Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)

Ardian Z. Kryeziu
Ardian Z. KryeziuWriter em Shkrimtarët Shqiptarë √
1
2
Një analgjezik, apo qetësues, është çdo anëtar i grupit të barnave të përdorura për
të arritur lehtësimin nga dhimbjet.Fjala analgjezik rrjedh nga fjala greke ἀν-
"pa", dhe ἄλγος, "dhimbje".
Me emrin “analgjezik” quhen të gjitha ato barna, të cilët kur administrohen në
organizmin e njeriut në doza standarte janë në gjendje të kontrollojnë dhimbjen
duke e lehtësuar apo parandaluar atë, pa shkaktuar frenim të rëndësishëm të
SNQ.
3
 Analgjezikët Opioide
 Barnat antiimflamatorë jo-steroidë (AIJS)
 Anestezikët lokalë
 Analgjezikët jo-opioidë, me veprim qendror
Barnat analgjezikë grupohen si vijon:
4
► Morfina dhe barnat e ngjashëm me të. Me termin opioide emërtohet çdo
substancë që shkakton efekte të ngjashme me morfinën, efekte të cilat
antagonizohen plotësisht nga Naloksoni. Me këtë term përfshihen
neuropeptidet e ndryshëm, opioidet sintetike struktura e të cilëve mund të jetë
krejt e ndryshme nga morfina. Termi opiat është më I vjetër dhe ka një kuptim
më të kufizuar, i cili nënkupton vetëm barnat e ngjashëm me morfinën, që kanë
dhe ngjashmëri strukturale me të. Analgjezikët morfinikë si dhe shumica e
barnave të dy grupeve fundit shkaktojnë analgjezi si rezultat i veprimit të tyre
në SNQ.
5
► Anestezikët lokalë veprojnë në periferi duke ndërprerë përcjelljen e
impulsit të dhimbjes në nivel të fibrave të SN periferik.
► AIJS duket se shkaktojnë analgjezi duke vepruar si në periferi
ashtu dhe në SNQ.
6
► Në analgjezikët jo-opioidë, me veprim qendror bëjnë pjesë barna të
ndryshëm.psh:
Antidepresantët (Amitriptilina), të cilët ushtrojnë një efekt analgjezik në
personat, që nuk vuajnë nga depresioni. Ky efekt mund të shpjegohet me aftësinë
e tyre për të fuqizuar
transmetimin monoaminergjik, transmetim, që luan një rol në modulimin e
transmetimit të dhimbjes. Këtu futen dhe barna, që përdoren në rastet e
dhimbjeve specifike p.sh: Karbamazepina, që përdoret për mjekimin e
neuralgjisë trigeminale; Ergotamina, që
përdoret për mjekimin e migrenës.
7
Analgjezikët shtesë mund të përdoren me sukses në çdo fazë. Një
analgjezik shtesë është
një bar ndikimi primar, i të cilit është jo për dhimbje por ka efekt
analgjezik në disa
sëmundje të dhimbshme. Shembuj janë kortikosteroidët, barnat
antiinflamatore
josteroide, antidepresivët triciklikë, antikonvulsivët dhe antiaritmikët.
Barnat Indikimet
Barnat jo steroide antiinflamatore Infiltrime në indin e butë , Hepatomegali
,Dhimbje kockash
Kortikosteroidët Presion i rritur intrakranial , Infiltrime ne indin
e bute , Shtypje nervash , Hepatomegali
Antidepresivët Shtypje nervash ose infiltrim
Antikonvulsivët
Antiaritmikët
Biofosfonatet Dhimbje kockash
Tabela1 Analgjezikët adjuvantë të zakonshëm në dhimbjen e kancerit
8
Figura 1 . Skema në tre hapa e niveleve të dhimbjes dhe trajtimit
farmakologjik që lidhet sipar rekomandimëve të OBSH
Shkalla e dhimbjes
OBSH
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
E lehtë (Hapi I) E mesme(Hapi II ) E fortë ( Hapi III )
Shkalla
analgjezike OBSH
Hapi I
Paracetamol
AIJS ±Shoqërues
Hapi II
Tramadol,
kodeinë,dekstroprop
oksifen
Opioidë të dobët
±paracetamol ose
AIJS ± Shoqërues
Hapi III
Opioidë të fortë
± Paracetamol ose
AIJS ± Shoqërues
9
10
1 de 10

Recomendados

Emertimi dhe Klasifikimi i Barnave por
Emertimi dhe Klasifikimi i BarnaveEmertimi dhe Klasifikimi i Barnave
Emertimi dhe Klasifikimi i BarnaveEnver MUSTAFAJ
28.2K visualizações34 slides
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM por
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEMINJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM
INJEKSIONET. VESHTRIM I PERGJITHESHEM#MesueseAurela Elezaj
60.2K visualizações10 slides
Receta Mjekesore por
Receta MjekesoreReceta Mjekesore
Receta MjekesoreKreshnik Shahini
19.7K visualizações8 slides
Farm e pergj ok por
Farm e pergj okFarm e pergj ok
Farm e pergj okMedShqip
53.8K visualizações154 slides
Sinapsat dhe neurotransmiterët por
Sinapsat dhe neurotransmiterëtSinapsat dhe neurotransmiterët
Sinapsat dhe neurotransmiterëtErzana Bakiu
9.2K visualizações14 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Tregu, oferta dhe kerkesa por
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaMenaxherat
84.7K visualizações14 slides
Bazat e marketingut - produkti por
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
27.1K visualizações18 slides
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit por
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
124.6K visualizações12 slides
Presentation1 por
Presentation1 Presentation1
Presentation1 Tekla Jamiles
3.8K visualizações31 slides
Kundrinori i drejtë por
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
85.2K visualizações6 slides
Reklama por
ReklamaReklama
ReklamaMonika Pahumi
16.7K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

Tregu, oferta dhe kerkesa por Menaxherat
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat84.7K visualizações
Bazat e marketingut - produkti por Veton Sopjani
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
Veton Sopjani27.1K visualizações
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit por Adelina Fejzulla
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Adelina Fejzulla124.6K visualizações
Presentation1 por Tekla Jamiles
Presentation1 Presentation1
Presentation1
Tekla Jamiles3.8K visualizações
Kundrinori i drejtë por Alush Kryeziu
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
Alush Kryeziu85.2K visualizações
Reklama por Monika Pahumi
ReklamaReklama
Reklama
Monika Pahumi16.7K visualizações
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K visualizações
Shnderrimet Gjeometrike por Ergi Nushi
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi20K visualizações
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina por #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K visualizações
Matricat. Veprimet me matrica por Faton Hyseni
Matricat. Veprimet me matricaMatricat. Veprimet me matrica
Matricat. Veprimet me matrica
Faton Hyseni24.2K visualizações
Pergadesat parenterale dhe pergaditja e tyre por AnitaKrasniqi4
Pergadesat parenterale dhe pergaditja e tyrePergadesat parenterale dhe pergaditja e tyre
Pergadesat parenterale dhe pergaditja e tyre
AnitaKrasniqi4748 visualizações
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme por Erhan Luma
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma23.4K visualizações
Muskujt e trupit te njeriut por Xhesika Merko
Muskujt e trupit te njeriutMuskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriut
Xhesika Merko9.7K visualizações
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë por Alush Kryeziu
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalëKundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Alush Kryeziu48.4K visualizações
Produkti ( marketing ) por Sabir Asipi
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
Sabir Asipi12.5K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Adelina Fejzulla
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla117.1K visualizações
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10.1K visualizações
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx por Zoja Demaj
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptxMARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
MARRJA E ANALIZAVE TE GJAKUT VENOZ,ARTERIAL DHE KAPILAR.pptx
Zoja Demaj3.1K visualizações
Ndermarresi por Menaxherat
NdermarresiNdermarresi
Ndermarresi
Menaxherat20.5K visualizações

Destaque

Plaget kujdesi ndaj tyre por
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyremagnumi
22.4K visualizações23 slides
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet por
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjetMarjan DODAJ
9.4K visualizações15 slides
Kujdesi infermieror per plaget. por
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.Xhuljana Malka
17.9K visualizações19 slides
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruar por
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruarLiber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruar
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruarirena kotobelli
1.9K visualizações104 slides
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi por
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiFitore Fazliu
20.1K visualizações27 slides
Dr. musli vërbani në barnatoren e lutjeve por
Dr. musli vërbani  në barnatoren e lutjeveDr. musli vërbani  në barnatoren e lutjeve
Dr. musli vërbani në barnatoren e lutjeveShkumbim Jakupi
111 visualizações4 slides

Destaque(20)

Plaget kujdesi ndaj tyre por magnumi
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
magnumi22.4K visualizações
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet por Marjan DODAJ
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
Marjan DODAJ9.4K visualizações
Kujdesi infermieror per plaget. por Xhuljana Malka
Kujdesi infermieror per plaget.Kujdesi infermieror per plaget.
Kujdesi infermieror per plaget.
Xhuljana Malka17.9K visualizações
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruar por irena kotobelli
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruarLiber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruar
Liber mesuesi-kimi11-me-zgjedhje-te-detyruar
irena kotobelli1.9K visualizações
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi por Fitore Fazliu
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Fitore Fazliu20.1K visualizações
Dr. musli vërbani në barnatoren e lutjeve por Shkumbim Jakupi
Dr. musli vërbani  në barnatoren e lutjeveDr. musli vërbani  në barnatoren e lutjeve
Dr. musli vërbani në barnatoren e lutjeve
Shkumbim Jakupi111 visualizações
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1] por Marjan DODAJ
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Marjan DODAJ14K visualizações
Prezantim esteret por Orven Bregu
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
Orven Bregu8.5K visualizações
Bazat e Elektrokardiografise por Kaakaaa
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
Kaakaaa10.1K visualizações
Anesteziologji por Muhamed01
AnesteziologjiAnesteziologji
Anesteziologji
Muhamed015.7K visualizações
Stresi Dhe Ndikimi I Tij Mbi Individet por Ilirjan
Stresi Dhe Ndikimi I Tij Mbi IndividetStresi Dhe Ndikimi I Tij Mbi Individet
Stresi Dhe Ndikimi I Tij Mbi Individet
Ilirjan11.2K visualizações
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER... por Rrahim Maksuti
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...
Përpunimi me derdhje- hyrje -metodat e derdhjes-procesi teknologjik-INXHINIER...
Rrahim Maksuti8.4K visualizações
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi) por Zeqir Kryeziu
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Metabolizmi i barnave dhe helmeve (Biotransformimi)
Zeqir Kryeziu6.5K visualizações
Turbekulozi Pulmonar! por Ardit Kote
Turbekulozi Pulmonar!Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!
Ardit Kote5.1K visualizações
Bimet mjekesore shq por Ferit Fazliu
Bimet mjekesore shqBimet mjekesore shq
Bimet mjekesore shq
Ferit Fazliu24K visualizações
PROJEKT DETYR por Besmir Murati
PROJEKT DETYRPROJEKT DETYR
PROJEKT DETYR
Besmir Murati10.6K visualizações
Matematika dhe Mjekesia por Mehmet Emiri
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
Mehmet Emiri15.3K visualizações
traditat dhe zakonet shkodrane por Eva Kajushi
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
Eva Kajushi51K visualizações
Alovera por Rohit Sinha
AloveraAlovera
Alovera
Rohit Sinha7.7K visualizações
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA por #MesueseAurela Elezaj
 LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
LIDHJA E MATEMATIKES ME SHKENCAT E TJERA MATEMATIKA DHE MUZIKA
#MesueseAurela Elezaj27.1K visualizações

Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)

 • 1. 1
 • 2. 2
 • 3. Një analgjezik, apo qetësues, është çdo anëtar i grupit të barnave të përdorura për të arritur lehtësimin nga dhimbjet.Fjala analgjezik rrjedh nga fjala greke ἀν- "pa", dhe ἄλγος, "dhimbje". Me emrin “analgjezik” quhen të gjitha ato barna, të cilët kur administrohen në organizmin e njeriut në doza standarte janë në gjendje të kontrollojnë dhimbjen duke e lehtësuar apo parandaluar atë, pa shkaktuar frenim të rëndësishëm të SNQ. 3
 • 4.  Analgjezikët Opioide  Barnat antiimflamatorë jo-steroidë (AIJS)  Anestezikët lokalë  Analgjezikët jo-opioidë, me veprim qendror Barnat analgjezikë grupohen si vijon: 4
 • 5. ► Morfina dhe barnat e ngjashëm me të. Me termin opioide emërtohet çdo substancë që shkakton efekte të ngjashme me morfinën, efekte të cilat antagonizohen plotësisht nga Naloksoni. Me këtë term përfshihen neuropeptidet e ndryshëm, opioidet sintetike struktura e të cilëve mund të jetë krejt e ndryshme nga morfina. Termi opiat është më I vjetër dhe ka një kuptim më të kufizuar, i cili nënkupton vetëm barnat e ngjashëm me morfinën, që kanë dhe ngjashmëri strukturale me të. Analgjezikët morfinikë si dhe shumica e barnave të dy grupeve fundit shkaktojnë analgjezi si rezultat i veprimit të tyre në SNQ. 5
 • 6. ► Anestezikët lokalë veprojnë në periferi duke ndërprerë përcjelljen e impulsit të dhimbjes në nivel të fibrave të SN periferik. ► AIJS duket se shkaktojnë analgjezi duke vepruar si në periferi ashtu dhe në SNQ. 6
 • 7. ► Në analgjezikët jo-opioidë, me veprim qendror bëjnë pjesë barna të ndryshëm.psh: Antidepresantët (Amitriptilina), të cilët ushtrojnë një efekt analgjezik në personat, që nuk vuajnë nga depresioni. Ky efekt mund të shpjegohet me aftësinë e tyre për të fuqizuar transmetimin monoaminergjik, transmetim, që luan një rol në modulimin e transmetimit të dhimbjes. Këtu futen dhe barna, që përdoren në rastet e dhimbjeve specifike p.sh: Karbamazepina, që përdoret për mjekimin e neuralgjisë trigeminale; Ergotamina, që përdoret për mjekimin e migrenës. 7
 • 8. Analgjezikët shtesë mund të përdoren me sukses në çdo fazë. Një analgjezik shtesë është një bar ndikimi primar, i të cilit është jo për dhimbje por ka efekt analgjezik në disa sëmundje të dhimbshme. Shembuj janë kortikosteroidët, barnat antiinflamatore josteroide, antidepresivët triciklikë, antikonvulsivët dhe antiaritmikët. Barnat Indikimet Barnat jo steroide antiinflamatore Infiltrime në indin e butë , Hepatomegali ,Dhimbje kockash Kortikosteroidët Presion i rritur intrakranial , Infiltrime ne indin e bute , Shtypje nervash , Hepatomegali Antidepresivët Shtypje nervash ose infiltrim Antikonvulsivët Antiaritmikët Biofosfonatet Dhimbje kockash Tabela1 Analgjezikët adjuvantë të zakonshëm në dhimbjen e kancerit 8
 • 9. Figura 1 . Skema në tre hapa e niveleve të dhimbjes dhe trajtimit farmakologjik që lidhet sipar rekomandimëve të OBSH Shkalla e dhimbjes OBSH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 E lehtë (Hapi I) E mesme(Hapi II ) E fortë ( Hapi III ) Shkalla analgjezike OBSH Hapi I Paracetamol AIJS ±Shoqërues Hapi II Tramadol, kodeinë,dekstroprop oksifen Opioidë të dobët ±paracetamol ose AIJS ± Shoqërues Hapi III Opioidë të fortë ± Paracetamol ose AIJS ± Shoqërues 9
 • 10. 10