O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

ατμόπλοια σιδηρόδρομοι

Μέσα μεταφοράς που χρησιμοποίησε ο Φιλέας Φόνγκ στο Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες

 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

ατμόπλοια σιδηρόδρομοι

 1. 1. Ατμόπλοια-Σιδηρόδρομοι Μαριαλένα Παπαδοπούλου Στράτη Κωνσταντίνα Νικολοπούλου Νικολίτσα
 2. 2. Εργασία • Αναλάβαμε να βρούμε πληροφορίες για τα ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ και τους ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ καθώς αυτά ήταν τα βασικά μέσα με τα οποία ταξίδεξε ο Φιλέας Φόνγκ κατά το ταξίδι του!!!
 3. 3. Ατμόπλοια • Ατμόπλοιο ονομάζεται το πλοίο που χρησιμοποιεί, για τη πρόωσή του, ατμομηχανή. • Τα ατμόπλοια αντικατέστησαν τα σκάφη που κινούνταν με ιστία, τα ιστιοφόρα. Το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε να κινείται με ατμομηχανή ήταν το τροχήλατο πλοίο «Κλερμόντ» το 1807, κατασκευαστής του οποίου ήταν ο Ροβέρτος Φούλτον. Το 1820 η χρήση του ατμού στα πλοία άρχισε να γενικεύεται. Από δε το 1850 που άρχισε η ευρύτερη εφαρμογή (εγκατάσταση) του διαμήκη ελικοφόρου άξονα, αντί του εγκάρσιου των τροχήλατων, ο εκτοπισμός των ιστιοφόρων αφενός αλλά και αυτών των ατμοκίνητων τροχήλατων αφετέρου διαγράφονταν πλέον ως δεδομένος. Οι πρώτες ατμοτουρμπίνες (ατμοστρόβιλοι) που τοποθετήθηκαν σε πλοίο ήταν το 1907, στο αγγλικό υπερωκεάνειο «Μαυριτάνια».
 4. 4. Εξέλιξη Ατμόπλοιου Σε αντίθεση, όμως, μ’ αυτήν την ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στο ιστίο ήρθε η επόμενη δεκαετία, που κατά τη διάρκεια της αντικρίζουμε μια αξιοσημείωτη πρόοδο στη θαλάσσια τεχνολογία. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στην εισαγωγή μιας σύνθετης δικύλινδρης μηχανής στα ατμόπλοια, η οποία αύξησε την πίεση του ατμού στους λέβητες από 5-10 lb των προηγούμενων χρόνων σε 50-60 lb. Πραγματοποιήθηκε δηλ. μια μείωση περίπου 60% στην κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, το 1850 δημιουργήθηκε ο διεθνής ηλεκτρικός τηλέγραφος και αυτό χαρακτήρισε την αρχή μιας αγοράς παγκόσμιου φορτίου. Τα σκάφη μπορούσαν τώρα να κινηθούν από λιμάνι σε λιμάνι με μια ειδοποίηση της ημέρας ή της ώρας, να διαταχθούν για να ψάξουν για νέα φορτία και να απορρίψουν άλλα, ανάλογα με τις αγορές παγκόσμιων φορτίων. Ακόμη, το 1869 με τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ έγινε πιο σύντομη η διαδρομή στην Ινδία και την Άπω Ανατολή. Έτσι, η μείωση των καυσίμων σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση και εγρήγορση των ταξιδιών που προκάλεσαν ο τηλέγραφος και η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, έπληξε ισχυρά τη ζωή του ιστιοφόρου.
 5. 5. Χρήση Ατμόπλοιου Το ατμόπλοιο είναι πλοίο εφοδιασμένο με ατμομηχανή, δηλαδή κινητήρα που χρησιμοποιεί ατμό ως κινητήρια δύναμη, και με τη βοήθεια της οποίας εξασφαλίζει την κίνησή του. Διακρίνονται: • Ανάλογα με το σύστημα κίνησής τους σε τροχοφόρα, ελικοφόρα, στροβιλοφόρα, αμφίπλοια, ατμοδίκροτα, ατμοτρίκροτα, ατμοδρόμωνες και ατμοφρεγάτες. • Ανάλογα με τη χρησιμοποίησή τους σε ρυμουλκά, επιβατηγά, φορτηγά, πετρελαιοφόρα, αλιευτικά, υδροφόρα, ναυαγοσωστικά, παγοθραυστικά, πλωτά νοσοκομεία κλπ.
 6. 6. Ιστορία Ατμόπλοιου • Το πρώτο ατμόπλοιο κατασκεύασε ο Γάλλος Παπίνος το 1707 χρησιμοποιώντας τον ατμό σε τροχοφόρο πλοίο. Το πλοίο αυτό καταστράφηκε από τους βαρκάρηδες του Βέζερ, γιατί το είδαν ως επικίνδυνο ανταγωνιστή και το 1801 ο Άγγλος Σύμιγκτον κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή, ειδικά σχεδιασμένη για πλοίο. Στις 17 Αυγούστου 1807 ο Άγγλος μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον ναυπήγησε το ατμόπλοιο «Κλέρμον» και θεωρείται πατέρας της ατμοκίνητης ναυτιλίας. Το πλοίο είχε διαστάσεις 50 και 8 μ., εκτόπισμα 150 τόνων και κινητήρια δύναμη 18 ίππων, ενώ έκανε το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έντεκα χρόνια αργότερα, το ατμόπλοιο "Κόμετ" ήταν εκείνο που άρχισε να εκτελεί τακτικά δρομολόγια στον ποταμό Κλάυντ. Η χρησιμοποίηση των ατμόπλοιων, έδωσε τεράστια προώθηση στις συγκοινωνίες, στο εμπόριο, στη βιομηχανία. • Έκτοτε άρχισαν να ναυπηγούνται και να τελειοποιούνται. Το σίδερο αντικατέστησε το ξύλο και ο έλικας τους πτερυγιοφόρους τροχούς. Η ταχύτητα των ατμόπλοιων έφτασε τους 25 κόμβους και το εκτόπισμά τους τους 200.000 τόνους. Το πρώτο ατμόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς σκοπούς ήταν το ελληνικό "Καρτερία", δωρεά του Άγγλου φιλέλληνα Άστιγξ. Για πρώτη φορά ατμόπλοιο διέπλευσε τον Ατλαντικό το 1837 σε χρόνο 707 ωρών. Σήμερα τα ατμόπλοια έχουν παραμεριστεί σχεδόν ολοσχερώς από τα πετρελαιοκίνητα, αλλά έχουν μείνει ως σταθμός στην ιστορία της ναυσιπλοΐας.
 7. 7. Σιδηρόδρομος Ο σιδηρόδρομος είναι ένα σύστημα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με τροχοφόρα οχήματα που κυλούν πάνω σε σιδηροτροχιές. Μια χαρακτηριστική διαδρομή σιδηροδρόμου αποτελείται από δύο παράλληλες ράγες χάλυβα (ή, στα παλαιότερα δίκτυα, από σίδηρο). Τα οχήματα που ταξιδεύουν στις ράγες καλούνται τρένα, συρμοί ή αμαξοστοιχίες που διακρίνονται σε εμπορικές, επιβατηγές και στρατιωτικές.
 8. 8. Σιδηροδρομική • Η τεχνική εγκατάστασης σιδηροδρομικού δικτύου ονομάζεται Σιδηροδρομική • Η σιδηροδρομική γραμμή αποτελείται οπό δύο χαλύβδινες σιδηροτροχιές, τοποθετημένες σε στρωτήρες. Το κατάστρωμα της γραμμής, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τη μορφολογία του εδάφους, μπορεί να είναι σε όρυγμα ή σε επίχωμα με καταστατικές στηρίξεις. Για να κατανεμηθεί το φορτίο των συρμών στο έδαφος, οι τροχιές στερεώνονται στους στρωτήρες, που τοποθετούνται πάνω σε υποστηρίγματα από στρώμα λίθων, σε κατάλληλο πάχος. Οι στρωτήρες είναι φτιαγμένοι από ξύλο πρίνου, βελανιδιάς ή οξιάς, εμβαπτισμένο σε αντισηπτικές ουσίες. Πλάτος μιας γραμμής είναι η απόσταση μεταξύ των κεφαλών των σιδηροτροχιών.
 9. 9. Λειτουργία Λειτουργούν δίκτυα με 30 περίπου διαφορετικά πλάτη από 0,600 m μέχρι 1,676 m, αλλά κανονικό εύρος θεωρείται το 1,435 m, που εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής, την Κίνα και σε ορισμένες γραμμές της Ιαπωνίας. Για να διατηρηθεί η μεγάλη ταχύτητα και στις καμπύλες επιβάλλεται η εξωτερική γραμμή να βρίσκεται πιο ψηλά από την εσωτερική για να εξουδετερωθούν τα αποτελέσματα της φυγόκεντρης δύναμης. Η μέγιστη υπερύψωση όμως δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 22 εκ. Το υλικό κίνησης περιλαμβάνει κύρια δύο κατηγορίες: το υλικό έλξης, δηλαδή τις διάφορες κινητήριες μηχανές και το τροχαίο υλικό, δηλαδή τις επιβατικές άμαξες και τις ειδικές άμαξες, όπως οι ταχυδρομικές, οι κλινάμαξες, στις οποίες τα καθίσματα, με ειδικό μηχανισμό, μετατρέπονται σε κρεβάτια, τα εστιατόρια, οι αυτοκινητάμαξες, οι φορτάμαξες, τα εμπορευματοκιβώτια κ.ά.
 10. 10. Τις πληροφοπίες τις βρήκαμε από την γνωστή ιστοσελίδα www.vikipedia.gr Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

×