Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

#MesueseAurela Elezaj
#MesueseAurela ElezajMesuese em Internet Juventinat Durrsak

Forcat endogjene dhe ekzogjene!!! Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin. Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla. Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj. #MesueseAurela

FORCAT ENDOGJENE DHE EKZOGJENE
Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe
që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese
përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin.
Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të
energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë
e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
Magmatizimi Më qartë procest endogjene shfaqen me dukurinë e magmatizmit, me të cilin kemi
parasysh tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës
nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës.
Sipas shkallës së depërtimit të magmës në koren e Tokës,
magmatizmi mund të jetë sipërfaqësor
efuziv ose vullkanik, kur magma del në sipërfaqe të Tokës ose
derdhet nën ujë, nga ftohja e së cilës formohen shkëmbinjë
efuzivë vullkanikë dhe thellësinor intruziv ose plutonik, kur
magma nuk arrin të dalë në sipërfaqe të Tokës, duke dhënë
kështu formimin e shkëmbinjëve magmatikë intruzivë abisalë të
thellësive të mëdha dhe hipabisalë të thellësive të vogla.
Tërmetet Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i
energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës.
Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet
janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një
zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje.
Forcat e jashtme Forcat qe ndryshojne siperfaqen e Tokes
Tjetersimi: Perkufizimi i tjetersimit eshte nje proces kimik dhe fizik i cili ndryshon dhe alternon
karakteristikat e shkembinjve ne afersi te siperfaqes se Tokes.
Ai eshte nje proces i ngadalte. Duhen shume vite per te shkaterruar nje shkemb derisa ai kthehet ne nje
sediment te tjetersuar nga shkembi prej te cilit eshte krijuar. Ai shkaktohet zakonisht nga ndryshimi i
temperaturave gjate dites dhe nates.
Dukurite karstike : Dukurite karsike jane nje tjeter lloj i forcave qe ndryshojne token dhe shkembinjte. Ato
shkaktohen nga shperberja e shkembinjve te tretshme si guri gelqeror, dolomitet dhe gipset
Erozioni: Perkufizihet si tjetersimi i materialit te levizuar nga era, uji, akulli ose graviteti. Erozioni duhet te
shkaktohet patjeter nga njeri prej ketyre faktoreve ndryshe nuk do te quhej erozion por tjetersim. Erozioni
sjell ndryshimin e formes se shkembinjve dhe terreneve te ndryshme.
Forcat e jashtme: Forcat e jashtme dhe forcat e brendshme jane duke e ndryshuar vazhdimisht siperfaqen
e Tokes. Forcat e brendshme duke krijuar dhe te jashtmet duke shkaterruar.
Keto te fundit jane:
Tjetersimi
Dukurite karstike
Erozioni
Tjetersimi mekanik
Ka te beje me procesin e tjetersimit gjate te cilit ndodh vetem copezimi i shkembit por jo perberja e tij kimike.
Pra tjetersimi mekanik nuk ndryshon asgje tjeter pervec permasave. Tjetersimi mekanik mund te ndodhe
keshtu: kur bie shi, uji hyn ne te plasatiturat e shkembit. Me pas gjate nates, uji ngrin dhe akulli ushtron
presion dhe thyen shkembin. Ky proces vazhdon derisa shkembi kthehet ne sediment. E njejta gje mund te
ndodhe edhe nga rrenjet e bimeve por gjithashtu edhe nga veprimtaria e njeriut.
Tjetersimi kimik
Ndodh kur vete shkembi shnderrohet ne nje substance te re pershkak te nje nderveprimi te elementeve si
ajri, uji dhe mineralet ne shkemb. Shkembinj te ndryshem nderveprojne me elemente te ndryshme. Disa
minerale shkermoqen kur kombinohen me elemente te tjere si dioksidi i karbonit dhe shiu acid. Klima e
ngrohte dhe e lagesht ndikon me shume ne tjetersimin kimik sesa klima e ftohte dhe e thate.
Llojet e erozionit
Erozioni nga uji
Erozioni nga era
Erozioni akullnajor
Erozioni nga uji
Si fillim uji rrjedh dhe merr me vete sedimente te vogle dhe bluan ne nje lloj menyre shembinjte ndersa
vershon. Erozioni nga uji ndodh gjithashtu edhe me ndihmen e kimikateve ne shkembinj dhe uji i tret keto
kimikate duke ndryshuar perberjen e shkembit. Erozioni nga uji shkaktohet nga: shiu, lumenjte, perrenjte,
deti, oqeani etj.
Erozioni nga era
Eshte gjithashtu i ngjashem me erozionin nga uji. Ai shkaktohet nga era e cila i zhvendos sedimentet ne nje
vendndodhje tjeter njesoj si uji. Sa me e madhe shpejtesia e eres aq me shume sedimente zhvendosen. Gjate
nje stuhie rere, zhvendosen rreth 6 ton sedimente per nje kilometer ne kub. Kur stuhia pushon atehere
sedimentet pozicionohen ne nje vendndodhje te re.
Erozioni akullnajor
Akullnajat jane nje mase e madhe akulli. Duke qene kaq te medha
ato zgjasin per shume kohe. Megjithese akullnajat jane shume te
medha dhe peshojne mijera tone por gjithesesi ato levizin. Graviteti
i ben ato te levizin per poshte dhe toka shtypet nga presioni i madh
i akullnajes. Keshtu akullnajat me levizjen e tyre te ngadalte cojne
ne ndryshimin e terrenit. Toka therrmohet dhe behet shume e holle
dhe madje ne kete terren ka edhe therrmija te tokave mbi te cilat
ka kaluar kjo akullnaje mijera vite me pare. Kur ajo shkrin
therrmijat depozitohen.
PUNOI: #MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet

Recomendados

Shkenc Toke por
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Tokeshkencore
13.3K visualizações12 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K visualizações9 slides
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme por
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeJetmira Sula
67.4K visualizações20 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59.1K visualizações29 slides
Matematika ne jeten e perditshme por
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
151K visualizações15 slides
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.3K visualizações12 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Projekt Matematike por
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
56K visualizações21 slides
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... por
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
37.8K visualizações25 slides
Mutacionet gjenetike por
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
40.3K visualizações12 slides
Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.8K visualizações18 slides
Mjedisi dhe njeriu por
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K visualizações5 slides
Llojet e teksteve por
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
113.9K visualizações10 slides

Mais procurados(20)

Projekt Matematike por S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi56K visualizações
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... por Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.8K visualizações
Mutacionet gjenetike por amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K visualizações
Mjedisi por Klarisa Klara
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.8K visualizações
Mjedisi dhe njeriu por Klarisa Klara
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara29.2K visualizações
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.9K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.6K visualizações
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K visualizações
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K visualizações
Lojrat popullore por Kristina Doko
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko92K visualizações
Libër mësuesi-fizika-10 por Luan Hykaj
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10
Luan Hykaj22.3K visualizações
Projekt edukimi fizik por Anesti çobani
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani 42.1K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.3K visualizações
Fizika dhe Sporti por Adri Arapi
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi42.2K visualizações
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353.1K visualizações
Energjia dhe Burimet e Energjisë por Klajdi Proko
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko28.1K visualizações

Similar a Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m... por
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...shkumbin muzlijaj
4.2K visualizações17 slides
Veprimtaria gjeologjike e erës por
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësFaruk Foniqi
14.6K visualizações23 slides
Toka dhe brendesia e saj por
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
20.1K visualizações14 slides
Toka por
TokaToka
TokaDonikaLici
1.6K visualizações35 slides
VULLKANET por
VULLKANETVULLKANET
VULLKANETproudtobealbanian1
11.9K visualizações12 slides
VULLKANET por
VULLKANETVULLKANET
VULLKANETproudtobealbanian11
1.5K visualizações12 slides

Similar a Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!(14)

Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m... por shkumbin muzlijaj
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin m...
shkumbin muzlijaj4.2K visualizações
Veprimtaria gjeologjike e erës por Faruk Foniqi
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erës
Faruk Foniqi14.6K visualizações
Toka dhe brendesia e saj por Klarisa Klara
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
Klarisa Klara20.1K visualizações
Toka por DonikaLici
TokaToka
Toka
DonikaLici1.6K visualizações
Gjeologjia ne ndertimtari por goona
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtari
goona18.4K visualizações
PROJEKT VULLAKNET por proudtobealbanian11
PROJEKT VULLAKNETPROJEKT VULLAKNET
PROJEKT VULLAKNET
proudtobealbanian111.4K visualizações
Projekt VULLKANET por proudtobealbanian1
Projekt VULLKANETProjekt VULLKANET
Projekt VULLKANET
proudtobealbanian114.6K visualizações
Ndryshimet e klimes por school projects
Ndryshimet e klimesNdryshimet e klimes
Ndryshimet e klimes
school projects31K visualizações
Era dhe veprimtaria e eres por Klarisa Klara
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
Klarisa Klara23.6K visualizações

Mais de #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
61.3K visualizações9 slides
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
3.5K visualizações8 slides
Projekt : Fizike por
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike #MesueseAurela Elezaj
12K visualizações10 slides
Hamleti, model i analizës së veprës por
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
3K visualizações6 slides
Struktura për hartimin e planit edukativ por
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
15.2K visualizações18 slides
" Hamleti" por
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"#MesueseAurela Elezaj
18.5K visualizações11 slides

Mais de #MesueseAurela Elezaj(20)

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por #MesueseAurela Elezaj
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj61.3K visualizações
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... por #MesueseAurela Elezaj
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
#MesueseAurela Elezaj3.5K visualizações
Hamleti, model i analizës së veprës por #MesueseAurela Elezaj
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
#MesueseAurela Elezaj3K visualizações
Struktura për hartimin e planit edukativ por #MesueseAurela Elezaj
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
#MesueseAurela Elezaj15.2K visualizações
Statistike – Projekt matematike por #MesueseAurela Elezaj
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
#MesueseAurela Elezaj1.8K visualizações
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. por #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj11.6K visualizações
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç por #MesueseAurela Elezaj
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
#MesueseAurela Elezaj6.3K visualizações
Shkëmbinjtë sedimentarë por #MesueseAurela Elezaj
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Testim : Teorema e Pitagores por #MesueseAurela Elezaj
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
#MesueseAurela Elezaj1.9K visualizações
UJERAT Lumenjtë/Liqenet por #MesueseAurela Elezaj
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON por #MesueseAurela Elezaj
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
#MesueseAurela Elezaj7.8K visualizações
Bulizmi ne shkolle...!!!! por #MesueseAurela Elezaj
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
#MesueseAurela Elezaj46.1K visualizações

Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!

 • 1. FORCAT ENDOGJENE DHE EKZOGJENE Procest gjeologjike endogjene quhen ato procese të cilat shkaktohen nga forcat e brendshme të Tokës dhe që ndodhin kryesisht brenda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. Në këto procese përmendim: magmatizmin, sizmicitetin tërmetet, lëvizjet tektonike të kores së Tokës dhe metamorfizmin. Procese gjologjike ekzogjene quhen ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të energjisë diellore dhe zhvillohen në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla. Në këto procese hyjnë: tjetërsimi prishja fizike e kimike e shkëmbinjëve, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj. Magmatizimi Më qartë procest endogjene shfaqen me dukurinë e magmatizmit, me të cilin kemi parasysh tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës. Sipas shkallës së depërtimit të magmës në koren e Tokës, magmatizmi mund të jetë sipërfaqësor efuziv ose vullkanik, kur magma del në sipërfaqe të Tokës ose derdhet nën ujë, nga ftohja e së cilës formohen shkëmbinjë efuzivë vullkanikë dhe thellësinor intruziv ose plutonik, kur magma nuk arrin të dalë në sipërfaqe të Tokës, duke dhënë kështu formimin e shkëmbinjëve magmatikë intruzivë abisalë të thellësive të mëdha dhe hipabisalë të thellësive të vogla. Tërmetet Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës. Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje. Forcat e jashtme Forcat qe ndryshojne siperfaqen e Tokes Tjetersimi: Perkufizimi i tjetersimit eshte nje proces kimik dhe fizik i cili ndryshon dhe alternon karakteristikat e shkembinjve ne afersi te siperfaqes se Tokes. Ai eshte nje proces i ngadalte. Duhen shume vite per te shkaterruar nje shkemb derisa ai kthehet ne nje sediment te tjetersuar nga shkembi prej te cilit eshte krijuar. Ai shkaktohet zakonisht nga ndryshimi i temperaturave gjate dites dhe nates. Dukurite karstike : Dukurite karsike jane nje tjeter lloj i forcave qe ndryshojne token dhe shkembinjte. Ato shkaktohen nga shperberja e shkembinjve te tretshme si guri gelqeror, dolomitet dhe gipset Erozioni: Perkufizihet si tjetersimi i materialit te levizuar nga era, uji, akulli ose graviteti. Erozioni duhet te shkaktohet patjeter nga njeri prej ketyre faktoreve ndryshe nuk do te quhej erozion por tjetersim. Erozioni sjell ndryshimin e formes se shkembinjve dhe terreneve te ndryshme. Forcat e jashtme: Forcat e jashtme dhe forcat e brendshme jane duke e ndryshuar vazhdimisht siperfaqen e Tokes. Forcat e brendshme duke krijuar dhe te jashtmet duke shkaterruar. Keto te fundit jane: Tjetersimi Dukurite karstike Erozioni Tjetersimi mekanik Ka te beje me procesin e tjetersimit gjate te cilit ndodh vetem copezimi i shkembit por jo perberja e tij kimike.
 • 2. Pra tjetersimi mekanik nuk ndryshon asgje tjeter pervec permasave. Tjetersimi mekanik mund te ndodhe keshtu: kur bie shi, uji hyn ne te plasatiturat e shkembit. Me pas gjate nates, uji ngrin dhe akulli ushtron presion dhe thyen shkembin. Ky proces vazhdon derisa shkembi kthehet ne sediment. E njejta gje mund te ndodhe edhe nga rrenjet e bimeve por gjithashtu edhe nga veprimtaria e njeriut. Tjetersimi kimik Ndodh kur vete shkembi shnderrohet ne nje substance te re pershkak te nje nderveprimi te elementeve si ajri, uji dhe mineralet ne shkemb. Shkembinj te ndryshem nderveprojne me elemente te ndryshme. Disa minerale shkermoqen kur kombinohen me elemente te tjere si dioksidi i karbonit dhe shiu acid. Klima e ngrohte dhe e lagesht ndikon me shume ne tjetersimin kimik sesa klima e ftohte dhe e thate. Llojet e erozionit Erozioni nga uji Erozioni nga era Erozioni akullnajor Erozioni nga uji Si fillim uji rrjedh dhe merr me vete sedimente te vogle dhe bluan ne nje lloj menyre shembinjte ndersa vershon. Erozioni nga uji ndodh gjithashtu edhe me ndihmen e kimikateve ne shkembinj dhe uji i tret keto kimikate duke ndryshuar perberjen e shkembit. Erozioni nga uji shkaktohet nga: shiu, lumenjte, perrenjte, deti, oqeani etj. Erozioni nga era Eshte gjithashtu i ngjashem me erozionin nga uji. Ai shkaktohet nga era e cila i zhvendos sedimentet ne nje vendndodhje tjeter njesoj si uji. Sa me e madhe shpejtesia e eres aq me shume sedimente zhvendosen. Gjate nje stuhie rere, zhvendosen rreth 6 ton sedimente per nje kilometer ne kub. Kur stuhia pushon atehere sedimentet pozicionohen ne nje vendndodhje te re. Erozioni akullnajor Akullnajat jane nje mase e madhe akulli. Duke qene kaq te medha ato zgjasin per shume kohe. Megjithese akullnajat jane shume te medha dhe peshojne mijera tone por gjithesesi ato levizin. Graviteti i ben ato te levizin per poshte dhe toka shtypet nga presioni i madh i akullnajes. Keshtu akullnajat me levizjen e tyre te ngadalte cojne ne ndryshimin e terrenit. Toka therrmohet dhe behet shume e holle dhe madje ne kete terren ka edhe therrmija te tokave mbi te cilat ka kaluar kjo akullnaje mijera vite me pare. Kur ajo shkrin therrmijat depozitohen. PUNOI: #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet