Rubrika : Autorë

#MesueseAurela Elezaj
#MesueseAurela ElezajMesuese em Internet Juventinat Durrsak

Autorët tanë, jetën dhe kontributin e tyre në letërsinë botërore

Autorët tanë, jetën dhe
kontributin e tyre në
letërsinë botërore
Ese Dhe Projekte Per Studentet
#MesueseAurela
AUTORE
John Ashbery
Italo Calvino
Ingri & Edgar Parin D’Aulaire
Robert Hass
Jorie Graham
T. S. Eliot
Miroslav Holub
Miroslav Holub
Michael Longley
Robert Lowell
Derek Mahon
Les Murray’
Sylvia Plath etj
John Ashbery
John Ashbery është një prej poetëve më të
mëdhenj në SHBA dhe ndofta më i madhi i
gjallë në botë. është autor i mbi 22 vëllimeve
poetike dhe ka fituar të gjitha vlerësimet më
të mëdha që mund t’i jepen në gjallje një
poeti.
Shquhet për përpjekjet e jashtëzakonshme që
ka bërë me krijimtarinë e vet për ta kthyer
poezinë e kërcënuar nga akademizimi,
logjika dhe mungesa e frymëzimit, në burimet
e saj të qashtra dhe hershme. është kandidat
i vazhdueshëm për Çmimin Nobel
Italo Calvino
Calvino është një
prej shkrimtarëve më të rëndësishëm italianë
të shekullit XX dhe po ashtu më famë
botërore. Po aq i famshëm është edhe për
eseistikën e vet brilante, të freskët, kurrë
dogmatike dhe të mërzitshme. Të ngjeshura
në ide dhe me një erudicion mahnitës, esetë
që po paraqiten tek lexuesi, dallohen edhe
për një stil të lartë, ala KAlvino, që është në
një voijueshmëri të pandërprerë me stilin e vet
letrar, me stilin e vet të të menduarit. Libri
‘Përse të lexohen klasikët’ është një panteon
vetjak që Calvino e ngriti për të nderuar
mjeshtrit prej të cilëve mësoi dhe u frymëzua,
është një himn për leximin, për librin dhe për
rëndësinë që ka letërsia në jetët njerëzore.
Ingri & Edgar Parin D’Aulaire
Libri i kafshëve që keni në duar është një libër
me ilustrime të mahnitshme që Ingri dhe Edgar
Parin d’Aulaire e pikturuan për vogëlushin e
tyre Ola. Ky libër shfaq për fëmijët një
panoramë të gjerë të kafshëve të çdo
kontinenti. Janë më shumë se pesëdhjetë
litografi kafshësh plot ngjyra e që krijojnë një
panoramë të madhe të këtyre krijesave gjatë
ditës; dhe nga ana tjetër e fletëve janë po
ato kafshë, në po ato vende, por tashmë gjatë
aktivitetit të tyre të natës. Çdo tablo paraqet
kafshët dhe mjedisin ku ato jetojnë – prej
tropikut deri në arktik – dhe ja në dhënë me
ngjyra tepër të pasura e të dashura për
fëmijët. Këta fëmijë do të gjejnë këtu botën e
mrekullueshme të kafshëve dhe takimin e tyre
të parë me to, në këto fletë, me këto ngjyra
dhe jo vetëm kaq, por bashkë me to edhe
emrat dhe sidomos zhurrmat dhe tingujt që
ato nxjerrin. Libri i kafshëve është një libër
pikture i përkryer jo vetëm për
parashkollorët, por ai jep kënaqësi për të
gjithë ata që u bie në dorë ky libër
Robert Hass
Robert Hass është një prej njohësve dhe
kampionëve të artit të poezisë në SHBA dhe
në botë. Një lektor i palodhur i poezisë dhe
dobivetë saj në shoqësi dhe në jetën
individuale, Hass e shpall poezinë fuqishëm
edhe në vende të tjera të botës, si mjet i
pazëvendësueshmë krahas koncepteve të
lirisë, demokracisë etj. Po ashtu ai është sot
poet në kulm të karrierës së vet e cila është
plot cmime dhe vlerësime. Fitues i Cmimit
Pulitzer, Hass është zgjedhur Poet Kombëtar
për periudhën kohore 2002-2005 nga
Kongresi Amerikan që është edhe vlerësimi
më i lartë për një poet në këtë vend
Jorie Graham
Jorie Graham është, sipas kritikës, ylli i sotëm
i poezisë amerikane. Profesore e famshme e
poezisë në Universitetin e Harvardit, Graham
është autorja më e komentuar në këto
tridhjetë vitet e fundit në rrethet e kritikës
amerikane.
E kanë quajtur poetja më inteligjente e kohës,
poetja më e cuditshme në historinë e poezisë
amerikane, poetja më ‘filozofike’, poetja më
e errët apo poetja e së ardhmes.
Fituese e Pulitzer-it për poezinë dhe fituese e
bursë së ‘gjeniut’ që jep Fondacionit më i
famshëm amerikan i arteve ‘MackArthur’.
Kritikja Helen Vendler në një intervistë u
shpreh se poezia që shpiku Jorie Graham
‘…do të jetë poezia e së ardhmes, jo vetëm
në SHBA.
T. S. Eliot
T. S. Eliot është poeti më i famshëm dhe ndofta
më i madhi i shekullit XX.
I lindur në SHBA dhe i edukuar në Europë, ai
do të bëhej ‘pionieri’i poezisë së re në gjithë
botën, ose ndryshe thënë ‘babai i
modernizmit’.
Ndonëse në përgjithësi vepra e tij poetike
është e kufizuar në faqe, ajo është vepra më
me ndikim në poezinë botërore të shek XX.
Për këtë Eliot fitoi ndër shumë
vlerësime edhe Çmimin Nobel më 1948.
Miroslav Holub
Larg së shfaquri shenja ndulkësie nga kalesa
e kohës, Miroslav Holub-i na fal me veprën e
tij një përmbledhje poezish me një intensitet
vegimtar dhe befasues. Mprehtësia, ironia,
thukësia formale dhe përfytyrimet e
pashlyeshme të poezive më të hershme
mbeten tejet të rrokshme ende sot, ndoshta
ngërthyer edhe me një vështrim mbi botën që
i detyrohet si pikturave të Bosch-it e Brueghel-
it, ashtu edhe përfundimeve të shkencës
moderne, ku Dr. Holub-i vetë është një ekspert
ndërkombëtarisht i njohur.Miroslav Holub-i
lindi më 23 shtator 1923 në Pilsen (Bohemi).
Studjoi mjekësi në Univerzita Karlova (Pragë)
ku edhe filloi punën, fillimisht në
Departamentin e Filozofisë dhe Shkencave,
duke u marrë me psikiatri. Atëhere filloi të
shkruajë edhe poezitë e para. Më 1953 kreu
specializimin në patologji të përgjithshme dhe
në vitin 1954 në imunologji e mikrobiologji.
Mbrojtja e doktoratës përkoi me botimin e
vëllimit të tij të parë poetik (1958). Më vonë
(1965-1968) punoi si imunolog në SHBA dhe
Gjermani. Qysh nga viti 1967, kur poezitë e
tij u botuan në anglisht nga “Penguin”, fillon të
përkthehet gjerësisht. Holub-i ka botuar në
Çeki 16 libra poetikë dhe 10 me prozë dhe
eseistikë; si edhe 165 artikuj shkencorë dhe 3
monografi.
Michael Longley
Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy
prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe
jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney-
in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e
Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim
poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest
apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në
mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të
famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat
kryesorë të poezisë që shkruhet sot në
anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që
herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se
‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë
lexim i detyruar për cilindo të interesuar në
poezinë bashkëkohore në botë.”
Robert Lowell
Bir i një prej familjeve më të vjetra dhe të
rëndësishme të SHBA, i pasur, i përhënur,
psikomaniak, depresiv, gjeni, kontravers,
shpikësi i të ashtuquajturës ‘Poezia
konfesionale’, Robert Lowell ishte poeti më i
famshëm i kohës së vet, jo vetëm në Amerikë,
por në gjithë botën. Fitues dy herë i Pulitzer-
it, Loëell poashtu qe një profesor i ndritur i
poezisë dhe u bë mentor i shumë prej poetëve
të ardhshëm që do të shfaqeshin në skenën
amerikane letrare. Falë Lowell-it poezia morri
vlerësimin e saj më të lartë në shoqëri, duke u
shndëruar në një institucion të vërtetë dhe
duke u bërë një prej krenarive të Amerikës.
Pas një periudhe harrimi, sot emri i Lowellit po
ringrihet përsëri me shkëlqimin e kohës kur ai
rronte.
Derek Mahon
Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy
prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe
jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney-
in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e
Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim
poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest
apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në
mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të
famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat
kryesorë të poezisë që shkruhet sot në
anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që
herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se
‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë
lexim i detyruar për cilindo të interesuar në
poezinë bashkëkohore në botë.”
Les Murray
Les Murray është poeti më i madh australian i
shekullit të XX i kandiduar disa herë për
Nobel në letërsi. Ka fituar Medaljen e Artë të
Poezisë nga Mbretëresha e Anglisë dhe po
ashtu Cmimin Petrarka nga Akademia
Gjermane. Ai është kampion dhe promovues i
‘gjërit australian’ në poezi, ese apo ligjërata.
është ai që zbuloi ‘australianen’ si identitet
kulturor dhe e fuqizoi atë duke u bërë një prej
kulturave më identitare në globalizmin e
sotëm kulturor. Ka jetuar prej tridhjetë vitesh
si shkrimtar profesionit në fermën e tij diku në
Uellsin e Ri në Australinë jugperëndimore.
Sylvia Plath
Studente brilante, lindur dhe rritur në
Amerikë, Sylvia Plath do të fitonte famë që
në vitet universitare në Cambridge, Angli, si
një poete me një talent të jashtëzakonshëm.
po aty njohu poetin e madh anglez Ted
Hughes, për të filluar së bashku një prej
karrierave më të famshme dhe frytdhënëse
poetike të shekullit XX. Plath me një jetë
mendore të trazuar, luftoi gjithë jetën e vet të
shkurtër 31 vjeçare me demonët e trurit dhe
përfundimi qe tragjik. Me vetvrasjen ajo la
pas një sërë pozish të famshme që tashmë
kritika e quan pjesë të trashëgimisë së ndritur
perëndimore.
Ezra Pound
Ezra Pound është identifikimi i vetë poezisë së
shekullit XX. Me projektin madhor të kantove
që e filloi më 1921 dhe e përfundoi më 1958,
Pound shënohet si poeti më ambicioz jo vetëm
i shekullit XX por i gjithë kohërave. Një
përkthyes i pashembullt, një mentor i rrallë
për poetët e rinj dhe në vështirësi, një njohës
absolut i traditave poetike, Pound mendonte
dhe ëndërronte një sistem shoqëror që e vinte
poezinë në majën më të lartë të vlerave.
Pikëërisht kjo i diktoi një jetë të angazhuar
politikisht gjë që i kushtoi shtrenjtë, pasi njohu
privimin e lirisë, së botimit dhe të famës.
Mbetet emri më i rëndësishëm i poezisë
amerikane të shek XX krahas Frost, Eliot,
Stevens.
Adam Zagajewski George Steiner
Adam Zagajewskin e kanë quajtur një prej poetëve më të mëdhenj polakë të shekullit XX e në vazhdim
të gjallë’. është nominuar disa herë për Nobel dhe besohet se është një kandidaturë tepër e fortë për
braktisi herët Poloninë duke jetuar sa në Paris aq edhe në Huston të SHBA-së. Wshtë një prej poetëve
botë dhe sidomos në SHBA ku bashkë me Seamus Heaney-in është poeti më i dashur joamerikan. Tema
tëhuajsimi, zbrazëtia, vdekja, kujtesa-harresa, të para nga thjerra jo e një tragjiku sesa e një dëshmita
vet.
Rainer Maria Rilke
Elegji Duine është vepra më e famshme e
Rilkes së bashku me Sonete Orfeut. Ai i shkroi
këto dhjetë elegji në harkun kohor të dhjetë
viteve dhe shtrirja kohore tregon edhe
preokupimin dhe vështirësinë që iu desh të
përballonte poeti në realizimin e kësaj vepre,
një prej më të rëndësishmeve të shekullit që
kaloi. Rilke u bë ‘poeti i kulluar’ europian që
jetoi vetëm për poezinë duke qenë kështu i
fundit i kësaj plejade. Ndërkaq Rilke është
ndofta poeti më më shumë ndikim pas
vdekjes, duke u bërë jo vetëm model i shkrimit
të poezisë por edhe emër pelegrinazhi, emër
që ngjallte dhe ngjall tek lexuesi dhe poeti
besimin tek poezia.
Charles Wright
Charles Wright është bashkë me Ashbery
poeti më ambicioz amerikan i gjysmës së dytë
të shekullit XX. Ai e ka konceptuar veprën
poetikë në trilogji që pohojnë të gjitha bashkë
një nga poetikat më origjinale dhe të
fuqishme të kohës. Po ashtu ëright hyn tek ata
poetë amerikanë për të cilët tradita poetike
europiane është tepër e rëndësishme. D
Tomas Salamun
është poeti më i njohur
slloven sot dhe një prej poetëve më të njohur
europianë. Salamun ndërkaq është një prej
poetëve të huaj më të dashur për amerikanët.
Ai ka botuar afro dhjetë libra në anglisht,
shpesh me parathënie nga poetë të shquar
amerikanë, duke u bërë një përfaqësues
kryesor i poezisë postmoderniste sot në botë.
Tomas Transtromer
Tomas Transtromer është Fituesi i Çmimit
‘Nobel’ për letërsi, duke qenë i pari poet pas
16 vitesh që merrte një cmim të tillë. Ai është
po ashtu nderi i Suedisë e cila i ka dhuruar një
kështjellë birit të vet. Transtromer është
psikolog me profesion dhe është vetë ky
profesion që e ndihmoi poetin të gjente një
shteg të ri poetik që përfshinte jo vetëm
realitetin e dukshëm të njeriut, por edhe atë
të padukshëm. Pikërisht këtu qëndrojnë edhe
zbulimet e tij të fuqishme, ndricimet e
papritura metaforike, lidhjet e shkurtra mes
dy botëve vetëdije-pavetëdije.
Tomas Venclova
është poeti më i madh lituanez i gjallë dhe një
prej poetëve kryesorë që shkruajnë sot
në Europë dhe Amerikë. Mik i vjetër i
Brodskijt dhe Ana Akmatovës, Venclova
zgjodhi rrugën e vet që herët, duke braktisur
vendin e vet nën thundrën e komunizmit dhe u
bë qytetar amerikan. Punoi për afro njëzetë
vite si profesor i sllavistikës në Princvton
University, ndërsa tashmë është tërhequr dhe
jeton në Europë.
George Steiner
është ndofta kulturologu më i rëndësishëm i
epokës sonë. Është autor i shumë librave ndër
të cilët shquhen vepra si 'Gjuha dhe heshtja',
'Në kështjellën e Mjekërkaltrit, biografia e tij
për Heiddegerin dhe sidomos vepra që i dha
famë të përbotshme, 'Pas Babelit' një studim
shterues për një teori të mundshme të
përkthimit. Filozofia, poezia, muzika, mistika
përzihen në një kuptimësi tepër origjinale në
librat e Steiner-it, falë cilësive të secilës
disiplinë ai përgjon atë që e kë quajtur 'rrënia
e Perëndimit.'
Claudio Magris
Shkrimtar dhe gjermanist, një nga eseistët më
të shquar bashkëkohorë dhe një nga studiuesit
më gjenialë të letërsisë së Europës Qendrore,
trashëgimtar i traditës së madhe kulturore
triestine, lindi më 10 prill 1939 në Trieste.
Bota e fëmijërisë dhe e adoleshencës së tij
është pikërisht Trieste, qytet "kufiri" plurietnik
dhe plurikulturor. Përveç se me qytetin e
lindjes, formimi i tij intelektual është i lidhur
edhe me Torinon. Në fakt Magris diplomohet
në Torino, në vitin 1962 për Gjuhë dhe Letërsi
Gjermane me Lionello Vincenti-n. Mbasi kreu
praktikën në Universitetin e Freiburg-ut,
Magris u bë profesor i gjuhës dhe letërsisë
gjermane në Universitetin e Torinos nga viti
1970 deri në 1978, ndërsa tani jep mësim në
Universitetin e Triestes. Ndër esetë dhe
studimet kritike më të rëndësishme përmendim
Tre studime mbi Hoffmann-in (1969), botimi
në vitet Shtatëdhjetë i Larg nga ku, Joseph
Roth dhe tradita hebraiko-orientale (1971)
Pas Fjalëve (1978). Për të vazhduar me Itaka
e përtej në vitin 1982. Dhe në 1984 boton
Unaza e Klarisës. Në vitin 1986 Magris boton
kryeveprën e tij, Danubi, - një udhëtim
sentimental në kohë dhe hapësirë. Studiues i
teatrit në gjuhën gjermane dhe përkthyes i
pjesëve teatrale (të Buechner, Kleist, Ibsen,
Scnitzler) – mat forcat në zhanrin e dramës
dhe në vitin 1988 boton Stadelmann. Mbas
romanit të shkurtër Një tjetër det (1991) në
vitin 1995 boton Zërat. Në vitin 1987
shkrimtari triestin fiton me Mikrokozmose
çmimin prestigjioz Strega, ndërsa në vitin
1999 i kthehet eseistikës me Utopi dhe
Zhgënjim, Ese 1974-1998. Ekspozita, në vitin
2001. Në vitin 2005 del poema Qorrazi dhe
para se të mbyllet viti përshkojmë sërish nën
shoqërinë e autorit itineraret e librit Të
udhëtosh pafund. Një fletore e mrekullueshme
udhëtimesh – rreshta të dendur boje dhe jete
të jetuar. Në shumë ese, hyrje, parathënie,
elzevire – sidomos tek Corriere della sera –
Magris analizon letërsinë e shekullit tonë në
mënyrë të veçantë atë të Europës Qendrore
dhe Skandinavisë, si metaforë e krizës së
qytetërimit modern,ai ka aftësinë të kuptojë
dhe interpretojë sistemet e mëdha historike,
sociale dhe letrare duke i bërë të kuptueshme
edhe për lexuesin me më pak përvojë. Në
vitin 2008 nominohet për çmimin Nobel në
Letërsi.
Seamus Heaney
Heaney është një prej poetëve më të
vlerësuar jo vetëm në letërsinë e shkruar në
anglisht, por në të gjithë botën. Lindur dhe
rritur në Irlandë (1939 - 2013), Heaney pati
një karrierë të jashtëzakonshme letrare që e
bëri një prej poëtëve më të mëdhenj të kohës
sonë në cilëndo gjuhë. Ndaj dhe më 1995 u
vlerësua me çmimin Nobel. Në gjuhën shqipe
është përkthyer dhe botuar më 2001. Së
shpëjti do të dalë nga Aleph me një botim më
të gjerë dhe të plotësuar.
Derek Walcott
U lind në Indet Perëndimore më 1930 ku më
vonë studioi letërsi dhe filloi të shkruante
poezitë e para. Më pas bëri karrierë si
profesor letërsie në universitetin e Bostonit
dhe nisi të shkruante krijimet e veta madhore
të cilat e shpunë drejt çmimit 'Nobel' më 1992.
Është autor i një sërë veprash në poezi, dramë
dhe romane në vargje ku spikatin sidomos
'Omeros' dhe 'Jetë tjetër'.
Wallace Stevens
lindur dhe vdekur më (1879 - 1955) drejtoi
gjithë jetën një kompani sigurimesh dhe askush
nuk e diti që netëve, ky bisnesmen i
suksesshëm shkruante një prej veprave më të
rëndësishme poetike të shekullit të XX në
SHBA. Prej 'Harmoniumit' e deri tek libri i tij i
fundit 'Shkëmbi', Stevens paraqet një poetikë
tepër origjinale dhe të largët nga ajo që po
shkruanin vërsnikët e tij me famë botërore
tashmë, si Pound, Eliot apo Frost. Sido të jetë,
në fjlaët e Harold Bloom-it, "Stevens dhe Eliot
ndajnë sëbashku fronin e poetit më të madh
të Amerikës për shekullin që lamë pas."
Rubrika : Autorë
Rubrika : Autorë

Recomendados

Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare por
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare#MesueseAurela Elezaj
11.7K visualizações30 slides
Shkrimtare te shquar shkrimtar por
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K visualizações4 slides
Millosh Gjergj Nikolla por
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
17.7K visualizações10 slides
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
30.8K visualizações9 slides
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 por
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
8.2K visualizações12 slides
Faik konica por
Faik konicaFaik konica
Faik konicaDarla Evangjeli
2.3K visualizações3 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Ndre Mjeda - 2015 por
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K visualizações43 slides
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe por
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe sara7991
1.9K visualizações2 slides
Lasgush por
LasgushLasgush
Lasgushnonavet
31.6K visualizações36 slides
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha por
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaDriton Nuha
16.5K visualizações16 slides
Gjergj Fishta por
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj FishtaOrgesaIbri
1K visualizações21 slides
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K visualizações17 slides

Mais procurados(20)

Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K visualizações
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe por sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K visualizações
Lasgush por nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K visualizações
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha por Driton Nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Driton Nuha 16.5K visualizações
Gjergj Fishta por OrgesaIbri
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
OrgesaIbri1K visualizações
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações
Naim Frasheri por Muki Huduti
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
Muki Huduti14.4K visualizações
Naim Frasheri dhe vepra e tij por Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.6K visualizações
Pulebardha por EsliSula1
PulebardhaPulebardha
Pulebardha
EsliSula15.7K visualizações
Gjergj Fishta por Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K visualizações
Jeronim De Rada por Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K visualizações
Ismail kadare por Egzona Shabani
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
Egzona Shabani26.9K visualizações
Mrizi i Zanave por MightyGirl20
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
MightyGirl2010.3K visualizações
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" por Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K visualizações
lasgush poradeci por ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45K visualizações
Referat ne letersi por Anxhela Karreçi
Referat ne letersiReferat ne letersi
Referat ne letersi
Anxhela Karreçi23.3K visualizações
Ndre Mjeda por Sindi Ramadani
Ndre MjedaNdre Mjeda
Ndre Mjeda
Sindi Ramadani2.6K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.2K visualizações

Destaque

Plan ditor por
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor #MesueseAurela Elezaj
9.4K visualizações3 slides
Testim : Teorema e Pitagores por
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores #MesueseAurela Elezaj
1.9K visualizações2 slides
Dita e nje nxenesi por
Dita e nje nxenesiDita e nje nxenesi
Dita e nje nxenesi#MesueseAurela Elezaj
963 visualizações15 slides
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut por
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutfatoams
9.1K visualizações6 slides
Terapia e lojes ekosistemike por
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
2.8K visualizações13 slides
Terapia dhe psikologu online por
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineAnida Ago
4K visualizações15 slides

Destaque(20)

Testim : Teorema e Pitagores por #MesueseAurela Elezaj
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj1.9K visualizações
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut por fatoams
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
fatoams9.1K visualizações
Terapia e lojes ekosistemike por Anida Ago
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
Anida Ago2.8K visualizações
Terapia dhe psikologu online por Anida Ago
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu online
Anida Ago4K visualizações
Këshillim psikologjik por Ada Mehmeti
Këshillim psikologjikKëshillim psikologjik
Këshillim psikologjik
Ada Mehmeti9.3K visualizações
Sjelljet e femijeve por fatoams
Sjelljet e femijeveSjelljet e femijeve
Sjelljet e femijeve
fatoams11.8K visualizações
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami por fatoams
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragamiTeme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
fatoams26.1K visualizações
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!! por #MesueseAurela Elezaj
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
#MesueseAurela Elezaj22.5K visualizações
Letersia dhe Folklori !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj38.8K visualizações
Instrumentet e metodes se anketimit por student
Instrumentet e metodes se anketimitInstrumentet e metodes se anketimit
Instrumentet e metodes se anketimit
student17.5K visualizações
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!! por #MesueseAurela Elezaj
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!! Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!!
Pasojat ne shendetin_mendor ....1!!!
#MesueseAurela Elezaj2.4K visualizações
TERAPI ARTI ....DETYRE KURSI por #MesueseAurela Elezaj
TERAPI ARTI ....DETYRE KURSI TERAPI ARTI ....DETYRE KURSI
TERAPI ARTI ....DETYRE KURSI
#MesueseAurela Elezaj2K visualizações
Sherbimi psikologjik ne shkolle por Anida Ago
Sherbimi psikologjik ne shkolleSherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolle
Anida Ago18.5K visualizações
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!! por #MesueseAurela Elezaj
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
#MesueseAurela Elezaj29.7K visualizações

Similar a Rubrika : Autorë

Xhejms Xhojsi por
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiArlind Nishori
559 visualizações1 slide
Letersi por
LetersiLetersi
Letersiesipaja
268 visualizações9 slides
Letersi por
LetersiLetersi
Letersiesipaja
52 visualizações9 slides
letersia moderniste por
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.3K visualizações7 slides
Rilindja Kombetare Shqiptare por
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K visualizações61 slides
Koment vepre (1) por
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
1.5K visualizações5 slides

Similar a Rubrika : Autorë(20)

Xhejms Xhojsi por Arlind Nishori
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms Xhojsi
Arlind Nishori559 visualizações
Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja268 visualizações
Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja52 visualizações
letersia moderniste por businessforlife
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
businessforlife1.3K visualizações
Rilindja Kombetare Shqiptare por Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K visualizações
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K visualizações
Humaniste dhe rilindesit kryesore por mcpu2546
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546587 visualizações
Uilliam Shekspir por Diana Lamaj
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
Diana Lamaj3.3K visualizações
Kufizimet e letersise gjate diktatures por Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K visualizações
Viktor Hygo por businessforlife
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife1.3K visualizações
Letersia nen Diktature por Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K visualizações
Edit Durham por Diana Lamaj
Edit DurhamEdit Durham
Edit Durham
Diana Lamaj435 visualizações
Jeronim de rada por Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K visualizações
Gjenerali i ushtrise se vdekur por Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K visualizações
Humanizmi dhe Renesansa por Shkollë
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë1.3K visualizações
Dritero Agolli. por Genti Mustafaj
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.
Genti Mustafaj1.8K visualizações
Letersia boterore e shekullit xx por JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K visualizações
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ por Sadiona Abazaj
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
Sadiona Abazaj13.1K visualizações
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature por Marjan DODAJ
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim matureLetersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Marjan DODAJ46.3K visualizações
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K visualizações

Mais de #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
60.6K visualizações9 slides
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
3.5K visualizações8 slides
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
16.2K visualizações3 slides
Projekt : Fizike por
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike #MesueseAurela Elezaj
12K visualizações10 slides
Hamleti, model i analizës së veprës por
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
3K visualizações6 slides
Struktura për hartimin e planit edukativ por
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
15.2K visualizações18 slides

Mais de #MesueseAurela Elezaj(20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por #MesueseAurela Elezaj
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj60.6K visualizações
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por #MesueseAurela Elezaj
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj3.5K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Hamleti, model i analizës së veprës por #MesueseAurela Elezaj
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj3K visualizações
Struktura për hartimin e planit edukativ por #MesueseAurela Elezaj
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj15.2K visualizações
Statistike – Projekt matematike por #MesueseAurela Elezaj
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj1.8K visualizações
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. por #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj11.6K visualizações
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj35K visualizações
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç por #MesueseAurela Elezaj
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj6.2K visualizações
Shkëmbinjtë sedimentarë por #MesueseAurela Elezaj
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
UJERAT Lumenjtë/Liqenet por #MesueseAurela Elezaj
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON por #MesueseAurela Elezaj
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj7.8K visualizações
Bulizmi ne shkolle...!!!! por #MesueseAurela Elezaj
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
#MesueseAurela Elezaj45.9K visualizações
Derivati dhe zbatimet por #MesueseAurela Elezaj
Derivati dhe zbatimet Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet
#MesueseAurela Elezaj12.8K visualizações

Rubrika : Autorë

 • 1. Autorët tanë, jetën dhe kontributin e tyre në letërsinë botërore Ese Dhe Projekte Per Studentet #MesueseAurela AUTORE John Ashbery Italo Calvino Ingri & Edgar Parin D’Aulaire Robert Hass Jorie Graham T. S. Eliot Miroslav Holub Miroslav Holub Michael Longley Robert Lowell Derek Mahon Les Murray’ Sylvia Plath etj
 • 2. John Ashbery John Ashbery është një prej poetëve më të mëdhenj në SHBA dhe ndofta më i madhi i gjallë në botë. është autor i mbi 22 vëllimeve poetike dhe ka fituar të gjitha vlerësimet më të mëdha që mund t’i jepen në gjallje një poeti. Shquhet për përpjekjet e jashtëzakonshme që ka bërë me krijimtarinë e vet për ta kthyer poezinë e kërcënuar nga akademizimi, logjika dhe mungesa e frymëzimit, në burimet e saj të qashtra dhe hershme. është kandidat i vazhdueshëm për Çmimin Nobel Italo Calvino Calvino është një prej shkrimtarëve më të rëndësishëm italianë të shekullit XX dhe po ashtu më famë botërore. Po aq i famshëm është edhe për eseistikën e vet brilante, të freskët, kurrë dogmatike dhe të mërzitshme. Të ngjeshura në ide dhe me një erudicion mahnitës, esetë që po paraqiten tek lexuesi, dallohen edhe për një stil të lartë, ala KAlvino, që është në një voijueshmëri të pandërprerë me stilin e vet letrar, me stilin e vet të të menduarit. Libri ‘Përse të lexohen klasikët’ është një panteon vetjak që Calvino e ngriti për të nderuar mjeshtrit prej të cilëve mësoi dhe u frymëzua, është një himn për leximin, për librin dhe për rëndësinë që ka letërsia në jetët njerëzore. Ingri & Edgar Parin D’Aulaire Libri i kafshëve që keni në duar është një libër me ilustrime të mahnitshme që Ingri dhe Edgar Parin d’Aulaire e pikturuan për vogëlushin e tyre Ola. Ky libër shfaq për fëmijët një panoramë të gjerë të kafshëve të çdo kontinenti. Janë më shumë se pesëdhjetë litografi kafshësh plot ngjyra e që krijojnë një panoramë të madhe të këtyre krijesave gjatë ditës; dhe nga ana tjetër e fletëve janë po ato kafshë, në po ato vende, por tashmë gjatë aktivitetit të tyre të natës. Çdo tablo paraqet kafshët dhe mjedisin ku ato jetojnë – prej tropikut deri në arktik – dhe ja në dhënë me ngjyra tepër të pasura e të dashura për fëmijët. Këta fëmijë do të gjejnë këtu botën e mrekullueshme të kafshëve dhe takimin e tyre të parë me to, në këto fletë, me këto ngjyra dhe jo vetëm kaq, por bashkë me to edhe emrat dhe sidomos zhurrmat dhe tingujt që ato nxjerrin. Libri i kafshëve është një libër pikture i përkryer jo vetëm për parashkollorët, por ai jep kënaqësi për të gjithë ata që u bie në dorë ky libër
 • 3. Robert Hass Robert Hass është një prej njohësve dhe kampionëve të artit të poezisë në SHBA dhe në botë. Një lektor i palodhur i poezisë dhe dobivetë saj në shoqësi dhe në jetën individuale, Hass e shpall poezinë fuqishëm edhe në vende të tjera të botës, si mjet i pazëvendësueshmë krahas koncepteve të lirisë, demokracisë etj. Po ashtu ai është sot poet në kulm të karrierës së vet e cila është plot cmime dhe vlerësime. Fitues i Cmimit Pulitzer, Hass është zgjedhur Poet Kombëtar për periudhën kohore 2002-2005 nga Kongresi Amerikan që është edhe vlerësimi më i lartë për një poet në këtë vend Jorie Graham Jorie Graham është, sipas kritikës, ylli i sotëm i poezisë amerikane. Profesore e famshme e poezisë në Universitetin e Harvardit, Graham është autorja më e komentuar në këto tridhjetë vitet e fundit në rrethet e kritikës amerikane. E kanë quajtur poetja më inteligjente e kohës, poetja më e cuditshme në historinë e poezisë amerikane, poetja më ‘filozofike’, poetja më e errët apo poetja e së ardhmes. Fituese e Pulitzer-it për poezinë dhe fituese e bursë së ‘gjeniut’ që jep Fondacionit më i famshëm amerikan i arteve ‘MackArthur’. Kritikja Helen Vendler në një intervistë u shpreh se poezia që shpiku Jorie Graham ‘…do të jetë poezia e së ardhmes, jo vetëm në SHBA. T. S. Eliot T. S. Eliot është poeti më i famshëm dhe ndofta më i madhi i shekullit XX. I lindur në SHBA dhe i edukuar në Europë, ai do të bëhej ‘pionieri’i poezisë së re në gjithë botën, ose ndryshe thënë ‘babai i modernizmit’. Ndonëse në përgjithësi vepra e tij poetike është e kufizuar në faqe, ajo është vepra më me ndikim në poezinë botërore të shek XX. Për këtë Eliot fitoi ndër shumë vlerësime edhe Çmimin Nobel më 1948.
 • 4. Miroslav Holub Larg së shfaquri shenja ndulkësie nga kalesa e kohës, Miroslav Holub-i na fal me veprën e tij një përmbledhje poezish me një intensitet vegimtar dhe befasues. Mprehtësia, ironia, thukësia formale dhe përfytyrimet e pashlyeshme të poezive më të hershme mbeten tejet të rrokshme ende sot, ndoshta ngërthyer edhe me një vështrim mbi botën që i detyrohet si pikturave të Bosch-it e Brueghel- it, ashtu edhe përfundimeve të shkencës moderne, ku Dr. Holub-i vetë është një ekspert ndërkombëtarisht i njohur.Miroslav Holub-i lindi më 23 shtator 1923 në Pilsen (Bohemi). Studjoi mjekësi në Univerzita Karlova (Pragë) ku edhe filloi punën, fillimisht në Departamentin e Filozofisë dhe Shkencave, duke u marrë me psikiatri. Atëhere filloi të shkruajë edhe poezitë e para. Më 1953 kreu specializimin në patologji të përgjithshme dhe në vitin 1954 në imunologji e mikrobiologji. Mbrojtja e doktoratës përkoi me botimin e vëllimit të tij të parë poetik (1958). Më vonë (1965-1968) punoi si imunolog në SHBA dhe Gjermani. Qysh nga viti 1967, kur poezitë e tij u botuan në anglisht nga “Penguin”, fillon të përkthehet gjerësisht. Holub-i ka botuar në Çeki 16 libra poetikë dhe 10 me prozë dhe eseistikë; si edhe 165 artikuj shkencorë dhe 3 monografi. Michael Longley Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney- in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat kryesorë të poezisë që shkruhet sot në anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se ‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë lexim i detyruar për cilindo të interesuar në poezinë bashkëkohore në botë.” Robert Lowell Bir i një prej familjeve më të vjetra dhe të rëndësishme të SHBA, i pasur, i përhënur, psikomaniak, depresiv, gjeni, kontravers, shpikësi i të ashtuquajturës ‘Poezia konfesionale’, Robert Lowell ishte poeti më i famshëm i kohës së vet, jo vetëm në Amerikë, por në gjithë botën. Fitues dy herë i Pulitzer- it, Loëell poashtu qe një profesor i ndritur i poezisë dhe u bë mentor i shumë prej poetëve
 • 5. të ardhshëm që do të shfaqeshin në skenën amerikane letrare. Falë Lowell-it poezia morri vlerësimin e saj më të lartë në shoqëri, duke u shndëruar në një institucion të vërtetë dhe duke u bërë një prej krenarive të Amerikës. Pas një periudhe harrimi, sot emri i Lowellit po ringrihet përsëri me shkëlqimin e kohës kur ai rronte. Derek Mahon Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney- in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat kryesorë të poezisë që shkruhet sot në anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se ‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë lexim i detyruar për cilindo të interesuar në poezinë bashkëkohore në botë.” Les Murray Les Murray është poeti më i madh australian i shekullit të XX i kandiduar disa herë për Nobel në letërsi. Ka fituar Medaljen e Artë të Poezisë nga Mbretëresha e Anglisë dhe po ashtu Cmimin Petrarka nga Akademia Gjermane. Ai është kampion dhe promovues i ‘gjërit australian’ në poezi, ese apo ligjërata. është ai që zbuloi ‘australianen’ si identitet kulturor dhe e fuqizoi atë duke u bërë një prej kulturave më identitare në globalizmin e sotëm kulturor. Ka jetuar prej tridhjetë vitesh si shkrimtar profesionit në fermën e tij diku në Uellsin e Ri në Australinë jugperëndimore. Sylvia Plath Studente brilante, lindur dhe rritur në Amerikë, Sylvia Plath do të fitonte famë që në vitet universitare në Cambridge, Angli, si një poete me një talent të jashtëzakonshëm. po aty njohu poetin e madh anglez Ted Hughes, për të filluar së bashku një prej karrierave më të famshme dhe frytdhënëse poetike të shekullit XX. Plath me një jetë mendore të trazuar, luftoi gjithë jetën e vet të shkurtër 31 vjeçare me demonët e trurit dhe përfundimi qe tragjik. Me vetvrasjen ajo la pas një sërë pozish të famshme që tashmë kritika e quan pjesë të trashëgimisë së ndritur perëndimore.
 • 6. Ezra Pound Ezra Pound është identifikimi i vetë poezisë së shekullit XX. Me projektin madhor të kantove që e filloi më 1921 dhe e përfundoi më 1958, Pound shënohet si poeti më ambicioz jo vetëm i shekullit XX por i gjithë kohërave. Një përkthyes i pashembullt, një mentor i rrallë për poetët e rinj dhe në vështirësi, një njohës absolut i traditave poetike, Pound mendonte dhe ëndërronte një sistem shoqëror që e vinte poezinë në majën më të lartë të vlerave. Pikëërisht kjo i diktoi një jetë të angazhuar politikisht gjë që i kushtoi shtrenjtë, pasi njohu privimin e lirisë, së botimit dhe të famës. Mbetet emri më i rëndësishëm i poezisë amerikane të shek XX krahas Frost, Eliot, Stevens. Adam Zagajewski George Steiner Adam Zagajewskin e kanë quajtur një prej poetëve më të mëdhenj polakë të shekullit XX e në vazhdim të gjallë’. është nominuar disa herë për Nobel dhe besohet se është një kandidaturë tepër e fortë për braktisi herët Poloninë duke jetuar sa në Paris aq edhe në Huston të SHBA-së. Wshtë një prej poetëve botë dhe sidomos në SHBA ku bashkë me Seamus Heaney-in është poeti më i dashur joamerikan. Tema tëhuajsimi, zbrazëtia, vdekja, kujtesa-harresa, të para nga thjerra jo e një tragjiku sesa e një dëshmita vet. Rainer Maria Rilke Elegji Duine është vepra më e famshme e Rilkes së bashku me Sonete Orfeut. Ai i shkroi këto dhjetë elegji në harkun kohor të dhjetë viteve dhe shtrirja kohore tregon edhe preokupimin dhe vështirësinë që iu desh të përballonte poeti në realizimin e kësaj vepre, një prej më të rëndësishmeve të shekullit që kaloi. Rilke u bë ‘poeti i kulluar’ europian që jetoi vetëm për poezinë duke qenë kështu i fundit i kësaj plejade. Ndërkaq Rilke është ndofta poeti më më shumë ndikim pas vdekjes, duke u bërë jo vetëm model i shkrimit të poezisë por edhe emër pelegrinazhi, emër që ngjallte dhe ngjall tek lexuesi dhe poeti besimin tek poezia. Charles Wright Charles Wright është bashkë me Ashbery poeti më ambicioz amerikan i gjysmës së dytë të shekullit XX. Ai e ka konceptuar veprën poetikë në trilogji që pohojnë të gjitha bashkë një nga poetikat më origjinale dhe të fuqishme të kohës. Po ashtu ëright hyn tek ata poetë amerikanë për të cilët tradita poetike europiane është tepër e rëndësishme. D
 • 7. Tomas Salamun është poeti më i njohur slloven sot dhe një prej poetëve më të njohur europianë. Salamun ndërkaq është një prej poetëve të huaj më të dashur për amerikanët. Ai ka botuar afro dhjetë libra në anglisht, shpesh me parathënie nga poetë të shquar amerikanë, duke u bërë një përfaqësues kryesor i poezisë postmoderniste sot në botë. Tomas Transtromer Tomas Transtromer është Fituesi i Çmimit ‘Nobel’ për letërsi, duke qenë i pari poet pas 16 vitesh që merrte një cmim të tillë. Ai është po ashtu nderi i Suedisë e cila i ka dhuruar një kështjellë birit të vet. Transtromer është psikolog me profesion dhe është vetë ky profesion që e ndihmoi poetin të gjente një shteg të ri poetik që përfshinte jo vetëm realitetin e dukshëm të njeriut, por edhe atë të padukshëm. Pikërisht këtu qëndrojnë edhe zbulimet e tij të fuqishme, ndricimet e papritura metaforike, lidhjet e shkurtra mes dy botëve vetëdije-pavetëdije. Tomas Venclova është poeti më i madh lituanez i gjallë dhe një prej poetëve kryesorë që shkruajnë sot në Europë dhe Amerikë. Mik i vjetër i Brodskijt dhe Ana Akmatovës, Venclova zgjodhi rrugën e vet që herët, duke braktisur vendin e vet nën thundrën e komunizmit dhe u bë qytetar amerikan. Punoi për afro njëzetë vite si profesor i sllavistikës në Princvton University, ndërsa tashmë është tërhequr dhe jeton në Europë. George Steiner është ndofta kulturologu më i rëndësishëm i epokës sonë. Është autor i shumë librave ndër të cilët shquhen vepra si 'Gjuha dhe heshtja', 'Në kështjellën e Mjekërkaltrit, biografia e tij për Heiddegerin dhe sidomos vepra që i dha famë të përbotshme, 'Pas Babelit' një studim shterues për një teori të mundshme të përkthimit. Filozofia, poezia, muzika, mistika përzihen në një kuptimësi tepër origjinale në librat e Steiner-it, falë cilësive të secilës disiplinë ai përgjon atë që e kë quajtur 'rrënia e Perëndimit.'
 • 8. Claudio Magris Shkrimtar dhe gjermanist, një nga eseistët më të shquar bashkëkohorë dhe një nga studiuesit më gjenialë të letërsisë së Europës Qendrore, trashëgimtar i traditës së madhe kulturore triestine, lindi më 10 prill 1939 në Trieste. Bota e fëmijërisë dhe e adoleshencës së tij është pikërisht Trieste, qytet "kufiri" plurietnik dhe plurikulturor. Përveç se me qytetin e lindjes, formimi i tij intelektual është i lidhur edhe me Torinon. Në fakt Magris diplomohet në Torino, në vitin 1962 për Gjuhë dhe Letërsi Gjermane me Lionello Vincenti-n. Mbasi kreu praktikën në Universitetin e Freiburg-ut, Magris u bë profesor i gjuhës dhe letërsisë gjermane në Universitetin e Torinos nga viti 1970 deri në 1978, ndërsa tani jep mësim në Universitetin e Triestes. Ndër esetë dhe studimet kritike më të rëndësishme përmendim Tre studime mbi Hoffmann-in (1969), botimi në vitet Shtatëdhjetë i Larg nga ku, Joseph Roth dhe tradita hebraiko-orientale (1971) Pas Fjalëve (1978). Për të vazhduar me Itaka e përtej në vitin 1982. Dhe në 1984 boton Unaza e Klarisës. Në vitin 1986 Magris boton kryeveprën e tij, Danubi, - një udhëtim sentimental në kohë dhe hapësirë. Studiues i teatrit në gjuhën gjermane dhe përkthyes i pjesëve teatrale (të Buechner, Kleist, Ibsen, Scnitzler) – mat forcat në zhanrin e dramës dhe në vitin 1988 boton Stadelmann. Mbas romanit të shkurtër Një tjetër det (1991) në vitin 1995 boton Zërat. Në vitin 1987 shkrimtari triestin fiton me Mikrokozmose çmimin prestigjioz Strega, ndërsa në vitin 1999 i kthehet eseistikës me Utopi dhe Zhgënjim, Ese 1974-1998. Ekspozita, në vitin 2001. Në vitin 2005 del poema Qorrazi dhe para se të mbyllet viti përshkojmë sërish nën shoqërinë e autorit itineraret e librit Të udhëtosh pafund. Një fletore e mrekullueshme udhëtimesh – rreshta të dendur boje dhe jete të jetuar. Në shumë ese, hyrje, parathënie, elzevire – sidomos tek Corriere della sera – Magris analizon letërsinë e shekullit tonë në mënyrë të veçantë atë të Europës Qendrore dhe Skandinavisë, si metaforë e krizës së qytetërimit modern,ai ka aftësinë të kuptojë dhe interpretojë sistemet e mëdha historike, sociale dhe letrare duke i bërë të kuptueshme edhe për lexuesin me më pak përvojë. Në vitin 2008 nominohet për çmimin Nobel në Letërsi. Seamus Heaney Heaney është një prej poetëve më të vlerësuar jo vetëm në letërsinë e shkruar në anglisht, por në të gjithë botën. Lindur dhe rritur në Irlandë (1939 - 2013), Heaney pati një karrierë të jashtëzakonshme letrare që e bëri një prej poëtëve më të mëdhenj të kohës sonë në cilëndo gjuhë. Ndaj dhe më 1995 u vlerësua me çmimin Nobel. Në gjuhën shqipe është përkthyer dhe botuar më 2001. Së shpëjti do të dalë nga Aleph me një botim më të gjerë dhe të plotësuar.
 • 9. Derek Walcott U lind në Indet Perëndimore më 1930 ku më vonë studioi letërsi dhe filloi të shkruante poezitë e para. Më pas bëri karrierë si profesor letërsie në universitetin e Bostonit dhe nisi të shkruante krijimet e veta madhore të cilat e shpunë drejt çmimit 'Nobel' më 1992. Është autor i një sërë veprash në poezi, dramë dhe romane në vargje ku spikatin sidomos 'Omeros' dhe 'Jetë tjetër'. Wallace Stevens lindur dhe vdekur më (1879 - 1955) drejtoi gjithë jetën një kompani sigurimesh dhe askush nuk e diti që netëve, ky bisnesmen i suksesshëm shkruante një prej veprave më të rëndësishme poetike të shekullit të XX në SHBA. Prej 'Harmoniumit' e deri tek libri i tij i fundit 'Shkëmbi', Stevens paraqet një poetikë tepër origjinale dhe të largët nga ajo që po shkruanin vërsnikët e tij me famë botërore tashmë, si Pound, Eliot apo Frost. Sido të jetë, në fjlaët e Harold Bloom-it, "Stevens dhe Eliot ndajnë sëbashku fronin e poetit më të madh të Amerikës për shekullin që lamë pas."