Anúncio

Resum l´atenció persones ancianes

25 de Mar de 2015
Resum l´atenció persones ancianes
Resum l´atenció persones ancianes
Resum l´atenció persones ancianes
Resum l´atenció persones ancianes
Anúncio
Resum l´atenció persones ancianes
Resum l´atenció persones ancianes
Próximos SlideShares
Malaties PsíquiquesMalaties Psíquiques
Carregando em ... 3
1 de 6
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

Resum l´atenció persones ancianes

  1. UNITAT 25. L’ATENCIÓ A LES PERSONES ANCIANES 25.1. L’ENVELLIMENT Envelliment= és un fenomen natural, que podem definir com una pèrdua contínua de capacitats fisiològiques i psíquiques respecte a les que es tenien entre els 20-30 anys. Biològiques/Fisiològiques psíquiques Mort/envelliment cel·lular Malaltia Anys Actitud (Positivisme, negativisme, etc) Pèrdua familiar/amistats/coneguts Mals hàbits Jubilació/depressió Estrès Abandonament Soledat Dependència L’atenció sanitària a les persones velles Gerontologia= estudi de l’ancianitat (característiques anatòmiques, fisiològiques i psicològiques específiques, les seves malalties + freqüents, les + greus, els tractaments que poden rebre (farmacològics o no) etc. Geriatria= ciència que aplica tots aquests coneixements a l’atenció a les persones ancianes. Diferents professionals cuidaran aquest col·lectiu: auxiliars d’infermeria, infermers, metges, treballadors socials, terapeutes (fisios, traumatòlegs, etc), dinamitzadors, etc per tal que garantir durant més anys la independència dels ancians. Quan comença la vellesa - En la jubilació: 65 anys. - Sensació personal (estat d’ànim). - Quan un pateix una malaltia crònica important (els limita funcionalment) Tòpics NO certs - Quasi totes són infelices i desgraciades. - La gran majoria pateixen demència - Són éssers incompetents i inútils i més aviat fan nosa - No poden valdre’s per si mateixes - Viuen aïllades de la resta de la societat La velocitat de l’envelliment La rapidesa de la pèrdua varia segons: - La genètica
  2. - Hàbits tòxics - Malalties (obesitat, hipertensió, diabetis, pèrdua sensorial...) - La soledat, - manca d’il·lusió, - sensació de fer nosa. 25.2. LA IMPORTÀNCIA SANITÀRIA DE LA POBLACIÓ ANCIANA Cada vegada vivim més anys... -90% pateixen malaltia crònica (artrosi) -45% dels pacients atesos als CAP -75.000 fractures a l’any -10% ingressa mínim 1 cop l’any a hospital (ictus) -ocupen 40% llits hospital -40% despesa sanitària ...I per això calen més equipaments -llits hospital -residències geriàtriques -centres de dia -assistència domiciliària 25.3. ELS CANVIS QUE COMPORTA L’ENVELLIMENT 25.3.1 Característiques psíquiques 1-Pèrdua velocitat raonament 2-pèrdua capacitat per afrontar-se a problemes nous 3-Tenen experiència i capacitat per afrontar situacions conegudes (habituals) 4-deteriorament cognitiu (fer exercicis mentals) 5-deteriorament sensorial (auditiu, vista, gust, tacte, olfacte) 25.3.2.La pell Més seca (deshidratació, possibles ferides) → UPP → irritació crònica Més laxa (pèrdua elasticitat)
  3. Taques Ungles gruixudes i dures i corbades Pèl/cabell: blancs, els del cos es debiliten, els de la cara s’endureixen. Menys greix subcutani en extremitats ( reubicat al voltant de les vísceres) 25.3.3.L´aparellrespiratori Els músculs respiratoris es debiliten Teixit pulmonar perd elasticitat (ventilació pulmonar més dificultat) Persona dèbil o malalta respirarà millor si no dorm completament estirat Falta de força per a tossir i expulssar secrecions 25.3.4.La capacitatperceptiva Perdua de agudesa visual Dificultat per a enfocar objectes propers (presbícia) Pèrdua de sensibilitat auditiva Pèrdua de sensibilitat gustativa Dificultat per a detectar olors i d´identificar-les Reducció de la sensibilitat tàctil fina Augment de la sensibilitat al fred 25.3.5.L´aparellcardiovascular Pèrdua de força (bombeja menys sang) Pèrdua d´elasticitat en artèries Arterosclerosi (comporta un empitjorament en la irrigació de determinades àrees) Facilitat de tenir trombes a causa de mantenir la mateixa postura durant hores Pèrdua de medul.la òssia vermella (dificultat per a recuperar-se de les hemorràgies) 25.3.6.L´aparelllocomotor Pèrdua de força de contracció en músculs esquelètics (no perden resisitència) Facilitat de trencar-se fibres musculars per moviments sobtats Desgast dels cartílags articulars (moviments molestos) Lligaments articulars es tornen més fràgils Osteoporosi Artrosi
  4. Escurçament de la columna vertebral (osteoporosi augmenta la cifosi dorsal) Consells útils: - Les persones físicament actives poden frenar aquestes pèrdues practicant exercicis i esports suaus. - Augmentar l´ingesta de proteïnes i calci. - Vigilar l´entorn en què es mou per evitar caigudes 25.3.7.L´aparellexcretor És comú patir insuficiència renal crònica (en particular persones diabètiques) Hipertròfia prostàtica Incontinència urinària Com a consell útil: s´ha de beure aigua suficient per eliminar les toxines de l´organisme. 25.3.8.L´aparelldigestiu Pèrdua lleu de funcionalitat digestiva (edat avançades) el que comporta una disminució de la gana. L´estómac tarda més temps en buidar-se (allarga la sensació d’estar ple) Més difícil de digerir aliments greixosos Els requeriments nutritius varien segons l´activitat de la persona. 25.4. ALGUNES MALALTIES DE LA VELLESA 25.4.1.La malnutrició Una nutrició inapropiada afecta al funcionament de tot l´organisme. Per a poder conèixer l´estat nutritiu de l´ancià es poden fer a través de: L’entrevista general Avaluar el seu estat funcional general que determinarà la seva alimentació realitzant una sèrie de preguntes. - Si té prou autonomia general - Si la seva boca li dóna problemes - Malalties que modifiquen l´alimentació - Els medicaments que pren L’enquesta dietètica Consisteix en preguntar-li sobre els aliments que menja durant un període mínim d´una setmana i comparar aquestes dades amb les dietes equilibrades.
  5. L´altra manera d´avaluar el seu estat nutritiu és aplicant-li el qüestionari Nutritional Screening Initiative L´examen clínic Consisteix en una sèrie de mesures que es fan sobre el cos del pacient per tal d’avaluar l´alimentació excessiva o deficient. Percentatge del pes de la persona sobre el pes ideal (pes real/pes ideal x 100) Percentatge de pèrdua de pes (pes perdut/pes habitual x 100) Determinació de la quantitat de greix corporal (s´utilitza el plicòmetre) 25.4.2.La deshidratació Pèrdua d´aigua de l´organisme que pot matar a la persona anciana El risc de deshidratació Totes les persones grans tenen aquest risc ja que: - Tenen meny aigua corporal - Tendeixen a beure poc, perquè tenen menor percepció de la set - Els seus ronyons ja no són capaços de concentrar l´orina, de manera que encara que beguin poc continuen perdent força aigua amb l´orina. Efectes i manifestacions de la deshidratació - Deshidratació lleu mantinguda empitjora la funció renal i l´atrofiament dels nutrients i deteriora la integritat de les mucoses. Facilita que apareguin quadres de confusió i de demència - Deshidratació greu compromet molt la teràpia i la rehabilitació de qualsevol malatia i pot comportar la mort Les manifestacions de la deshidratació varien segons el cas. El millor diagnòstic s´aconsegueix amb una vigilància acurada de les entrades i sortides de líquids. Les pèrdues moderades (1 a 2 litres) sovint es poden corregir donant-li beguda. En cas de ser una pèrdua major s´ha de porta a l’hospital per què li posin algun sèrum salí. 25.5. RECURSOS SOCIOSANITARIS PER A L’ATENCIÓ A LES PERSONES ANCIANES Els recursos més importants són: - Cente de dia. És un servei sociosanitari que ofereix atenció especialitzada durant una part del dia. Durant l’estada se li poden aplicar programes d’estimulació física i cognitiva.
  6. - El servei d´ajuda a domicili. Dóna atenció professional a la persona en la seva pròpia llar. - La teleassistència. Consiteix en la instal.lació d´un dispositiu que connecta amb un centre. Aquest rep la demanda d´ajut i la respon immediatament en cas d´emergència. - La residència geriàtrica. És per a estades permanents.
Anúncio