O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

мудра

значение на пръстите

 • Seja o primeiro a comentar

мудра

 1. 1. РЪЦЕ Независимо кои 2-3 от предложените мудри или кой комплекс ще изберете за следващите седмици, винаги започвайте с Гиан и завършвайте с Атманджали. СПЕЦИФИЧНИ МУДРИ АПАНА ( Мудра на енергията ) ПРИЛОЖЕНИЕ: При болка, интоксикация, за пречистване на организма; при болести на пикочната система и гръбначния стълб. Стимулира дейността на жлъчката и черния дроб. Осигурява търпение и спокойствие, увереност, вглъбяване, съзерцание, вътрешна хармония. Подкрепя благодарността за съществуването и за всичко, дарявано от живота. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Съединяват се палец, среден и безименен пръст. Останалите са свободно изправени. ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: 5 до 45 минути; при хронични състояния: 3 пъти дневно по 15 минути. ВАЮ ( Мудра на вятъра ) ПРИЛОЖЕНИЕ: При "болестите на вятъра": ревматизъм, радикулит, ишиас, подагра, отоци, тежест, тремор на ръце, шия, глава; смущения в червата; нарушение на индивидуалния ритъм на дишане. При повишена възбудимост. Дарява спокойствие и невъзмутимост. Чрез балансиране на енергиите на вятъра ( над 50 вида "вятър" в организма) подкрепя осъзнаването и стремежа към целостта на живота. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Възглавничките на показалците допират основата на палците, които леко ги притискат. Останалите пръсти са свободно изправени. ДОЗИРОВКА: При остри случаи - до постигане на ефект. Отчетливо подобряване настъпва само за няколко часа. При хронични случаи - 5 пъти дневно по 15 минути, в комбинация с Прана мудра, до трайно подобрение. ГРЪБ ПРИЛОЖЕНИЕ: При болки или болезнено напрежение в гърба. При психическо и нервно напрежение. Осигурява сила, закрила, подкрепа, сигурност. Подпомага осъзнаването на взаимозависимостта и взаимната свързаност на различните аспекти на живота. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Лява ръка: Нокътят на показалеца се допира в първата сгъвка на палеца.
 2. 2. Дясна ръка: Палецът, средният и малкият пръст се събират. Останалите два пръст са изправени. ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 4 минути. При остри състояния - докато подейства. ПРАНА ( Мудра на живота ) ПРИЛОЖЕНИЕ: Всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психо- физическо изтощение. Повишава виталността, тонуса и самочувствието. Повишава жизнената енергия; изравнява енергийния потенциал на целия организъм. Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикателствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота. Активира Първа чакра. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба. ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути. ПРИТХИВИ ( Мудра на земята ) ПРИЛОЖЕНИЕ: Засилва обонянието, действа добре на нокти, кожа, коса, кости. Стимулира телесната температура, функциите на черния дроб и стомаха. Възстановява равновесието. Разгражда стреса. Осигурява хармония между тялото, емоциите и ума. При влошено психо-физическо състояние, несигурност, потиснатост, стрес. Дава вътрешна стабилност и самоувереност. Защищава от негативни въздействия; засилва енергийния потенциал. Дарява всичко, което е необходимо за един смислен живот Активира Първа чакра. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палците и безименните пръсти се съединяват с лек натиск. Останалите са изправени. ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост или 3 пъти дневно по 15 минути. СТАВИ ПРИЛОЖЕНИЕ: При болки в ставите, преумора, артроза. Уравновесява енергиите в ставите. Дарява веселост и лекота. Подкрепя подвижността и промяната, прехода към новото. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясна ръка: Палецът и безименният се докосват. Лява ръка: Палецът и средният пръст се докосват.
 3. 3. ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 4 пъти дневно по 15 минути; при особено тежки случаи - до 6 пъти дневно по 30 минути. Продължете лечението дни, седмици или месеци - колкото е необходимо. СУРАБХИ ( Мудра на кравата ) ПРИЛОЖЕНИЕ: При ревматизъм, радикулит, заболявания на ставите, артроза. Разгражда отрицателните емоции и остарелите и неполезни вече мисловни модели. Подходяща е при медитация за пречистване на тялото, ума и душата от болка и изразходвана енергия, за приемане на светлината. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палците са свободни. Допират се: Ляво кутре с десен безименен; Дясно кутре с ляв безименен; Десен среден пръст с ляв показалец; Ляв среден пръст с десен показалец. ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно, по 15 минути, до изчезване на симптомите. ШИВАЛИНГА ( Зареждане с енергия ) ПРИЛОЖЕНИЕ: При лесна уморяемост, неудовлетвореност, болнавост, депресии; при изтощение вследствие преумора и напрежение. Подкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването. ИЗПЪЛНЕНИЕ: Десният юмрук с вдигнат нагоре палец лежи в лявата длан. Мудрата е на височината на стомаха, а лактите сочат навън и леко напред. ДОЗИРОВКА: Без ограничения. ДАОСКИ ТЕХНИКИ ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ НА ТЯЛОТО, които не позволяват излишен разход на енергия СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ
 4. 4. Това е позата, която не само e естествена за тялото, но и лекува. Когато седите на стол или легло, дръжте бедрата успоредни на пода, а гърба - изправен. Отпускането на дивана или в креслото нарушава естественото подреждане на прешлените и енергията не протича нормално през гръбначния стълб. Ръцете са в мудра Дзъ (палецът е скрит в юмрука). ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Краката са леко разтворени и успоредни един на друг, за да се разпредели тежестта между ходилата. Много тежест само върху петите или пръстите измества центъра на тежестта, натоварва гръбначния стълб, води до отпускане на коремните мускули и стимулира прекалено много нервната система, забавяйки дейността на мозъка. ХОДЕНЕ Според Дао (по Стивън Чан): никога не бързайте, за да не се натрупва напрежение и да не се натоварва сърцето. Тичайте само ако е крайно наложително. В ходенето трябва да вземат участие само краката, за да остане умът буден и спокоен. Внимавайте в това, което правите. Не се движете нито бързо, нито бавно, а леко и ритмично. Краката трябва да са успоредни един на друг, пръстите и петите - насочени напред. Когато ходите правилно, стъпките са балансирани, леки и въздушни.
 5. 5. ПОЗА ЗА СПАНЕ Най-добра за спане е т.нар. "мъртва" поза. Йогите и ламите я използват както за спане, така и за медитация. Другата добра поза е да лежите на дясната си страна, за да не притискате сърцето. Не спете по корем: натоварвате всички вътрешни органи и създавате навик за повърхностно дишане. Ще последват напрежение и болка във врата и главата. Най-добре е да спите на отворен прозорец или поне в добре проветрена стая. Естественото положение на човешкото тяло е север-юг, за да е в хармония с енергийния поток на земята. КИТКИ, РЪЦЕ, ТОРС Упражнението е подобно на практикуваните в Тай-Дзи-Цюан, Кунг-Фу и Карате. Развиват мускулите, укрепват нервите, зареждат с енергия меридианите, разположени по ръката - на сърцето, околосърдечните структури и белите дробове. Упражнението подкрепя лечението на всички проблеми в ръцете, вкл. бурсит и артрит. 1. Стоеж: изправен, седнал, дори легнал. 2. Дясната ръка е пред гърдите - до дясната подмишница. Ръката бавно се отдалечава с дланта напред. Пръстите са отпуснати, водеща е дланта. Издишване. Като че дланта изтласква въздуха далеч от тялото. 3. Същото, но с лявата ръка, общо 7 пъти. Когато упражнението се изпълнява в посока надолу, към земята, облекчава болката в горните крайници и ускорява заздравяването на травми. ЗАБЕЛЕЖКА: "Бодитоника" на д-р Шнел.
 6. 6. СПОРЕД ЛУИЗ ХЕЙ - един от най-ярките водачи на движението "Нова епоха", чиито психологически модели за причините на болестите се използват широко в алтернативната и официалната медицина, КОСТИТЕ изразяват структурата на Вселената. Правилният мисловен модел е: "Аз съм добре сложен и уравновесен." СТАВИТЕ представляват промените в направлението на живота и лекотата, с която се извършват те. Правилният мисловен модел е: "Лесно се адаптирам към промяната." "Животът ми е божествено направляван и винаги вървя в правилната посока." РЪЦЕТЕ Представляват способността и умението ни да прегърнем и да оползотворим събитията в живота . Ръката над лакътя е свързана с възможностите ни, а долната й част - с уменията. В ставите се съхраняват стари емоции, а лактите представляват гъвкавостта ни в различни посоки. Гъвкав ли сте, когато някоя насока на живота ви се променя или старите ви емоции ви задържат на едно място? РАМЕНЕТЕ представляват способността ни да носим с радост преживяното в живота. Проблемите се дължат на собствената ни умствена нагласа да правим от живота бреме. Правилният мисловен модел е: "Свободен съм да се радвам." "Избирам да позволявам всички мои преживявания да бъдат изпълнени с радост и любов." РЪЦЕТЕ ОТ КИТКИТЕ ДО РАМОТО представляват способността и умението да задържаме преживяванията в живота. Правилният мисловен модел е: "С любов, с лекота и радост приемам и прегръщам своите преживявания."
 7. 7. ЛАКЪТЪТ представлява промяна на посоките и приемане на нови преживявания. Правилният мисловен модел е: "С лекота се адаптирам към новите преживявания, новите посоки и новите промени." РЪЦЕТЕ ОТ КИТКИТЕ НАДОЛУ хващат, държат, стискат. Оставяме някои неща да се изплъзнат от пръстите ни. Понякога ги задържаме прекалено дълго. Може да сме сръчни или несръчни, стиснати, щедри или скъперници. Даваме подаяния. Някои се държат здраво в ръце, други с нищо не могат да се заловят. Слагаме тук-там дръжки за удобство. Понякога побеждаваме леко, без ръце. Казват ни: "Не пипай!" В трудни моменти подаваме ръка. Вървим ръка за ръка. Вземаме в ръка. Изплъзва ни се от ръцете. Подаваме от ръка на ръка. Попадаме в ръцете на някого. Държим се за нечия ръка. Някои пипат с желязна ръка. Други вдигат ръка. Трети ядат от нечия ръка. А има и такива, на които всичко им идва отръки. Ръцете могат да бъдат нежни, могат да бъдат и твърди, с възлести стави на пръстите - от прекалено много мислене, или пък да са обезформени от склонност към критиката, причиняваща артрит. Ръцете, които вместо да вземат като че сграбчват, са такива поради страх - страх, че никога няма да имат достатъчно; страх, че притежанието им ще се изплъзне, ако не го стискат здраво. Връзките, при които един от партньорите държи здраво, могат да доведат единствено до отчаяно бягство на другия. Силно стиснатите ръце не могат да възприемат нищо ново. Свободното ръкостискане с движение от китката придава усещането за лекота и откритост. Това, което ви принадлежи, не може да ви бъде отнето, така че - отпуснете се. Ръцете от китките надолу са синоним на движение и лекота. Те държат и работят. Сграбчват и стискат. Улавят и пускат. Галят. Щипят. Те са израз на всички начини за справяне с изживяванията. Правилният мисловен модел е: "Избирам да посрещам моите изживявания с любов, радост и лекота." "С всички свои преживявания се справям с мъдрост, любов и лекота." ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ имат различно значение. Проблемите с пръстите показват къде трябва да се отпуснем. Ако порежете показалеца си, вероятно съществува гняв или страх, свързан с вашето его в дадена ситуация. Пръстите на ръцете редставляват дребните неща в живота. Правилният мисловен модел е:
 8. 8. "Отнасям се спокойно към подробностите в живота." ПАЛЕЦЪТ олицетворява менталното и означава безпокойство. Вероятна причина: Представлява разума и тревогите. Нов мисловен модел: Умът ми е спокоен. ПОКАЗАЛЕЦЪТ олицетворява егото и страха. Вероятна причина: Представлява егото и страха. Нов мисловен модел: В безопасност съм. СРЕДНИЯТ ПРЪСТ е свързан със секса и гнева. Когато сте ядосан, хванете средния пръст и наблюдавайте как гневът изчезва. Ако сте ядосан на мъж, хванете средния пръст на дясната ръка. Ако сте ядосан на жена, хванете средния пръст на лявата ръка. Вероятна причина: Представлява гнева и сексуалността. Нов мисловен модел: В моята сексуалност всичко е наред. БЕЗИМЕННИЯТ ПРЪСТ олицетворява и съюзът, и тъгата. Вероятна причина: Представлява съюза и тъгата. Нов мисловен модел: Обичам и съм спокоен. КУТРЕТО Вероятна причина: Представлява семейството и преструвките. Нов мисловен модел: Аз съм самият себе си в отношенията ми с хората, с които ме среща животът. ПРОБЛЕМИ С РЪЦЕТЕ АРТРИТЪТ възниква поради неизменната нагласа да критикуваме: първо себе си, а след това и другите хора. Страдащите от артрит често привличат доста критики, понеже те самите имат склонност да критикуват. Те са наказани с перфекционизъм, с нуждата да бъдат съвършени по всяко време и във всяка ситуация. Познавате ли някой на тази планета, който да е съвършен? Аз не познавам такъв. Защо да въвеждаме критерии, според които трябва да сме свръхчовеци, за да ни приемат околните? Изразът "Не ме бива
 9. 9. достатъчно" е прекалено силен, а товарът, който той ни носи - непоносимо тежък. Вероятна причина: Чувство, че не сте обичани. Критика, възмущение. Нов мисловен модел: Аз съм любов. Сега избирам да обичам и одобрявам себе си. Гледам на другите с любов. РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ Вероятна причина: Силни упреци към властите. Чувствате, че сте използван. Нов мисловен модел: Аз съм собствената си власт. Обичам и одобрявам себе си. Животът е хубав. АРТРИТ НА ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ Вероятна причина: Желание да наказвате. Упреци. Чувство, че сте жертва. Нов мисловен модел: Гледам с любов и разбиране. Поставям всичките си преживявания в светлината на любовта. БОЛКА Остра Вероятна причина: Чувство за вина. То винаги се стреми към наказание. Нов мисловен модел: С любов се освобождавам от миналото. Те са свободни, аз също. Сега в моето сърце всичко е наред. Тъпа и продължителна Вероятна причина: Копнеж за любов. Копнеж за прегръдка. Нов мисловен модел: Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любящ и привлекателен. БУРСИТ Вероятна причина: Потиснат гняв. Желание да ударите някого. Нов мисловен модел: Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея. ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ Вероятна причина: Страх. Гняв. Дразнещи мисли. Нов мисловен модел: Изразявам своите емоции по положителни начини, изпълнени с радост. Моите мисли са мирни, спокойни и съсредоточени. ВЪЗРАСТОВИ ПРОБЛЕМИ
 10. 10. Вероятна причина: Убеждения, свързани с обществото. Остарял начин на мислене. Страх ви е да се държите естествено. Отхвърляне на настоящето. Нов мисловен модел: Обичам и приемам себе си на всяка възраст. всеки момент в живота е съвършен. ДЕФОРМАЦИИ Вероятна причина: Умствена потиснатост и напрежение. Неспособност на мускулите да се опънат. Липса на умствена гъвкавост. Нов мисловен модел: Вдишвам живота цялостно. Отпускам се и се доверявам на процесите на живота. ЗЛОПОЛУКИ Вероятна причина: Неспособност да се застъпим за себе си. Бунт срещу властта на другите. Вяра в насилието. Нов мисловен модел: Освобождавам онази нагласа в себе си, която е предизвикала това. Аз съм спокоен. Аз заслужавам. ИЗТРЪПВАНЕ (Парестезия) Вероятна причина: Недопускане на любовта и внимателното отношение. Умствена смърт. Нов мисловен модел: Споделям своите чувства и своята любов. Към всички се отнасям с любов. ИНФЕКЦИИ Вероятна причина: Нервност, гняв, раздразнителност. Нов мисловен модел: Избирам да бъда спокоен и хармоничен. МАЗОЛИ Вероятна причина: Закоравели представи и идеи. Материализиран страх. Нов мисловен модел: Безопасно е да видя и експериментирам нови идеи и нови начини на действие. Открит съм и възприемам доброто. МОКРЕЩИ РАНИ Вероятна причина: Премълчани обидни думи. Обвинения. Нов мисловен модел: Аз създавам само радостни изживявания в моя свят, изпълнен с любов. МУСКУЛИ Вероятна причина: Съпротива към нови преживявания. Мускулите представляват способността ни да се придвижваме в живота.
 11. 11. Нов мисловен модел: Изживявам живота като изпълнен с радост танц. МУСКУЛНА ДИСТРОФИЯ Вероятна причина: "Не си струва да порасна." Нов мисловен модел: Преминавам отвъд ограниченията на моите родители. Свободен съм да постигна най-доброто, на което съм способен. НАВЯХВАНИЯ Вероятна причина: Гняв и противопоставяне. Нежелание да се придвижите в определена посока на живота си. Нов мисловен модел: Вярвам, че жизненият процес ще ме отведе единствено към най-доброто за мен. Спокоен съм. НАРАНЯВАНИЯ Вероятна причина: Малките пречки в живота. Наказване на себе си. Нов мисловен модел: Обичам и се грижа за себе си. Отнасям се към себе си внимателно и с любов. Всичко е наред. НАТЪРТВАНИЯ Вероятна причина: Малките пречки в живота. Наказание на себе си. Нов мисловен модел: Обичам се и се грижа за себе си. Отнасям се към себе си внимателно и с любов. Всичко е наред. НЕВРАЛГИЯ Вероятна причина: Наказание за вина. Терзание, предизвикано от общуването. Нов мисловен модел: Прощавам си. Обичам и одобрявам себе си. Общувам с любов. НОВООБРАЗУВАНИЯ Вероятна причина: Таите в себе си стари оскърбления. Натрупване на възмущение. Нов мисловен модел: Лесно прощавам. Обичам се и ще се възнаградя с похвали. НОКТИ Вероятна причина: Представляват защита. Нов мисловен модел: Протягам ръка, без да се страхувам. НОКТИ - ГРИЗАНЕ
 12. 12. Вероятна причина: Неудовлетвореност. Самоизяждане. Злоба към родител. Нов мисловен модел: Безопасно е да порасна. Сега с лекота и радост сам се справям със собствения си живот. НОКТИ - СРАСНАЛ НОКЪТ Вероятна причина: Безпокойство и чувство за вина, свързани с правото ви да вървите напред. Нов мисловен модел: Мое божествено право е да поема своята посока в живота. В безопасност съм. Свободен съм. ОДРАСКВАНИЯ Вероятна причина: Чувствате, че животът ви раздира и ограбва. Смятате се за ограбен. Нов мисловен модел: Благодарен съм за щедростта на живота към мен. Аз съм благословен. ОТКРИТИ ЯЗВИ Вероятна причина: Неизразен гняв, който си търси мястото. Нов мисловен модел: Изразявам емоциите си по радостни, положителни начини. ПАРАЛИЗА Вероятна причина: Страх. Ужас. Бягство от някого или от дадена ситуация. Противопоставяне. Нов мисловен модел: Целият живот и аз сме едно. Аз съм напълно адекватен при всички ситуации. ПОРЕЗНИ РАНИ Вероятна причина: Самонаказание за това, че не следвате правилата, които сами си налагате. Нов мисловен модел: Сътворявам живот, изпълнен с награди. РАНИ Вероятна причина: Гняв и чувство за вина., ориентирани към собствената личност. Нов мисловен модел: Прощавам си и избирам да се обичам. РАМЕНЕ - ПРЕГЪРБЕНОСТ Вероятна причина: Носите теглото на живота. Безпомощност и безнадеждност. Нов мисловен модел: Свободно се изправям високо. Обичам и
 13. 13. одобрявам себе си. С всеки изминал ден животът ми става все по-хубав. РЕВМАТИЗЪМ Вероятна причина: Чувство, че сте жертва. Липса на любов. Постоянна горчивина. Възмущение. Нов мисловен модел: Аз създавам собствените си преживявания. Като обичам и одобрявам себе си и другите, преживяванията ми стават все по- хубави. СЧУПВАНИЯ Вероятна причина: Бунт срещу властта на другите. Нов мисловен модел: В моя свят управлявам аз, тъй като аз съм единственият, който мисли с моя ум. СХВАЩАНЕ (Крампи) Вероятна причина: Напрежение. Страх. Стискане. Задържане. Нов мисловен модел: Отпуска се и позволявам на моя ум да бъде спокоен. ТЕНДОВАГИНИТ Вероятна причина: Гняв и разочарование от привидните несправедливости в живота. Нов мисловен модел: Сега избирам да сътворя живот, изпълнен с радост и изобилие. Спокоен съм. ТРАВМИТЕ не са случайност. Болката е показател за чувство за вина. То винаги търси наказание, а това води до болка. Както и всичко останало в живота ни, ние сами си създаваме травмите. Не непременно като казваме "Искам злополука", а с психични нагласи, които могат да привлекат нещастния случай към нас. Някои хора са предразположени към премеждия и все им се случва нещо, а на други целият им живот минава без драскотина. Злополуките са проявление на гняв.Те означават натрупана неудовлетвореност от това, че не се чувстваме свободни да се застъпим за себе си. Те също показват бунт срещу властта на другите. До такава степен се разгневяваме, че ни идва да удряме хората, а вместо това ние сме ударените. Когато сме ядосани на себе си, когато се чувстваме виновни, когато чувстваме нужда от наказание, нещастният случай идва като по поръчка. Привидно като че вината за злополуката не е наша и ние сме
 14. 14. безпомощни жертви на едно хрумване на съдбата. Нещастието ни дава възможност да се обърнем към другите за съчувствие и внимание. Те се грижат за раните ни. Често получаваме правото да си починем, пазейки леглото, като в някои случаи това трае дълго. И ни боли. Мястото, където се проявява болката, сочи в коя област на живота чувстваме вина. Степента на физическите увреждания ни показва колко строго сме смятали, че трябва да бъдем наказани и колко дълго трябва да трае присъдата ни. Хроничните болки произлизат от хронично чувство за вина, която често е така добре скрита, че вече изобщо не я помним. Чувството за вина е една абсолютно безполезна емоция. Тя никога не помага на никого, нито променя ситуацията. Присъдата ви е вече излежана, така че излезте от затвора. За прошката е необходимо само да отстъпите и да се отпуснете. Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея. Луиз Хей КОМПЛЕКСИ 101 МОЩНИ МИСЛИ ЗА ЖИВОТ НА ЛУИЗ ХЕЙ Мислите и думите ни постоянно оформят нашия свят и изживяванията ни. Водени от стария си навик да мислят негативно, мнозина не разбират каква вреда си нанасят. Но никога положението не е безнадеждно, защото винаги можем да променим мисленето си. Когато се научим последователно за избираме положителните мисли, старите - негативните - изчезват. 1. МОЕТО ИЗЦЕЛЕНИЕ ВЕЧЕ Е В ХОД Твоето тяло знае как само да се излекува. Разчистете негативните боклуци. Обичайте тялото си. Давайте му питателна храна и напитки. Грижете се за него. Уважавайте го Създайте му атмосфера на добруване. Позволете му да си да се излекувате. УТВЪРЖДЕНИЕ: Процесът на изцелението ми започва от готовността да простя. Оставям любовта от сърцето си да ме облее, да прочисти и изцели всяка част от тялото ми. Знам, че заслужавам да се излекувам. 2. ВЯРВАМ НА МЪДРОСТТА В СЕБЕ СИ
 15. 15. Във всеки от нас има място, където сме изцяло свързани с безпределната мъдрост на Вселената. Там са всички отговори на всички въпроси, които ще зададем някога. Научете се да вярвате на вътрешния си глас. УТВЪРЖДЕНИЕ: Докато се занимавам с делничните си задачи, вслушвам се в напътствията на вътрешния си глас. Интуицията ми винаги е на моя страна. Вярвам, че тя винаги е с мен. Аз съм в безопасност. 3. ГОТОВ СЪМ ДА ПРОСТЯ Ако стоим в затвор от самодоволно негодувание, не можем да бъдем свободни. Дори да не знаем как точно да прощаваме, можем да сме готови да го сторим. Вселената ще откликне на готовността ни и ще ни помогне да намерим пътя. УТВЪРЖДЕНИЕ: Като прощавам на себе си и на другите, това ме освобождава от миналото. Прошката е отговорът на почти всеки проблем. Тя е дар към мен самия. Прощавам и се освобождавам. 4. АЗ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАМ ВЪВ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВЯ Никога вече няма да имаме възможност да изживеем отново този ден, затова нека се насладим на всеки момент. Във всичко, което правим, има богатство и пълнота. УТВЪРЖДЕНИЕ: За мен всеки миг на деня е особен, защото се вслушвам в инстинкта на сърцето си. В моя свят и в работите ми цари мир. 5. АЗ ВЯРВАМ В ТЕЧЕНИЕТО НА ЖИВОТА Ние постепенно научаваме как работи животът. Точно както се учим как работи компютърът. Когато за първи път се сдобиете с компютър, научавате основните, най-простите операции - как да го включвате и изключвате, да отваряте и записвате файл, да разпечатвате. На това ниво компютърът прави чудеса за вас. Но той може да направи още толкова невероятно много, когато опознаете функциите му. Същото е и с Живота. Колкото повече усвоявате начина му на действие, толкова повече чудеса ще прави той за вас. УТВЪРЖДЕНИЕ: В Живота има ритъм и лекота и аз съм част от него. Животът ме подкрепя и ми носи само добри и позитивни преживявания. Аз вярвам, че течението на Живота ме води към онова, което е най-добро за мен. 6. АЗ ЖИВЕЯ В ИДЕАЛНО ЖИЛИЩЕ Мястото, което обитаваме, е външна проява на сегашното състояние на съзнанието ни. Ако ненавиждаме това място, където и да се преместим, ще мразим и новото място. Благословете сегашното си обиталище с любов. Благодарете му за това, че задоволява потребностите ви. Кажете си, че продължавате напред, а на мястото ви ще се нанесат чудесни нови хора. Когато се пренасяте, оставете любов зад себе си и любов ще намерите на новото място. Преди да открия сегашното си жилище, реших, че искам да купя дом от хора, които се обичат. Разбира се, точно такъв дом намерих. Моят дом е пълен с вибрации на любов.
 16. 16. УТВЪРЖДЕНИЕ: Виждам се как живея в чудесен дом. Той удовлетворява всичките ми нужди и желания. Намира се на чудесно място и цената му е напълно достъпна за мен. 7. МОГА ДА СЕ РАЗДЕЛЯ С МИНАЛОТО И ДА ПРОСТЯ НА ВСИЧКИ Може би не искаме да се разделяме със старите обиди, но ако държим на тях, засядаме на едно място. Като се прощавам с миналото си, настоящето ми става по-богато и по-пълно. УТВЪРЖДЕНИЕ: Освобождавам себе си и всички в своя Живот от стари, отминали обиди. Те са свободни и аз съм свободна да тръгна към нови, прекрасни преживявания. 8. СИЛАТА ВИНАГИ Е В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ Колкото и отдавна да имаме някакъв проблем, можете да започнете да променяте нещата в този момент. Защото когато променяте мисленето си, променя се вашият Живот. УТВЪРЖДЕНИЕ: Миналото е отминало и свършено и няма власт над мен. Мога от този миг нататък да бъда свободна. Днешните мисли творят бъдещето ми. Аз командвам тук. Вземам си обратно силата. В безопасност съм и съм свободна. 9. АЗ СЪМ В БЕЗОПАСНОСТ, ВСИЧКО Е САМО ПРОМЯНА Онова, в което вярваме, се превръща в истина за нас. Колкото повече доверие имаме в Живота, толкова повече Животът има за нас. УТВЪРЖДЕНИЕ: Пресичам всички мостове с радост и лекота. "Старото" се прелива в чудесни нови преживявания. Животът ми става по-добър. 10. ГОТОВ СЪМ ДА СЕ ПРОМЕНЯМ Всички искаме Животът да се промени, другите да се променят. Но нищо в нашия свят няма да стане по-различно, докато не бъдем готови да променим себе си. Често се вкопчваме в навици и убеждения, които вече не са ни полезни. УТВЪРЖДЕНИЕ: Готова съм да се разделя със старите, негативни убеждения. Те са само мисли, които запречват пътя ми. новите ми мисли са позитивни и носещи удовлетворение. 11. ТОВА Е САМО МИСЪЛ, А МИСЪЛТА МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ Най-страховитите събития, които можем да си представим, са само мисли и нищо повече. Лесно можем да решим да не се плашим по такъв начин. Мислите трябва да бъдат най-добрите ни приятели; да оформят позитивно нашия свят. Успокояващи, любещи, приятелски, забавни мисли. Мисли на мъдрост и подем. УТВЪРЖДЕНИЕ: Не ме ограничава никакво мислене от миналото. Подбирам внимателно мислите си. Винаги имам нови прозрения и нови начини, по които да гледам на света. Искам да се променям и да израствам. 12. ВСЯКА МИСЪЛ СЪЗДАВА БЪДЕЩЕТО МИ
 17. 17. Аз съзнавам постоянно мислите си. Аз съм им като овчар и ако някоя от овцете се отклони, аз нежно я насочвам обратно в пътя. Ако забележа да се отклонява нелюбяща, злобна мисъл, бързо и съзнателно я замествам с добра и любяща. Вселената винаги се вслушва в мислите ми и се отзовава на тях. старая се те да бъдат максимално ясни и чисти. УТВЪРЖДЕНИЕ: Вселената подкрепя изцяло всяка мисъл, в която избера да повярвам.Изборът на мисли е безграничен. Аз избирам равновесието, хармонията и мира и те се изявяват в моя Живот. 13. ВИНА НЕ СЪЩЕСТВУВА Ако се поставим за малко на мястото на друг човек, ще разберем защо той се държи по определен начин. Всички се раждаме прекрасни, изцяло открити и доверчиви към Живота, пълни със самочувствие и себеуважение. Ако вече не сме такива, значи някъде някой ни е научил така. Можем да се научим от негативността. УТВЪРЖДЕНИЕ: Освобождавам се от нуждата да виня когото и да е, включително и себе си. Всички правим най-доброто, на което сме способни, с мъдростта, знанието и съзнанието, които имаме. 14. ОТКАЗВАМ СЕ ОТ ВСЯКАКВИ ОЧАКВАНИЯ Ако нямаме определени очаквания, няма как да се разочароваме. Но ако обичаме себе си и знаем, че ни чака само добро, няма значение какво ще се случи, защото то ще бъде добро. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз се отпускам свободно и с любов в течението на Живота. Обичам себе си. Знам, че на всеки завой ме чака добро. 15. АЗ ВИЖДАМ ЯСНО Нежеланието да видим определени страни на Живота замъглява погледа ни. Това нежелание често е форма на самозащита. Очните лекари не помагат много за излекуването на очите ни. Те само предписват по-силни очила. Лошото хранене също може да влоши зрението. УТВЪРЖДЕНИЕ: Освобождавам от миналото си всичко, което замъглява зрението ми. Виждам съвършенството в целия Живот. Готова съм да простя. Изпълвам погледа си с любов, виждам със състрадание и разбиране.Яснотата, с която виждам вътре в себе си, се отразява в зрението ми към света. 16. АЗ СЪМ В БЕЗОПАСНОСТ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА. ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ МЕ ОБИЧА И ПОДКРЕПЯ Това утвърждения го нося във портфейла си. Винаги, когато бръкна за пари, виждам: "Аз съм в безопасност във Вселената. Целият живот му обича и подкрепя." Хубаво напомняне какво е важно в моя Живот. УТВЪРЖДЕНИЕ: Вдишвам пълнотата и богатството на Живота. Виждам с любов как той щедро ме подкрепя и ми дава повече блага, отколкото мога да си представя. 17. ЖИВОТЪТ МИ Е ОГЛЕДАЛО
 18. 18. Всеки човек в живота ми е отражение на някаква част от мен. Хората, които обичам, отразяват моите любещи страни. Онези, които не харесвам, отразяват нещата в мен, които се нуждаят от изцеление. Всяко преживяване в Живота ми е възможност за израстване и изцеление. УТВЪРЖДЕНИЕ: Хората в моя Живот са всъщност мои огледални образи. Това ми дава възможност да израствам и да се променям. 18. УРАВНОВЕСЯВАМ МЪЖКАТА И ЖЕНСКАТА СИ СТРАНА Всички имаме мъжка и женска страна. Когато те са в равновесие, ние сме цялостни и пълни. "Мъжките" момчета са загубили връзка със своята интуиция. А слабите, крехки жени не проявяват своята силна и интелигентна страна. Ние имаме нужда и от двете си страни. УТВЪРЖДЕНИЕ: Мъжката и женската ми страна са в съвършено равновесие и хармония. Аз съм в мир и всичко е наред. 19. СВОБОДАТА Е МОЕТО БОЖЕСТВЕНО ПРАВО Изпратени сме на тази планета с пълната свобода на избор. Ние избираме в ума си. Няма човек, място или нещо, което да мисли сто нас, ако не му позволим. Всеки мисли сам за себе си, със своя ум. Там сме напълно свободни. Онова, което изберем да мислим и да вярваме, може да промени до пълна неузнаваемост положението ни. УТВЪРЖДЕНИЕ: Свободен съм да мисля прекрасни мисли. Преминавам ограниченията от миналото и съм свободен. Ставам всичко, което съм създаден да бъда. 20. ОСВОБОЖДАВАМ ВСИЧКИ СТРАХОВЕ И СЪМНЕНИЯ Страховете и съмненията са единствените механизми на отлагане, които ни пречат да имаме всичко добро, което казваме, че искаме в живота си. Затова оставате ги да си отидат. УТВЪРЖДЕНИЕ: В този момент аз избирам да се освободя от всички рушителни страхове и съмнения. Приемам себе си и създавам мир в ума и сърцето си. Аз съм обичана и в безопасност. 21. НАПРАВЛЯВА МЕ БОЖЕСТВЕНА МЪДРОСТ Толкова хора не съзнават, че имат в себе си мъдрост, която винаги е на тяхна страна. Не обръщаме внимание на интуицията си и после се чудим защо Животът ни не върви добре. Научете се да се вслушвате във вътрешния си глас. Наистина знаете какво точно да направите. УТВЪРЖДЕНИЕ: През целия днешен ден съм насочвана към правилния избор. Божественият Интелект безспирно ме води към постигането на целите ми. Аз съм в безопасност. 22. ОБИЧАМ ЖИВОТА
 19. 19. Всяка сутрин, когато се събудя, изживявам още един чудесен ден - ден, който не прилича на никой предишен. Той има своите неповторими преживявания. Щастлива съм, че съм жива. УТВЪРЖДЕНИЕ: Мое исконно право е да живея пълно и свободно. Давам на Живота точно каквото искам той да ми даде. Щастлива съм, че съм жива. Обичам Живота! 23. ОБИЧАМ ТЯЛОТО СИ Толкова съм щастлива, че живея в това прекрасно тяло. То ми е дадено за целия ми Живот и аз го ценя и се грижа с любов за него. Тялото ми е безценно за мен. Обичам всеки сантиметър от него; всичко, което виждам и което не виждам; всеки орган и жлеза; всеки мускул, кост; всяка отделна клетка. Тялото ми отвръща на това любещо внимание с чудесно здраве и бодрост. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз създавам мир в ума и тялото ми го отразява като идеално здраве. 24. ПРЕВРЪЩАМ ВСЯКО ПРЕЖИВЯВАНЕ ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТ Когато срещна проблем, а всеки човек се сблъсква с проблеми, веднага си казвам: "От това ще излезе само добро. Ще се разреши лесно за благото ва всички замесени. Всичко е наред и аз съм в безопасност." Повтарям си многократно това твърдение. Така оставам спокойна и позволявам на Вселената да намери най-доброто решение. Често се удивлявам колко бързо се решава проблемът по благоприятен за всички начин. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всеки проблем си има решение. Всяко преживяване е възможност за учене и израстване. Аз съм в безопасност. 25. АЗ ЖИВЕЯ В МИР В дълбините на моето същество се крие неизчерпаем извор на мир. Дълбок и спокоен като планинско езеро. Когато съм там, не може да ме досегне човек, място или хаосът на външния свят. Там съм спокойна. Мислите ми са ясни. Получавам божествени идеи. Къпя се в мир. УТВЪРЖДЕНИЕ: Божествен мир и хармония ме обграждат и изпълват. Изпитвам търпимост, съчувствие и любов към всички хора и към себе си. 26. АЗ СЪМ ГЪВКАВ И ПРИСПОСОБИМ Животът е редица от промени. Хората, които са сковани и им липсва гъвкавост на мисленето, често се пречупват, когато задуха вятърът на промяната. Но онези, които са като върби, се огъват лесно и се приспособяват към новите промени. Ако отказваме да се променяме, Животът ни подминава и оставаме назад. Както е по-удобно да живееш в гъвкаво тяло, така и гъвкавият ум е много по-комфортен. УТВЪРЖДЕНИЕ: Отворена съм за новостите и промените. Всеки миг ми носи прекрасна нова възможност да осъществя по-пълно себе си. Нося се по течението на Живота с лекота и без усилие. 27. СЕГА НАДМОГВАМ ЧУЖДИТЕ СТРАХОВЕ И ОГРАНИЧЕНИЯ
 20. 20. Аз не представлявам страховете и ограниченията нито на майка си, нито на баща си. Не представлявам дори собствените си страхове и ограничения. Те са само неверни мисли, които се мотаят из ума ми. Сега мога да ги изтрия със същата лекота, с която почиствам изцапан прозорец. Когато прозорецът на ума ми грейне чист, мога да виждам и да разпознавам негативните мисли и съзнателно да ги премахвам. УТВЪРЖДЕНИЕ: Не друг, а моят ум създава моите преживявания. Няма граници на способността ми да творя добро в своя Живот. 28. АЗ СЪМ ДОСТОЕН ДА БЪДА ОБИЧАН Много хора са научени на любов при определени условия. Затова си мислим, че трябва да заслужим любовта. Струва ни се, че не заслужаваме да ни обичат, ако нямаме прекрасна работа, или хубава връзка, или тяло на манекен. Това са глупости. Не е нужно да заслужим правото си да дишаме. То ни е дадено от Бога, защото ни има. Същото е с правото да обичаме и да бъдем обичани. Самото ни съществуване означава, че го заслужаваме. УТВЪРЖДЕНИЕ: Не е нужно да заслужа любовта. Аз съм достойна да бъда обичана, защото ме има. Другите отразяват собствената ми любов към себе си. 29. МИСЛИТЕ МИ СА ТВОРЧЕСКИ Аз съм се научила да обичам мислите си. Те са най-добрите ми приятели. Казвам "Вън!" на всяка негативна мисъл, която идва в ума ми. Няма човек, място или нещо, което да притежава власт над мен, защото само аз мисля със своя ум. Създавам своята действителност и всички в нея. 30. АЗ СЪМ В МИР СЪС СВОЯТА СЕКСУАЛНОСТ Аз вярвам, че в многото си животи съм имала всички възможни видове сексуалност. Била съм мъж и жена, хетеросексуална и хомосексуална. Понякога обществото е одобрявало сексуалността ми,у а друг път - не. Тя винаги е била за мен източник на поучителен опит, както и в този живот. Но аз знам, че душата ми няма сексуалност. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз се радвам на своята сексуалност и на тялото си. То е идеалното за мен в този живот. Прегръщам се с любов и състрадание. 31. АЗ СЪМ В МИР С ВЪЗРАСТТА СИ Аз живея винаги в настоящия момент. Да, с времето те се натрупват. Но се чувствам толкова млада или стара, колкото сама избера. Има хора, които са старци на 20 години, и има младежи на 90. Знам, че съм дошла на тази планета, за да изживея различни възрасти, и всички те са добри. Всяка възраст се прелива в следващата толкова леко, колкото й позволявам аз. Поддържам ума си здрав и щастлив и тялото ми му подражава. Доволна съм от мястото, където се намирам във времето, и очаквам с радост всичките си драгоценни дни. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всяка възраст има своите неповторими радости и изживявания. Аз винаги съм на идеалната възраст за мястото, където се намирам в Живота.
 21. 21. 32. МИНАЛОТО Е СВЪРШЕНО Не мога да се върна назад, освен в ума си. Ако поискам, мога да преиграя вчерашния ден. Но това отнема ценни мигове от днешния - а веднъж отидат ли си, те не могат да бъдат върнати. Затова оставям вчерашния ден в миналото и насочвам цялото си внимание към днешния. Това е моят неповторим миг и аз му се наслаждавам. УТВЪРЖДЕНИЕ: Днес е нов ден, неизживяван никога преди. Живея в Настоящето и се наслаждавам на всеки миг. 33. РАЗДЕЛЯМ СЕ С КРИТИЧНОСТТА Хората, които са самодоволни и склонни да съдят другите, най-силно ненавиждат себе си. Тъй като отказват да се променят, те сочат с пръст всички останали. Виждат грешки навсякъде. Понеже са толкова критични, привличат към себе си много достойни за критика неща. Едно от най-важните решения, които можем да вземем за духовното си израстване, е да се освободим изцяло от всякаква критичност - към другите и най-вече към себе си. Винаги имаме избор да мислим добри, лоши или неутрални мисли. Колкото повече са добрите и любещите мисли, толкова повече доброта и любов ще привличаме в живота си. УТВЪРЖДЕНИЕ: Излъчвам само каквото бих искала да получавам в отговор. Любовта и приемането на другите винаги се връщат отразени при мен. 34. ГОТОВ СЪМ ДА СЕ ОСВОБОДЯ ОТ ДРУГИТЕ Знам, че всеки човек има в себе си Божествено напътствие и мъдрост, затова не е нужно да ръководя живота на другите. Аз не съм тук, за да командвам хората, а за да излекувам собствения си Живот. Аз ги пускам да си тръгнат с любов. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз освобождавам другите да изживяват всичко, което има смисъл за тях, и съм свободна да създавам онова, което има смисъл за мен. 35. ВИЖДАМ РОДИТЕЛИТЕ СИ КАТО МАЛКИ ДЕЦА, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ЛЮБОВ Когато имаме проблеми с родителите си, често забравяме, че и те някога са били невинни бебета. Кой ги е учил да причиняват болка? Как можем да им помогнем да излекуват своята болка? Всички имаме нужда от любов и изцеление. УТВЪРЖДЕНИЕ: Изпитвам съчувствие към детството на родителите си. Сега знам, че съм ги избрал, защото са били идеални за това, което съм имал да науча. Прощавам им и ги пускам да си отидат и освобождавам себе си. 36. ДОМЪТ МИ Е УБЕЖИЩЕ НА ПОКОЯ Домът, който е обичан и ценен, излъчва тази любов. Дори да прекарваме малко време там, не забравяйте да оставите любов в стаите. Закачете си картини или друго приятно нещо, за да може когато се прибирате, да ви посреща красота. УТВЪРЖДЕНИЕ: Благославям дома си с любов. Влагам любов във всеки негов ъгъл и домът ми отвръща с любов, топлина и удобство. Аз съм в мир.
 22. 22. 37. КАЗВАМ "ДА" НА ЖИВОТА И ТОЙ МИ КАЗВА "ДА" Животът винаги ви е казвал "Да", дори когато сте действали негативно. Сега, когато съзнавате този жизнен закон, можете да изберете да творите за себе си позитивно бъдеще. УТВЪРЖДЕНИЕ: Животът отразява всяка моя мисъл. Като се грижа мислите ми да бъдат позитивни, Животът ми носи само хубави преживявания. 38. ИМА ИЗОБИЛИЕ ЗА ВСИЧКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА МЕН На тази планета има толкова много храна, че всички могат да бъдат сити. Да, има хора, които гладуват, но то е не поради липса на храна, а защото липсата на любов го позволява. В света има толкова много пари и богатство - много повече, отколкото ни е известно. Но ако бъдат разпределени поравно, само след няколко месеца богатите ще бъдат по-богати, а бедните - по-бедни. Защото богатството е свързано със съзнанието и мисълта за това, какво заслужаваме. На тази планета живеят милиарди хора и въпреки това някои казват, че са самотни. Ако не протегнем ръка, любовта не може да ни намери. Затова аз утвърждавам своята стойност и това, че заслужавам. Така всичко, от което имам нужда, идва при мен в необходимото време и на необходимото място. УТВЪРЖДЕНИЕ: Океанът на Живота е щедър в изобилието си. Всичките ми нужди и желания са задоволени, преди дори да поискам. От всякъде, от всички и от всичко идват блага за мен. Седемнадесети март. 101 мощни мисли на Луиз Хей. 39. ВСИЧКО В МОЯ СВЯТ Е НАРЕД Животът ми винаги се е развивал съвършено, само че аз не съм го знаела. Не съм разбирала, че всяко негативно събитие в моя свят е било отражение на основните ми убеждения. Сега, когато го знам, мога съзнателно да програмирам мисленето си, за да имам Живот, който върви добре на всички нива. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всичко в моя Живот работи добре, сега и завинаги. 40. РАБОТАТА МИ НОСИ ДЪЛБОКО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ Когато се научим да обичаме това, което вършим, Животът ще се погрижи винаги да имаме интересна и творческа работа. Когато сме готови емоционално и психически за следващата стъпка в Живота, той ще ни я поднесе. Дайте на Живота най-доброто от себе си днес. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз върша работата си с любов. Обичам това, което правя. Знам, че винаги работя на правилното място, с правилните хора, и научавам ценни уроци, необходими на душата ми. 41. ЖИВОТЪТ МЕ ПОДКРЕПЯ Когато следвате законите на живота, той щедро ще ви подкрепя. УТВЪРЖДЕНИЕ: Животът ме е създал, за да се осъществя. Аз вярвам на Живота и той винаги е с мен, на всяка крачка. Аз съм в безопасност.
 23. 23. 42. БЪДЕЩЕТО МИ Е ПРЕКРАСНО Бъдещето ни винаги съответства на сегашните ни мисли. Това, което мислим и казваме сега, твори нашето бъдеще. Мислете хубави мисли и ще имате прекрасно бъдеще. УТВЪРЖДЕНИЕ: Сега живея в безпределна любов, светлина и радост. Всичко в моя свят е наред. 43. ОТВАРЯМ НОВИ ВРАТИ В ЖИВОТА Крачейки по коридора на Живота, от двете ми страни се редят врати. Зад всяка от тях се крие ново преживяване. Колкото повече изчиствам негативните мисловни навици от ума си, толкова повече намирам врати, които водят само до хубави преживявания. Яснотата на мислите ми носи най-доброто, което Животът може да ми даде. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз се радвам на всичко, което имам, и знам, че винаги ме очакват нови преживявания. Посрещам новото с отворени обятия. Вярвам, че Животът е чудесен. 44. ОТСТОЯВАМ СОБСТВЕНАТА СИ СИЛА И С ЛЮБОВ ТВОРЯ СВОЯТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Никой не може да го направи вместо вас. Само вие можете да направите изявления в ума си. Ако отдадете силата си на другите, оставате лишени от нея. Когато отстояваме силата си, тя е наша. Използвайте я мъдро. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз моля за повече мъдрост, за да мога със знание и любов да оформям света си и преживяванията си. 45. СЕГА СИ СЪЗДАВАМ НОВА ЧУДЕСНА РАБОТА Благословете сегашната си работа с любов и д любов я оставете да отиде при следващия, който ще заеме мястото ви, със съзнанието, че пристъпвате към ново ниво на Живота. Нека утвържденията ви за новата работа бъдат ясни и позитивни. И знайте, че заслужавате най-доброто. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз съм напълно открит и възприемчив за чудесната си нова работа, използвам творческите си способности и работя с хора и за хора, които обичам, печелейки добри пари. 46. ВСИЧКО, ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНА, СЕ ПРЕВРЪЩА В УСПЕХ Винаги можем да избираме между бедняшкото мислене и мисленето за благополучие. Когато мислите ни са за недоимък и ограничения, това ни се случва в живота. Няма начин да просперирате, ако мисленето ви е бедняшко. За да успявате, трябва постоянно да мислите за напредък и изобилие. УТВЪРЖДЕНИЕ: В този момент аз си създавам ново съзнание за успех. Знам, че мога да успея точно толкова, колкото реша. Включвам се в кръга на Победителите. навсякъде за мен има златни възможности. Към мен се стича благополучие.
 24. 24. 47. АЗ СЪМ ОТКРИТ И ВЪЗПРИЕМЧИВ ЗА НОВИ ИЗТОЧНИЦИ НА ДОХОДИ Когато сме отворени и възприемчиви, Животът намира много начини да ни донесе доходи. Като знаем и утвърждаваме, че заслужаваме всякакви блага, безкрайният източник отваря нови притоци. Често ограничаваме благоденствието си, като вярваме, че сме свързани с някакъв определен доход и доста ограничени идеи. Отварянето на съзнанието отваря небесните прозорци. УТВЪРЖДЕНИЕ: Получавам блага от очаквани и неочаквани източници. Аз съм същество, което не знае ограничения. Получавам от безграничен извор в неограничено количество. благословена съм с повече, отколкото в най- невероятните ми сънища. 48. ЗАСЛУЖАВАМ И ПРИЕМАМ НАЙ-ДОБРОТО Единственото, което ни пречи да получаваме хубави неща в Живота, е, че не вярваме, че ги заслужаваме. Някога в детството сме научили, че не заслужаваме, и сме го повярвали. Сега е време да пуснете това убеждение да си отиде от вас. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз съм психически и емоционално подготвена да се радвам на богат и изпълнен с любов живот. Заслужавам всички хубави неща и това е мое исконно право. Настоявам да получа доброто, което ми се полага. 49. ЖИВОТЪТ Е ПРОСТ И ЛЕСЕН Законите на Живота са прости, прекалено прости за мнозина, които искат да се борят и усложняват нещата: ?Каквото давате, това се връща обратно при вас. ?Каквото вярвате за себе си и за Живота, се превръща в действителност. Съвсем просто е. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всичко, което трябва да знам в който и да е момент, ми се разкрива. Вярвам в себе си и в Живота. Всичко е наред. 50. АЗ СЪМ НАПЪЛНО НА МЯСТОТО СИ ВЪВ ВСЯКА СИТУАЦИЯ Знайте, че сте много повече от това, което си мислите.Вие сте под божествена закрила. Свързани сте с безпределна мъдрост. Никога не сте сами. Имате всичко, от което се нуждаете. Разбира се, че сте на мястото си във всяка ситуация. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз съм едно със силата и мъдростта на Вселената. Отстоявам тази своя сила и ми е лесно да защитя интересите си. 51. ВСЛУШВАМ СЕ С ЛЮБОВ В ПОСЛАНИЯТА НА ТЯЛОТО СИ При първия знак на най-малката болест в тялото си, вместо да давате пари на фармацевтичните компании, седнете, затворете очи, поемете дълбоко въздух три пъти, потопете се в себе си и попитайте: "Какво трябва да знам?" Защото вашето тяло се опитва да ви саже нещо. Ако се втурнете към кабинета на лекаря, вие по същество казвате на организма си: "Млъкни!" Моля ви, вслушвайте се в тялото си - то ви обича.
 25. 25. УТВЪРЖДЕНИЕ: Моето тяло винаги се стревми към най-добро здраве. То иска да бъде цяло и здраво. Аз му помагам и ставам здрава, цялостна и пълна. 52. АЗ ИЗЯВЯВАМ ТВОРЧЕСКИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ Всеки носи в себе си неповторими творчески способности. Проявя на любов към себе си е да отделим време да ги изявим, независимо от всичко. Ако смятаме, че сме прекалено заети, за да отделим време за творчество, значи се лишаваме от едно голямо удовлетворение. УТВЪРЖДЕНИЕ: Моите неповторими творчески способности протичат през мен и се изявяват, носейки ми дълбоко удовлетворение. Те са винаги търсени. 53.НАМИРАМ СЕ В ПРОЦЕС НА ПОЗИТИВНА ПРОМЯНА Ние винаги се намираме в процес на промяна. Някога правех много негативни промени. Сега, след като се научих да се освобождавам от старите, изтъркани навици, промените ми са позитивни. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз се развивам по начин, който ми носи удовлетворение. Може да ми се случи само добро. Сега въплъщавам здраве, щастие, благополучие и душевен мир. 54. ПРИЕМАМ СВОЯТА НЕПОВТОРИМОСТ Няма две еднакви снежинки, нито две еднакви маргаритки. Всяки човек е рядък скъпоценен камък, с единствени по рода си способности. Ограничаваме се, ако се опитваме да бъдем като някой друг. Радвайте се на своята уникалност. УТВЪРЖДЕНИЕ: Съперничеството и сравненията са безсмислени, защото всички сме различни и такива сме създадени. Аз съм единствена и прекрасна. Обичам себе си. 55. ВСИЧКИТЕ МИ ВРЪЗКИ СА ХАРМОНИЧНИ Постоянно виждам около себе си само хармония. С удоволствие допринасям за хармонията, която желая. Моят Живот е радост. УТВЪРЖДЕНИЕ: Когато създаваме хармония в умовете и сърцата си, ние я намираме в живота си. Вътрешният свят създава външния. Винаги. 56. БЕЗОПАСНО Е ДА СЕ ВЗРЕШ НАВЪТРЕ В СЕБЕ СИ Често се страхуваме да погледнем навътре в себе си, защото си мислим, че ще намерим там нещо ужасно. Но каквото и да ни говорят, ще намерим едно прекрасно дете, което жадува за нашата любов. УТВЪРЖДЕНИЕ: Пресичайки пластовете от чужди мнения и убеждения, виждам в себе си едно чудесно същество - мъдро и красиво. Обичам това, което виждам в себе си. 57. НАМИРАМ ЛЮБОВ, КЪДЕТО И ДА ОТИДА Каквото даваме, това се връща при нас, умножено многократно. Най-добрият начин да получим любов, е да дадем любов. Любовта може да означава
 26. 26. приемане и подкрепа, утеха и състрадание, нежност и доброта. Аз със сигурност искам да живея в такъв свят. УТВЪРЖДЕНИЕ: Любовта е навсякъде и аз съм любяща и достойна за любов. Любещи хора изпълват моя Живот и аз лесно изявявам любовта си към другите. 58. ЛЕСНО Е ДА ОБИЧАШ СЕБЕ СИ, КОГАТО ОБИЧАШ И ПРИЕМАШ СЕБЕ СИ Не можем да обичаме другите, докато не заобичаме себе си. Иначе онова, което наричаме любов, е всъщност зависимост, пристрастяване или недоимък. Никой не може да ви обича достатъчно, ако вие не обичате себе си. Винаги ще питате: "Обичаш ли ме наистина?" И няма начин да бъде доволен някой, който не обича себе си. Винаги ще има сърдити мълчания и ревност. Затова, научете се да обичате себе си и ще имате Живот, изпълнен с любов. УТВЪРЖДЕНИЕ: Сърцето ми е открито. Оставям любовта да тече свободно. Обичам себе си. Обичам другите и те ме обичат. 59. АЗ СЪМ КРАСИВА И ВСИЧКИ МУ ОБИЧАТ Използвам много това утвърждение, когато вървя из градските улици. Макар че не ме чуват, удивително е колко много хора ми отговарят с усмивка. Опитайте. Това утвърждение може наистина да направи деня ви прекрасен, когато се скитате навън. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз излъчвам приемане и съм дълбоко обичана от другите. любовта ме обгражда и закриля. 60. ОБИЧАМ И ОДОБРЯВАМ СЕБЕ СИ От одобрението към себе си произтича само добро. Не говорим за суета или гордост, защото те просто са изражения на страха. Да обичате себе си означава да цените чудото, което сте. Вие наистина имате стойност. Обичайте да бъдете себе си! УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз ценя това, което правя. Достатъчно добра съм такава, каквато съм. Изказвам това, което мисля. Поисквам това, което желая. Отстоявам силата си. 61. АЗ СЪМ РЕШИТЕЛЕН ЧОВЕК Наистина е безопасно да се вземат решения. Правете го авторитетно. Ако решението се окаже слабо, вземете ново. Научете се, когато имате нужда от решение, да обръщате поглед навътре и да медитирате кратко. Всички отговори са във вас. Потапяйте се често в себе си и ще поддържате добра, стабилна връзка с вътрешната си мъдрост. УТВЪРЖДЕНИЕ: Вярвам на мъдростта в себе си и лесно вземам решения. 62. ВИНАГИ СЪМ В БЕЗОПАСНОСТ, КОГАТО ПЪТУВАМ Създайте си съзнание за безопасност и то, разбира се, ще ви съпровожда навсякъде, независимо какъв транспорт използвате. УТВЪРЖДЕНИЕ: Какъвто и начин на пътуване да избера, аз съм в безопасност.
 27. 27. 63. РАЗУМЪТ МИ НЕПРЕСТАННО СЕ ИЗДИГА Когато разбираме Живота по-добре, изживяваме повече от неговите чудеса. Хората с ограничен Живот имат много ограничен разум. Те виждат всичко в черно и бяло, "да" и "не" и обикновено ги движат страх и вина. Позволете на разума си да израства и ще имате по-широки и човечни възгледи за Живота. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всеки ден моля своето по-висше Аз разбиранията ми за Живота да се задълбочават и отдалечават от присъдите и предразсъдъците. 64. СЕГА ПРИЕМАМ СЪВЪРШЕНИЯ ПАРТНЬОР Напишете на лист всички качества, които искате да намерите в идеалния за вас партньор и проверете дали вие ги имате. Може би трябва да промените някои неща в себе си, преди да се срещнете с подходящия човек. УТВЪРЖДЕНИЕ: Божествената любов ме води и ме задържа във връзка на любов със съвършения за мен партньор. 65. ИМАМ СИГУРНОСТ СЕГА И ЗАВИНАГИ Убежденията ни винаги проличават в преживяванията ни. Когато създаваме в ума си сигурност и безопасност, после ги намираме в своя свят. Позитивните утвърждения създават позитивен Живот. УТВЪРЖДЕНИЕ: Всичко, което имам, и всичко, което съм, е сигурно и безопасно. Живея и се движа в сигурен и безопасен свят. 66. СВЕТЪТ Е В ПРОЦЕС НА ИЗЦЕЛЕНИЕ Всеки от на непрекъснато дава своя принос за хаоса или мира в света. Всяка грозна, нелюбяща, негативна, уплашена, осъдителна или предубедена мисъл допринася за атмосфера, която причинява земетресения, наводнения, суши, войни и други катастрофи. А всяка любяща, добра, мирна, подкрепяща и помагаща мисъл допринася за всеобщото добруване и изцеление. Вие за какъв свят ще дадете своя принос? УТВЪРЖДЕНИЕ: Всеки ден си представям нашия свят като мирен, цялостен и изцелен. Виждам всеки човек сит, облечен и подслонен. 67. БЛАГОСЛАВЯМ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО С ЛЮБОВ Ако вярваме в негативния характер на управлението, то ще бъде точно такова. Всеки ден изричайте няколко позитивни утвърждения за правителството. УТВЪРЖДЕНИЕ: Утвърждавам, че всеки член на нашето правителство е любещ, честен, достоен и работещ искрено за доброто на целия народ. 68. ОБИЧАМ СЕМЕЙСТВОТО СИ Виждала съм как стотици отчуждени семейства се събират отново с любов, след като са повтаряли то утвърждение всеки ден в продължение на 3-4 месеца. Когато се отчуждим от близките си, често си разменяме голямо количество
 28. 28. негативна енергия. Утвърждението прекратява това и дава възможност да се прояви любовта. УТВЪРЖДЕНИЕ: Аз имам любящо, хармонично, радостно, здраво семейство и всички общуваме чудесно помежду си. 69. ДЕЦАТА МИ СА ПОД БОЖЕСТВЕНА ЗАКРИЛА Ако се боим за децата си, те често ни дават причини да се страхуваме. Искаме те да се чувстват свободни и сигурни в психическата атмосфера, с която ги обграждаме. Затова, когато не сте се децата си, винаги изричайте позитивни утвърждения за тях. УТВЪРЖДЕНИЕ: Във всяко от децата ми се крие божествена мъдрост. Те са радостни и в безопасност, където и да отидат. 70. ОБИЧАМ ВСИЧКИ БОЖИИ ТВАРИ - ГОЛЕМИ И МАЛКИ ЖИВОТИНКИ Всяко създание, всяко насекомо, птица или риба има своето неповторимо място в Живота. Те са точно толкова важни, колкото сме и ние. УТВЪРЖДЕНИЕ: Общувам с лекота и любов с всички живи същества и знам, че те заслужават нашата любов и закрила 71. ОБИЧАМ РАЖДАНЕТО НА ДЕТЕТО СИ През деветте месеца преди раждането говорете, общувайте с детето си. Пригответе се за раждането, за да бъде то и за двама ви лесно и изпълнено с любов. Опишете по възможно най-позитивния начин процеса на детето, за да можете да си помагате и да се подкрепяте в него. Неродените още деца обичат майките да им пеят. Обичат и музика. УТВЪРЖДЕНИЕ: Чудото на раждането е нормален и естествен процес и аз преминавам през него леко, без усилие и с любов. 72. ОБИЧАМ МОЕТО БЕБЕ Аз вярвам, че ние избираме родителите си и че на духовно ниво избираме и децата си. Те идват, за да ни бъдат учители. Много можем да научим от тях. Но най-важна от всичко е споделената любов. УТВЪРЖДЕНИЕ: Моето бебе и аз сме свързани с връзка на радост, любов и мир. Ние сме щастливо семейство. 73. ТЯЛОТО МИ Е ГЪВКАВО Поддържам ума си гъвкав и пъргав и това се отразява в гъвкавостта на тялото ми. Единственото, което ни сковава, е страхът. Когато знаем истински, че сме божествено закриляни и в безопасност, можем да се отпуснем и да се понесем с лекотата на Живота. Непременно включете в програмата си време за танцуване. УТВЪРЖДЕНИЕ: През всеки мой орган, става и клетка постоянно протича целебна енергия. Движа се с лекота и без усилие. 74. АЗ СЪЗНАВАМ

×