Vlad Tepes si Stefan cel Mare

Vlad Tepes si Stefan cel Mare
Vlad Ţepeş Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1455-1462 și 1476.
Familia. Considerații generale: S-a născut în cetatea Sighișoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul și al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei și apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin.  A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea I cel Rău din a doua, și Zaleska din a treia căsătorie.  În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin cruzime și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe de o cruzime demonică.
Domn al Țării Românești: Începutul domniei: În iarna anului 1436, Vlad al II-lea Dracul a devenit domn al Țării Românești și s-a stabilit la Curtea domnească din Târgoviște. Vlad Drăculea și-a urmat tatăl și a trăit acolo șase ani. În 1442, din motive politice, el și fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, au fost ceruți ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea; Vlad al III-lea a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Această perioadă de captivitate a jucat un rol important în formarea și ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Țării Românești. Tot atunci, Vlad a aflat și de moartea fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște. La vârsta de doar 17 ani, susținut de un corp de cavalerie turcească și de un contingent de trupe împrumutate lui de pașa Mustafa Hassan, Vlad Drăculea a luat pentru prima dată domnia Valahiei. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care și-a recăpătat tronul. Pentru a-și asigura a doua și cea mai lungă domnie, Vlad al III-lea a trebuit să aștepte până în 20 august 1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte.
Vlad Țepeș a ajuns curând faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform detractorilor sași din Transilvania, el ordona deseori ca osândiții să fie jupuiți de piele, fierți, decapitați, orbiți, strangulați, spanzurați, arși, fripți, ciopârțiți, bătuți în cuie, îngropați de vii etc. De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale și limba. Însă supliciul favorit era trasul în țeapă, de la care provine porecla Țepeș, cel care trage în țeapă.
Conflictul cu turcii: În 1459 Țepeș refuză să mai plătească tribut turcilor (10.000 galbeni anual). Se pare că această răzvrătire s-a datorat existenței unui proiect de cruciadă impotriva otomanilor, cruciadă susținută de Papă și în care regele Ungariei, Matei Corvin, ar fi urmat să joace rolul principal ( acesta chiar primește de la Papă suma de 40.000 galbeni, suficientă pentru a echipa 12.000 de oameni și 10 nave de război).  În acest context politic, Vlad Țepeș încheie o alianță cu Matei Corvin, probabil la începutul lui 1460, pe care otomanii ar fi vrut să o împiedice.  Mai mult, aceștia vor încerca prin intermediul lui Hamza pașa, beiul de Nicopole, și al diacului sultanului, Catavolinos, să-l prindă pe Vlad prin vicleșug, fără succes însă. Odată dejucate planurile otomanilor și pedepsiți cei doi (au fost trași în țeapă împreună cu toți soldații turci care-i însoțeau), Vlad Țepeș organizează o campanie surpriză la sud de Dunăre în iarna 1461-1462.
O întinsă regiune, de la Oblucița la Novoe Selo și de la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la Rahova, a fost devastată. Mai mult, cetatea Nicopole fiind ocupată prin vicleșug, peste 20.000 de turci au pierit sub armele valahilor, numărul celor uciși fiind indicat de însuși Vlad Țepeș într-o scrisoare adresată lui Matei Corvin. Tot în această scrisoare, expediată din Giurgiu la 11 februarie 1462, Vlad îi solicita în mod insistent sprijin regelui ungar. Deși l-a asigurat la 4 martie 1462 că îi va veni în ajutor, Matei Corvin a părăsit Buda abia la sfârșitul lui august, când campania otomană era deja încheiată.
Ultima domnie, sfârșitul vieții și locul mormântului: Conform legendei, atunci a fost momentul în care soția lui Vlad, pentru a scăpa de temnița turcească, s-a sinucis aruncându-se de pe o creastă înaltă - o scenă exploatată de Francis Ford Coppola în filmul Bram Stoker's Dracula. Vlad a reușit să scape asediului fortăreței sale, folosind un pasaj secret prin munte. Ajutat de câțiva țărani din satul Arefu, a reușit să ajungă în Transilvania, unde s-a întâlnit cu regele Ungariei, Matei Corvin.  Însă, Matei l-a arestat și l-a întemnițat în capitala Ungariei, Visegrad. Motivul arestului poate fi discutat, pentru că dupa unii istorici faptul ca a fost direct dus la Budapesta este pus pe seama necesității lui Vlad de a fi protejat de sașii care voiau să îl omoare. Vlad a fost recunoscut ca prinț al Valahiei pentru a treia oară în 1475, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476.  Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-a emis ipoteza ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Țepeș de la mănăstire conține doar câteva oase de cal datate din neolitic și nu rămășițele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locația mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.
Legenda Dracula: Cartea lui Bram Stoker, Dracula, nu se bazează în mod direct pe domnia lui Vlad Drăculea, ci este o ficțiune ce se petrece în Transilvania și Anglia secolului XIX. De pe urma succesului romanului, Transilvania este asociată personajului fictiv Dracula.
“ Într-însul găsise poporul românesc cea mai deplină şi mai curată icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai, gospodar şi iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale, care i se par că vin printr-însul de aiurea şi de mai sus.” N. Iorga  
[object Object]
[object Object],Începutul domniei
Moldova în timpul lui Ştefan cel Mare
[object Object],Relațiile cu Ungaria
Relațiile cu Țara Românească ,[object Object]
Conflictul cu Imperiul Otoman ,[object Object],[object Object]
Relatiile cu Polonia ,[object Object],Ioan Albert, rege al Poloniei între 1492-1501
Reconstrucţia sălii tronului lui Ştefan cel Mare la Muzeul de istorie din Suceava
[object Object],[object Object],Stema lui Ştefan cel Mare. Clopotul de la Bistriţa, 1494
Sfârșitul domniei: Ultimii ani de domnie au fost ani de pace. Cel care spunea în actele scrise că este din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei a zidit 44 mănăstiri și biserici, conform tradiției, după fiecare luptă câștigată o biserică. Bătrân și bolnav de gută, i s-a amputat un picior. După o domnie îndelungată de 47 de ani - neobișnuită pentru acele vremuri - marele domnitor și-a închis ochii la 2 iulie 1504.
Iară prea Ștefan Vodă l-au îngropat țara cu multă jale și plângere în mănăstire la Putna, care era zidită de dânsul, jale era, că plângea toți ca pe un părinte al său...( Grigore  Ureche )  În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptând de la egal la egal cu vecini mult mai puternici, Ștefan cel Mare a reușit să impună Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, mărimea redusă a populației și resursele limitate au făcut ca, o dată cu modificarea tehnologiei războiului (introducerea pe scară largă a armelor de foc, scumpe și greu de fabricat) Moldova să nu mai poată ține pasul cu vecinii mult mai bogați.
[object Object]
 
[object Object]
[object Object]
[object Object]
[object Object]
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
 
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
 
 
1 de 33

Recomendados

Christina lauren-expertul seducătorChristina lauren-expertul seducător
Christina lauren-expertul seducătorAde MA
19.1K visualizações400 slides
Anna Carey Razvratirea, Eve, Vol. 3Anna Carey Razvratirea, Eve, Vol. 3
Anna Carey Razvratirea, Eve, Vol. 3Alina Ioana
426 visualizações135 slides
Marcha RadetzkyMarcha Radetzky
Marcha RadetzkyNacho Alós
111 visualizações7 slides
Casamento diospiro nozCasamento diospiro noz
Casamento diospiro nozMaria Leonor
9.4K visualizações31 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

A árvore generosaA árvore generosa
A árvore generosamaroak1
136 visualizações40 slides
Dun Karm PsailaDun Karm Psaila
Dun Karm PsailaSarah Tanti
16.5K visualizações7 slides
Jim eliliotJim eliliot
Jim eliliotGabe Wai
1.4K visualizações15 slides
Maria CastanhaMaria Castanha
Maria CastanhaBiblioteca Escolar Sobreira
9.3K visualizações14 slides
The dear departed - IIThe dear departed - II
The dear departed - IIPadma Lalitha
10.3K visualizações25 slides

Mais procurados(20)

A árvore generosaA árvore generosa
A árvore generosa
maroak1136 visualizações
Dun Karm PsailaDun Karm Psaila
Dun Karm Psaila
Sarah Tanti16.5K visualizações
Jim eliliotJim eliliot
Jim eliliot
Gabe Wai1.4K visualizações
Maria CastanhaMaria Castanha
Maria Castanha
Biblioteca Escolar Sobreira9.3K visualizações
The dear departed - IIThe dear departed - II
The dear departed - II
Padma Lalitha10.3K visualizações
Os ovos misteriosos  guião leitura 2ºanoOs ovos misteriosos  guião leitura 2ºano
Os ovos misteriosos guião leitura 2ºano
Cláudia Antunes1.9K visualizações
131. elisabeth naughton  așteaptă-mă131. elisabeth naughton  așteaptă-mă
131. elisabeth naughton așteaptă-mă
Tiberiu-Mihai Kalmar9.3K visualizações
Natal, históriaNatal, história
Natal, história
Paula Morgado64K visualizações
Adivinhas de natalAdivinhas de natal
Adivinhas de natal
aasf38.2K visualizações
Destrava Línguas de Luísa Ducla SoaresDestrava Línguas de Luísa Ducla Soares
Destrava Línguas de Luísa Ducla Soares
bibliotecadomeiral992 visualizações
São martinho (bd)São martinho (bd)
São martinho (bd)
Ana Paula Santos7.6K visualizações
Judy Astley- Vicii agreabileJudy Astley- Vicii agreabile
Judy Astley- Vicii agreabile
Alina Ioana5.9K visualizações
Edgar michelson  pisica in cizmeEdgar michelson  pisica in cizme
Edgar michelson pisica in cizme
Magda Magda47.3K visualizações
Anne of green gablesAnne of green gables
Anne of green gables
edensh2.7K visualizações
Christina Lauren- Expertul_seducatorChristina Lauren- Expertul_seducator
Christina Lauren- Expertul_seducator
Alina Ioana1K visualizações
Melissa marr fascinatieMelissa marr fascinatie
Melissa marr fascinatie
Ade MA5.2K visualizações
A fábula dos feijões cinzentosA fábula dos feijões cinzentos
A fábula dos feijões cinzentos
Charlies Ponciano4.4K visualizações
Reis magosReis magos
Reis magos
Graça14.7K visualizações
Power point a bruxa mimiPower point a bruxa mimi
Power point a bruxa mimi
teresa_ramos2.3K visualizações

Similar a Vlad Tepes si Stefan cel Mare

Vlad TepeşVlad Tepeş
Vlad TepeşDaniela Stanica
4.9K visualizações17 slides
3_vlad_tepes.pptx3_vlad_tepes.pptx
3_vlad_tepes.pptxNicolasGabor
7 visualizações11 slides
Stefan Cel MareStefan Cel Mare
Stefan Cel MareLucian
1.4K visualizações19 slides
Stefan cel mareStefan cel mare
Stefan cel mareGnl Massimo
10.4K visualizações15 slides
8 proiect8 proiect
8 proiectVictoria Stratan
1.8K visualizações21 slides
Tarile romane in sec[1]. xiv  xviTarile romane in sec[1]. xiv  xvi
Tarile romane in sec[1]. xiv xvimaraivan
4.8K visualizações16 slides

Similar a Vlad Tepes si Stefan cel Mare(20)

Vlad TepeşVlad Tepeş
Vlad Tepeş
Daniela Stanica4.9K visualizações
3_vlad_tepes.pptx3_vlad_tepes.pptx
3_vlad_tepes.pptx
NicolasGabor7 visualizações
Stefan Cel MareStefan Cel Mare
Stefan Cel Mare
Lucian 1.4K visualizações
Stefan cel mareStefan cel mare
Stefan cel mare
Gnl Massimo10.4K visualizações
8 proiect8 proiect
8 proiect
Victoria Stratan1.8K visualizações
Tarile romane in sec[1]. xiv  xviTarile romane in sec[1]. xiv  xvi
Tarile romane in sec[1]. xiv xvi
maraivan4.8K visualizações
Nicolae_Iorga_-_Istoria_Lui_Stefan_Cel_Mare.pdfNicolae_Iorga_-_Istoria_Lui_Stefan_Cel_Mare.pdf
Nicolae_Iorga_-_Istoria_Lui_Stefan_Cel_Mare.pdf
Emily Constance7 visualizações
Relatiile internationaleRelatiile internationale
Relatiile internationale
ralenneblack5.4K visualizações
Prezentare powerpoint - "Relatiile internationale"Prezentare powerpoint - "Relatiile internationale"
Prezentare powerpoint - "Relatiile internationale"
ralenneblack3.6K visualizações
Petru rares(1483 1546)Petru rares(1483 1546)
Petru rares(1483 1546)
Gnl Massimo4.1K visualizações
Stefan cel MareStefan cel Mare
Stefan cel Mare
Angesha6.6K visualizações
Ascensiunea rusieiAscensiunea rusiei
Ascensiunea rusiei
gruianul386 visualizações
Povestea lui pazvante chiorulPovestea lui pazvante chiorul
Povestea lui pazvante chiorul
Ovidiu Slimac479 visualizações
Cimpoeru daniel xii bCimpoeru daniel xii b
Cimpoeru daniel xii b
dcimpoeru201 visualizações
DraculaDracula
Dracula
Marc Paul414 visualizações
Vlad tepesVlad tepes
Vlad tepes
AlexandruAnchidin183 visualizações
Ateneul român.Marea fresca a neamului(Averio)Ateneul român.Marea fresca a neamului(Averio)
Ateneul român.Marea fresca a neamului(Averio)
Averio Veronica Ionescu1.1K visualizações
Stefan cel mareStefan cel mare
Stefan cel mare
AlexandruAnchidin12 visualizações
Moldova în timpul lui stefan cel mare grupa 4Moldova în timpul lui stefan cel mare grupa 4
Moldova în timpul lui stefan cel mare grupa 4
adrianagabriela19992.6K visualizações

Vlad Tepes si Stefan cel Mare

 • 1. Vlad Tepes si Stefan cel Mare
 • 2. Vlad Ţepeş Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1455-1462 și 1476.
 • 3. Familia. Considerații generale: S-a născut în cetatea Sighișoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul și al unei nobile transilvănene. A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei și apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea I cel Rău din a doua, și Zaleska din a treia căsătorie. În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin cruzime și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe de o cruzime demonică.
 • 4. Domn al Țării Românești: Începutul domniei: În iarna anului 1436, Vlad al II-lea Dracul a devenit domn al Țării Românești și s-a stabilit la Curtea domnească din Târgoviște. Vlad Drăculea și-a urmat tatăl și a trăit acolo șase ani. În 1442, din motive politice, el și fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, au fost ceruți ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea; Vlad al III-lea a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Această perioadă de captivitate a jucat un rol important în formarea și ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Țării Românești. Tot atunci, Vlad a aflat și de moartea fratelui său mai mare, Mircea, torturat și îngropat de viu de boierii din Târgoviște. La vârsta de doar 17 ani, susținut de un corp de cavalerie turcească și de un contingent de trupe împrumutate lui de pașa Mustafa Hassan, Vlad Drăculea a luat pentru prima dată domnia Valahiei. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care și-a recăpătat tronul. Pentru a-și asigura a doua și cea mai lungă domnie, Vlad al III-lea a trebuit să aștepte până în 20 august 1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte.
 • 5. Vlad Țepeș a ajuns curând faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform detractorilor sași din Transilvania, el ordona deseori ca osândiții să fie jupuiți de piele, fierți, decapitați, orbiți, strangulați, spanzurați, arși, fripți, ciopârțiți, bătuți în cuie, îngropați de vii etc. De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale și limba. Însă supliciul favorit era trasul în țeapă, de la care provine porecla Țepeș, cel care trage în țeapă.
 • 6. Conflictul cu turcii: În 1459 Țepeș refuză să mai plătească tribut turcilor (10.000 galbeni anual). Se pare că această răzvrătire s-a datorat existenței unui proiect de cruciadă impotriva otomanilor, cruciadă susținută de Papă și în care regele Ungariei, Matei Corvin, ar fi urmat să joace rolul principal ( acesta chiar primește de la Papă suma de 40.000 galbeni, suficientă pentru a echipa 12.000 de oameni și 10 nave de război). În acest context politic, Vlad Țepeș încheie o alianță cu Matei Corvin, probabil la începutul lui 1460, pe care otomanii ar fi vrut să o împiedice. Mai mult, aceștia vor încerca prin intermediul lui Hamza pașa, beiul de Nicopole, și al diacului sultanului, Catavolinos, să-l prindă pe Vlad prin vicleșug, fără succes însă. Odată dejucate planurile otomanilor și pedepsiți cei doi (au fost trași în țeapă împreună cu toți soldații turci care-i însoțeau), Vlad Țepeș organizează o campanie surpriză la sud de Dunăre în iarna 1461-1462.
 • 7. O întinsă regiune, de la Oblucița la Novoe Selo și de la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la Rahova, a fost devastată. Mai mult, cetatea Nicopole fiind ocupată prin vicleșug, peste 20.000 de turci au pierit sub armele valahilor, numărul celor uciși fiind indicat de însuși Vlad Țepeș într-o scrisoare adresată lui Matei Corvin. Tot în această scrisoare, expediată din Giurgiu la 11 februarie 1462, Vlad îi solicita în mod insistent sprijin regelui ungar. Deși l-a asigurat la 4 martie 1462 că îi va veni în ajutor, Matei Corvin a părăsit Buda abia la sfârșitul lui august, când campania otomană era deja încheiată.
 • 8. Ultima domnie, sfârșitul vieții și locul mormântului: Conform legendei, atunci a fost momentul în care soția lui Vlad, pentru a scăpa de temnița turcească, s-a sinucis aruncându-se de pe o creastă înaltă - o scenă exploatată de Francis Ford Coppola în filmul Bram Stoker's Dracula. Vlad a reușit să scape asediului fortăreței sale, folosind un pasaj secret prin munte. Ajutat de câțiva țărani din satul Arefu, a reușit să ajungă în Transilvania, unde s-a întâlnit cu regele Ungariei, Matei Corvin. Însă, Matei l-a arestat și l-a întemnițat în capitala Ungariei, Visegrad. Motivul arestului poate fi discutat, pentru că dupa unii istorici faptul ca a fost direct dus la Budapesta este pus pe seama necesității lui Vlad de a fi protejat de sașii care voiau să îl omoare. Vlad a fost recunoscut ca prinț al Valahiei pentru a treia oară în 1475, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-a emis ipoteza ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Țepeș de la mănăstire conține doar câteva oase de cal datate din neolitic și nu rămășițele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locația mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.
 • 9. Legenda Dracula: Cartea lui Bram Stoker, Dracula, nu se bazează în mod direct pe domnia lui Vlad Drăculea, ci este o ficțiune ce se petrece în Transilvania și Anglia secolului XIX. De pe urma succesului romanului, Transilvania este asociată personajului fictiv Dracula.
 • 10. “ Într-însul găsise poporul românesc cea mai deplină şi mai curată icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai, gospodar şi iubitor al lucrurilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale, care i se par că vin printr-însul de aiurea şi de mai sus.” N. Iorga  
 • 11.
 • 12.
 • 13. Moldova în timpul lui Ştefan cel Mare
 • 14.
 • 15.
 • 16.
 • 17.
 • 18. Reconstrucţia sălii tronului lui Ştefan cel Mare la Muzeul de istorie din Suceava
 • 19.
 • 20. Sfârșitul domniei: Ultimii ani de domnie au fost ani de pace. Cel care spunea în actele scrise că este din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei a zidit 44 mănăstiri și biserici, conform tradiției, după fiecare luptă câștigată o biserică. Bătrân și bolnav de gută, i s-a amputat un picior. După o domnie îndelungată de 47 de ani - neobișnuită pentru acele vremuri - marele domnitor și-a închis ochii la 2 iulie 1504.
 • 21. Iară prea Ștefan Vodă l-au îngropat țara cu multă jale și plângere în mănăstire la Putna, care era zidită de dânsul, jale era, că plângea toți ca pe un părinte al său...( Grigore Ureche ) În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptând de la egal la egal cu vecini mult mai puternici, Ștefan cel Mare a reușit să impună Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, mărimea redusă a populației și resursele limitate au făcut ca, o dată cu modificarea tehnologiei războiului (introducerea pe scară largă a armelor de foc, scumpe și greu de fabricat) Moldova să nu mai poată ține pasul cu vecinii mult mai bogați.
 • 22.
 • 23.  
 • 24.
 • 25.
 • 26.
 • 27.
 • 28.
 • 29.  
 • 30.
 • 31.
 • 32.  
 • 33.