14

Йордан Стефанов
Йордан Стефановмикробиолог em Изпитателна лаборатория
 
Моята бъдеща кариера на учен-нутрициолог
Преди повече от 1000 години бащата на Медицината Хипократ е казал :“Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство”. Дали и днес това е така? – във века на ГМО? Във века на световна глобализация, във века на изкуствените храни, на “ fast foods ”, във времето на масово затлъстяване от ранна детска възраст, на сериозни нелечими заболявания, причинени от неправилно хранене и вредни храни?
Това са проблеми, които не могат да бъдат разрешени самостоятелно нито от учените медици, нито учените диетолози, нито от учените в хранително-вкусовата промишленост, нито от химиците, нито от технолозите. Необходими са общите усилия на всички. Тези проблеми ме вълнуват и искам да спася хората от неправилния им начин на живот. Затова мечтая да стана учен в областта на НУТРИЦИОЛОГИЯТА /наука за храненето/.
НУТРИЦИОЛОГИЯТА  представлява един огромен грозд от науките  за :   - Производство и съхранение на храни - Броматология - Диетология - Хранителна токсикология - Кулинарни науки - Ентерално хранене - Парентерално хранене - Наука за витамините и минералите в храната - Хранознание - Диететика - Лечебно болнично хранене и много други.
Основните направления в НУТРИЦИОЛОГИЯТА са : 1. Химия на храните – занимава се с анализа на състава и съдържанието на основните и допълнителни вещества в хранителните продукти 2. Физиология и биохимия на храненето – изучават разграждането и резорбцията на храните в храносмилателния тракт, метаболизма на различните групи вещества, определяне физиологичните нужди от храна и енергия за различни популационни групи и др. 3. Технология на храненето – изучава свойствата на хранителните продукти и промените настъпващи в ястията и менютата под въздействието на различни методи на преработка и приготвяне, както и при техния транспорт и съхранение. 4. Хигиена на храненето – изследва и нормира химичните и биологичните контаминанти в храните В НУТРИЦИОЛОГИЯТА съществуват и направления като: - психология на храненето - социология на храненето - икономика на храненето и др
Представям си моята работа като  учен – нутрициолог  не само в лабораторията, не само в библиотеките и компютърните системи на високите технологии, но и навсяякъде : в интернет, в телевизията, в училищата, в детските градини, на улицата , навсякъде, където хората могат да получат информация за моите изследователски открития, за да подобрят здравето си, да спасят и удължат своя живот. Бих представяла откритията си в интересна, интригуваща и забавна форма, за да се възприема и от възрастни и от деца.  Например ето така :
Всяка година учените ни сервират на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :
Полезно откритие 1 “ Дръж под око яйцата ”
Репликата: „Да си виждала заек с очила“ е в подкрепа на морковите, които традиционно се смятат за особено полезни за очите. Но същото важи в не по-малка степен и за яйцата. Жълтъците съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят зрението ти и дори донякъде да го предпазват от ултравиолетовите лъчи. Наскоро едно изследване доказа, че яйчният лутеин се преработва по-лесно от организма, от която и да било друга храна. И още една хапка информация:  Едно яйце има само 70 калории, сумати протеини, витамини и минерали, както и холин, който подобрява дейността на мозъка.
Полезно  откритие 2 “ Запази тена си с морковки ”
Немски учени са открили, че дневна доза бетакаротин от 30 мг може да предотврати слънчевите изгаряния. Това вещество се натрупва в дермата и по този начин действа като естествен слънцезащитен крем. В съчетание с витамин Е пък , намалява чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Морковите са страхотен начин да поддържаш здравословен прием на витамин А. Той предпазва от сърдечносъдови проблеми и помага за доброто виждане на тъмно. И още една хапка информация:  В Близкия изток султаните, емирите и други кралски величества ги използват като афродизиак от години. Направи морковена салатка и гледай как искрите ще захвърчат.
Полезно откритие 3 “ Соя за секси кичури ”
Знае се, че цинкът прави косата по-здрава, но едва ли предполагаш, че соята съдържа този елемент в изобилие. Изследвания, публикувани във водещи медицински списания, разкриват, че редовната консумация на соеви продукти може да намали косопада, да заздрави гривата ти и да усили растежа й. И още една хапка информация:  Соята е нискокалорична и богата на протеини; тя помага също така за балансиране на хормоните, които влияят върху теглото, а антиоксидантите в нея намаляват риска от рак.
Полезно откритие 4 “ Сьомга вместо козметик ”
Задава се среща-гореща? Пропусни посещението при козметик и изтичай до рибния щанд. Нови проучвания показват, че сьомгата може да направи чудеса с кожата ти благодарение на огромните количества витамин Е в нея. „Ако се храниш със сьомга всеки ден, ще приемаш повече DMAE (химикал с позитивно действие върху нервите, които свързват мускулите с кожната покривка), който има изглаждащ ефект, повишава мускулния тонус и предотвратява увисването“, пише д-р Николас Периконе от престижния университет Йейл. И още една хапка информация:  Сьомгата е вкусна, с малко калории и наситени мазнини, съдържа протеини и жизненоважните мастни киселини омега 3. Освен това спомага за сърдечносъдовата дейност и предпазва от болестта на Алцхаймер.
Полезно откритие 5 “ Шоколадово сърце ”
Шоколадът винаги е бил начин за спечелване на нечие сърце, но наскоро проучване стигна до извода, че флавоноидите – ключова съставка в какаото – могат да бъдат определени със сигурност като полезни за сърцето. В изследването участвали 16 доброволци, които хапвали по 100 г черен шоколад и в продължение на три часа след това уредите показвали че кръвообращението им е по-добро от нормалното. „Сладкото подпомага функционирането на артериите, включително и сърдечните, и така не се допуска високо кръвно“, пише в официалния доклад. Освен това е  обявен за най-еротичната храна, защото стимулира чувството на задоволство и възбуда. И още една хапка информация:  Шоколадът се използва за профилактика на рак и анемия, а когато съдържа и мляко, е източник на екстра доза калций и витамин Д.
Полезно откритие 6 “ Банани за кръвно ”
Оказва се, че това е най-евтиният и сигурен начин да свалиш високото кръвно. Проучванията сочат, че то пада с 10% при хората, които изяждат по два банана сутрин и следобед. В САЩ дори беше разрешено на производителите на банани да рекламират по този начин тропическия плод. Също така ензимът бромелаин, които съдържат, е добре известен като подобряващ мъжкото представяне под завивките. И още една хапка информация:  Бананите винаги са били в “топ 10” на естествените продукти, помагащи при запек. Освен това заздравяват костите и са богати на желязо, което е важно за всички, които имат анемия.
Полезно откритие 7 “ Попай Моряка яде спанак, за да е силен”
Че спанакът е полезен, се знае. Зеленишът от десетилетия е известен с високото съдържание на желязо, но се оказа, че освен това е добър и за костната система. Пък и съдържа шокова доза витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта.   И още една хапка информация:  Полезен е за сърцето и очите, пълен е с антиракови съставки и е отличен източник на желязо за кръвта.
Полезно откритие 8 “Ябълково нашествие”
При скорошни тестове, проведени едновременно в Сингапур и САЩ, ябълките се оказаха победители в сравнението между 14 плода, за които се знае, че имат въздействие върху добрата работа на белите дробове, предпазват от вредните въздействия на общото замърсяване и дори от цигарения дим. И още една хапка информация:  Ябълка с кората съдържа двойно повече фибри от обелената. Райският плод е прочут с това, че има толкова добри качества, че в никакъв случай не бива да го изключваш от менюто си.
Полезно откритие 9 “Пълнозърнестият хляб е равен на здравословно тегло”
Доказано е научно – жените, които се хранят само с пълнозърнести храни, тежат по-малко. И още една хапка информация:  Пълнозърнестите храни помагат срещу камъни в жлъчката, а редовната консумация държи надалеч гаденето, събирането на газове, запека и т. н.
Полезно откритие 10 “ Стафиди за хубави зъби”
Ако някога си седяла настрани от стафидите, защото си смятала, че са прекалено сладки и полепват по зъбите – ето новини, които ще ти променят  мнението за тях! Сушеното грозде заздравява зъбния емайл и ти помага да имаш блестяща усмивка. И още една хапка информация:  Сушеното грозде е в класацията на продуктите, съдържащи най-много антиоксиданти и предпазващи от сърдечни проблеми, рак и стареене.
Презентацията е изготвена от кандидат-нутрициолог Мария Димчева Костова Родена на 20.06.1993 г. Адрес : гр.Елхово обл.Ямбол ул. “Александър Стамболийски” 114  вх.В , ап.35 ,ет.2 тел. 0883 47 79 03
1 de 29

Recomendados

храната начин на живот por
храната  начин на животхраната  начин на живот
храната начин на животTanya Topalova
4.1K visualizações43 slides
Woman phyto activ por
Woman phyto activWoman phyto activ
Woman phyto activNataliya Cvetanova
573 visualizações7 slides
Храни, необходими за живота por
Храни, необходими за животаХрани, необходими за живота
Храни, необходими за животаГеорги Петров
1.1K visualizações46 slides
Vertera - продукти на Вертера в България por
Vertera - продукти на Вертера в България Vertera - продукти на Вертера в България
Vertera - продукти на Вертера в България Витамин B12
2.7K visualizações27 slides
Хрнене с баланс, здраве в аванс. Тема: Спорт и здравословно хранене por
Хрнене с баланс, здраве в аванс. Тема: Спорт и здравословно храненеХрнене с баланс, здраве в аванс. Тема: Спорт и здравословно хранене
Хрнене с баланс, здраве в аванс. Тема: Спорт и здравословно храненеVania Jeliazkova
771 visualizações34 slides
Храни се здравословно и спортувай редовно por
Храни се здравословно и спортувай редовноХрани се здравословно и спортувай редовно
Храни се здравословно и спортувай редовноValentina Panayotova
1.1K visualizações11 slides

Mais conteúdo relacionado

Destaque

Mada por
MadaMada
MadaTatjana Amerhanova
369 visualizações6 slides
Infinitiiv por
InfinitiivInfinitiiv
InfinitiivTatjana Amerhanova
331 visualizações6 slides
Presentation1 por
Presentation1Presentation1
Presentation1Tatjana Amerhanova
193 visualizações12 slides
Internet Eestis 2011 por
Internet Eestis 2011Internet Eestis 2011
Internet Eestis 2011Remo Tiigirand
274 visualizações3 slides
121115視聴熱分析報告 por
121115視聴熱分析報告121115視聴熱分析報告
121115視聴熱分析報告susumu taniuchi
3.1K visualizações28 slides
KADRIPÄEV por
KADRIPÄEVKADRIPÄEV
KADRIPÄEVTatjana Amerhanova
950 visualizações10 slides

Destaque(17)

Internet Eestis 2011 por Remo Tiigirand
Internet Eestis 2011Internet Eestis 2011
Internet Eestis 2011
Remo Tiigirand274 visualizações
121115視聴熱分析報告 por susumu taniuchi
121115視聴熱分析報告121115視聴熱分析報告
121115視聴熱分析報告
susumu taniuchi3.1K visualizações
電子雑誌の近未来 por susumu taniuchi
電子雑誌の近未来電子雑誌の近未来
電子雑誌の近未来
susumu taniuchi905 visualizações
Aktiivmüügist por Remo Tiigirand
AktiivmüügistAktiivmüügist
Aktiivmüügist
Remo Tiigirand647 visualizações
Resources por ho00hmb
ResourcesResources
Resources
ho00hmb708 visualizações
ACCESS свойства полей таблиц por Tatjana Amerhanova
ACCESS свойства полей таблицACCESS свойства полей таблиц
ACCESS свойства полей таблиц
Tatjana Amerhanova16.5K visualizações
Põhikäänede kasutamine por Tatjana Amerhanova
Põhikäänede kasutaminePõhikäänede kasutamine
Põhikäänede kasutamine
Tatjana Amerhanova10.7K visualizações
ACCESS связывание таблиц на схеме данных por Tatjana Amerhanova
ACCESS связывание таблиц на схеме данныхACCESS связывание таблиц на схеме данных
ACCESS связывание таблиц на схеме данных
Tatjana Amerhanova19.9K visualizações

Similar a 14

умрелите доктори не лъжат д р уолък por
умрелите доктори не лъжат д р уолъкумрелите доктори не лъжат д р уолък
умрелите доктори не лъжат д р уолъкS&M
201 visualizações12 slides
Vemma maksim por
Vemma maksimVemma maksim
Vemma maksimmaksimpetkov
299 visualizações23 slides
Акушерската грижа в международен аспект por
Акушерската грижа в международен аспектАкушерската грижа в международен аспект
Акушерската грижа в международен аспектAlliance of Bulgarian midwives
1.3K visualizações50 slides
m_miteva_breast_cancer por
m_miteva_breast_cancerm_miteva_breast_cancer
m_miteva_breast_cancerMarinaMiteva
523 visualizações49 slides
Bg sustain module 3 por
Bg sustain module 3Bg sustain module 3
Bg sustain module 3IanSayers7
149 visualizações68 slides
Храни се здравословно! por
Храни се здравословно!Храни се здравословно!
Храни се здравословно!souhs
461 visualizações11 slides

Similar a 14(20)

умрелите доктори не лъжат д р уолък por S&M
умрелите доктори не лъжат д р уолъкумрелите доктори не лъжат д р уолък
умрелите доктори не лъжат д р уолък
S&M201 visualizações
Vemma maksim por maksimpetkov
Vemma maksimVemma maksim
Vemma maksim
maksimpetkov299 visualizações
Акушерската грижа в международен аспект por Alliance of Bulgarian midwives
Акушерската грижа в международен аспектАкушерската грижа в международен аспект
Акушерската грижа в международен аспект
Alliance of Bulgarian midwives1.3K visualizações
m_miteva_breast_cancer por MarinaMiteva
m_miteva_breast_cancerm_miteva_breast_cancer
m_miteva_breast_cancer
MarinaMiteva523 visualizações
Bg sustain module 3 por IanSayers7
Bg sustain module 3Bg sustain module 3
Bg sustain module 3
IanSayers7149 visualizações
Храни се здравословно! por souhs
Храни се здравословно!Храни се здравословно!
Храни се здравословно!
souhs461 visualizações
Академия Wellness por Ivelina SCBS
Академия WellnessАкадемия Wellness
Академия Wellness
Ivelina SCBS2K visualizações
Продуктова книга на LR por Nataliya Cvetanova
Продуктова книга на LRПродуктова книга на LR
Продуктова книга на LR
Nataliya Cvetanova1.3K visualizações
Кърменето като начин на живот por forumzdravoslovnohranene
Кърменето като начин на животКърменето като начин на живот
Кърменето като начин на живот
forumzdravoslovnohranene322 visualizações
хигиена на храненето и здравни познания за храносмилателна система por myhomebooks
хигиена на храненето и здравни познания за храносмилателна системахигиена на храненето и здравни познания за храносмилателна система
хигиена на храненето и здравни познания за храносмилателна система
myhomebooks14K visualizações
вегетарианство и здраве por Надка Данкова
вегетарианство и здравевегетарианство и здраве
вегетарианство и здраве
Надка Данкова740 visualizações
37. Здравословно хранене - ЧП, 4 клас, Булвест por Veska Petrova
37. Здравословно хранене - ЧП, 4 клас, Булвест37. Здравословно хранене - ЧП, 4 клас, Булвест
37. Здравословно хранене - ЧП, 4 клас, Булвест
Veska Petrova53.5K visualizações
21. Хранене - РК - Просвета - В. П. por Veska Petrova
21. Хранене - РК - Просвета - В. П.21. Хранене - РК - Просвета - В. П.
21. Хранене - РК - Просвета - В. П.
Veska Petrova11.4K visualizações
да растем здрави и силни por Милена Фотева
да растем здрави и силнида растем здрави и силни
да растем здрави и силни
Милена Фотева34.7K visualizações
Как да растем здрави и силни - ОС - 2 клас por Veska Petrova
Как да растем здрави и силни - ОС - 2 класКак да растем здрави и силни - ОС - 2 клас
Как да растем здрави и силни - ОС - 2 клас
Veska Petrova36K visualizações
Никкен Продуктова Линия por Ivan Stoev
Никкен Продуктова ЛинияНиккен Продуктова Линия
Никкен Продуктова Линия
Ivan Stoev902 visualizações
Di Guard Nano por Iliya Pavlov
Di Guard NanoDi Guard Nano
Di Guard Nano
Iliya Pavlov791 visualizações
плодовете и зеленчуците на нашата трапеза! por Maria Petrova
плодовете и зеленчуците на нашата трапеза!плодовете и зеленчуците на нашата трапеза!
плодовете и зеленчуците на нашата трапеза!
Maria Petrova859 visualizações

14

 • 1.  
 • 2. Моята бъдеща кариера на учен-нутрициолог
 • 3. Преди повече от 1000 години бащата на Медицината Хипократ е казал :“Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство”. Дали и днес това е така? – във века на ГМО? Във века на световна глобализация, във века на изкуствените храни, на “ fast foods ”, във времето на масово затлъстяване от ранна детска възраст, на сериозни нелечими заболявания, причинени от неправилно хранене и вредни храни?
 • 4. Това са проблеми, които не могат да бъдат разрешени самостоятелно нито от учените медици, нито учените диетолози, нито от учените в хранително-вкусовата промишленост, нито от химиците, нито от технолозите. Необходими са общите усилия на всички. Тези проблеми ме вълнуват и искам да спася хората от неправилния им начин на живот. Затова мечтая да стана учен в областта на НУТРИЦИОЛОГИЯТА /наука за храненето/.
 • 5. НУТРИЦИОЛОГИЯТА представлява един огромен грозд от науките за : - Производство и съхранение на храни - Броматология - Диетология - Хранителна токсикология - Кулинарни науки - Ентерално хранене - Парентерално хранене - Наука за витамините и минералите в храната - Хранознание - Диететика - Лечебно болнично хранене и много други.
 • 6. Основните направления в НУТРИЦИОЛОГИЯТА са : 1. Химия на храните – занимава се с анализа на състава и съдържанието на основните и допълнителни вещества в хранителните продукти 2. Физиология и биохимия на храненето – изучават разграждането и резорбцията на храните в храносмилателния тракт, метаболизма на различните групи вещества, определяне физиологичните нужди от храна и енергия за различни популационни групи и др. 3. Технология на храненето – изучава свойствата на хранителните продукти и промените настъпващи в ястията и менютата под въздействието на различни методи на преработка и приготвяне, както и при техния транспорт и съхранение. 4. Хигиена на храненето – изследва и нормира химичните и биологичните контаминанти в храните В НУТРИЦИОЛОГИЯТА съществуват и направления като: - психология на храненето - социология на храненето - икономика на храненето и др
 • 7. Представям си моята работа като учен – нутрициолог не само в лабораторията, не само в библиотеките и компютърните системи на високите технологии, но и навсяякъде : в интернет, в телевизията, в училищата, в детските градини, на улицата , навсякъде, където хората могат да получат информация за моите изследователски открития, за да подобрят здравето си, да спасят и удължат своя живот. Бих представяла откритията си в интересна, интригуваща и забавна форма, за да се възприема и от възрастни и от деца. Например ето така :
 • 8. Всяка година учените ни сервират на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :
 • 9. Полезно откритие 1 “ Дръж под око яйцата ”
 • 10. Репликата: „Да си виждала заек с очила“ е в подкрепа на морковите, които традиционно се смятат за особено полезни за очите. Но същото важи в не по-малка степен и за яйцата. Жълтъците съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят зрението ти и дори донякъде да го предпазват от ултравиолетовите лъчи. Наскоро едно изследване доказа, че яйчният лутеин се преработва по-лесно от организма, от която и да било друга храна. И още една хапка информация: Едно яйце има само 70 калории, сумати протеини, витамини и минерали, както и холин, който подобрява дейността на мозъка.
 • 11. Полезно откритие 2 “ Запази тена си с морковки ”
 • 12. Немски учени са открили, че дневна доза бетакаротин от 30 мг може да предотврати слънчевите изгаряния. Това вещество се натрупва в дермата и по този начин действа като естествен слънцезащитен крем. В съчетание с витамин Е пък , намалява чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Морковите са страхотен начин да поддържаш здравословен прием на витамин А. Той предпазва от сърдечносъдови проблеми и помага за доброто виждане на тъмно. И още една хапка информация: В Близкия изток султаните, емирите и други кралски величества ги използват като афродизиак от години. Направи морковена салатка и гледай как искрите ще захвърчат.
 • 13. Полезно откритие 3 “ Соя за секси кичури ”
 • 14. Знае се, че цинкът прави косата по-здрава, но едва ли предполагаш, че соята съдържа този елемент в изобилие. Изследвания, публикувани във водещи медицински списания, разкриват, че редовната консумация на соеви продукти може да намали косопада, да заздрави гривата ти и да усили растежа й. И още една хапка информация: Соята е нискокалорична и богата на протеини; тя помага също така за балансиране на хормоните, които влияят върху теглото, а антиоксидантите в нея намаляват риска от рак.
 • 15. Полезно откритие 4 “ Сьомга вместо козметик ”
 • 16. Задава се среща-гореща? Пропусни посещението при козметик и изтичай до рибния щанд. Нови проучвания показват, че сьомгата може да направи чудеса с кожата ти благодарение на огромните количества витамин Е в нея. „Ако се храниш със сьомга всеки ден, ще приемаш повече DMAE (химикал с позитивно действие върху нервите, които свързват мускулите с кожната покривка), който има изглаждащ ефект, повишава мускулния тонус и предотвратява увисването“, пише д-р Николас Периконе от престижния университет Йейл. И още една хапка информация: Сьомгата е вкусна, с малко калории и наситени мазнини, съдържа протеини и жизненоважните мастни киселини омега 3. Освен това спомага за сърдечносъдовата дейност и предпазва от болестта на Алцхаймер.
 • 17. Полезно откритие 5 “ Шоколадово сърце ”
 • 18. Шоколадът винаги е бил начин за спечелване на нечие сърце, но наскоро проучване стигна до извода, че флавоноидите – ключова съставка в какаото – могат да бъдат определени със сигурност като полезни за сърцето. В изследването участвали 16 доброволци, които хапвали по 100 г черен шоколад и в продължение на три часа след това уредите показвали че кръвообращението им е по-добро от нормалното. „Сладкото подпомага функционирането на артериите, включително и сърдечните, и така не се допуска високо кръвно“, пише в официалния доклад. Освен това е обявен за най-еротичната храна, защото стимулира чувството на задоволство и възбуда. И още една хапка информация: Шоколадът се използва за профилактика на рак и анемия, а когато съдържа и мляко, е източник на екстра доза калций и витамин Д.
 • 19. Полезно откритие 6 “ Банани за кръвно ”
 • 20. Оказва се, че това е най-евтиният и сигурен начин да свалиш високото кръвно. Проучванията сочат, че то пада с 10% при хората, които изяждат по два банана сутрин и следобед. В САЩ дори беше разрешено на производителите на банани да рекламират по този начин тропическия плод. Също така ензимът бромелаин, които съдържат, е добре известен като подобряващ мъжкото представяне под завивките. И още една хапка информация: Бананите винаги са били в “топ 10” на естествените продукти, помагащи при запек. Освен това заздравяват костите и са богати на желязо, което е важно за всички, които имат анемия.
 • 21. Полезно откритие 7 “ Попай Моряка яде спанак, за да е силен”
 • 22. Че спанакът е полезен, се знае. Зеленишът от десетилетия е известен с високото съдържание на желязо, но се оказа, че освен това е добър и за костната система. Пък и съдържа шокова доза витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта.   И още една хапка информация: Полезен е за сърцето и очите, пълен е с антиракови съставки и е отличен източник на желязо за кръвта.
 • 23. Полезно откритие 8 “Ябълково нашествие”
 • 24. При скорошни тестове, проведени едновременно в Сингапур и САЩ, ябълките се оказаха победители в сравнението между 14 плода, за които се знае, че имат въздействие върху добрата работа на белите дробове, предпазват от вредните въздействия на общото замърсяване и дори от цигарения дим. И още една хапка информация: Ябълка с кората съдържа двойно повече фибри от обелената. Райският плод е прочут с това, че има толкова добри качества, че в никакъв случай не бива да го изключваш от менюто си.
 • 25. Полезно откритие 9 “Пълнозърнестият хляб е равен на здравословно тегло”
 • 26. Доказано е научно – жените, които се хранят само с пълнозърнести храни, тежат по-малко. И още една хапка информация: Пълнозърнестите храни помагат срещу камъни в жлъчката, а редовната консумация държи надалеч гаденето, събирането на газове, запека и т. н.
 • 27. Полезно откритие 10 “ Стафиди за хубави зъби”
 • 28. Ако някога си седяла настрани от стафидите, защото си смятала, че са прекалено сладки и полепват по зъбите – ето новини, които ще ти променят  мнението за тях! Сушеното грозде заздравява зъбния емайл и ти помага да имаш блестяща усмивка. И още една хапка информация: Сушеното грозде е в класацията на продуктите, съдържащи най-много антиоксиданти и предпазващи от сърдечни проблеми, рак и стареене.
 • 29. Презентацията е изготвена от кандидат-нутрициолог Мария Димчева Костова Родена на 20.06.1993 г. Адрес : гр.Елхово обл.Ямбол ул. “Александър Стамболийски” 114 вх.В , ап.35 ,ет.2 тел. 0883 47 79 03