O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
 Velika seoba naroda ili seoba naroda
opisuje razdoblje koje je potreslo Rimsko
Carstvo. Predvodili su ga Huni koji su st...
-Seoba naroda od 2. do 5. stoljeća-
 Germani obuhvataju veliku, jezički i plemenski
srodnu grupu indoevropskih naroda, čija je
pradomovina bila južna Švedska...
 Slaveni su najbrojnija etnička i lingvistička grupa
naroda u Evropi. Govore slavenskim jezicima i
nastanjuju najveće dij...
 Huni su narod mongolsko-turkmenskoga porijekla ,
nomadi i vrsni konjanici. 350. su godine uništili državu
barbara Alana,...
-Upad Huna u Evropu-
 Germansko pleme koje je živjelo uz Crno
more i prvo se našlo na udaru Huna. Bili su
uključeni u Hunski plemenski savez s...
 Germanski narod koji je u trenutku pada
Ostrogota pod vlast Huna zatražio od rimskog
cara Valensa da im dozvoli naseljav...
 Germanski narod koji je početkom V.
stoljeća prešao Rajnu i provalio u Galiju.
Ubrzo su kao rimski saveznici naselili
Pi...
 Langobardi (također Longobardi ili Lombardi)
su germanski narod, podrijetlom iz
Skandinavije. Njihovo osvajanje i naselj...
 Burgundi su bili istočnogermansko pleme kojima
je prvotna postojbina bila najvjerojatnije
Skandinavija te su prešli na o...
 Franci su germanski narod, koji se sastojao
od nekoliko germanskih plemena (tvorili su
tzv. Germansku federaciju) i to: ...
 Angli su bili Germani nepoznatog podrijetla,
ali im se ime povezuje s pokrajinom Angeln u
današnjoj Njemačkoj pokrajini ...
 Sasi su germansko pleme čija je
prapostojbina bila na području kasnije
Danske. Pod pritiskom Franaka Sasi se šire iz
Dan...
-Domovina Sasa-
 Južni Slaveni su slavenski narodi, koji
naseljavaju Balkansko poluostrvo, Panonsku
niziju (zemlje sjeverno od Dunava i S...
Države Evrope u kojima Južni Slaveni
čine većinu stanovništva (crna boja)
 Zapadni Slaveni.- Jedna od triju grana
slavenskih naroda indoeuropske jezične obitelji
nastanjeni u središnjoj Europi na...
Zemlje nastanjene Zapadnim Slavenima
(svjetlo zelene boje)
 Istočni Slaveni su zbirni naziv za Ruse,
Bjeloruse i Ukrajince. Oko 55.000 Rusina se
identificira posebnom nacijom, dok ...
Zemlje nastanjene Istočnim Slavenima
(obojene srednje zelenom bojom
 www.google.ba
 www.wikipedia.org
 www.stk-brovinje.hr
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Velika seoba naroda
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Velika seoba naroda

15.996 visualizações

Publicada em

Publicada em: Turismo
 • Seja o primeiro a comentar

Velika seoba naroda

 1. 1.  Velika seoba naroda ili seoba naroda opisuje razdoblje koje je potreslo Rimsko Carstvo. Predvodili su ga Huni koji su stigli sve do Rima. Brojni drugi narodi su pojačali pohode na Rim i zauzeli ga. Franci, Goti, Vandali, Angli, Sasi i drugi narodi podijelili su teritorije Zapadnog Rimskog Carstva što je bila posljedica Velike seobe naroda. Huni su najveći uspon doživjeli u razdoblju vladara Atile (434.-453.)
 2. 2. -Seoba naroda od 2. do 5. stoljeća-
 3. 3.  Germani obuhvataju veliku, jezički i plemenski srodnu grupu indoevropskih naroda, čija je pradomovina bila južna Švedska, Danska, Schleswig-Holstein i Sjevernonjemačka nizina (između rijeke Wesera i Odre).  Iz tog područja su se mnogobrojna plemena već u praistorijsko vrijeme postupno širila na istok do rijeke Visle, na zapad do rijeke Rajne, a na jug do Majne, spuštajući se čak i do Dunava i Karpata. Danas su to područja: Njemačke (i Austrije), Švicarske, Francuske, Engleske, zapadne Poljske, sjeverne Italije, Danske, Norveške, Švedske, Lihternštajna, Luksemburga, Holandije i Sudeta (Češka).
 4. 4.  Slaveni su najbrojnija etnička i lingvistička grupa naroda u Evropi. Govore slavenskim jezicima i nastanjuju najveće dijelove jugoistočne, istočne i srednje Evrope. Rasprostranjeni su takodjer i u dijelovima Azije sve do Tihog okeana.  Slaveni se u prvim historijskim dokumentima javljaju kao Veneti ili Vendi. Kasnije ranosrednjevijekovni historičari i hronisti Jordanes, Diakon te drugi zapisi kao St. Vita Columbani govore o Venetima zvanim Sclaueni ili Sklaveni na području bivših rimskih provincija Venetia, Vindelicia, Raetia, Istra, Norik, Dalmatia i Panonia, očito je riječ o današnjim Slovencima.
 5. 5.  Huni su narod mongolsko-turkmenskoga porijekla , nomadi i vrsni konjanici. 350. su godine uništili državu barbara Alana, a 375. pod vodstvom Balamira prodiru u Europu kroz Vrata naroda i potiču seobe barbarskih plemena prema granicama Rimskoga Carstva - to je početak Velike seobe naroda. Napadaju teritorije Ostrogota i Vizigota i poražavaju ih. 434. g. vlast nad Hunima preuzima Atila, Bič božji, i ujedinjuje njihova plemena, stvarajući tako moćno carstvo koje se prostiralo od Karpata do Podunavlja. 451. godine Huni se bore protiv rimskog vojskovođe Flavija Aecija u bitci na Katalaunskim poljima (Galija). Aecije pobjeđuje, ali dopušta Atili da se povuče jer ga vidi kao moguću pomoć protiv Germana. 452. Huni međutim napadaju sjevernu Italiju i zauzimaju Akvileju, no razvoj carstva zaustavljen je 453. Atilinom smrću.
 6. 6. -Upad Huna u Evropu-
 7. 7.  Germansko pleme koje je živjelo uz Crno more i prvo se našlo na udaru Huna. Bili su uključeni u Hunski plemenski savez sve do raspada tog saveza sredinom V. stoljeća. Ubrzo nakon oslobađanja od vlasti Huna, Ostrogoti su se naselili na područje Istočnog Rimskog Carstva. Car Zenon odlučio ih je poslati na Zapad da u njegovo ime zbace s vlasti Odoakra. Nakon toga u drugoj polovici V. stoljeća pod vodstvom Teodorika stvaraju svoje kraljevstvo na Apeninskom poluotoku s centrom u Raveni.
 8. 8.  Germanski narod koji je u trenutku pada Ostrogota pod vlast Huna zatražio od rimskog cara Valensa da im dozvoli naseljavanje na teritorij Rimskog Carstva. Ubrzo se sukobljavaju s Rimljanima te ih u bitci kod Hadrianopolja 378. godine pobjeđuju. Nastavljaju seobu prema zapadu. Pod vodstvom Alariha su 410. godine osvojili i opljačkali Rim. Saveznici Rimljana kod Katalaunskog polja protiv Huna. Formirali svoje kraljestvo najprije u južnoj Galiji, ali ih je početkom 6. stoljeća protjerao Klodvig (Franačka) pa su se preselili na Pirinejski poluotok.
 9. 9.  Germanski narod koji je početkom V. stoljeća prešao Rajnu i provalio u Galiju. Ubrzo su kao rimski saveznici naselili Pirinejski poluotok odakle su ih 429. godine protjerali Vizigoti. Vandali su na čelu s Gejzerikom prešli u Afriku gdje su stvorili kraljevstvo s centrom u Kartagi Vandali su 455. godine opljačkali Rim - vandalizam
 10. 10.  Langobardi (također Longobardi ili Lombardi) su germanski narod, podrijetlom iz Skandinavije. Njihovo osvajanje i naseljenje Italije u 6.-om stoljeću predstavlja konačni kraj političkih institucija Zapadnoga Rimskog Carstva.
 11. 11.  Burgundi su bili istočnogermansko pleme kojima je prvotna postojbina bila najvjerojatnije Skandinavija te su prešli na otok Bornholm, koji se na staronordijskom jeziku zvao Burgundarholmr (otok Burgunda), a od tamo su naselili Europu. Prema Þorsteins saga Víkingssonar, Veseti su naselili otok ili zemlju, koja se zvala zemlja Burgunda, tj. Bornholm. Alfred Veliki u svom prijevodu Orosiusa koristi ime Burgenda land. Pjesnik i mitolog Viktor Rydberg (1828. - 1895.), u djelu (Our Fathers' Godsaga) govori da su Burgundi zadržali usmenu predaju o svom skandinavskom podrijetlu prema ranosrednjovjekovnom izvoru Vita Sigismundi.
 12. 12.  Franci su germanski narod, koji se sastojao od nekoliko germanskih plemena (tvorili su tzv. Germansku federaciju) i to: Salijci, Sikambri, Kamavi, Tenkteri, Kazuari, Brukteri, Uzipeti, Ampsivari i Kati. Franci su prvo germansko pleme koje se stalno nastanjuje na području Rimskog Carstva. Došli su na područje Rimskog Carstva iz sadašnje središnje Njemačke i južne Nizozemske i naselili se u sjevernoj Galiji, gdje su pod Rimljanima bili prihvaćeni kao federati.
 13. 13.  Angli su bili Germani nepoznatog podrijetla, ali im se ime povezuje s pokrajinom Angeln u današnjoj Njemačkoj pokrajini Schleswig- Holstein.  Angli su zajedno s Jutima, Sasima i Frizijcima germanska plemena koja su preko Sjevernog mora izvršili invaziju i osvojili današnju Englesku.
 14. 14.  Sasi su germansko pleme čija je prapostojbina bila na području kasnije Danske. Pod pritiskom Franaka Sasi se šire iz Danske prema zapadnoj Europi između 3. i 5 stoljeća. Dio Sasa što sa Anglima i Jutima iz sjeverne Njemačke, Danske i Nizozemske prelaze na Britansko otočje u 5 i 6. stoljeću, pretopiti će se u Engleze. Njihovo ime danas se tamo očuvalo u nazivima Wessex, Essex i Sussex. Dio Sasa ostao je živjeti u Njemačkoj, gdje se još u području Saske razlikuju od ostalih njemačkih skupina, Švaba, Bavaraca i Franaka.
 15. 15. -Domovina Sasa-
 16. 16.  Južni Slaveni su slavenski narodi, koji naseljavaju Balkansko poluostrvo, Panonsku niziju (zemlje sjeverno od Dunava i Save) i istočne Alpe.  Južni Slaveni koji žive u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori su većinom pravoslavci, dok su južni Slaveni koji žive u Sloveniji i Hrvatskoj većinom katolici (Hrvati, Slovenci). U Bosni i Hercegovini su zastupljene sve tri vjere: muslimani (Bošnjaci), pravoslavci (Srbi) i katolici (Hrvati). U svijetu ukupno ima otprilike 33 miliona Južnih Slavena. Oni su istovremeno i najveća jezična grupa jugoistočne Evrope.
 17. 17. Države Evrope u kojima Južni Slaveni čine većinu stanovništva (crna boja)
 18. 18.  Zapadni Slaveni.- Jedna od triju grana slavenskih naroda indoeuropske jezične obitelji nastanjeni u središnjoj Europi na područjima današnjih država: Poljske, Češke, Slovačke i Njemačke. Danas ih ima oko 62,000,000, to su: Poljaci,Česi ,Slovaci. Postoji još nekoliko manjih etničkih skupina: Kašubi,Lužički Srbi,Moravci, Slovinci,nestali Polapski Slaveni s brojnim plemenima: Ljutiči, Abodriti i još neki. Svi su pretežito rimokatoličke vjere. Govore srodnim jezicima od kojih su glavni češki, slovački i poljski. 
 19. 19. Zemlje nastanjene Zapadnim Slavenima (svjetlo zelene boje)
 20. 20.  Istočni Slaveni su zbirni naziv za Ruse, Bjeloruse i Ukrajince. Oko 55.000 Rusina se identificira posebnom nacijom, dok se ostatak smatra subetnosom ukrajinske nacije. Istočnoslavenske kulture i jezici su međusobno slični no razlike postoje i one su često veće nego kod nekih drugih naroda koji imaju vrlo blisku zajedničku povijest. Svi današnji istočnoslavenski narodi i subetnosi potiču od takozvane staroruske nacije koja se razvijala u sklopu Kijevske Rusi. Korijenito razdvajanje na zasebne narode odvilo se tek u kasnom srednjem vijeku, kao posljedica mongolskog pustošenja zemlje.
 21. 21. Zemlje nastanjene Istočnim Slavenima (obojene srednje zelenom bojom
 22. 22.  www.google.ba  www.wikipedia.org  www.stk-brovinje.hr

×