O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
CHI FUTÁS  - egyszerűen -Egy hatékony, sérülésmentes, természetes        futótechnika
  Ennek a diasorozatnak az  eredeti angol verzióját  Danny Dreyer a  ChiRunning® és a  ChiWalking® alapítója,  ...
A  CHI FUTÁS           technikájának  Egyszerű alapelveit az alábbi három tényező határozza meg:   ANATÓM...
Együttműködni két természetes erőhatással.           •  1. GRAVITÁCIÓS ERŐ             A gravitác...
Ez a futás természetes módja?  - Figyeljétek meg, hogy a gyerekek ösztönösen így  futnak!  - Ezt igazolja egy egyipt...
AZ ALAPFORMÁK ÖSSZEGZÉSE:  Testtartás igazítás – vízszintes medence.  Talpközépre érkezni, a testtartás-vonal alatt. ...
A hagyományos- és a chi futás összehasonlítása FUTÁS FÜGGŐLEGES TESTARTÁSSAL (hagyományos futás) A hajtóerő: - belső e...
EGYSZERŰ ANALÓGIA Mozgás tekintetében melyik test szeretnél lenni: téglatest vagy gömb? Téglatest: magas súrlódás, nagy...
TE HOGY FUTSZ?           Milyen érzés?  Kemény vagy hatékony? Durva vagy sima?       Feszült vagy ellazu...
NEKED IS SIKERÜLHET!        EGYSZERŰEN!     ChiRunning® - ChiFutás•  Egyszerű alapelvek•  Természetes futófor...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Chifutás egyszerűen

4.237 visualizações

Publicada em

Publicada em: Esportes
 • Entre para ver os comentários

Chifutás egyszerűen

 1. 1. CHI FUTÁS - egyszerűen -Egy hatékony, sérülésmentes, természetes futótechnika
 2. 2.  Ennek a diasorozatnak az eredeti angol verzióját Danny Dreyer a ChiRunning® és a ChiWalking® alapítója, valamint David Stretanski a ChiRunning® és a ChiWalking® minősített oktatója állította össze. A prezentáció csak információs célokat szolgál. Egészségi állapotának, fizikai aktivitásának megítélése céljából konzultáljon szakorvossal.
 3. 3. A CHI FUTÁS technikájának  Egyszerű alapelveit az alábbi három tényező határozza meg: ANATÓMIA - FIZIKA – TERMÉSZET Együttes jelenlétük eredményeképpen A FUTÁS ÁLLAPOT és MOZGÁS,  amely anatómiai állapot növeli az energiaszintet és a mozgás hatékonyságát,  maga a természetes mozgás pedig csökkenti a stresszt, és a sérülés lehetőségét. E két tényező egyensúlya idézi elő a fizikai paramétert, a kényelmes/kellő sebességet.  Annak érdekében, hogy a FUTÓ-ÁLLAPOT létrejöhessen, „úgy kell irányítanunk az erős testrészeinket, hogy kevesebb munkát végezzenek” (vagyis ne dolgozzunk feleslegesen), működjünk együtt a természet erőivel.
 4. 4. Együttműködni két természetes erőhatással. • 1. GRAVITÁCIÓS ERŐ A gravitációval való együttműködés álló helyzetben igazított testtartással jön létre. - medencebillentés előre/felfelé (vízszintes helyzetbe hozni a medencét) - párhuzamosan előre néző lábfejek - oldalról nézve a fej, a vállak, a medence és a talpközép egy függőleges egyenesre esik - a térdek alaphelyzetben kissé hajlítottak Az elindulást a laza bokából, a haladás irányába előre történő dőlés eredményezi. - oldalról nézve a fej, a vállak, a medence és a talpközép továbbra is egy képzeletbeli egyenesre illeszkednek, amely kisebb v. nagyobb szögben a haladás irányába dől - a karok laza vállból (könyökben derékszöget bezárva) lendülnek a test két oldalán hátrafelé, oly módon, hogy az éppen nem hátrafelé lendülő kar felkarja illeszkedik a fej-váll-medence-talpközép- egyenesre (nem kerül a testvonal elé, nem lendül előre!) • 2. A LEGKÖZELEBBI TALAJFOGÁS A talajra érkező láb nem nyúlik előre (a testtartás- vonal elé), hanem arra illeszkedve érkezik a talajra, a talp középső részével (nem a sarokkal!), és a térd nincs nyújtva, hanem kismértékben hajlított. A levegőben lévő láb sarka laza térdből hátra-felfelé lendül.
 5. 5. Ez a futás természetes módja? - Figyeljétek meg, hogy a gyerekek ösztönösen így futnak! - Ezt igazolja egy egyiptomi sírban talált szöveg részlete: „ …the tilt of the runners body” (tilt=billenés, hajlás, dőlés – kifejezés: tilt at full=teljes sebességgel) - Alátámasztja a Kalahári-sivatagban élő emberek mozgása és a - kenyai maratonisták futótechnikája, valamint - egy, a Tarahumara indiánoktól származó mondás: „Running is just a contolled fall.” (A futás tulajdonképpen egy ellenőrzött esés.)
 6. 6. AZ ALAPFORMÁK ÖSSZEGZÉSE: Testtartás igazítás – vízszintes medence. Talpközépre érkezni, a testtartás-vonal alatt. Előre dőlni laza bokából. A sarok hátra felfelé lendül, laza térdhajlatból. A kar hátrafelé lendül. A lábfejek párhuzamosan előre néznek.
 7. 7. A hagyományos- és a chi futás összehasonlítása FUTÁS FÜGGŐLEGES TESTARTÁSSAL (hagyományos futás) A hajtóerő: - belső erő, izomerő amely alábbi tényezők kombinációjaként próbál működni: - lábujjról való elrugaszkodás, lökés előre - emelés/nyújtás előrefelé A talajfogás: - a láb általában a testvonalat megelőzve ér talajt, sarokkal. - ez a fajta talajfogás fékez. A hagyományos futás ábráján a piros csillagok jelölik a fékezés ellenében történő plusz izommunkát (a zöld nyilakon), valamint a sérülés lehetőségét.
 8. 8. EGYSZERŰ ANALÓGIA Mozgás tekintetében melyik test szeretnél lenni: téglatest vagy gömb? Téglatest: magas súrlódás, nagy ellenállás, kis lendület. Gömb: nincs súrlódás, sima előregördülés, kis ellenállás, nagy lendület.
 9. 9. TE HOGY FUTSZ?  Milyen érzés? Kemény vagy hatékony? Durva vagy sima? Feszült vagy ellazult? … A téglatesttől ... eljutni … a gömbig ■T…GLATEST■ ». » . » . » . » ●GÖMB● Egyre több lendület, egyre kisebb ellenállás. Egyre kisebb erőkifejtés és „kilépés a harcból” Egyre kisebb fájdalom és kevesebb sérülés Egyre több következetesség és élvezet
 10. 10. NEKED IS SIKERÜLHET! EGYSZERŰEN! ChiRunning® - ChiFutás• Egyszerű alapelvek• Természetes futóforma• Nagy lendület, kis ellenállás• Nagyon magas energiahatékonyság érhető el, miközben a diszkomfort érzet, a fájdalom és a sérülés csökken. SOK SIKERT! JÓ FUTÁST!

×