O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Genetski modifikovana hrana

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio

Confira estes a seguir

1 de 10 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Quem viu também gostou (20)

Anúncio

Semelhante a Genetski modifikovana hrana (17)

Mais de Ena Horvat (20)

Anúncio

Genetski modifikovana hrana

  1. 1. Uradio:Branislav Bakic
  2. 2. Genetski modifikovani organizmi se mogu definisati kao organizmi u kojima je genetski materijal (DNK) izmenjen na veštacki način. Tehnologija kojom se to postiže se često naziva “moderna biotehnologija”,”genetska tehnologija” ili “genetski inženjering”Ovom tehnologijom je takoĎe moguće selektovani gen iz jednog organizma uneti u drugi, čak meĎu vrstama koje nisu srodne.
  3. 3. Čovek genetski "modifikuje", menja vekovima. Od hrane do životinja. MeĎutim, u prošlosti je postojala samo jedna metoda - selekcija.
  4. 4. Prva modifikovana biljka koja se pojavila na tržištu je paradajz, još 1994. godine. Od tada ne prestaje proizvodnja genetski modifikovanih biljaka. Najviše se gaje soja, kukuruz, uljana repica, pamuk.
  5. 5. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) nabraja potencijalne rizike za ljudsko zdravlje,a medju nijma se ističe: direktan uticaj na ljudsko zdravlje – toksičnost.
  6. 6. Medjutim,zagovornici biotehnologije navode da nema dokaza da izmenjeni organizmi nepovoljnije deluju na životnu sredinu ili ispravnost namirnica,i ističu da su modifikovane biljke veoma korisne za savremeni svet.
  7. 7. Genetski mosifikovana hrana se najviše proizvodi u Americi, Australiji, Brazilu, Argentini, Kini i Japanu.

×