Si e sheh frojdi zhvillimin e femijes…

#MesueseAurela Elezaj
#MesueseAurela ElezajMesuese em Internet Juventinat Durrsak

Si e sheh frojdi zhvillimin e femijes… #MesueseAurela

Tema:
Si e sheh Frojdi zhvillimin e
femijes…
Punoi:
#MesueseAurela
Dy llojet e instikteve
Perveç formulimit kompleks psikologjik, mendimi frojdian pershkruhet nga
disa parime filozofike te cilat e kane burimin ne shekuj dhe qe u perdoren prej
tij.
Sipas Frojdit njerezit udhehiqen ne jete sipas parimit hedonistik-ata kerkojne
rritjen e kenaqesise dhe zvogelimin e dhimbjes.
Instiktet jane ata qe i energjizojne njerezit ne veprimet qe ndermarrin ne jete.
Sipas Frojdit ka dy lloje instiktesh: instikti i jetes dhe instikti i vdekjes.
I pari, qe quhet gjithashtu Eros, motivohet nga libidoja qe eshte nje depozite
energjie.
I dyti, qe quhet gjithashtu Thanatos, motivohet nga shkaterrimi dhe shuarja.
Ky lloj instikti kerkon prehjen dhe shkarkimin e energjise.
Eshte pikerisht ky i fundit qe udheheq njerezit agresive dhe luftedashes. Kush
udhehiqet nga Erosi eshte jetedashes dhe kenaqesi kerkues. Kush udhehiqet
nga Thanatosi, eshte i prirur ndaj shkaterimit.
Nivelet e Personalitetit
Fillimisht Frojdi mendoi per mendjen ne disa nivele. Ai njihet si nje nga
mbeshtetesit kryesor te mendjes se pavetedijshme ne kontrast me te
vetedijshmen. Ne fakt, nuk ishte Frojdi ai qe nxorri fillimisht idene e
pavetedijshmes por ai e pruri fuqishem ate ne vemendjen e njerezve.Mendje e
vetedijshme eshte ajo per te cilen njerezit jane ne dijeni ne cdo moment-
perceptimet, kujtimet, mendimet etj. Lidhur ngushte me konceptin e te
vetedijshmes eshte edhe koncepti i paravetedijshmes-cdo gje qe mund te behet
lehte e vetedijshme, gjera qe per momentin nuk mendohen por qe mund te
risillen menjehre ne vetedije. Sipas Frojdit, te dyja keto pjese jane te
rendesishme por me e rendesishme eshte pjesa e trete: e pavetedijshmja.
Pavetedija perfshin te gjitha gjerat qe nuk jane te vetedijshme apo afer te
vetedijshmes. Ketu futen impulset, instiktet, kujtime apo emocione te
shoqeruara nga traumat. Sipas Frojdit, pavetedija eshte burimi i motivimeve
tona.
Idi, Egoja dhe Superegoja
Me vone Frojdi kaloi natyrshem tek tre perberesit kryesor te personalitetit: Idi
eshte rezervuari i instikteve dhe i libidos. Ai eshte teresisht irracional dhe
operon mbi parimin e kenaqesise. Idi duket sikur na thote: e dua dicka dhe e
dua tani. Lidhja e tij me realitetin nuk ekziston dhe ai kerkon vetem plotesimin
e kenaqesise. Nje menyre me konkrete e perceptimit te Idit eshte krahasimi me
nje femije te porsalindur. Femija i porsalindur deshiron te plotesoje vetem
nevojat dhe deshirat e tij. Ai nuk ka lidhje me realitetin dhe nuk e kupton ate.
Me kalimin e kohes femija rritet dhe sa me shume perballet me realitetin aq me
shume kupton se nuk mund te beje gjithnje ate qe deshiron. Kupton se disa
gjera jane te veshtira per t’u arritur dhe se ka edhe njerez te tjere me qellime te
ndryshme. Me rritjen e vetedijes zhvillohet edhe Superegoja. Ajo eshte
imponimi i shoqerise mbi femijen. Rregullat, ndjenja e fajit, turpit, krenarise
etj.
Superagoja ka ne fakt nje origjine shoqerore. Ajo vjen nga te tjeret. Perballja e
deshirave individuale me rregullat e shoqerise lind Egon. Ajo eshte nje pjese e
personalitetit qe e gjen veten gjithnje midis. Ajo eshte pjeserisht e vetedijshme
dhe pjeserisht e pavetedijshme. Si e tille ajo i perket dy boteve; edhe asaj te
deshirave edhe asaj te rregullave. Egoja eshte nje negociator. Ajo perpiqet
gjithnje te gjeje rrugen e mesme.
Nese Idi thote “beje” dhe Superegoja thote “mos e bej”, Egoja thote “beje por me
lezet” ose “beje por jo tani”.
Frojdi gjate jetes se tij perdori shume epitete per Egon. Nje prej tyre eshte edhe
“sherbetor i dy padroneve”.
Stadet e Zhvillimit
Frojdi mendonte se njerezit zhvillohen duke kaluar ne stade. Secili stad
karakterizhet nga krizat e tij te cilat personi duhet t’i zgjidhe. Ne raport me
zgjidhjen qe ai i jep ketyre krizave, individi formon edhe personalitetin e tij.
Stadet frojdiane njihen ndryshe edhe si stadet psikoseksuale sepse energjia qe
vjen nga seksualiteti eshte nje faktor kyc ne me te shumten e tyre. Impulsi
seksual eshte sipas Frojdit jo vetem nje faktor motivues per te rriturit por edhe
femijet. Sidoqofte kur Frojdi fliste per seksualitetin ati nuk nenkuptonte jo
thjesht aktin apo arritjen e orgazmes. Sipas tij seksualiteti eshte jo vetem nje
energji trupore por edhe motivuese.
Stadi oral (0-18 muaj)
Vatra e kenaqesise, sipas Frojdit, ne kete faze eshte goja. Femija ndjen
kenaqesi na ushqyerja dhe thithja
e gjirit te mamase.
Stadi anal (18 muaj-3 vjec)
Vatra e kenaqesise eshte anusi. Femija ndjen kenaqesi nga mbajtja apo leshimi
i jashteqitjes.
Stadi fallik (3-6 vjec)
Ne kete stad vatra e kenaqesise jane organet gjenitale. Masturbimi eshte i
zakonshem. Ne kete stad ndodh edhe Kompleksi i Edipit per femijen mashkull.
Ai nenkupton terheqjen ndaj nenes dhe rivalitetin qe djali percepton nga babai.
Femija ndihet shpesh here i eklipsuar nga babai i cili eshte me i forte, me
autoritar dhe me i madh. Ky kompleks mund te zgjidhet kur djali gradualisht
identifikohet me te atin dhe perpiqet gjithnje e me shume te behet si ai.
Stadi Latent (6 deri ne pubertet)
Ne kete stad kemi nje drejtim te energjise seksuale ne menyra te pranueshme
nga shoqeria. Sipas Frojdit, femijet e kesaj moshe i ndryshin instiktet e tyre
seksuale per ta kaluar energjine drejt mesimeve apo aktiviteteve te tjera.
Stadi gjenital (mosha e pjekurise)
Perfaqeson rigjallerimin e impulsit seksual dhe nje fokusim tek marrdheniet
seksuale. Kjo eshte periudha kur njerezit kerkojne partnere. Sidoqofte Frojdi
nuk ishte shume i interesuar tek ky stad. Kjo edhe per faktin se sipas tij pak
gje ndodh gjate ketij stadi ne kuptimin e konflikteve psikoseksuale. Ato ia lejne
me shume vendin seksualitetit te vertete per te cilin Frojdi kishte pak interes.
Terapia
Terapia frojdiane ka pasur nje influence te madhe ne fushen e psikoterapise.
Ajo bazohet mbi principet e teorise se tij dhe mbi gjetjen e menyrave sesi mund
te reduktohen konfliktet psikoseksuale. I gjithe thelbi i terapise frojdiane eshte
njohja sa me e mire e vetvetes nepermjet njohjes se konflikteve psikologjike
gjate stadit te zhvillimit. Kusht per fillimin e terapise eshte atmosfera qetesuese
ku pacienti tre ndihet sa me i lire. Divani i famshem i Frojdit sherben pikerisht
per kete.
Pacienti qendron ne nje pozicion gjysem te shtrire duke u bere keshtu me i
prirur te ndihet i qetesuar dhe me i lirshem per te folur. Frojdi u mbeshtet tek
asosacionet e lira per te zbuluar konfliktet psikoseksuale te pacienteve.
Pacienti flet lirshem cfaredo lloj mendimi qe ti vije ne mendje edhe pse keto
mund te mos kene lidhje me njera tjetren ne pamje te pare. Principi mbrapa
kesaj teknike qendron ne faktin se po ta lesh te lire gjuha do te shkoj vete aty
ku dhemb dhemballa. Keshtu qe edhe pacienti gjate te folures do te shkoj
natyrshem tek problemet e tij.
Frojdi i bazua gjithashtu edhe tek analiza e endrrave per te kuptuar me mire
konfliktet psikologjike. Sipas tij endrrat jane rruga per tek pavetedija dhe ishte
pikerisht kjo pjese qe i interesonte atij. Sipas Frojdit detyra e nje psikanalisti
eshte ajo e germimit ne te pavetedijshmen e pacientit sepse eshte pikerisht e
pavetedijshmja qe perben pjesen me te madhe te personalitetit tone. Frojdi
mendonte se gjate gjumit tek ne pluskojne ne forme endrrash deshirat apo
konfliktet tona te pavetedijshme te cilat gjate dites ne i kemi shtypur. Lapsuset
jane nje pike tjeter e rendesishme e terapise. Sipas Frojdit aksidentet nuk
ekzistojne.
Nje gabim nuk eshte kurre i paqellimte. Perkundrazi ai eshte nje veprim i
shtyre nga pavetedija jone. Psh nese merr “gabimisht” numrin e nje shoqeje qe
te terheq, ky sipas Frojdit nuk eshte thjesht rastesi por eshte e drejtuar nga
pavetedija. Edhe gabimet e gjuhes ndjekin te njejtin princip. Keshtu nese thua
“Shihemi ne shtrat!” ne vend qe te thuash “Shihemi ne shtate!”, nuk ben gje
tjeter por afirmon ate qe deshiron me te vertete.Tranferenca eshte nje tjeter
pike kryesore.
Ajo eshte projektimi qe ben pacienti i ndjenjave apo mendimeve te tij ndaj
terapistit. Psh nese pacienti ka nje konflikt te pazgjidhur me babane, ai mund
te shikoje tek terapisti figuren e babait dhe mund ta gjej veten duke i folur atij
me te njejten gjuhe. Pjesa me e mahde e terapise psikanalitike plotesohet kur
ndodh Depertimi.
Ai eshte te vihesh ne dijeni per fillimin e problemeve, per ate qe eshte thelbi i
konflikteve psikologjike.
Të gjithë fëmijët kanë frikë edhe të rriturit, kur i rikthehen fëmijërisë, rikujtojnë
se si rrihtezemra për cdo zhurmë të dyshimtë, hijet dhe errësirën.
Disa nga këto frikëra i rezistojnëzhvillimit psiko-fizik në adoleshencë dhe
shoqërojnë njerëzit edhe kur rriten.
Kjo do të thotëqë frika, është një eksperiencë e zakonshme dhe ekzistenca e saj
ka arësyet e veta. Në fakt,frika shpesh herë, përbën shpëtimin tonë, sepse
mundëson shmangien e rrezikut. Cfarë nuk do të bënin fëmijët tanë nëse nuk
do të kishin frike?!
Ndonjëherë ndodh që frikërat janëkrejtësisht të pajustifikueshme; atëherë kemi
të bëjmë me fobi.- Frika nga errësira është tipike për fëmijët, përarësye të
ndryshme
Duke qënë se ata kanënjë përceptim të mjegulluar nuk e kuptojnë drejt
ambientin që i rrethon dhe nuk kuptojnë,p.sh që zhurmat që vijnë nga raftet
natënjanë krejt të natyrshme, derivate I fryerjeve tëpllakave të drunjta, si
rrjedhim të tjera qimka ose lagështire…
Fëmija nuk i kupton të gjithakëto dhe në mendjen e tij të thjeshtë, mendo se
dicka magjike ka ndodhurdicka embinatyrshme që gjeneron frikë mbuluar nga
misteri.- Një tjetër arësye se pse fëmijët kanë frikë është ngaqë ne I tregojmë
përralla, ose i lejojmë tëshohin programe televizive që tregojnë histori të
mbushura me shpirtëra, përbindësha, ujqer,etj. Së fundi, në filmat vizatimorë
po flitet për vrasje.
Është llogjike që fatazia e fëmijëvë I prêtme kuriozitet këto histori nga dita në
ditë, duke vazhduar gjatë ditës aktivitetin normal meslojës dhe librave, por kur
vjen natagjërat ndryshojnë dhe këto histori misterioze mbushurme aventura,
gjenerojnë frikë. Fëmijët gjithashtu mendojnë se prindërit nuk mund t’i
shpëtojnënatën ashtu si ditën, m.q.se flejnë…..atëherë, kush do t’I shpëtojë
nga përbindëshi i radhës?
- Një pjesë te përgjegjësisë ndaj frikës bie mbi ëndrrat; fëmijët që zgjohen pas
një ëndrre tëkeqe, me vështirësi kuptojnë imazhet dhe historitë që aqëshumë i
kanë trëmbur vetëm nëkokën e tyre, dhe jo në realitet. Për këtë, është e
nevojshme të ndizen dritat, t’ i serviret dicka engrohtë si një gtë qumësht ao
kamomil, por mbi të gjitha t’u flitet mbi heronj pozitivë apo histori të
këndëshme.
Nëse fëmija është subject i sugjestionueshëm, duhet të mos ekspozohetndaj
skenave të frikshme dhe të evitohet diskutimi në shtëpi, p.sh. diskutimi i
kronikës sëzezë.Është e nevojshme të kuptohet me qartësi se cila është frika e
fëmijës duke spjeguar nëdetaje cfarë e ka trëmbur.
Për të larguar frikërat, mund të bëhen piktura me lapës apoakuarel; në këtë
mënyrëstimuli i ankthshëm humbet karakteristikat negative dhe bëhet një lojë
e padëmshme për t’u bërë së bashku më prindërit. Sa më tepër prindërit
tregohen të sigurt në vetvehte, aq më tepër fëmija arrin të përpunojë frikën dhe
të përzërë përbindëshat enatës nga jeta e tij.
Një dritë e vogël nate, grillat e hapura në mënyrë që të hyja drita nga jashtë, mund të
jenë mjaft të dobishme në rastet e vështira.
Nëse as kjo nuk ndihmon, mundtë spostohen mobiljet me ndihmën e fëmijës,
për te larguar objektet që e trëmbin në errësirë.Së fundmi mundësia më e mirë
është ajo për të kërkuar një ndihmë profesionale, qëndrimipranë fëmijës deri sa
e zë gjumi si dhe kontrolli herë pas here.

Recomendados

Huazimet ne gjuhen shqipe por
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipebusinessforlife
5.3K visualizações7 slides
Struktura e personalitetit por
Struktura e personalitetitStruktura e personalitetit
Struktura e personalitetitditurim xheladini
7.1K visualizações37 slides
Projekt por
ProjektProjekt
Projektinisbiro
19.9K visualizações8 slides
Projekt matematike por
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
35.6K visualizações26 slides
Folja ne kohen e tashme por
Folja ne kohen e tashmeFolja ne kohen e tashme
Folja ne kohen e tashmeAdriatik Meta
29.5K visualizações10 slides
Vecimi i shkronjes nga formula por
Vecimi i shkronjes nga formulaVecimi i shkronjes nga formula
Vecimi i shkronjes nga formulaTom Taylor
11.2K visualizações8 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Une dhe profesioni im por
Une dhe profesioni imUne dhe profesioni im
Une dhe profesioni im#MesueseAurela Elezaj
20.3K visualizações12 slides
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K visualizações9 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.9K visualizações29 slides
Projekt droga por
Projekt drogaProjekt droga
Projekt drogaErmal Troksi
46.1K visualizações37 slides
Te drejtat e femijeve por
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveInternet VloraAlb
4.4K visualizações2 slides
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K visualizações36 slides

Mais procurados(20)

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.9K visualizações
Projekt droga por Ermal Troksi
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
Ermal Troksi46.1K visualizações
Te drejtat e femijeve por Internet VloraAlb
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
Internet VloraAlb4.4K visualizações
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K visualizações
Projekt fizik optika por ermela01
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
ermela0152K visualizações
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.9K visualizações
Projekt "Filozofi": Filozofia Moderne por Aldrin Pashku
Projekt "Filozofi": Filozofia ModerneProjekt "Filozofi": Filozofia Moderne
Projekt "Filozofi": Filozofia Moderne
Aldrin Pashku959 visualizações
DISKRIMINIMI por berdufi
DISKRIMINIMIDISKRIMINIMI
DISKRIMINIMI
berdufi15K visualizações
Projekt Matematike por S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi56K visualizações
Duhani,Droga,Alkoli por Aba Abush
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
Aba Abush166.2K visualizações
Parafjala por Alush Kryeziu
ParafjalaParafjala
Parafjala
Alush Kryeziu24.9K visualizações
Uji eshte jete por sonja prendi
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi45.4K visualizações
Siguria e fëmijëve në internet por enis vladi
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K visualizações
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE por #MesueseAurela Elezaj
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHOREMETODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
METODOLOGJIA E MËSIMDHËNIES BASHKËKOHORE
#MesueseAurela Elezaj92.8K visualizações
Iluminizmi por FialdoMema
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
FialdoMema11.8K visualizações
Lojrat popullore por Kristina Doko
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko92K visualizações
Projekt edukimi fizik por Anesti çobani
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani 42K visualizações
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike por Patrik Liçi
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi37K visualizações

Similar a Si e sheh frojdi zhvillimin e femijes…

Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut por
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutfatoams
9.1K visualizações6 slides
ADOLESHENCA por
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCAAlgita Mesiti
1.8K visualizações8 slides
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari por
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati
2.4K visualizações23 slides
Terapia e lojes ekosistemike por
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
2.2K visualizações15 slides
Pse ëndërrojmë ! por
Pse ëndërrojmë !Pse ëndërrojmë !
Pse ëndërrojmë !#MesueseAurela Elezaj
2.9K visualizações19 slides

Similar a Si e sheh frojdi zhvillimin e femijes…(20)

Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut por fatoams
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
fatoams9.1K visualizações
ADOLESHENCA por Algita Mesiti
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCA
Algita Mesiti1.8K visualizações
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari por Gentrit Kastrati
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati2.4K visualizações
Terapia e lojes ekosistemike por Anida Ago
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
Anida Ago2.2K visualizações
Etapat Kryesore Te Femijerise por coca
Etapat Kryesore Te FemijeriseEtapat Kryesore Te Femijerise
Etapat Kryesore Te Femijerise
coca755 visualizações
Etapat Kryesore Te Femijerise por coca
Etapat Kryesore Te FemijeriseEtapat Kryesore Te Femijerise
Etapat Kryesore Te Femijerise
coca1.2K visualizações
Ndryshimet por elsareus
NdryshimetNdryshimet
Ndryshimet
elsareus255 visualizações
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte... por Valbona Imeraj
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Kurrikula me zgjedhje ne arsimin fillor EMOCIONET (kompetenca personale &qyte...
Valbona Imeraj646 visualizações
002 p-faktetperprezantim-130619193746-phpapp02 por Arbenng
002 p-faktetperprezantim-130619193746-phpapp02002 p-faktetperprezantim-130619193746-phpapp02
002 p-faktetperprezantim-130619193746-phpapp02
Arbenng587 visualizações
Vetevrasja por Anida Ago
VetevrasjaVetevrasja
Vetevrasja
Anida Ago2.4K visualizações
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!! por #MesueseAurela Elezaj
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
#MesueseAurela Elezaj29.7K visualizações
Ndue Kaza ``Adoleshenca`` por Adriatik Rexha
Ndue Kaza ``Adoleshenca``Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Adriatik Rexha5.6K visualizações
Stresii por Arbis Alijaj
StresiiStresii
Stresii
Arbis Alijaj243 visualizações
dukurit e vetedijes---psikologji 2016 por edmir alla
dukurit e vetedijes---psikologji 2016dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016
edmir alla4.2K visualizações
Adoleshenca por Melissa Cani
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
Melissa Cani24.9K visualizações
Filozofia e edukimit(teme mikroteze) por Vilma Hoxha
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Vilma Hoxha32K visualizações
Hyrje në Psikologji.pptx por DonjetaGeci2
Hyrje në Psikologji.pptxHyrje në Psikologji.pptx
Hyrje në Psikologji.pptx
DonjetaGeci213 visualizações

Mais de #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
61.2K visualizações9 slides
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
3.5K visualizações8 slides
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
16.2K visualizações3 slides
Projekt : Fizike por
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike #MesueseAurela Elezaj
12K visualizações10 slides
Hamleti, model i analizës së veprës por
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
3K visualizações6 slides
Struktura për hartimin e planit edukativ por
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
15.2K visualizações18 slides

Mais de #MesueseAurela Elezaj(20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por #MesueseAurela Elezaj
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj61.2K visualizações
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por #MesueseAurela Elezaj
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj3.5K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Hamleti, model i analizës së veprës por #MesueseAurela Elezaj
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj3K visualizações
Struktura për hartimin e planit edukativ por #MesueseAurela Elezaj
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj15.2K visualizações
Statistike – Projekt matematike por #MesueseAurela Elezaj
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj1.8K visualizações
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. por #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj11.6K visualizações
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj35K visualizações
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç por #MesueseAurela Elezaj
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj6.2K visualizações
Shkëmbinjtë sedimentarë por #MesueseAurela Elezaj
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Testim : Teorema e Pitagores por #MesueseAurela Elezaj
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj1.9K visualizações
UJERAT Lumenjtë/Liqenet por #MesueseAurela Elezaj
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON por #MesueseAurela Elezaj
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj7.8K visualizações

Si e sheh frojdi zhvillimin e femijes…

 • 1. Tema: Si e sheh Frojdi zhvillimin e femijes… Punoi: #MesueseAurela
 • 2. Dy llojet e instikteve Perveç formulimit kompleks psikologjik, mendimi frojdian pershkruhet nga disa parime filozofike te cilat e kane burimin ne shekuj dhe qe u perdoren prej tij. Sipas Frojdit njerezit udhehiqen ne jete sipas parimit hedonistik-ata kerkojne rritjen e kenaqesise dhe zvogelimin e dhimbjes. Instiktet jane ata qe i energjizojne njerezit ne veprimet qe ndermarrin ne jete. Sipas Frojdit ka dy lloje instiktesh: instikti i jetes dhe instikti i vdekjes. I pari, qe quhet gjithashtu Eros, motivohet nga libidoja qe eshte nje depozite energjie. I dyti, qe quhet gjithashtu Thanatos, motivohet nga shkaterrimi dhe shuarja. Ky lloj instikti kerkon prehjen dhe shkarkimin e energjise. Eshte pikerisht ky i fundit qe udheheq njerezit agresive dhe luftedashes. Kush udhehiqet nga Erosi eshte jetedashes dhe kenaqesi kerkues. Kush udhehiqet nga Thanatosi, eshte i prirur ndaj shkaterimit. Nivelet e Personalitetit Fillimisht Frojdi mendoi per mendjen ne disa nivele. Ai njihet si nje nga mbeshtetesit kryesor te mendjes se pavetedijshme ne kontrast me te vetedijshmen. Ne fakt, nuk ishte Frojdi ai qe nxorri fillimisht idene e pavetedijshmes por ai e pruri fuqishem ate ne vemendjen e njerezve.Mendje e vetedijshme eshte ajo per te cilen njerezit jane ne dijeni ne cdo moment- perceptimet, kujtimet, mendimet etj. Lidhur ngushte me konceptin e te vetedijshmes eshte edhe koncepti i paravetedijshmes-cdo gje qe mund te behet lehte e vetedijshme, gjera qe per momentin nuk mendohen por qe mund te risillen menjehre ne vetedije. Sipas Frojdit, te dyja keto pjese jane te rendesishme por me e rendesishme eshte pjesa e trete: e pavetedijshmja. Pavetedija perfshin te gjitha gjerat qe nuk jane te vetedijshme apo afer te vetedijshmes. Ketu futen impulset, instiktet, kujtime apo emocione te shoqeruara nga traumat. Sipas Frojdit, pavetedija eshte burimi i motivimeve tona.
 • 3. Idi, Egoja dhe Superegoja Me vone Frojdi kaloi natyrshem tek tre perberesit kryesor te personalitetit: Idi eshte rezervuari i instikteve dhe i libidos. Ai eshte teresisht irracional dhe operon mbi parimin e kenaqesise. Idi duket sikur na thote: e dua dicka dhe e dua tani. Lidhja e tij me realitetin nuk ekziston dhe ai kerkon vetem plotesimin e kenaqesise. Nje menyre me konkrete e perceptimit te Idit eshte krahasimi me nje femije te porsalindur. Femija i porsalindur deshiron te plotesoje vetem nevojat dhe deshirat e tij. Ai nuk ka lidhje me realitetin dhe nuk e kupton ate. Me kalimin e kohes femija rritet dhe sa me shume perballet me realitetin aq me shume kupton se nuk mund te beje gjithnje ate qe deshiron. Kupton se disa gjera jane te veshtira per t’u arritur dhe se ka edhe njerez te tjere me qellime te ndryshme. Me rritjen e vetedijes zhvillohet edhe Superegoja. Ajo eshte imponimi i shoqerise mbi femijen. Rregullat, ndjenja e fajit, turpit, krenarise etj. Superagoja ka ne fakt nje origjine shoqerore. Ajo vjen nga te tjeret. Perballja e deshirave individuale me rregullat e shoqerise lind Egon. Ajo eshte nje pjese e personalitetit qe e gjen veten gjithnje midis. Ajo eshte pjeserisht e vetedijshme dhe pjeserisht e pavetedijshme. Si e tille ajo i perket dy boteve; edhe asaj te deshirave edhe asaj te rregullave. Egoja eshte nje negociator. Ajo perpiqet gjithnje te gjeje rrugen e mesme. Nese Idi thote “beje” dhe Superegoja thote “mos e bej”, Egoja thote “beje por me lezet” ose “beje por jo tani”. Frojdi gjate jetes se tij perdori shume epitete per Egon. Nje prej tyre eshte edhe “sherbetor i dy padroneve”. Stadet e Zhvillimit Frojdi mendonte se njerezit zhvillohen duke kaluar ne stade. Secili stad karakterizhet nga krizat e tij te cilat personi duhet t’i zgjidhe. Ne raport me zgjidhjen qe ai i jep ketyre krizave, individi formon edhe personalitetin e tij. Stadet frojdiane njihen ndryshe edhe si stadet psikoseksuale sepse energjia qe vjen nga seksualiteti eshte nje faktor kyc ne me te shumten e tyre. Impulsi seksual eshte sipas Frojdit jo vetem nje faktor motivues per te rriturit por edhe femijet. Sidoqofte kur Frojdi fliste per seksualitetin ati nuk nenkuptonte jo thjesht aktin apo arritjen e orgazmes. Sipas tij seksualiteti eshte jo vetem nje energji trupore por edhe motivuese.
 • 4. Stadi oral (0-18 muaj) Vatra e kenaqesise, sipas Frojdit, ne kete faze eshte goja. Femija ndjen kenaqesi na ushqyerja dhe thithja e gjirit te mamase. Stadi anal (18 muaj-3 vjec) Vatra e kenaqesise eshte anusi. Femija ndjen kenaqesi nga mbajtja apo leshimi i jashteqitjes. Stadi fallik (3-6 vjec) Ne kete stad vatra e kenaqesise jane organet gjenitale. Masturbimi eshte i zakonshem. Ne kete stad ndodh edhe Kompleksi i Edipit per femijen mashkull. Ai nenkupton terheqjen ndaj nenes dhe rivalitetin qe djali percepton nga babai. Femija ndihet shpesh here i eklipsuar nga babai i cili eshte me i forte, me autoritar dhe me i madh. Ky kompleks mund te zgjidhet kur djali gradualisht identifikohet me te atin dhe perpiqet gjithnje e me shume te behet si ai. Stadi Latent (6 deri ne pubertet) Ne kete stad kemi nje drejtim te energjise seksuale ne menyra te pranueshme nga shoqeria. Sipas Frojdit, femijet e kesaj moshe i ndryshin instiktet e tyre seksuale per ta kaluar energjine drejt mesimeve apo aktiviteteve te tjera. Stadi gjenital (mosha e pjekurise) Perfaqeson rigjallerimin e impulsit seksual dhe nje fokusim tek marrdheniet seksuale. Kjo eshte periudha kur njerezit kerkojne partnere. Sidoqofte Frojdi nuk ishte shume i interesuar tek ky stad. Kjo edhe per faktin se sipas tij pak gje ndodh gjate ketij stadi ne kuptimin e konflikteve psikoseksuale. Ato ia lejne me shume vendin seksualitetit te vertete per te cilin Frojdi kishte pak interes. Terapia Terapia frojdiane ka pasur nje influence te madhe ne fushen e psikoterapise. Ajo bazohet mbi principet e teorise se tij dhe mbi gjetjen e menyrave sesi mund te reduktohen konfliktet psikoseksuale. I gjithe thelbi i terapise frojdiane eshte njohja sa me e mire e vetvetes nepermjet njohjes se konflikteve psikologjike gjate stadit te zhvillimit. Kusht per fillimin e terapise eshte atmosfera qetesuese ku pacienti tre ndihet sa me i lire. Divani i famshem i Frojdit sherben pikerisht per kete.
 • 5. Pacienti qendron ne nje pozicion gjysem te shtrire duke u bere keshtu me i prirur te ndihet i qetesuar dhe me i lirshem per te folur. Frojdi u mbeshtet tek asosacionet e lira per te zbuluar konfliktet psikoseksuale te pacienteve. Pacienti flet lirshem cfaredo lloj mendimi qe ti vije ne mendje edhe pse keto mund te mos kene lidhje me njera tjetren ne pamje te pare. Principi mbrapa kesaj teknike qendron ne faktin se po ta lesh te lire gjuha do te shkoj vete aty ku dhemb dhemballa. Keshtu qe edhe pacienti gjate te folures do te shkoj natyrshem tek problemet e tij. Frojdi i bazua gjithashtu edhe tek analiza e endrrave per te kuptuar me mire konfliktet psikologjike. Sipas tij endrrat jane rruga per tek pavetedija dhe ishte pikerisht kjo pjese qe i interesonte atij. Sipas Frojdit detyra e nje psikanalisti eshte ajo e germimit ne te pavetedijshmen e pacientit sepse eshte pikerisht e pavetedijshmja qe perben pjesen me te madhe te personalitetit tone. Frojdi mendonte se gjate gjumit tek ne pluskojne ne forme endrrash deshirat apo konfliktet tona te pavetedijshme te cilat gjate dites ne i kemi shtypur. Lapsuset jane nje pike tjeter e rendesishme e terapise. Sipas Frojdit aksidentet nuk ekzistojne. Nje gabim nuk eshte kurre i paqellimte. Perkundrazi ai eshte nje veprim i shtyre nga pavetedija jone. Psh nese merr “gabimisht” numrin e nje shoqeje qe te terheq, ky sipas Frojdit nuk eshte thjesht rastesi por eshte e drejtuar nga pavetedija. Edhe gabimet e gjuhes ndjekin te njejtin princip. Keshtu nese thua “Shihemi ne shtrat!” ne vend qe te thuash “Shihemi ne shtate!”, nuk ben gje tjeter por afirmon ate qe deshiron me te vertete.Tranferenca eshte nje tjeter pike kryesore. Ajo eshte projektimi qe ben pacienti i ndjenjave apo mendimeve te tij ndaj terapistit. Psh nese pacienti ka nje konflikt te pazgjidhur me babane, ai mund te shikoje tek terapisti figuren e babait dhe mund ta gjej veten duke i folur atij me te njejten gjuhe. Pjesa me e mahde e terapise psikanalitike plotesohet kur ndodh Depertimi. Ai eshte te vihesh ne dijeni per fillimin e problemeve, per ate qe eshte thelbi i konflikteve psikologjike.
 • 6. Të gjithë fëmijët kanë frikë edhe të rriturit, kur i rikthehen fëmijërisë, rikujtojnë se si rrihtezemra për cdo zhurmë të dyshimtë, hijet dhe errësirën. Disa nga këto frikëra i rezistojnëzhvillimit psiko-fizik në adoleshencë dhe shoqërojnë njerëzit edhe kur rriten. Kjo do të thotëqë frika, është një eksperiencë e zakonshme dhe ekzistenca e saj ka arësyet e veta. Në fakt,frika shpesh herë, përbën shpëtimin tonë, sepse mundëson shmangien e rrezikut. Cfarë nuk do të bënin fëmijët tanë nëse nuk do të kishin frike?! Ndonjëherë ndodh që frikërat janëkrejtësisht të pajustifikueshme; atëherë kemi të bëjmë me fobi.- Frika nga errësira është tipike për fëmijët, përarësye të ndryshme Duke qënë se ata kanënjë përceptim të mjegulluar nuk e kuptojnë drejt ambientin që i rrethon dhe nuk kuptojnë,p.sh që zhurmat që vijnë nga raftet natënjanë krejt të natyrshme, derivate I fryerjeve tëpllakave të drunjta, si rrjedhim të tjera qimka ose lagështire… Fëmija nuk i kupton të gjithakëto dhe në mendjen e tij të thjeshtë, mendo se dicka magjike ka ndodhurdicka embinatyrshme që gjeneron frikë mbuluar nga misteri.- Një tjetër arësye se pse fëmijët kanë frikë është ngaqë ne I tregojmë përralla, ose i lejojmë tëshohin programe televizive që tregojnë histori të mbushura me shpirtëra, përbindësha, ujqer,etj. Së fundi, në filmat vizatimorë po flitet për vrasje. Është llogjike që fatazia e fëmijëvë I prêtme kuriozitet këto histori nga dita në ditë, duke vazhduar gjatë ditës aktivitetin normal meslojës dhe librave, por kur vjen natagjërat ndryshojnë dhe këto histori misterioze mbushurme aventura, gjenerojnë frikë. Fëmijët gjithashtu mendojnë se prindërit nuk mund t’i shpëtojnënatën ashtu si ditën, m.q.se flejnë…..atëherë, kush do t’I shpëtojë nga përbindëshi i radhës? - Një pjesë te përgjegjësisë ndaj frikës bie mbi ëndrrat; fëmijët që zgjohen pas një ëndrre tëkeqe, me vështirësi kuptojnë imazhet dhe historitë që aqëshumë i kanë trëmbur vetëm nëkokën e tyre, dhe jo në realitet. Për këtë, është e nevojshme të ndizen dritat, t’ i serviret dicka engrohtë si një gtë qumësht ao
 • 7. kamomil, por mbi të gjitha t’u flitet mbi heronj pozitivë apo histori të këndëshme. Nëse fëmija është subject i sugjestionueshëm, duhet të mos ekspozohetndaj skenave të frikshme dhe të evitohet diskutimi në shtëpi, p.sh. diskutimi i kronikës sëzezë.Është e nevojshme të kuptohet me qartësi se cila është frika e fëmijës duke spjeguar nëdetaje cfarë e ka trëmbur. Për të larguar frikërat, mund të bëhen piktura me lapës apoakuarel; në këtë mënyrëstimuli i ankthshëm humbet karakteristikat negative dhe bëhet një lojë e padëmshme për t’u bërë së bashku më prindërit. Sa më tepër prindërit tregohen të sigurt në vetvehte, aq më tepër fëmija arrin të përpunojë frikën dhe të përzërë përbindëshat enatës nga jeta e tij. Një dritë e vogël nate, grillat e hapura në mënyrë që të hyja drita nga jashtë, mund të jenë mjaft të dobishme në rastet e vështira. Nëse as kjo nuk ndihmon, mundtë spostohen mobiljet me ndihmën e fëmijës, për te larguar objektet që e trëmbin në errësirë.Së fundmi mundësia më e mirë është ajo për të kërkuar një ndihmë profesionale, qëndrimipranë fëmijës deri sa e zë gjumi si dhe kontrolli herë pas here.