Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Porquejades iris i ariadna

 1. Ariadna i Iris - 6èB
 2. INDEX PRESENTACIÓ PARTS DEL PORC EINES QUE S'USEN 2 3 4 PROCÉS DE LA FEINA DE LES PORQUEJADES EL DIA DEL PORC 2 3 4 5 6 EMBOTITS DE LES PORQUEJADES 2 LES PORQUEJADES UN DIA DE FESTA GLOSSARI
 3. PRESENTACIÓ ·La matança a Catalunya, matances o porquejades a les Illes Balears o mataporcs al País Valencià és l’activitat d’escorxar els porcs domèstics. En molts països europeus és una activitat econòmica important i necessària per a l’obtenció de la carn del porc així com dels embotits. ·En les zones rurals de moltes cultures la matança del porc constitueix també l'ocasió de fer festa, acompanyada amb celebracions i danses. A Menorca les porquejades se solen celebrar entre els mesos de novembre i febrer. Consisteix en fer una gran festa on l'amo i madona conviden a familiars i amics, i on els fillets juguen i canten.
 4. PARTS DEL PORC V V
 5. EINES QUE S'SUSEN ·Taula de porquejar: taula de llenya d’ullastre amb quatre potes que utilitzen el dia de les porquejades per col·locar el porc després d’haver-lo matat i escaldat per començar-lo a desxullar o tallar-lo a trossos a fi d’obtenir les diferents peces de carn i per treure i separar tots els elements que s’empraran per a l’elaboració dels diferents V V tipus d’embotit. · Xeringa: utensili emprat per omplir els budells amb la sobrassada que es prepara els dies de les porquejades. A l’extrem, duu un petit estri de forma cònica, de llauna o d’un altre metall, anomenat embotidor.
 6. Ganivet: és el tipus de ganivet que s'utilitza el dia de les porquejades per matar el porc. Capoladora: emprada per capolar tot el material amb el qual s'omplen els diferents tipus d'embotits que es preparen el dia de les porquejades.
 7. Pedra tosca: pedra volcànica recollida a les platges de la costa nord emprada per pelar el porc després de matar-lo i escaldar-lo amb aigua calenta el dia de les porquejades. També rep el nom de pedra surera. Caldera: recipient gran d’aram emprat en diferents feines domèstiques, com ara per bullir els cuixots en les porquejades, per formatjar, per cuinar, per coure la mantega, per escalfar aigua per fer bugada, etc. També s’anomena còssil, especialment el que s’utilitza per fer bugada.  
 8. Forroll: eina de ferro amb una anella en un extrem i un ganxo a l'altre que serveix per arrabassar els potons o les ungles del porc durant el dia de les porquejades. Els peus després se salen i es guarden en salseres per fer greixeres de peu de porc o altres cuinons típics.
 9. PROCÉS DE LA FEINA DE LES PORQUEJADES Antigament les porquejades duraven tres dies. El primer dia els homes preparaven les eines, les madones i les dones preparaven el menjar, treien la roba adecuada per porquejar i copraven budells perquè no n'hi faltessin. El segon dia mataven el porc i feien les porquejades. El tercer dia ho netejaven i recollien tot.
 10. EL DIA DEL PORC Quan el porc pesava quinze o vint arroves, el sacrificaven. Li fermaven les potes de darrere i el duien on es feia la matança, o sigui a la taula de porquejar. Després li fermaven el morro i les potes de davant, i li clavaven el ganivet al coll. La sang la recollien en un ribell mentre la madona l'anava remanant perquè no es coagulés.
 11. Posaven el porc a una barrera d'ullastre. Tapaven l'animal amb sacs i li tiraven aigua calenta que provocava bavor. Pelaven el porc amb una pedra tosca. Si quedaven pèls els llevaven amb un ganivet. Després el giraven i li feien el mateix procés. procés
 12. Posaven el porc a la taula de porquejar i l'obrien en canal. Li tallaven els peus i el cap. La madona li llevava els potons dels peus amb el forroll. Tallaven totes les parts i les clasificaven. Després capolaven la carn.
 13. Separaven els diferents òrgans (bisbe, budells i l'averia negre del tel). Aquesta era la feina de desentreviar el ventre . Després anaven a berenar.
 14. Les dones preparaven els budells i vigilaven i remanaven l'averia negre dins la caldera. Agafaven el budell prim i l'anaven tallant a trossos. Netejaven els budells amb suc fet de vinagre, sal i taronges agres. A continuació cosien un dels extrems.
 15. Els homes mentrestant capolaven la carn amb la màquina de capolar carn. També coien la xulla per fer el sèu blanc, cosien els cuiros dels camots i els omplien i emplanaven les sobrassades amb la xeringa.
 16. Embotits de les porquejades Sobrassada: Embotit cru, tou, vermell, fet amb pasta de carn de porc (i eventualment de boví), cansalada i greix de porc, adobat... Carn-i-xulla: Embotit elaborat amb porc farcint un budell amb una barreja de carn magre capolada amb xulla feta bocinets, adobat tot amb sal, pebre blanc i pebre negre. És únic de Menorca. Camallot: Embotit elaborat farcint la cotna de porc i, per extensió, altres parts de l'animal (especialment, coll), amb carn magra, sang i espècies, tot cuit a la caldera.
 17. El botifarró negre: és el mateix que el camot, l'única diferència era que es cosia amb tel de ventre. El botifarró blanc: és el que es feia de les parts més bones de l'averia negre, i es recobria del tel del ventre. Sobrassada blanca: està feta de carn capolada , orenga, vinagre i sal
 18. Les porquejades, un dia de festa. eren una festa. Mentre Encara que duien molta feina, les porquejades treballaven s'ho passaven molt bé fent bulla, bromes, rialles i piulos. A la vetllada convidaven els veïns a sopar. A vegades hi anaven disfressats, perquè ja quasi era Carnaval. Organitzaven balls i feien gloses i els més petits jugaven i cantaven cançons com aquesta: Ja han mort es porc Gori, gori, guingui, Sa seva senyora Falderet defora, a ca s'enimorat gori, gori, go, és molt delicada faldaret de dins, jo qui som s'al·lota bona sobrassada no pot menjar xulla ses dones de sa plaça no m'han convidat. i bon botifarró. ni cosa salada. no volen mallorquins. Si no em convida El senyor doctor En Marc i na Marca Som a porquejades ja sé que faré, és un home gros tenen questions avui i demà. quan matem es nostre va per sa teulada des por i sa truja Ses joves del dia no el convidaré. rossegant un os. han fet botifarrons. volen festejar.
 19. GLOSSARI Averia negra- pulmons fetge, ganyells i cap del porc. L'amo: es la persona que regenta el lloc Madona: dona del amo. Missatge: ajudant de l'amo. Arrova: mesura d'aproximadament 10kg. Bisba: el ventrell del porc. Ganyell: papada. Cotna: pell del porc. Romana: balança per pejar i pesar el porc. Xulla: greix del porc Sagí: greix d'un animal. Bulla: fer festa.
Anúncio