O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
J. V. Foix 
Poesia Catalana Contemporània 
Inés Caro Llopis 
Antonio Martínez Pérez
Índex 
 Biografia 
 Obra poètica 
 Característiques de la seua poesia 
 Premis 
 «El difícil encontre» 
 «El torredà...
Biografia 
 Joan Vicenç Foix (1893-1987), Sarrià (Barcelona) 
 Va estudiar Dret i va exercir com a periodista 
 Guerra ...
 1961: és elegit membre adjunt de l’IEC 
 25 de maig de 1962: cobreix la vacant de Josep M. Sagarra 
com a membre numera...
Obra poètica 
1936: Sol i de dol 
1949: Les irreals omegues 
1953: On he deixat les claus? 
1960: Onze Nadals i un Cap...
Característiques de la seua poesia 
 Poeta de formació noucentista però d’avantguarda 
 Poesia autèntica: miratge sensua...
Premis 
 Lletra d’Or (1961): Onze Nadals i un 
Cap d’Any 
 Premi Nacional de Literatura 
Catalana (1966) 
 Premi d’Hono...
«El difícil encontre» 
Sol, i de dol, i amb vetusta gonella, 
Em veig sovint per fosques solituds, 
En prats ignots i munt...
«El torredà del far i l’Eterna 
Permanència» 
No pas irós, ni trist, si dellà el riu, 
Entre pollancs, veig els celatges v...
«Plant d’En Joseph-Vicenç, de 
Barcelona» 
Amb ulls carnals opòs núvols i mars 
I n'hec l'encís que em treu de tants de ll...
J. V. Foix 
“Poesia és, però, creació” 
Retòrica i poètica, 16 d'octubre de 1933.
Vida, obra i poemes de J. V. Foix
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

2.016 visualizações

Publicada em

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

Vida, obra i poemes de J. V. Foix

 1. 1. J. V. Foix Poesia Catalana Contemporània Inés Caro Llopis Antonio Martínez Pérez
 2. 2. Índex  Biografia  Obra poètica  Característiques de la seua poesia  Premis  «El difícil encontre»  «El torredà del far i l’Eterna Permanència»  «Plant d’En Joseph-Vicenç, de Barcelona»
 3. 3. Biografia  Joan Vicenç Foix (1893-1987), Sarrià (Barcelona)  Va estudiar Dret i va exercir com a periodista  Guerra Civil: impossibilitat d’escriure en català 1916 Integració als grups d’intel·lectuals barcelonins Incorporació a La Revista Intensa activitat literària, intel·lectual i periodística
 4. 4.  1961: és elegit membre adjunt de l’IEC  25 de maig de 1962: cobreix la vacant de Josep M. Sagarra com a membre numerari de la Secció Filològica de l’IEC  En els seus darrers anys de la seua trajectòria, J.V. Foix és consagrat com un dels grans mestres de la literatura catalana.  El 29 de gener de 1987, l’endemà mateix del seu aniversari, Foix mor a Sarrià
 5. 5. Obra poètica 1936: Sol i de dol 1949: Les irreals omegues 1953: On he deixat les claus? 1960: Onze Nadals i un Cap d'Any 1964: Desa aquests llibres al calaix de baix 1974: Obres completes I, poesia 1971-1973 1985: Cròniques de l'ultrason
 6. 6. Característiques de la seua poesia  Poeta de formació noucentista però d’avantguarda  Poesia autèntica: miratge sensual de Catalunya  Estil invariable i difícil de comprendre  Biblioteca digital: http://www.fundaciojvfoix.org/j-v-foix/ biblioteca-digital-de-j-v-foix-3/
 7. 7. Premis  Lletra d’Or (1961): Onze Nadals i un Cap d’Any  Premi Nacional de Literatura Catalana (1966)  Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1973)  Crítica de Serra d’Or (1980)  Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1980)  Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1981)  Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona (1984)  Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1984)  Premio Nacional de las Letras Españolas (1984)  Premi Ciutat de Barcelona (1986): Cròniques de l’ultrason.
 8. 8. «El difícil encontre» Sol, i de dol, i amb vetusta gonella, Em veig sovint per fosques solituds, En prats ignots i munts de llicorella I gorgs pregons que m’aturen, astuts. I dic: ¿On só? ¿Per quina terra vella - Per quin cel mort-, o pasturatges muts, Deleges foll? Vers quina meravella D’astre ignorat m’adreç passos retuts? Sol, sóc etern. M’és present el paisatge De fa mil anys, l’estrany no m’és estrany: Jo m’hi sent nat; i , en desert sense estany O en tuc de neu, jo retrob el paratge On ja vaguí, i, de Déu, el parany Per heure’m tot. O del diable engany.
 9. 9. «El torredà del far i l’Eterna Permanència» No pas irós, ni trist, si dellà el riu, Entre pollancs, veig els celatges verds D'un cap al tard, i d'uns mísers coberts El fum negrós fa el paisatge soliu, Pens en qui fuig pels colls, ploraire, i diu Que res no val, i nega l'univers, I del compàs i el plom tothora advers, I del concret, als déus clama si viu. Puix que un deler m'empeny; i tants d'atzars Em fan fruir, sense albir, alba i nits, Els rierols morents en prats florits, El ras nocturn i el cim desert, i al març, Els comiats d'amor en rústics bars, A sol colgant, entre besars humits.
 10. 10. «Plant d’En Joseph-Vicenç, de Barcelona» Amb ulls carnals opòs núvols i mars I n'hec l'encís que em treu de tants de llots, I de l'advers renasc. I amb tants de brots, Aigua i clarors, i el fosc i el roig de 1'arç Faig l'U divers i múltiples les arts. Però la ment no cobeja els bells mots: De cadascú què sap? Presa de tots, Ignora el joc dels meus deliquis cars Tants de glans, doncs, i un sol Gla, i del vinyet Un Cep etern; i ni boira ni fred Foren ni són! Això em fa el viure esquiu. Só, doncs, Adam; i ets Eva! I tenim set, I allò que olor i palp qui sap si viu, I ens banyarem tot temps al mateix riu.
 11. 11. J. V. Foix “Poesia és, però, creació” Retòrica i poètica, 16 d'octubre de 1933.

×