Anúncio

Világörökségi helyek Oroszországban

CLEAR MANAGER em Mélyrelátó optikai ZRt
11 de Aug de 2016
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

Világörökségi helyek Oroszországban

 1. Az internet felhasználásával az eredeti spanyol szöveget magyarra átdolgozta: Csáki István
 2. Struve német csillagász a Föld formájának pontos meghatározásához egy Kelet és Észak Európán áthaladó, a Fekete-tengertől a Jeges-tengerig húzódó vonal mentén végzett méréseket. A mérőpontok közül 34 a Világörökség része. Ezek egyikét láthatjuk a képen. A Struve földmérő vonal egyik mérőpontja
 3. Nyugat-Kaukázus Egy UNESCO szakértő véleménye szerint Európában ez az egyetlen olyan hegyvidék, ahol lényegében még nem tapasztalható az emberi tevékenység természetátalakító hatása.
 4. Alekszander Nyevszkij kolostor Az ˝Alexander Nyevszkij Lavra˝ néven is ismert kolostort Nagy Péter cár alapította 1710-ben Szentpétervár fő sugárútján, hogy nyugvóhelyet biztosítson Alexander Nyevszkij novgorodi fejedelemnek, az ortodox egyház szentjének, aki győzedelmeskedett a német és dán lovagrendek ellen az orosz történelemben sorsfordítónak tekintett csatában 1242 április 5.-én a Csúd tó jegén.
 5. Ferapontov kolostor A kolostort Szent Ferapont alapította 1398.-ban. A középkori orosz építészet és művészet egyik legnagyszerűbb példája.
 6. Érintetlen erdő a Komi köztársaságban Az Urál hegység északi részén terül el. A maga 32800 km²-es kiterjedésével Európa legnagyobb őserdeje.
 7. Az ötkupolás, kőből készült katedrálist Novgorodi Vlagyimir építette. Novgorod második püspöke, Luka Zhidiata szentelte fel 1052. szeptember 14.-én. Novgorod, Szent Zsófia Katedrális
 8. A Mennybemenetel Székesegyház (Vlagyimir városában) 1158 és 1160 között épült.
 9. II. Vlagyimir rendeletére épült a XI. század végén és a XII. század elején. A Születés Székesegyház Szuzdál városában
 10. Szentpétervár történelmi központja Ezt a helyet építészeti öröksége, a barokk, a neoklasszicizmus egyedülálló, hihetetlen ötvöződése, az orosz építészetre gyakorolt hatása teszi különlegessé.
 11. Derbent Ezek az építmények (a citadella, az óváros, az erődítmény) az Újperzsa Birodalom északi erődvonalának részei. Az erődvonalak a Kaspi tengertől keletre és nyugatra húzódtak.
 12. Az Altáj Arany-hegyei 1998-ban nyilvánították a Világörökség részének. Az indoklás szerint ez a hely az Észak-Ázsiában fellelhető növény és állatfajok hegyvidéki biodiverzitásának fontos, eredeti központja.
 13. Kolomenszkoje Cárok és nagyhercegek egykori nyári rezidenciája. Tornyai, templomai már messziről látszanak. Napjainkban nemzeti múzeum, a XVI.-XVII. századi orosz építészet emlékműve.
 14. Kamcsatka Kamcsatka egy 1250 km hosszú 472300 km² területű vulkáni félsziget Szibériában.
 15. Vörös Tér 695 m. hosszú és 130 m. széles méretével a világ harmadik legnagyobb tere. A Kreml és az egykori üzleti negyed, a Kitaj-gorod között fekszik. Minden irányba innen indulnak Moszkva főútjai. Ezért tekintik a teret Moszkva és egész Oroszország központjának.
 16. Aranykapu Vlagyimir városában 1158 és 1164 között épült. A régi városkapuknak ez az egyetlen, bár csak részlegesen fennmaradt példánya. Ezek a kapuk a ma már nem létező, a város nyugati bejáratát védő régi városfalba épültek. Belsejében a XIII. századi mongol inváziónak emléket állító múzeum működik.
 17. A Nagy Gatcsina Palota A palotát 1766 és 1781 között építették Nagy Katalin cárnő kegyeltjének, Grigorij Grigorjevics Orlov grófnak. Az Ezüst tó (Серебряное озеро) feletti dombra épült palota a középkori várak és nyári rezidenciák stílusjegyeinek nagyszerű ötvözete. A palota belső terei a XVIII és a XIX. századi orosz klasszicizmus jellegzetes példái .
 18. Nagy Katalin Palota Az épület eredetileg egy kisebb palota volt. Azt a nyári rezidenciát parkkal, mesterséges tóval Nagy Katalin építette pihenőhelynek, Johann-Friedrich Braunstein német építészt bízta meg a munkával. A cárnő lánya, I. Erzsébet, az épületet idejétmúltnak, kényelmetlennek tartotta, ezért 1752 májusában felkérte Bartolomeo Rastrelli udvari építészt, hogy lebontva a régi épületet, annak helyére emeljen egy jóval nagyobb, hangsúlyosan rokokó stílusú palotát, amit aztán anyja tiszteletére Katalin Palotának nevezett. A palota Carszkoje Szelo-ban (mai nevén: Puskin) található.
 19. Sándor Palota Carszkoje Selo.-ban épült ez a palota, a cári család pihenőhelyének szánták. Nagy Katalin cárnő megbízásából épült kedvenc unokájának, a későbbi I. Sándor orosz cárnak házasságkötése alkalmából, midőn feleségül vette Elizaveta Alexejevna nagyhercegnőt (született Badeni Luisa María Augusta hercegnőt). Ezt a kecses neoklasszikus épületet 1792 és 1796 között Giacomo Quarenghi tervezte és építette.
 20. Pavlovszk Palota 1777 -ben Nagy Katalin cárnő fiának a későbbi I. Pál orosz cárnak első gyermeke születése alkalmából Cárszkoje Selo-ban épült pazar palotája közelében a Szlavjanka-folyó partján földterületet ajándékozott. Ide épült ez a nyári rezidenciának szánt palota, ami I. Pál cárról kapta a nevét.
 21. A Moszkvai Kreml falai és tornyai A jelenlegi, tornyokkal ellátott fal a XV. században, 1485 és 1495 között épült a régi fehér kőfal helyén, amit még 1367-ben, Dmitrij Donszkoj moszkvai nagyfejedelem idejében emeltek a korábbi tölgyfacölöpökkel megerősített sáncok helyén. E nagyszerű erődítmény megépítését az akkori idők hadi technológiájának fejlődése tette lehetővé.
 22. Shlisselburg Ez az erődítmény a Néva folyó bal partján, a Ladoga tónál az Oresek (diócska), más néven Orejov szigeten van. Eredetileg itt egy fa erődítmény állt, Jurij Danyilovics moszkvai nagyherceg építette 1323-ban Novgorod északi határának védelmére, valamint a Balti tengerhez való kijárat biztosítására. 1353-ban a novgorodiak már várfalakkal, bástyákkal ellátott kőből készült erődítményt építettek ezen a helyen.
 23. A Szuzdáli Kreml A Kremlről említést tevő első írásos emlék szerint a Szudáli Kreml 1024-ben épült. A mai Szuzdál déli részén, a Kamenka folyó kanyarulatában található. A XVI.-XVII. századi hagyományos orosz ortodox stílusban épült, imádkozásra szánt temploma mellett néhány egyéb épület is kiegészíti, például a Mária Oltalma Kolostor.
 24. Oranienbaum (1948 óta: Lomonoszov) Orosz cári rezidencia a Finn-öbölnél, Szentpétervártól nyugatra. A palota központi részéhez két oldalszárny csatlakozik japán és kínai pavilonokkal. 1710 és 1727 között épült, akárcsak a szökőkutakkal és szobrokkal díszített kétkupolás alsó kert és a nagyszerű felső kert.
 25. Pulkovoi Obszervatórium Ezt a csillagvizsgálót 1839-ben nyitották meg.
 26. Vlagyimir és Szuzdál fehér műemlékei Az elnevezés nyolc középkorban épült, mészkőből készült műemléket jelent.
 27. A Penates birtok Ebben a házban lakott 1907 után a neves orosz festő, Ilja Jefimovics Repin. 1899-ben Repin a Finn-öböl partján fekvő Kuokkala finn nyaralóhelyen telket vásárolt, azon saját vázlatai alapján házat épített, amiben egy műtermet is létrehozott. A házat a rómaiak családot és éléskamrát védelmező isteneiről PENATES-nek nevezte el.
 28. Konstantinovszkij Palota A palota építése 1720-ban kezdődött Nagy Péter cár rendeletére. Napjainkban ez a szentpétervári orosz elnöki rezidencia.
 29. Peterhof, Nyári PalotaAz épületegyüttes legközpontibb része a Nagy Palota. Barokk stílusban épült, parkok, szökőkutak díszítik.
 30. Szolovetszkij kolostor A Szolovetszkij szigeteken a Fehér-tengernél épült. 1429 végén alapították. Orosz ortodox férfi szerzetesrend kolostora.
 31. Novogyevicsij temető A temetőt 1898-ban nyitották meg. Akkoriban sokan temetkeztek a kolostor falába. Az egyik első híres személyiség, akit itt temettek el, a neves orosz író, Anton Pavlovics Csehov volt.
Anúncio