O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Kraljica viktorija

2.646 visualizações

Publicada em

prezentacija Rešetar

 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Kraljica viktorija

 1. 1. KRALJICAVIKTORIJANapravio : Bruno Resetar, 7B PROF : Dragan Malnar
 2. 2. DOBA VLADANJAViktorija (Alexandrina Victoria; London, 24.svibnja 1819. – Wight, 22. siječnja 1901.),kraljica Ujedinjenog Kraljevstva od 1837., tecarica Indije od 1876. Njezina vladavina,poznata kao viktorijansko doba, trajala je 63godine i sedam mjeseci, što je čini najduževladajućim britanskim monarhom.
 3. 3. Viktorijansko doba je obilježeno ekonomskim itehnološkim napretkom Ujedinjenog Kraljevstva,društvenim promjenama i vrhuncem industrijskerevolucije. Za vrijeme Viktorijine vladavineBritansko Carstvo je postalo vodeća svjetska sila.
 4. 4. POKUSAJI ATENTATATijekom Viktorijine prve trudnoće, jedanaestogodišnjiEdward Oxford pokušao je izvršiti atentat na kraljicudok se vozila u kočiji sa princom Albertom. Dječak jepucao dva puta, ali je oba puta promašio. Suđenomu je za veleizdaju, ali je oslobođen zbogneuracunjljivosti godine 1842. Viktorija je bila na metiatentatora još dva puta. 29. svibnja 1842 JohnFrancis je pucao na kraljicu, ali bez uspjeha. Samodan prije nego što je određena kazna za Francisovzločin, još jedan dječak, John William Bean, je pucaona kraljicu. Francis je osuden za 7godina zatvora i
 5. 5. OBITELJSKI ZIVOTViktorija se vjenčala s princom Albertom 10.veljače 1840. godine u palači St. Jamess.Pokušaj atentata 1840. godine nije imaoutjecaja na Viktorijino zdravlje i ukupnodevetero djece rodit će se iz iznimno sretnogkraljevskog braka. Princ Albert je umro 14.prosinca 1861. Njegova je smrt teško pogodilaViktoriju, koja je do kraja života nosila crninu itugovala za njim. Viktorijina izoliranost jeznačajno umanjila popularnost monarhije.
 6. 6. KASNIJA VLADANJAGodine 1887. godine Britansko Carstvo je proslaviokraljičin zlatni jubilej. Viktorija je proslavila pedesetugodišnjicu dolaska na tron 20. lipnja 1887. Oveproslave i raskošni balovi opet su Viktoriju vratili namjesto najpopularnijeg europskog monarha. Dana22. rujna 1896. godine Viktorija je zamijenila svogdjeda na mjestu najduže vladajućeg britanskogmonarha.
 7. 7. SMRT Umrla je 22. siječnja 1901. godine, sa 81 godinom života i 63 godine vladavineSahranjena je 2. veljače, a po njenoj želji, kovčeg su nosili njeni sinovi. Iako je četrdeset godina nosila crninu tugujući za Albertom, Viktorija nije voljela crne pogrebe, pa je London bio u znaku ljubičaste i bijele boje. Sahranjena je u mauzoleju Frogmore, pored svog supruga.Viktoriju je naslijedio njen najstariji sin, Edvard VII.Njegovim dolaskom na tron dinastija Sachsen-Coburg-
 8. 8. O VIKTORIJIVLADAVINA: 20.lipnja 1837 - 22.sijecnja 1901.SUPRUG: Princ AlbertPUNO IME: Alexandrina VictoriaRODENA: 24.svibnja 1819, LondonPREMINULA: 22.sijecnja.1901, otok WightPOTPIS:
 9. 9. KRAJ.... =)

×