O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Societat atenesa

2.119 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação
  • Entre para ver os comentários

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Societat atenesa

  1. 1. Piràmide de societat CIUTADANS FAMILIARS DE CIUTADANS METECS I FAMILIARS ESCLAUS
  2. 2. CIUTADANS Eren només el 10 % de la població de la polisEren els homes nascuts de pare i mare atenesos.Els ciutadans podien ser ricso pobres però tenien un dretque els diferenciava de laresta d’habitants. DRET DE CIUTADANIA Els ciutadans podien intervenir en el govern de la polis, és a dir votar i ser votats. DEMOCRÀCIA
  3. 3. FAMILIARS DE CIUTADANS Es tracta de l’estament format per les dones i els fills i filles dels ciutadans. Les dones mai podien participar en política ni en el govern de la polis. Es dedicaven principalment a la direcció de la llar. Els déus han adaptat la naturalesa de la dona a les tasques i a la cura de la casa. Tu, que ets una dona, t’hauràs de quedar a casa i hauràs de pujar els teus fills. TIL. Segle IV a.C. (filòsof grec)Llegeix l’apartat de la família de la pàgina 185 icontesta a les preguntes següents:  Qui dominava a la dona durant la seva vida?  Què passava amb els nens i les nenes fins als 7 anys?  I a partir dels 7 anys, què diferenciava als nens de les nenes?
  4. 4. METECS I FAMILIARS Es tracta dels estrangers (homes, dones i fills) que vivien a la polis d’Atenes. Els metecs es dedicaven al comerç, a l’artesania i també formaven part de l’exèrcit atenès.Els ciutadans atenesos els permetien viure amb tranquil·litat acanvi de pagar uns impostos. Faríem bé dinteressar-nos pels metecs, perquè signifiquen per a nosaltres una de les fonts principals dingressos, salimenten ells mateixos i paguen un impost de residència.Els metecs, tot i que eren habitantlliures, no tenien el dret de ciutadania, és a XENOFONT. Segle IV a.C.(escriptor grec)dir el dret a votar i a participar en lapolítica de la polis d’Atenes.
  5. 5. ESCLAUSLa major part de la població d’Atenes era població esclava.A Atenes es podia ser esclau per...  Presoners de Guerra.  Fills d’esclaus. Venda d’esclaus a l’Àgora d’Atenes  Per haver comès algun delicte.Entre els esclaus distingirem entre els esclausdomèstics, encarregats de les feines de la llar; i els esclausque treballaven al camp i a les mines.Els esclaus no tenien cap tipus de dret. Eren propietat delsseus amos sempre. Fins i tot els grecs no els consideraven nipersones, sinó “objectes o instruments parlants”. Lesclau és un instrument viu. Son éssers inferiors i la utilització de la seva força física és la cosa millor que en podem aprofitar. Són esclaus per naturalesa. Lesclavitud és justa. TIL. Segle IV a.C.(filòsof grec)

×