O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Vakblad Bouwen met Staal 269 - Optop kantoorgebouw Diamantbeurs A'dam 2

303 visualizações

Publicada em

In juni 2019 verscheen in het vakblad Bouwen met Staal nr 269 een trilogie over de bijzondere dakopbouw van Capital C, de voormalige Diamantbeurs te Amsterdam:
1. Ontwerpoverweging
2. Constructief ontwerp
3. Detailengineering en uitvoering

Hier deel 2 over het constructief ontwerp van Pieters Bouwtechniek: Koepel, giraffe, tafel.

Booosting organiseerde samen met Bouwen met Staal voor hun leden op 10 april 2019 een special tour naar Capital C, foto-impressie > https://booosting.nl/news/show/id/1283.

Publicada em: Tecnologia
  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Vakblad Bouwen met Staal 269 - Optop kantoorgebouw Diamantbeurs A'dam 2

  1. 1. 12 JUNI 2019 | BOUWEN MET STAAL 269 Bij het eerste ontwerpoverleg met de architect stonden twee 3D-prints van de koepel op tafel.Vrijwel identiek, behalve dat de ene wel uitsparingen had en de andere niet. Bij de koepel zonder uitsparingen kon je de ‘schaalwerking’ voelen als je er met je hand op drukte. De uitgespaarde variant was een compleet ander verhaal. De koppen waren nog vrij stijf, maar het middendeel had zijn schaalwer- king compleet verloren. Een parametrisch model leidde een iteratieproces. ir. S.R.G. van Eck en ing. K. IJff Steven van Eck is constructeur bij Pieters Bouwtechniek in Delft. Koen IJff is projectleider/constructeur bij Pieters Bouw- techniek in Amsterdam. ‘Een tweelaagse optop van de voormalige Diamantbeurs, een rijksmonument in hartje Amsterdam’, zo luidde de opgave. ZJA Zwarts & Jansma Architecten stelde voor om een langwerpige glazen koepel op het dak te plaatsen, met een zorgvuldig ontworpen sta- len grid. Gedurende het ontwerpproces werd het grid (en de onderliggende vorm) vele malen ‘gepolijst en geslepen’ via een parame- trisch ontwerpproces. Omdat kleine wijzigin- gen mogelijk grote gevolgen hadden voor de krachtsafdracht, was het van belang om van ieder grid zo snel mogelijk de constructieve impact te kunnen beoordelen. Handmatig een 3D-rekenmodel opzetten van elke iteratie was geen mogelijkheid, het grid wijzigde op het hoogtepunt van het ontwerp- proces tot wel drie keer per week. Door het constructieve deel ook parametrisch op te zetten en te koppelen aan het model van de architect hoefde er bij een nieuwe iteratie slechts een ‘kabeltje’ verbonden te worden en werd de nieuwe vorm automatisch doorge- rekend. Deze aanpak bleek cruciaal om het ontwerpproces bij te kunnen benen. Giraffe met nekkramp Bij deze eerste analyses kwam al snel boven water dat, mede door de forse uitsparingen, vooral de onderliggende staalconstructie sterk bepalend was voor de krachtsafdracht. Want hoewel de koppen van de koepel prima OPTOP KANTOORGEBOUW DIAMANTBEURS, AMSTERDAM (2): CONSTRUCTIEF ONTWERP Koepel, giraffe, tafel Staalconstructie optop, giraffen in blauw.
  2. 2. BOUWEN MET STAAL 269 | JUNI 2019 13 in staat bleken te zijn om krachten uit alle richtingen af te dragen naar de ondercon- structie, kenmerkte het middendeel zich juist door een gebrek aan 3D-werking. Wat resteerde was een ligger op twee steunpunten zonder dat er een steunpunt aan de achter- zijde was voorzien; de bouwmuur van de voormalige eenlaagse opbouw zou namelijk gesloopt worden om ruimte te maken voor de (uitkragende) keuken. Door hoge stalen kolommen in te klemmen in de vloerliggers van de 6e en 7e verdiepingvloer kon toch een oplegging worden gerealiseerd. Deze kolommen kregen door hun lange ‘nek’ snel de bijnaam giraffe. Deze giraffen moesten ook alle horizontaal- krachten in dwarsrichting opnemen. Het was dus van belang om de giraffen zo stijf mogelijk te ontwerpen, want hoe slapper de giraffe, hoe groter de vervormingen in de koepel. Diagonalen waren echter uit den boze; het ruimtegebruik van de koepel mocht niet aan- getast worden. Door met HEM 360-profielen vierendeelconstructies te maken, in zowel het lichaam als in de uitkragende nek van de giraf- fen, konden de vervormingen door horizon- taalkrachten uit de koepel worden gekooid. Tafeltje gedekt Om de impact op het monument beperkt te houden, moesten de koepel en de nieuwe verdiepingvloeren afdragen op de kolom- menstructuur van het bestaande gebouw. Met staalplaat-betonvloeren kon een stalen tafel worden gemaakt waarin ook de giraffen geïn- tegreerd konden worden. De tafel zou op het zwaarst belaste punt ruim 2000 kN aan extra belasting toevoegen, maar aangezien funde- ringsherstel al noodzakelijk bleek, was dit voor de fundering niet zozeer een probleem. Het bestaande betoncasco met gemetselde gevels zou daarentegen wel overbelast wor- den. Dat leidde ertoe dat zowel de kolommen als de metselwerk penanten en wanden van de achtergevel opgedikt moesten worden met een gewapende betonhuid. Dankzij de combinatie van koepel, giraffen en tafel was dit echter de enige zichtbare ingreep in de bestaande constructie en kon het monument van Van Arkel naar zijn voormalige glorie worden hersteld. • 7e verdiep. 6e verdiep. Parametrisch rekenmodel. Verschillende grids die de revue zijn gepasseerd. Vervorming van de giraffe.

×