O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

VICTÒRIA DE SAMOTRÀCIA

34.162 visualizações

Publicada em

NOVA VERSIÓ ACTUALITZADA PAU 2018. Per descarregar- la en format PowerPoint accediu a: www.hdartantonio.blogspot.com on trobareu l'enllaç. (Actualment Slidshare NO permet, ni actualitzar les presentacions, ni la descàrrega en format PowerPoint).
Anàlisi i comentari de l'obra Victòria de Samotràcia. PAU 2018.
Es recomanable descarregar la presentació per poder visualitzar les animacions i activar els "links" d'ampliació.

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

VICTÒRIA DE SAMOTRÀCIA

 1. 1. Antonio Núñez 2016
 2. 2. VICTÒRIA DE SAMOTRACIA VICTÒRIA DE SAMOTRACIA El nostre anàlisi s’estructura: 1.- FITXA TÈCNICA (CATALOGACIÓ) 3. ESTIL I ANÀLISI FORMAL 4. INTERPRETACIÓ: TEMA, SIGNIFICAT I FUNCIÓ 5. ALTRES CONSIDERACIONS PRIMERA APROXIMACIÓ 2. CONTEXT HISTORICO i ARTÍSTIC: ÈPOCA, AUTOR
 3. 3. TÍTOL: Victòria de Samotràcia AUTOR: ESTIL: TÈCNICA: MATERIAL: TIPOLOGIA: DIMENSIONS: LOCALITZACIÓ: Pitòcrit de Rodes (Atribuït) CRONOLOGÍA:Segle II aC. (190 aC) Grec Hel.lenístic Escultura exempta Talla Marbre 2,45 m (alçada) Originàriament estava al Santuari dels Cabirs a l’illa de Samotràcia. Actualment al museu del Louvre (Paris). 1.- FITXA TÈCNICA (CATALOGACIÓ) 1.- FITXA TÈCNICA
 4. 4. 2.- CONTEXT HISTÒRIC I ARTÍSTIC 2.- CONTEXT HISTÒRIC I ARTÍSTIC L’època Hel·lenística és una etapa convulsa que s’inicia amb la mort d’Alexandre el Gran el 323 aC. Una època en que el gran imperi format per Alexandre es divideix entre els seus generals donant lloc a l'aparició dels regnes hel·lenístics. Amb l'aparició dels regnes hel·lenístics la cultura grega s’atomitza. Atenes deixa de ser la capital cultural i prenen importància les ciutats d’Orient (Àsia Menor). Apareixen així nous centres culturals i artístics com Rodes o Pergam a l’Àsia Menor o Alexandría al nord d’Egipte. Uns centres, en els quals les produccions artístiques que s’hi realitzen manifesten amb tota la seva esplendor la barreja entre la tradició clàssica i les influències de la cultura oriental que Alexandre, amb la creació del seu imperi, havia posat en contacte.
 5. 5. En un d’aquest nous centres artístics i culturals, l’escola de Rodes, va ser realitzada la Victòria de Samotràcia el 190 a.C. 2.- CONTEXT HISTÒRIC I ARTÍSTIC L’escultura és una representació de la deessa de la victòria (Nike) per mitjà d'una figura femenina amb ales, en el moment de pondre's sobre la proa d’un vaixell L’obra constitueix un clar exemple de l’art hel·lenístic de l’escola de Rodes, una escola que es caracteritzà pel gust per allò grandiós i pel recargolament dels cossos. Entre les seves principals obres destaquen a més de la Victòria de Samotràcia, el Colós de Rodes, i els grups escultòrics del Toro Farnesi o del Laocoont i els seus fills. Una obra, en la que a més del colossalisme i el dinamisme propis d’aquesta escola, també es reflecteix amb gran mestria el pathos ( expressió del dolor i el patiment).
 6. 6. Abandonament dels ideals clàssics de bellesa, harmonia, serenitat i equilibri en favor del moviment i una expressivitat extrema L’obra pertany a l’estil grec hel·lenístic (segles III al II aC)ESTIL 3. ESTIL I ANÀLISI FORMAL 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL CARACTERÍSTIQUES Representació de grups escultòrics amb composicions complexes que presenten un gran dinamisme expressivitat (Teatralitat) Representació de nous temes no tractats durant l’època clàssica . Temes com la vellesa, la infància, la quotidianitat, el dolor o la mort En suma observem com l’idealisme propi del classicisme deixa pas al gust pel realisme.
 7. 7. ANÀLISI FORMAL 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL Victòria de Samotràcia és una escultura exempta de 2,45 m d’alçada realitzada en marbre mitjançant la tècnica de la talla. L’escultura figurativa és la representació d’una Niké o Victòria representada com una dona amb ales, just en el moment en què es pon sobre la proa d’un vaixell, mantenint les ales desplegades i amb la vestimenta enganxada al cos per efecte del vent marí. “En tota la superfície de l'escultura es nota la vibració de l'aire marí, creant remolins i sacsejant les plomes de les ales “ Va vestida amb un fi mantell que, adherit al cos que, deixa entreveure les corbes femenines, (draps mullats) dotant a l’escultura d’una forta sensualitat. L’escultura presenta un volum massís i compacte trencat pels dos apèndixs que formen les ales, les quals, juntament amb el recargolament de la vestimenta ,donen a la figura una sensació de lleugeresa.
 8. 8. Presenta multifacialitat , és a dir potser contemplada des de diferents angles o punts de vista, tot i que, podem observar que l’autor dona prioritat a la visió des del costat dret (més treballat i més acabat). 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL
 9. 9. 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL L’obra presenta una composició oberta en la predominen les línies diagonals i corbes que doten a l’escultura d’un gran dinamisme el qual es veu reforçat per l’avançament de la cama dreta i el recargolament dels plecs de la vestimenta. Vista frontalment el cos presenta una lleugera torsió remarcant el dinamisme. Vista lateralment (costat dret ) s’observa una gran línia diagonal des de la cama fins al cap (desaparegut) que també contribueix a accentuar el dinamisme de l’escultura.. La llum , llisca sobre la superfície creant efectes de clarobscur, contribuint també a incrementar el fort dinamisme que impregna tota l’escultura.
 10. 10. El tractament de les superfícies (la textura) es desigual: 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL Presenta zones molt polides en les que s’ha utilitzat la tècnica dels draps molls de Fídies, i en les quals el vestit es cenyeix al cos,deixant entreveure les seves formes. Altres, en canvi, presenten un tractament menys polit i més volumètric (els plecs del vestit) o amb una textura més rugosa (ales)
 11. 11. 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL
 12. 12. 3.- ESTIL I ANÀLISI FORMAL Les formes han estat representades amb gran naturalisme i un marcat realisme. Tot i la grandària de la figura (major del natural), l’anatomia presenta un cànon de proporcions correctes que doten a l’escultura d’una gran bellesa i sensualitat.
 13. 13. 4.- INTERPRETACIÓ: TEMA , SIGNIFICAT I FUNCIÓ 4.- INTERPRETACIÓ: TEMA, SIGNIFICAT I FUNCIÓ TEMA Victòria de Samotràcia és la representació de una Victòria o Nike a través del cos d’una dona amb ales en el moment que es pon sobre la proa d’un vaixell. És la representació de la creença grega de que la deessa Nike col·locada sobre la proa d’un vaixell els protegia de les tempestes i dels enemics, afavorint el seu triomf en les batalles navals. També és una al·legoria de les forces de la naturalesa, del vent i del mar des de l’antropocentrisme que va caracteritzar la cultura grega. En aquest cas utilitzant les formes d’una dona (malgrat que amb ales) SIGNIFICAT
 14. 14. 4.- INTERPRETACIÓ: TEMA , SIGNIFICAT I FUNCIÓ FUNCIÓ Molt probablement l’escultura es va realitzar per commemorar la victòria naval dels rodis (habitants de Rodes) sobre el rei Antioco III el gran de Síria. El seu emplaçament original va ser el santuari dels Cabirs a la illa de Samotràcia formant part d’una construcció més gran que ben podria haver estat: un estany o una font, o ambdues coses a l’hora, i sobre les aigües dels quals, probablement es reflectiria.
 15. 15. 4.- MODELS I INFLUÈNCIES 4.- INTERPRETACIÓ: TEMA , SIGNIFICAT I FUNCIÓ Aquesta obra pot tenir el seu antecedent en la Nike de Paionios (421 a.C) del santuari d'Olímpia, realitzada per commemorar una victòria sobre els espartans. Victòria de Samotràcia ha exèrcit una forta influència sobre produccions artístiques posteriors . Victòria de Samotràcia Yves klein (1962) La firma esportiva Nike, pren el seu logotip de l’ala dreta de la Victòria de Samotràcia. Ha estat objecte de reinterpretacions , i inclús ha servit de base pel logotip d’alguna marca comercial.
 16. 16. AMPLIAR INFORMACIÓ INFO 1 4.- AMPLIAR INFORMACIÓ VIDEOS INFO 2 INFO 3 INFO 4 INFO 5 AMPLIAR INFORMACIÓ INFO 1 VIDEOS INFO 2 INFO 3 INFO 4

×