Jeronim dhe dritero

#MesueseAurela Elezaj
#MesueseAurela ElezajMesuese em Internet Juventinat Durrsak
Jeronim dhe dritero
JERONIM 
DE RADA 
Jeronim de Rada (Girolamo de Rada), lindi 
në vitin 1814 dhe vdiq në vitin 1903, ishte 
poet, publicist, folklorist, filolog dhe 
mësues, themeluesi i letërsisë dhe i 
kulturës arbëreshe.
Jeronim dhe dritero
 U lind në Makia të Kalabrisë mësimet e para i 
kreu në kolegjin e Shën Adrianit të Shën Mitër 
Koronës. Më 1834 shkoi për të studiuar drejtësi 
nëNapoli, ku mori pjesë gjallërisht në lëvizjen 
politike dhe kulturore të kohës. Më 1848 nxori të 
parën gazetë shqiptare "L'Albanese d'Italia", në të 
cilën shprehu pikëpamjet e tij për ngjarjet e kohës. 
Pas dështimit të revolucionit më 1848 e mbylli 
gazetën dhe i zhgënjyer u tërhoq në fshatin e tij të 
lindjes deri në fillim të viteve 60 të shek. XIX. 
Duke nisur nga v. 1861, në jetën e De Rada nisi një 
fazë e re, kur ai shfaqet si një nga figurat më në zë 
te Rilindjes sonë Kombëtare. Pas traktatit Parimet 
e estetikës (Principii di estetica, 1861) botoi veprat 
lashtësia e kombit shqiptar ("Antichità della 
nazione albanase", 1864) dhe Rapsodi të një 
poeme arbëreshe ("Rapsodie d'un poema albanese", 
1866), që luajtën një rol të rëndësishëm për 
propagandimin e çështjes kombëtare shqiptare. 
Hyri në korrespondencë me patriotët shqiptarë dhe 
me personalitetet kulturore evropiane, dashamirë 
të Shqipërisë, ndoqi me interes të gjallë ngjarjet në 
Shqipëri. Më 1878 përkrahu Lidhjen Shqiptare 
të Prizrenit dhe ngriti zërin kundër gjymtimit 
tokësor të Shqipërisë. Një ndihmesë të çmuar 
çështjes kombëtare i dha me revistën "Flamuri 
Arbrit", që botoi në vitet 1883-1885. Në 
"Testamentin politik" (1902) shprehu optimizmin 
në të ardhmen e Shqipërisë dhe pakënaqësinë e tij 
ndaj politikës imperialiste tëItalisë ndaj atdheut të 
të parëve.
 Zhvilloi një veprimtari të frytshme edhe në fushën 
e studimeve gjuhësore ; 
 u kushtoi vemendje çështjeve të prejardhjes së 
shqiptarëve dhe tëgjuhës shqipe, duke mbrojtur 
lashtësinë e tyre. 
 De Rada është nga të parët studiues vendës të 
strukturës gramatikore të shqipes. 
 Në të dy veprat gramatikore që hartoi (1870, 1894) 
vuri në dukje aspekte të patheksuara më parë nga 
dijetarë shqiptarë dhe albanologë dhe dukuri 
gjuhësore të pastudiuara ose të panjohura. 
 Në veprat e tij gjuhësore jepen të dhëna me interes 
për të folmet arbëreshe. 
 Bëri përpjekje të vijueshme për një alfabet të 
përbashkët të shqipes që të jepte një sistem sa më 
të plotë dhe të përshtatshëm për shqipen me 
karaktere latine, të plotësuara me shenja 
diakritike. Në veprimtarinë gjuhësore të De Rada 
duhet përmendur edhe organizimi i dy kongreseve 
gjuhësore të shqipes, i pari (1895) në Koriliano 
Kalabro, i dyti (1897) në Lungro (Kongreset 
gjuhësore arbëreshe). 
 Dha me vetmohim mësimin e shqipes në Kolegjin 
arbëresh të Shën Mitër Koronës për dhjetëvjeçarë 
të tërë gjersa vdiq.
 Mjaft e gjerë është edhe veprimtaria poetike e De Rada Nisi të botojë që herët por 
shkrimi që i solli famën si poet me talent të shquar është poema lirike-epike Këngët e 
Milosaos (1836), vepra e parë e letërsisë sonë me vlera të mëdha artistike. Në qendër të 
veprës është historia e një çifti të ri që bashkohet pas shumë pengesash. Autori nuk 
kufizohet me dënimin e paragjykimeve klasore që pengonin lumturinë e të rinjve; në 
vepër kumboi ideja e detyrës ndaj atdheut dhe e gatishmërisë për të luftuar për 
mbrojtjen e tij. Historia e dashurisë fatkeqe midis dy të rinjve nga rrethet aristokratike të 
Shqipërisë së shekullit XV është edhe në qendër të poemës Serafina Topia, mbi të cilën 
poeti punoi në vitet 1839-1843. 
 I pakënaqur nga puna e tij, De Rada këtë subjekt e rimori në poemën Pasqgra e një jete 
njerëzore (1898) duke e zgjeruar dhe duke trajtuar në të një problematikë më aktuale për 
kohën, luftën kundër pushtuesit otoman. Vepra më e rëndësishme e De Radaës 
është Skënderbeu i pafan, të cilën e mbajti në duar një kohë të gjatë (1837-1896). 
 Në vepër janë shkrirë mjaft nga këngët dhe poemat që kishte botuar më parë. Aty u 
shpreh në mënyrë më të plotë dhe më të qartë patosi kombëtar që kishte frymëzuar 
veprën e De Radës Ndonëse nuk ka njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema jep një tablo të 
gjerë të Shqipërisë në shek. XV, të bëmat e lavdishme të popullit, dashurinë e tij të flaktë 
për jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e mahnitshme që shfaqi përballë sulmeve të egra 
të armiqve. Në qendër të veprës është konflikti midis shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë 
me anë skenash ku paraqiten beteja të ashpra e të furishme, që shquhen nga ngjyresa e 
theksuar historike dhe imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar shfaqet në vepër si burrë 
shteti i shquar dhe trim i rrallë, që diti me mençurinë dhe me heroizmin e tij të ngrejë 
popullin e vet në luftë çlirimtare të pashoqe. Në karakteret e personazheve të tjera 
mishërohet heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve. Skënderbeu i pafan është kryevepra e 
De Radës në të u dukën në mënyrë të qartë veçoritë kryesore të talentit të tij, si mjeshtër 
i tablove të gjera historike dhe i përshkrimit me zotësi të botës së brendshme të 
heronjve, të mendimeve dhe të ndjenjave më të thella e më të fshehta të njeriut. Si poet, 
sidomos në Këngët e Milosaos, De Rada u çmua lart edhe nga rrethet letrare evropiane.
De Rada luajti një rol të 
madh në historinë e 
letërsisë shqiptare ; ai 
është i pari që shkroi 
vepra me frymë 
kombëtare. 
Figura e tij ngrihet si 
figura më e kulluar dhe 
më e fuqishme e letërsisë 
dhe e botës arbëreshe. 
Ndikimi i tij mbi 
shkrimtarët arbëreshë 
bashkëkohës ishte i 
madh ; tradita poetike 
shkruar prej tij vijon të 
jetojë e përtërirë edhe në 
letërsinë e sotme 
arbëreshe. 
Pas Çlirimit në Shqipëri 
janë botuar të adoptuara 
veprat e tij kryesore. 
Mban titullin "Mësues i 
Popullit"
Erdhi dita e Arbrit! 
Doemos do vdesim 
në shtrat, në mos rënçim 
në prag të shtëpive tona!
Milosao 
Një pasqyrë e jetës njerëzore 
Serafina Topia 
Skënderbeu i pafan 
Fjamuri i Arbërit (revistë) 
Rapsodi të një poeme shqiptare, 
mbledhur në kolonitë e rrethit të 
Napolit,1983 Prishtinë: Rilindja 
Antichità della nazione albanese e 
sua affinità con gli Elleni e i 
Latini 1997 Cosenza Brenner 
Këngë të milosaut : 
poemë 2002 Tiranë : Naim 
Frashëri 
Autobiografia, 2000 Tiranë: 
Onufri 
Parime të estetikës : mendime 
rreth jetës dhe qëllimeve të saj 
(ekstrakte) 2003 Tiranë : Globus 
R
Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
De Rada është 
romantiku ynë i 
parë, i cili pa se 
letërsia popullore e 
përdorur në vepra 
luan një rol të 
rëndësishëm në 
pasurimin e tyre. 
Ai, siç dihet, u mor 
edhe me mbledhjen e 
folklorit në viset e 
ndryshme ku jetonin 
arbëreshët, në radhë 
të parë, në viset e 
Kalabrisë, sidomos të 
fshatit të tij të 
lindjes, Makit.
Dritëro Agolli poet, prozator 
dhe publicist, që nga viti 1973 
kryetar i Lidhjes së 
Shkrimtarëve dhe të Artistëve 
të Shqipërisë
Dritëro Agolli lindi 
në Menkulas të 
Devollit. 
Pasi mori mësimet e 
para në vendlindje, 
vazhdoi gjìmnazin e 
Gjirokastrës, një 
shkollë me mjaft 
traditë. Studimet e 
larta për letërsi i 
mbaroi në 
Petërburg. Ka 
punuar shumë kohë 
gazetar në gazetën e 
përditshme "Zëri i 
popullit", dhe për 
shumë vjet ka qenë 
Kryetar i Lidhjes së 
Shkrimtarëve dhe 
Artistëve të 
Shqipërisë. Për 
tridhjetë vjet me 
radhë Dritëro Agolli 
u zgjodh deputet.
Tituj të veprave 
•Në rrugë dolla, 1958 
•Hapat e mia në asfalt, 1961 
•Zhurma e erërave të dikurshme, 1964 
•Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 
•Mesditë, 1968 
•Komisari Memo, roman, 1969 
•Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973 
•Nënë Shqipëri, 1974 
•Njeriu me top, 1975 
•Fjala gdhend gurin, 1977 
•Trëndafili në gotë, roman, 1980 
•Fytyra e dytë, dramë 
•Mosha e bardhë, dramë 
•Udhëtoj i menduar, 1985 
•Njeriu i mirë qe ben seks, tregime 
•Kalorësi lakuriq, roma
Është fitues i disa çmimeve 
dhe i nderimeve të tjera. 
Disa prej veprave më të 
rëndësishme të tij janë 
përkthyer në Perëndim e në 
Lindje. Dritëro Agolli hyri 
që në fillim në letërsinë 
shqiptare (vitet'60) si një 
protagonist i saj, duke i 
ndryshuar përmasën e së 
ardhmes. Në veprën e 
Agollit e pa veten si 
protagonist bujku dhe 
bariu, fshatari dhe 
studenti, malësori dhe 
fusharaku.
Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. 
Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje 
mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe 
besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në 
jetë dhe në punë (Devon, Devoll, Poemë malore, Hapat e mia në 
asfalt etj.). 
Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku 
krijohet figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e 
shumta që ndeshi në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të 
përballuar çdo pengesë e armik. 
Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e 
vijimësisë së traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në 
një sërë vjershash dhe poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën 
heroike të periudhës së Luftës ANÇ (Poema e udhës, Poemë për 
babanë dhe për vete etj.). 
Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në 
të cilin pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e 
Luftës ANÇ. 
Nga ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe 
romani Njeriu me top (1975), që flet për ndikimin e luftës 
çlirimtare në mentalitetin e njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar 
edhe mjaft tregime e novela nga jeta e sotme. 
Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut
SIKUR S'JETOJ NE VENDIN TIM 
Me ndodh sikur s'jetoj ne vendin tim 
Po ne nje vend te huaj dhe te larget 
Ne nje qyetet me buba dhe me minj 
Mes mureve te rrjepur dhe te laget. 
Cuditem pse keshtu me duket shpesh 
Kur s'ka njeri shtepia, kur jam vetem 
Kur shiu ne dimer flluska ngre ne shesh 
Dhe mua flluska flluska ma ben jeten 
me ngjan sikur dhe strehet derdhin helm 
Helmohemi Ado cast me njeri tjetrin 
s'e di nga vjen ky helm se s'kam c'te them 
Vec shoh se rrobat tona helm na rrjedhin 
Ky vend me duket do helmohet krejt 
Nga helmi rrjedhur vrimah ne themelet 
Pastaj do tundet toka ne termet 
Dhe Djalli i Madh do qesh e do zgerdheshet 
I huaj jam ne vendin tim mjerisht 
Dhe kur rreth meje ka me dhjetra njerez 
Kjo me lendon dhe shpirtin ma gervish 
me ben te qaj si nxenes prapa deres.
1 de 18

Recomendados

Dritero Agolli. por
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Genti Mustafaj
1.8K visualizações3 slides
Dritëro agolli por
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agollibriken paja
744 visualizações5 slides
Pulebardha por
PulebardhaPulebardha
PulebardhaEsliSula1
5.7K visualizações3 slides
Dritëro agolli por
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolliAlbulena Kryeziu
6.1K visualizações13 slides
Jeronim De Rada por
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De RadaMuki Huduti
12.4K visualizações7 slides
Projekt por
ProjektProjekt
ProjektOrgest Balliu
13.4K visualizações12 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Millosh Gjergj Nikolla por
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
17.8K visualizações10 slides
Shkrimtare te shquar shkrimtar por
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K visualizações4 slides
Naim Frasheri dhe vepra e tij por
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijDiana Lamaj
10.6K visualizações5 slides
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare por
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare#MesueseAurela Elezaj
11.7K visualizações30 slides
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
30.9K visualizações9 slides
Kenget E milosaos por
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Ulpian Allaraj
37.7K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

Millosh Gjergj Nikolla por Vilma Kafexhiu
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu17.8K visualizações
Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K visualizações
Naim Frasheri dhe vepra e tij por Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.6K visualizações
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare por #MesueseAurela Elezaj
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
#MesueseAurela Elezaj11.7K visualizações
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K visualizações
Kenget E milosaos por Ulpian Allaraj
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
Ulpian Allaraj37.7K visualizações
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K visualizações
Ismail kadare por Egzona Shabani
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
Egzona Shabani26.9K visualizações
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe por sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K visualizações
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" por Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K visualizações
Lasgush por nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K visualizações
Gjergj Fishta por Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K visualizações
Referat ne letersi por Anxhela Karreçi
Referat ne letersiReferat ne letersi
Referat ne letersi
Anxhela Karreçi23.3K visualizações
Gjergj Fishta por OrgesaIbri
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
OrgesaIbri1K visualizações
Faik konica por Darla Evangjeli
Faik konicaFaik konica
Faik konica
Darla Evangjeli2.3K visualizações
Mrizi i Zanave por MightyGirl20
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
MightyGirl2010.3K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K visualizações
Biografia e ismail kadares por Actuallyican
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican6.5K visualizações
Ndre Mjeda por Sindi Ramadani
Ndre MjedaNdre Mjeda
Ndre Mjeda
Sindi Ramadani2.6K visualizações

Destaque

Dritëro Agolli Writer por
Dritëro Agolli WriterDritëro Agolli Writer
Dritëro Agolli Writer"Eagle's wing" magazine (Krahu i shqiponjës)
1.5K visualizações11 slides
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ por
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJSadiona Abazaj
13.1K visualizações8 slides
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS : THE CARIBBEANS por
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS :      THE CARIBBEANS    THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS :      THE CARIBBEANS
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS : THE CARIBBEANS #MesueseAurela Elezaj
704 visualizações10 slides
Çfare eshte liria seksuale por
Çfare eshte liria seksualeÇfare eshte liria seksuale
Çfare eshte liria seksualeSelf employed
365 visualizações3 slides
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!! por
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!#MesueseAurela Elezaj
377 visualizações25 slides
LEONARDO DA VINCI por
LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI
LEONARDO DA VINCI #MesueseAurela Elezaj
895 visualizações10 slides

Destaque(20)

George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ por Sadiona Abazaj
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
Sadiona Abazaj13.1K visualizações
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS : THE CARIBBEANS por #MesueseAurela Elezaj
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS :      THE CARIBBEANS    THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS :      THE CARIBBEANS
THE CARIBBEANS...BEST HOLIDAY DESTINATIONS : THE CARIBBEANS
#MesueseAurela Elezaj704 visualizações
Çfare eshte liria seksuale por Self employed
Çfare eshte liria seksualeÇfare eshte liria seksuale
Çfare eshte liria seksuale
Self employed365 visualizações
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!
Modelim për Renditjen dhe Normimin e Sigurisë Financiare !!!!
#MesueseAurela Elezaj377 visualizações
Didaktikë: Metoda : rishikimi në dyshe por #MesueseAurela Elezaj
 Didaktikë: Metoda : rishikimi në dyshe Didaktikë: Metoda : rishikimi në dyshe
Didaktikë: Metoda : rishikimi në dyshe
#MesueseAurela Elezaj1.2K visualizações
Ç'fare eshte desktop por Self employed
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
Self employed366 visualizações
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë por #MesueseAurela Elezaj
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
#MesueseAurela Elezaj1.2K visualizações
Në shtëpinë tonë 1979 por #MesueseAurela Elezaj
Në shtëpinë tonë 1979Në shtëpinë tonë 1979
Në shtëpinë tonë 1979
#MesueseAurela Elezaj1.6K visualizações
Ç'fare eshte desktop por Self employed
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
Self employed2.9K visualizações
Dolen piket e fituesit te fundit te fazes se 2 Fitues fundi ii_2014 por #MesueseAurela Elezaj
   Dolen piket e fituesit te fundit te fazes se 2  Fitues fundi ii_2014    Dolen piket e fituesit te fundit te fazes se 2  Fitues fundi ii_2014
Dolen piket e fituesit te fundit te fazes se 2 Fitues fundi ii_2014
#MesueseAurela Elezaj1.3K visualizações
Plani mujor i mësimit formulari por Riza Haxhiu
Plani mujor i mësimit formulariPlani mujor i mësimit formulari
Plani mujor i mësimit formulari
Riza Haxhiu2K visualizações
ROLI I BABAIT ....BROSHURE por #MesueseAurela Elezaj
ROLI I BABAIT ....BROSHURE ROLI I BABAIT ....BROSHURE
ROLI I BABAIT ....BROSHURE
#MesueseAurela Elezaj1.3K visualizações
Kontinentet e planetit tone por #MesueseAurela Elezaj
Kontinentet e planetit tone Kontinentet e planetit tone
Kontinentet e planetit tone
#MesueseAurela Elezaj618 visualizações
WORLD TRADITIONS EUROPE ....PROJECT !!! por #MesueseAurela Elezaj
WORLD TRADITIONS EUROPE ....PROJECT !!!WORLD TRADITIONS EUROPE ....PROJECT !!!
WORLD TRADITIONS EUROPE ....PROJECT !!!
#MesueseAurela Elezaj569 visualizações
INSTITUCIONET NE BASHKIMIN EVROPIAN por #MesueseAurela Elezaj
INSTITUCIONET NE BASHKIMIN EVROPIANINSTITUCIONET NE BASHKIMIN EVROPIAN
INSTITUCIONET NE BASHKIMIN EVROPIAN
#MesueseAurela Elezaj1.7K visualizações

Similar a Jeronim dhe dritero

Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K visualizações17 slides
Letersia boterore e shekullit xx por
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxJozefKola
1.8K visualizações41 slides
Koment vepre (1) por
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
1.5K visualizações5 slides
Naim Frasheri por
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim FrasheriMuki Huduti
14.4K visualizações8 slides
Rilindja Kombetare Shqiptare por
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K visualizações61 slides
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet por
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetAlbi Muca
11.4K visualizações25 slides

Similar a Jeronim dhe dritero(15)

Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe por Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K visualizações
Letersia boterore e shekullit xx por JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K visualizações
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K visualizações
Naim Frasheri por Muki Huduti
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
Muki Huduti14.4K visualizações
Rilindja Kombetare Shqiptare por Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K visualizações
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet por Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K visualizações
Gjenerali i ushtrise se vdekur por Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.1K visualizações
Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja271 visualizações
Letersi por esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja52 visualizações
Besa e Sami Frasherit por Diellza Çunaj
Besa e Sami FrasheritBesa e Sami Frasherit
Besa e Sami Frasherit
Diellza Çunaj41K visualizações
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri por Ergi Nushi
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi55.7K visualizações
Kufizimet e letersise gjate diktatures por Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K visualizações
Letersia nen Diktature por Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K visualizações
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K visualizações

Mais de #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
61K visualizações9 slides
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
3.5K visualizações8 slides
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
16.2K visualizações3 slides
Projekt : Fizike por
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike #MesueseAurela Elezaj
12K visualizações10 slides
Hamleti, model i analizës së veprës por
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
3K visualizações6 slides
Struktura për hartimin e planit edukativ por
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
15.2K visualizações18 slides

Mais de #MesueseAurela Elezaj(20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por #MesueseAurela Elezaj
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj61K visualizações
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por #MesueseAurela Elezaj
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj3.5K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Hamleti, model i analizës së veprës por #MesueseAurela Elezaj
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj3K visualizações
Struktura për hartimin e planit edukativ por #MesueseAurela Elezaj
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj15.2K visualizações
Statistike – Projekt matematike por #MesueseAurela Elezaj
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj1.8K visualizações
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. por #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj11.6K visualizações
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj35K visualizações
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç por #MesueseAurela Elezaj
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj6.2K visualizações
Shkëmbinjtë sedimentarë por #MesueseAurela Elezaj
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Testim : Teorema e Pitagores por #MesueseAurela Elezaj
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj1.9K visualizações
UJERAT Lumenjtë/Liqenet por #MesueseAurela Elezaj
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON por #MesueseAurela Elezaj
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj7.8K visualizações

Jeronim dhe dritero

 • 2. JERONIM DE RADA Jeronim de Rada (Girolamo de Rada), lindi në vitin 1814 dhe vdiq në vitin 1903, ishte poet, publicist, folklorist, filolog dhe mësues, themeluesi i letërsisë dhe i kulturës arbëreshe.
 • 4.  U lind në Makia të Kalabrisë mësimet e para i kreu në kolegjin e Shën Adrianit të Shën Mitër Koronës. Më 1834 shkoi për të studiuar drejtësi nëNapoli, ku mori pjesë gjallërisht në lëvizjen politike dhe kulturore të kohës. Më 1848 nxori të parën gazetë shqiptare "L'Albanese d'Italia", në të cilën shprehu pikëpamjet e tij për ngjarjet e kohës. Pas dështimit të revolucionit më 1848 e mbylli gazetën dhe i zhgënjyer u tërhoq në fshatin e tij të lindjes deri në fillim të viteve 60 të shek. XIX. Duke nisur nga v. 1861, në jetën e De Rada nisi një fazë e re, kur ai shfaqet si një nga figurat më në zë te Rilindjes sonë Kombëtare. Pas traktatit Parimet e estetikës (Principii di estetica, 1861) botoi veprat lashtësia e kombit shqiptar ("Antichità della nazione albanase", 1864) dhe Rapsodi të një poeme arbëreshe ("Rapsodie d'un poema albanese", 1866), që luajtën një rol të rëndësishëm për propagandimin e çështjes kombëtare shqiptare. Hyri në korrespondencë me patriotët shqiptarë dhe me personalitetet kulturore evropiane, dashamirë të Shqipërisë, ndoqi me interes të gjallë ngjarjet në Shqipëri. Më 1878 përkrahu Lidhjen Shqiptare të Prizrenit dhe ngriti zërin kundër gjymtimit tokësor të Shqipërisë. Një ndihmesë të çmuar çështjes kombëtare i dha me revistën "Flamuri Arbrit", që botoi në vitet 1883-1885. Në "Testamentin politik" (1902) shprehu optimizmin në të ardhmen e Shqipërisë dhe pakënaqësinë e tij ndaj politikës imperialiste tëItalisë ndaj atdheut të të parëve.
 • 5.  Zhvilloi një veprimtari të frytshme edhe në fushën e studimeve gjuhësore ;  u kushtoi vemendje çështjeve të prejardhjes së shqiptarëve dhe tëgjuhës shqipe, duke mbrojtur lashtësinë e tyre.  De Rada është nga të parët studiues vendës të strukturës gramatikore të shqipes.  Në të dy veprat gramatikore që hartoi (1870, 1894) vuri në dukje aspekte të patheksuara më parë nga dijetarë shqiptarë dhe albanologë dhe dukuri gjuhësore të pastudiuara ose të panjohura.  Në veprat e tij gjuhësore jepen të dhëna me interes për të folmet arbëreshe.  Bëri përpjekje të vijueshme për një alfabet të përbashkët të shqipes që të jepte një sistem sa më të plotë dhe të përshtatshëm për shqipen me karaktere latine, të plotësuara me shenja diakritike. Në veprimtarinë gjuhësore të De Rada duhet përmendur edhe organizimi i dy kongreseve gjuhësore të shqipes, i pari (1895) në Koriliano Kalabro, i dyti (1897) në Lungro (Kongreset gjuhësore arbëreshe).  Dha me vetmohim mësimin e shqipes në Kolegjin arbëresh të Shën Mitër Koronës për dhjetëvjeçarë të tërë gjersa vdiq.
 • 6.  Mjaft e gjerë është edhe veprimtaria poetike e De Rada Nisi të botojë që herët por shkrimi që i solli famën si poet me talent të shquar është poema lirike-epike Këngët e Milosaos (1836), vepra e parë e letërsisë sonë me vlera të mëdha artistike. Në qendër të veprës është historia e një çifti të ri që bashkohet pas shumë pengesash. Autori nuk kufizohet me dënimin e paragjykimeve klasore që pengonin lumturinë e të rinjve; në vepër kumboi ideja e detyrës ndaj atdheut dhe e gatishmërisë për të luftuar për mbrojtjen e tij. Historia e dashurisë fatkeqe midis dy të rinjve nga rrethet aristokratike të Shqipërisë së shekullit XV është edhe në qendër të poemës Serafina Topia, mbi të cilën poeti punoi në vitet 1839-1843.  I pakënaqur nga puna e tij, De Rada këtë subjekt e rimori në poemën Pasqgra e një jete njerëzore (1898) duke e zgjeruar dhe duke trajtuar në të një problematikë më aktuale për kohën, luftën kundër pushtuesit otoman. Vepra më e rëndësishme e De Radaës është Skënderbeu i pafan, të cilën e mbajti në duar një kohë të gjatë (1837-1896).  Në vepër janë shkrirë mjaft nga këngët dhe poemat që kishte botuar më parë. Aty u shpreh në mënyrë më të plotë dhe më të qartë patosi kombëtar që kishte frymëzuar veprën e De Radës Ndonëse nuk ka njësi veprimi dhe vazhdimësi, poema jep një tablo të gjerë të Shqipërisë në shek. XV, të bëmat e lavdishme të popullit, dashurinë e tij të flaktë për jetë të lirë dhe të pavarur, gjallërinë e mahnitshme që shfaqi përballë sulmeve të egra të armiqve. Në qendër të veprës është konflikti midis shqiptarëve dhe osmanëve, dhënë me anë skenash ku paraqiten beteja të ashpra e të furishme, që shquhen nga ngjyresa e theksuar historike dhe imtësitë shprehëse. Heroi kombëtar shfaqet në vepër si burrë shteti i shquar dhe trim i rrallë, që diti me mençurinë dhe me heroizmin e tij të ngrejë popullin e vet në luftë çlirimtare të pashoqe. Në karakteret e personazheve të tjera mishërohet heroizmi dhe trimëria e shqiptarëve. Skënderbeu i pafan është kryevepra e De Radës në të u dukën në mënyrë të qartë veçoritë kryesore të talentit të tij, si mjeshtër i tablove të gjera historike dhe i përshkrimit me zotësi të botës së brendshme të heronjve, të mendimeve dhe të ndjenjave më të thella e më të fshehta të njeriut. Si poet, sidomos në Këngët e Milosaos, De Rada u çmua lart edhe nga rrethet letrare evropiane.
 • 7. De Rada luajti një rol të madh në historinë e letërsisë shqiptare ; ai është i pari që shkroi vepra me frymë kombëtare. Figura e tij ngrihet si figura më e kulluar dhe më e fuqishme e letërsisë dhe e botës arbëreshe. Ndikimi i tij mbi shkrimtarët arbëreshë bashkëkohës ishte i madh ; tradita poetike shkruar prej tij vijon të jetojë e përtërirë edhe në letërsinë e sotme arbëreshe. Pas Çlirimit në Shqipëri janë botuar të adoptuara veprat e tij kryesore. Mban titullin "Mësues i Popullit"
 • 8. Erdhi dita e Arbrit! Doemos do vdesim në shtrat, në mos rënçim në prag të shtëpive tona!
 • 9. Milosao Një pasqyrë e jetës njerëzore Serafina Topia Skënderbeu i pafan Fjamuri i Arbërit (revistë) Rapsodi të një poeme shqiptare, mbledhur në kolonitë e rrethit të Napolit,1983 Prishtinë: Rilindja Antichità della nazione albanese e sua affinità con gli Elleni e i Latini 1997 Cosenza Brenner Këngë të milosaut : poemë 2002 Tiranë : Naim Frashëri Autobiografia, 2000 Tiranë: Onufri Parime të estetikës : mendime rreth jetës dhe qëllimeve të saj (ekstrakte) 2003 Tiranë : Globus R
 • 12. De Rada është romantiku ynë i parë, i cili pa se letërsia popullore e përdorur në vepra luan një rol të rëndësishëm në pasurimin e tyre. Ai, siç dihet, u mor edhe me mbledhjen e folklorit në viset e ndryshme ku jetonin arbëreshët, në radhë të parë, në viset e Kalabrisë, sidomos të fshatit të tij të lindjes, Makit.
 • 13. Dritëro Agolli poet, prozator dhe publicist, që nga viti 1973 kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve të Shqipërisë
 • 14. Dritëro Agolli lindi në Menkulas të Devollit. Pasi mori mësimet e para në vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë. Studimet e larta për letërsi i mbaroi në Petërburg. Ka punuar shumë kohë gazetar në gazetën e përditshme "Zëri i popullit", dhe për shumë vjet ka qenë Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë. Për tridhjetë vjet me radhë Dritëro Agolli u zgjodh deputet.
 • 15. Tituj të veprave •Në rrugë dolla, 1958 •Hapat e mia në asfalt, 1961 •Zhurma e erërave të dikurshme, 1964 •Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 •Mesditë, 1968 •Komisari Memo, roman, 1969 •Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973 •Nënë Shqipëri, 1974 •Njeriu me top, 1975 •Fjala gdhend gurin, 1977 •Trëndafili në gotë, roman, 1980 •Fytyra e dytë, dramë •Mosha e bardhë, dramë •Udhëtoj i menduar, 1985 •Njeriu i mirë qe ben seks, tregime •Kalorësi lakuriq, roma
 • 16. Është fitues i disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera. Disa prej veprave më të rëndësishme të tij janë përkthyer në Perëndim e në Lindje. Dritëro Agolli hyri që në fillim në letërsinë shqiptare (vitet'60) si një protagonist i saj, duke i ndryshuar përmasën e së ardhmes. Në veprën e Agollit e pa veten si protagonist bujku dhe bariu, fshatari dhe studenti, malësori dhe fusharaku.
 • 17. Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll, Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.). Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e armik. Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e vijimësisë së traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në një sërë vjershash dhe poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën heroike të periudhës së Luftës ANÇ (Poema e udhës, Poemë për babanë dhe për vete etj.). Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në të cilin pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e Luftës ANÇ. Nga ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe romani Njeriu me top (1975), që flet për ndikimin e luftës çlirimtare në mentalitetin e njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar edhe mjaft tregime e novela nga jeta e sotme. Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut
 • 18. SIKUR S'JETOJ NE VENDIN TIM Me ndodh sikur s'jetoj ne vendin tim Po ne nje vend te huaj dhe te larget Ne nje qyetet me buba dhe me minj Mes mureve te rrjepur dhe te laget. Cuditem pse keshtu me duket shpesh Kur s'ka njeri shtepia, kur jam vetem Kur shiu ne dimer flluska ngre ne shesh Dhe mua flluska flluska ma ben jeten me ngjan sikur dhe strehet derdhin helm Helmohemi Ado cast me njeri tjetrin s'e di nga vjen ky helm se s'kam c'te them Vec shoh se rrobat tona helm na rrjedhin Ky vend me duket do helmohet krejt Nga helmi rrjedhur vrimah ne themelet Pastaj do tundet toka ne termet Dhe Djalli i Madh do qesh e do zgerdheshet I huaj jam ne vendin tim mjerisht Dhe kur rreth meje ka me dhjetra njerez Kjo me lendon dhe shpirtin ma gervish me ben te qaj si nxenes prapa deres.