
Kjo fazë merr hov pas Revolucionit frances(1848).Këtu
personazhi kryesor paraqitet si determinues i
marrëdhënieve shoqerore.
Përfaqësuesit kryesore janë: Flober në Francë dhe
Turgeniev në Rusi.
III- REALIZMI I LARTË
Paralajmëron shthurrjen e parimeve realiste dhe
paraqitjen e formave të reja moralizuese.
Në këtë fazë pikëpamjet e shkrimtarit afrohen me
ndjenjat e personazhit gjë që shpie drejt monologut të
brendshëm.
Shkrimtarët : Tolstoj dhe Dostojevski
SHKRIMTARET QE NA MUNDESOJNE ARRATISJEN NE
LETERSINE REALISTE
Honore de Balzak
Balzaku (1799- 1850), shkrimtari gjenial i Francës dhe i
Evropës së shekullit 19-të.Balzaku është shkrimtari më i
madh dhe më i lexuari i gjysmës së parë të shekullit të 19-
të.Njohja e tij gjeniale e realitetit dhe kontradiktave në
shoqërinë feudale-borgjeze të kohës, ka bërë që veprat e
tij të kenë qenë burim i njohurive edhe për filozofët dhe
shkrimtarët më të njohur e më të mëdhenj të Evropës e
botës së asaj kohe. Gjeniu i filozofisë së materializmit
dialektik.
Disa nga titujt e kryeveprave te tij :
 Xha Gorio (frëngjisht: Père Goriot)
 Gobseku (frëngjisht: Le Gobsèque)
 Evgjeni Grande (frëngjisht: Eugénie Grandet)
 Fajdexhiu (frëngjisht: L'Usurier)
 Le Shuons (1829)
 Shkëlqimi dhe rënia e kurtizaneve
 Kushëriri Pons (frëngjisht: Le cousin Pons)
 Kushërira Betë (frëngjisht: La cousine Bette)
 Iluzionet të humbura (frëngjisht: Les illusions perdues)
 Fshatarë
 Lë médsë dë shampanj (Mjeku i fshatit, 1833)
Balzaku dominon gjithë shekullin e XIX. Gazetar, industrialist i
munguar, krijues i afërsisht njëqind romaneve në 20 vjet, figurë
brilante e një shoqërie së cilës ai përfundon duke iu imponuar,
Balzak përzihet me “fëmijën e shekullit” duke kontribuar në
krijimin e një miti : një burrë aventurash dhe dëshirash në të
njëjtën kohë edhe ëndërrimtar, i plagosur nga kontradiktat e jetës
moderne. Në qoftë se Balzaku shpallte dy të vërtetat e tij, fronin
dhe altarin, Hygo dallonte tek ai një shkrimtar revolucionar ;
ndërsa bashkëkohësit e tij e merrnin për realist, Bodler e
përshëndet si një vizionar të mrekullueshëm. Vepra e tij
përshkohet nga tensione dinamike dhe kritike. Ajo jeton : Është ky
kompleksitet i pabesueshëm që e bën Komedinë hyjnore një
vepër madhore me përmasa botërore.
Gustav Flober
(12 dhjetor 1821 - 8 maj 1880) ishte një shkrimtar
francez, autor i kryeveprës Zonja Bovari.Ai është një
nga novelistët më të njohur francez të Shekullit XIX
shek. XIX,që u lind në kohën kur po lulëzonte
romantizmi i Hygoit, Vinjisë, Mishlesë dhe i
Shatobrianit, të cilët i admiroi gjatë gjithë lulezimit
Rrugëtimet me frytdhënëse të Floberit ishin ato në
Britani pastaj në Egjipt, Greqi, dhe Azinë e Vogël, ai
pasqyroi gjithçka që përjetoi prej tyre në letrat dhe
shënimet e udhëtimit.
Disa nga titujt e kryeveprave te tij :
•Rêve d'enfer (Ëndërr Ferri) (1837)
•Memoirs of a Madman (Kujtimet e një të çmenduri) (1838)
•Madame Bovary (Zonja Bovari) (1857)
•Le Candidat (Kandidati) (1874)
•The Temptation of Saint Anthony (Tundimi i Shën Antonit) (1874)
•Dictionary of Received Ideas (Fjalor i ideve të pranuara) (1911)
Lev Nikolayevich Tolstoy
(9 shtator/28 gusht, 1828- 20 nëntor, 1910), ishte shkrimtar
rus, novelist, eseist, dramaturg dhe filozof. Rrjedh nga
familja aristokrate e Tolstojve. Njihet për dy veprat kryesore
Lufta dhe paqja dhe Ana Karenina. Edhe sa ishte gjallë Leon
Tolstoi, fama e tij doli edhe jashtë kufijëve rus. Ai i tregoi
regjimit carist dhe të gjithë dinastisë së atij regjimi, se si
duhet ndertuar jeta. Leo me forcen e tij dridhi fronin e
Nikollës II, por Nikolla II kurrë nuk arriti t'ia dridhte fronin
mbretëror Leon Nikolajevic Tolstoit; fron moral, te cilin ia
dhuruan lexuesit e tij.Vepra e tij e parë ishte përkthimi "Një
udhëtim sentimental në Francë dhe Itali". Më 1851 ai shkroi
një histori të shkurtër me titull "Historia e të djeshmes" si dhe
një varg veprash të tjera.
Disa nga veprat e tij :
 Fëmijëria, 1852)
 Djalëria, 1854)
 Rinia, 1856)
 Tregimet e Sevastopolit, (1855, 1856)
Fjodor Dostojevski
Fjodor Dostojevski është një nga romancierët më të mëdhenj të
letërsisë ruse dhe botërore të shekullit të XIX, i cili vuri themelet e
prozës së gjatë për fuqinë përshkruese, depërtimin e thellë
psikologjik dhe peshën e madhe që i dha letërsisë në komunikimin
me lexuesinFjodor Dostojevski ka lindur më 11 nëntor 1821, Moskë,
Rusi. Jeta e autorit rus Fjodor Dostojevski, ndër figurat më të shquara
të literaturës botërore, ishte dëshmi e kësaj lloj vuajtjeje. Ai u bë i
famshëm për krijimin e "heroit të rrugës", një protagonist i mohuar
nga shoqëria dhe në kërkim të shpengimit. Në novelat e tij ai
eksploron temat e mëkatit, moralitetit dhe shpengimit të njeriut
modern.
DISA NGA VEPRAT E TIJ :
 “Krimi dhe Ndëshkimi”
 “Vëllezërit Karamazov”
 “Heroit të rrugës”
 “Njerëz të varfër”

Recomendados

Viktor Hygo por
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygobusinessforlife
1.3K visualizações9 slides
letersia moderniste por
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.4K visualizações7 slides
Analizë e veprës së një autori por
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
5.5K visualizações10 slides
Romantizmi por
RomantizmiRomantizmi
RomantizmiArlind Ymeri
25.1K visualizações1 slide
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ por
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJSadiona Abazaj
13.1K visualizações8 slides
Honore de balzak por
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzakAlush Kryeziu
8.1K visualizações10 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

shkrimtaret e brezit te humbur por
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.2K visualizações12 slides
Ulliam shekspir por
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspirNazlije Sope
26.8K visualizações35 slides
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 por
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
8.2K visualizações12 slides
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE por
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREAnja Cami
9.3K visualizações18 slides
Jeronim De Rada por
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De RadaMuki Huduti
12.4K visualizações7 slides
Projekt por
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.2K visualizações
Ulliam shekspir por Nazlije Sope
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
Nazlije Sope26.8K visualizações
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 por lira kuca
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
lira kuca8.2K visualizações
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE por Anja Cami
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIREJETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
JETA DHE VEPRAT E CHARLES BAUDELAIRE
Anja Cami9.3K visualizações
Jeronim De Rada por Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K visualizações
Projekt por Orgest Balliu
ProjektProjekt
Projekt
Orgest Balliu13.4K visualizações
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof. por Mujasera Aliu
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Mujasera Aliu905 visualizações
Uilliam Shekspir por Diana Lamaj
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
Diana Lamaj3.3K visualizações
Letersia nen Diktature por Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K visualizações
Jeronim de rada por Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K visualizações
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe por sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K visualizações
Millosh Gjergj Nikolla por Vilma Kafexhiu
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu17.8K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K visualizações
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre por Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K visualizações
Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K visualizações
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K visualizações
Kostandin Kristoforidhi por Martina Shtufi
Kostandin KristoforidhiKostandin Kristoforidhi
Kostandin Kristoforidhi
Martina Shtufi2.4K visualizações
Lasgush por nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K visualizações

Similar a Letersi

Kufizimet e letersise gjate diktatures por
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesDarla Evangjeli
9.9K visualizações10 slides
Modernizmi ne letersi por
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiaxheta axheta
667 visualizações13 slides
Xhejms Xhojsi por
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiArlind Nishori
559 visualizações1 slide
Humaniste dhe rilindesit kryesore por
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesoremcpu2546
588 visualizações6 slides
Humanizmi dhe Renesansa por
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaShkollë
1.4K visualizações9 slides
Jeronim dhe dritero por
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero#MesueseAurela Elezaj
2.3K visualizações18 slides

Similar a Letersi(20)

Kufizimet e letersise gjate diktatures por Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K visualizações
Modernizmi ne letersi por axheta axheta
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersi
axheta axheta667 visualizações
Xhejms Xhojsi por Arlind Nishori
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms Xhojsi
Arlind Nishori559 visualizações
Humaniste dhe rilindesit kryesore por mcpu2546
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546588 visualizações
Humanizmi dhe Renesansa por Shkollë
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë1.4K visualizações
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K visualizações
Lin DELIJA - Punimi Perfundimtar por Bujar Kapllani
Lin DELIJA - Punimi PerfundimtarLin DELIJA - Punimi Perfundimtar
Lin DELIJA - Punimi Perfundimtar
Bujar Kapllani268 visualizações
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K visualizações
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (... por Lingua culture
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Vargas Llosa, Lectio magistralis (përkthim në shqip), Università di Firenze (...
Lingua culture585 visualizações
Rilindja Kombetare Shqiptare por Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K visualizações
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri por Ergi Nushi
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi55.7K visualizações
Don Kishoti por Denis Lezo
Don Kishoti Don Kishoti
Don Kishoti
Denis Lezo7.1K visualizações
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare por #MesueseAurela Elezaj
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
#MesueseAurela Elezaj11.7K visualizações
Faik konica por Darla Evangjeli
Faik konicaFaik konica
Faik konica
Darla Evangjeli2.3K visualizações
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI? por Albania Energy Association
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?
Albania Energy Association1.8K visualizações
Gjenerali i ushtrise se vdekur por Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K visualizações
Gjergj Fishta por OrgesaIbri
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
OrgesaIbri1K visualizações
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K visualizações

Letersi

 • 1. DETYRE PORTOFOLI LENDA : Letersi TEMA : UDHETIM NE LETERSINE REALISTE PUNOI : Esi Paja
 • 2. Per te udhetuar na nevojitet te jemi te informohemi se ku do te “arratisemi” per disa momente.Plani yne eshte qe te gjendemi afer shekullit XIX ku kemi te zhvilluara dy drejtime letrare realizmi dhe simbolizmi.Por ne do udhetojme vetem ne letersine realiste si fillim fjala relizëm rrejdh nga latinishtja realis që dmth I VËRTETË.Realizmi si drejtim letrar, si epokë letrare u paraqit në gjysmën e dytë të shek. XIX në Francë dhe zgjati deri në vitet 60 – 70 të shek. XIX.Fillimisht u paraqit në shtetet ku kundërthëniet shoqërore ishin më të theksuara prandaj atje u paraqit më fuqishëm si në : Francë, Angli, Rusi, kurse në shtetet të cilat ende kishin nevojë për unitet kombëtar u paraqit më dobët. Realizmi si periudhë letrare u krijua për t’ju kundërvënë idealeve të krijuara prej romantikëve.Kjo epokë e vuri theksin në pasqyrimin kritik të realitetit të kohës.Sipas realistëve njeriu qëndron përballë realitetit dhe njeriu sipas tij ose bie viktimë e tij ose produkt i realitetit.Termi realizëm në letërsi ka kuptimin e metodës letrare, shkollës letrare, drejtimit dhe doktrinës letrare, pra është një formacion i ri stilistik.Tematika që trajtohej ishte aktuale dhe paraqiste probleme me të cilat përballet shoqëria njerëzore.Realizmi u jep shkrimtarëve liri veprimi.Kjo liri veprimi e shkrimtarit realist vihet kudo në temat, në personazhët, në konfliktet, në gjuhën, në gjinitë e ndryshme letrare, në thurrjen e në zhvillimin e veprimit.
 • 3. Le te flasim paksa per shkrimtaret e kesaj periudhe pasi ishin ata qe mundesuan kete drejtim letrar dhe disa nga kryeveprat me te medhe boterore ne I studiojme dhe arratisemi ne to fale tyre.Ato ishin te lire të zgjedhin temat dhe meqenese ishin te lire,kishin mundësi të paraqisnin personazhe të ndryshme dhe personazhët t’i marrin nga shtresat e klasat e ndryshme shoqërore.Personazhët paraqiten më të gjallë, më të plotë e më të ndryshëm nga ata të klsikëve dhe të romantikëve sepse janë marrë drejtpërdrejtë nga jeta apo realiteti.Shkrimtari realist nuk guxon të mendojë as për të mirën e as për të keqen, as për të bukurën as për të shëmtuarën sepse e vërteta është preokupim kryesor i tij.Shkrimtari realist dënon humbjen e vlerave njerëzore në shoqërinë e korruptuar,prandaj arti i tij u quajt REALIZËM KRITIK. Shkrimtarët realist mbajtën qëndrim kritik ndaj aristokracisë, privilegjeve, paragjykimeve dhe veseve të saja.Realistët krijojnë tipa, karaktere të gjalla që përfaqësojnë kategori njerëzish me tipare të përbashkëta.Realistët shkruajnë me një gjuhë të afërt dhe të qartë për të gjithë pra gjithcka ishte SI N’JETE.
 • 4. PAK KULTURE PARA SE TE ARRATISEMI NEPER KRYEVEPRAT E SHKRIMTAREVE TE REALIZMIT. Realizmi u zhvillua ne tri faza qe jane : I- REALIZMI I HERSHËM Kjo fazë karakterizohet me përmbajtjen dhe komentin moralizues. Përfaqësues të kësaj faze janë: Balzaku në Francë, Çarls Dikens në Angli dhe Gogoli në Rusi. II- REALIZMI I ZHVILLUAR Kjo fazë merr hov pas Revolucionit frances(1848).Këtu personazhi kryesor paraqitet si determinues i marrëdhënieve shoqerore. Përfaqësuesit kryesore janë: Flober në Francë dhe Turgeniev në Rusi. III- REALIZMI I LARTË Paralajmëron shthurrjen e parimeve realiste dhe paraqitjen e formave të reja moralizuese. Në këtë fazë pikëpamjet e shkrimtarit afrohen me ndjenjat e personazhit gjë që shpie drejt monologut të brendshëm. Shkrimtarët : Tolstoj dhe Dostojevski
 • 5. SHKRIMTARET QE NA MUNDESOJNE ARRATISJEN NE LETERSINE REALISTE Honore de Balzak Balzaku (1799- 1850), shkrimtari gjenial i Francës dhe i Evropës së shekullit 19-të.Balzaku është shkrimtari më i madh dhe më i lexuari i gjysmës së parë të shekullit të 19- të.Njohja e tij gjeniale e realitetit dhe kontradiktave në shoqërinë feudale-borgjeze të kohës, ka bërë që veprat e tij të kenë qenë burim i njohurive edhe për filozofët dhe shkrimtarët më të njohur e më të mëdhenj të Evropës e botës së asaj kohe. Gjeniu i filozofisë së materializmit dialektik. Disa nga titujt e kryeveprave te tij :  Xha Gorio (frëngjisht: Père Goriot)  Gobseku (frëngjisht: Le Gobsèque)  Evgjeni Grande (frëngjisht: Eugénie Grandet)  Fajdexhiu (frëngjisht: L'Usurier)  Le Shuons (1829)  Shkëlqimi dhe rënia e kurtizaneve  Kushëriri Pons (frëngjisht: Le cousin Pons)
 • 6.  Kushërira Betë (frëngjisht: La cousine Bette)  Iluzionet të humbura (frëngjisht: Les illusions perdues)  Fshatarë  Lë médsë dë shampanj (Mjeku i fshatit, 1833) Balzaku dominon gjithë shekullin e XIX. Gazetar, industrialist i munguar, krijues i afërsisht njëqind romaneve në 20 vjet, figurë brilante e një shoqërie së cilës ai përfundon duke iu imponuar, Balzak përzihet me “fëmijën e shekullit” duke kontribuar në krijimin e një miti : një burrë aventurash dhe dëshirash në të njëjtën kohë edhe ëndërrimtar, i plagosur nga kontradiktat e jetës moderne. Në qoftë se Balzaku shpallte dy të vërtetat e tij, fronin dhe altarin, Hygo dallonte tek ai një shkrimtar revolucionar ; ndërsa bashkëkohësit e tij e merrnin për realist, Bodler e përshëndet si një vizionar të mrekullueshëm. Vepra e tij përshkohet nga tensione dinamike dhe kritike. Ajo jeton : Është ky kompleksitet i pabesueshëm që e bën Komedinë hyjnore një vepër madhore me përmasa botërore.
 • 7. Gustav Flober (12 dhjetor 1821 - 8 maj 1880) ishte një shkrimtar francez, autor i kryeveprës Zonja Bovari.Ai është një nga novelistët më të njohur francez të Shekullit XIX shek. XIX,që u lind në kohën kur po lulëzonte romantizmi i Hygoit, Vinjisë, Mishlesë dhe i Shatobrianit, të cilët i admiroi gjatë gjithë lulezimit Rrugëtimet me frytdhënëse të Floberit ishin ato në Britani pastaj në Egjipt, Greqi, dhe Azinë e Vogël, ai pasqyroi gjithçka që përjetoi prej tyre në letrat dhe shënimet e udhëtimit. Disa nga titujt e kryeveprave te tij : •Rêve d'enfer (Ëndërr Ferri) (1837) •Memoirs of a Madman (Kujtimet e një të çmenduri) (1838) •Madame Bovary (Zonja Bovari) (1857) •Le Candidat (Kandidati) (1874) •The Temptation of Saint Anthony (Tundimi i Shën Antonit) (1874) •Dictionary of Received Ideas (Fjalor i ideve të pranuara) (1911)
 • 8. Lev Nikolayevich Tolstoy (9 shtator/28 gusht, 1828- 20 nëntor, 1910), ishte shkrimtar rus, novelist, eseist, dramaturg dhe filozof. Rrjedh nga familja aristokrate e Tolstojve. Njihet për dy veprat kryesore Lufta dhe paqja dhe Ana Karenina. Edhe sa ishte gjallë Leon Tolstoi, fama e tij doli edhe jashtë kufijëve rus. Ai i tregoi regjimit carist dhe të gjithë dinastisë së atij regjimi, se si duhet ndertuar jeta. Leo me forcen e tij dridhi fronin e Nikollës II, por Nikolla II kurrë nuk arriti t'ia dridhte fronin mbretëror Leon Nikolajevic Tolstoit; fron moral, te cilin ia dhuruan lexuesit e tij.Vepra e tij e parë ishte përkthimi "Një udhëtim sentimental në Francë dhe Itali". Më 1851 ai shkroi një histori të shkurtër me titull "Historia e të djeshmes" si dhe një varg veprash të tjera. Disa nga veprat e tij :  Fëmijëria, 1852)  Djalëria, 1854)  Rinia, 1856)  Tregimet e Sevastopolit, (1855, 1856)
 • 9. Fjodor Dostojevski Fjodor Dostojevski është një nga romancierët më të mëdhenj të letërsisë ruse dhe botërore të shekullit të XIX, i cili vuri themelet e prozës së gjatë për fuqinë përshkruese, depërtimin e thellë psikologjik dhe peshën e madhe që i dha letërsisë në komunikimin me lexuesinFjodor Dostojevski ka lindur më 11 nëntor 1821, Moskë, Rusi. Jeta e autorit rus Fjodor Dostojevski, ndër figurat më të shquara të literaturës botërore, ishte dëshmi e kësaj lloj vuajtjeje. Ai u bë i famshëm për krijimin e "heroit të rrugës", një protagonist i mohuar nga shoqëria dhe në kërkim të shpengimit. Në novelat e tij ai eksploron temat e mëkatit, moralitetit dhe shpengimit të njeriut modern. DISA NGA VEPRAT E TIJ :  “Krimi dhe Ndëshkimi”  “Vëllezërit Karamazov”  “Heroit të rrugës”  “Njerëz të varfër”