O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Kuvataiteen portfolio

3.107 visualizações

Publicada em

Kuvataiteen luokanopettajaopintojen portfolio

Publicada em: Arte e fotografia
 • Seja o primeiro a comentar

Kuvataiteen portfolio

 1. 1. Kuvataiteen portfolio POM1YKU Syksy 2014 Annukka De Meulder
 2. 2. OSA 1: Päiväkirja Oma oppiminen ja tuleva opettajuus Mikä toimi, mikä ei? Suhteeni kuvataiteisiin
 3. 3. Kuvasuhde – suhteessa kuvaan Tämä työ kuvastaa hyvin suhdettani kuvaan ja kuvataiteeseen sekä oikeastaan kaikkeen tekemiseeni. Tulin kyseiselle demolle myöhässä, mutta ryhdyin silti näpertämään suuritöistä kuvaa silkkipaperista ja liimasta. Yritin tehdä työtä hieman joka välissä, mutta lopulta jätin työn kesken jo ihan materiaalia säästääkseni (oranssiin seinään olin jo käyttänyt yhden rullan silkkipaperia). Silkkipaperityöt ovat kuitenkin jääneet elävästi mieleen koulun kuvataiteen tunneilta, ja uskon että niillä on tulevaisuudessakin arvonsa ja perustelunsa kun toimin opettajana.
 4. 4. Piirtäminen Tästä kaikki alkoi. Lämmittelytehtävä poisti hieman jännityksiä, jotka liittyvät piirtämiseen. Tehtävästä tuli mieleen toimintaterapiaopinnot , jossa keskityttiin luovien menetelmien käyttöön terapiassa.
 5. 5. (Huom! Mustavalkoinen kuva) Hiilityö oli minulle todellista mukavuusalueeni ulkopuolelle menemistä. Kurssilla puhuimmekin piirtämisen yhteydessä siitä, kuinka käsi ei saa aikaiseksi sitä, minkä päässään on ajatellut tai silmä näkee. Se turhauttaa. Piirsin ensin puunrungot ja latvustot, mutta jäin jumiin siihen. Olen kuitenkin tyytyväinen, että opettajan avustuksella pääsin työssäni eteenpäin ja osasin piirtää puulleni monipuolisen taustan ja latvuston elävämmäksi. Vaikka valon ja varjon piirtämisen periaatteet ovat mielessäni, en vielä osaa käyttää niitä töissäni. Tätä työ ei kuitenkaan kurssin päätyttyä päätynyt roskikseen, vaikka niin alussa ajattelin… Toivottavasti osaan ohjata tulevaisuudessa omia oppilaita samanlaisten jumien yli ja läpi.
 6. 6. Valööriharjoitus (Huom! Kuva on mustavalkoinen.) Tästäkin harjoituksesta tuli mieleen koulun kuviksentunnit. En kokenut tehtävää ahdistavana, sain tästä onnistumisen kokemuksen vaikka jonkun ruudun kanssa olikin enemmän hankaluuksia. Ala-asteella tehtävänämme oli piirtää oma kätemme mallista. Siis pidimme vasenta kättämme pöydällä aina samassa asennossa, ja piirsimme sen lyijykynällä. Se oli ahdistava tehtävä, mielestäni käteni näytti kuolleelta kuvassa.
 7. 7. Tästä tehtävästä pidin. En kokenut piirtämistä enää niin ahdistavana, kuin omaa kättä piirtäessäni. Haasteita minulla toki oli, mutta silti nautin piirtämisestä. Erityisesti juoksevalla tussilla rypistetylle litoposterille piirtäminen oli jännittävää ja ihanaa. Tämän tehtävän tehtävänanto oli erinomainen, ja voisin kuvitella itsekin käyttäväni sitä opettajana. Se antoi jokaiselle vapauden piirtää oman inspiraation mukaan, mutta ryhmänä saimme aikaiseksi yhteneväisiä, hienoja töitä, joissa jokainen onnistui ja oppi uutta.
 8. 8. Värioppi Värit ovat kivoja! Värien murtaminen ja taittaminen sekä ruskean ja harmaan sekoittaminen oli kuitenkin yllättävän vaikeaa! Pienenä kun maalasi vesiväreillä, tuntui ettei muita värejä saanutkaan sekoitettua. Maalauksistani tuli yllättävän hienoja, kun niitä on katsonut jonkin ajan kuluttua uudelleen.
 9. 9. Maalaaminen ja taiteen tulkinta Anu Tuominen – Real Colour Circles
 10. 10. Ensimmäinen tulkinta Tämän työn tekeminen oli mukavaa. Taiteen tekeminen taiteen tulkinnasta käsin poisti ainakin minulta ns. valkoisen paperin kammon. Valitettavasti tämä työ ei valmiina ja jonkin ajan kuluttua enää miellyttänyt silmääni. En pitänytkään pinnasta, jotka sormivärit saivat aikaan. Loppujen lopuksi tämä työ päätyi roskakoriin. Sen tekeminen prosessina oli kyllä hyvä ja
 11. 11. Tulkinta tulkinnasta Tämä vaihe tulkinnasta meinasi melkein jäädä tekemättä… Pitkän aikaa laatikko lojui keskeneräisenä, mutta lopulta päätin tehdä sen valmiiksi. Hieman oikaisin, ja liisterin ja sanomalehtien sijasta viimeistelin pallojen kiinnitykset ja pinnat maalarinteipillä. Sen jälkeen maalasin pohjaväriksi valkoisen, jonka päälle ryhdyin maalaamaan värejä ja muotoja pulloväreillä. Lopuksi viimeistelin sisäpuolen piippurasseilla ja ulkopuolen värillisillä pahveilla. Hopeanvärinen ”paspis” laatikon suulla yllätti itsenikin, yleensä en käytä kimaltavia materiaaleja… Lopulta laatikosta tuli mielestäni hienompi ja kiehtovampi, kuin ensimmäisestä tulkinnastani. Mutta ilman ensimmäistä tulkintaa ei olisi syntynyt tätäkään tulkintaa!
 12. 12. Savityöt Savitöitä odotin innolla, sillä rakastan tehdä asioita käsilläni, ja saven kanssa työskentely on minulle lapsuudesta tuttua. Koska innostus oli kova, halusin tehdä kaksi työtä kupin lisäksi. Nyt osasin kuitenkin jo varautua, enkä aloittanut hurjan valtavaa projektia. Ehdin siis hyvin tekemään sekä voimaeläimen pienoisveistoksen että reliefin. Voimaeläimeni on karhu, ja voimakasvini on auringonkukka. Auringonkukka”vadista” olen erityisen ylpeä, sain siihen hienosti tehtyä erilaisia pintoja. Savitöitä aion varmasti tehdä myös omien oppilaideni kanssa tulevaisuudessa.
 13. 13. Grafiikk a Rakastuin tähän tekniikkaan! En ollut ikinä ennen kokeillut grafiikkaa, ja etenkin syväpaino painui syvälle sydämeeni. Syväpainotekniikalla tehdyt työni ovat ehdottomasti kurssin parhaita, minun piti jopa tulla tekemään niitä lisää omalla ajalla. Yllä olevassa kuvassa on kuitenkin nopeat kohopaino-kokeiluni linoleumlevyillä, jotka taipuivat hetken mietinnän jälkeen isänpäiväkorteiksi.
 14. 14. Syväpaino mandalat Valokuvat eivät tee oikeutta upeille väreille, jotka mandaloissani ovat, siksi esittelen vain parhaimmat tässä. Grafiikan levyäni en aio kadottaa koskaan, sillä nämä onnistuivat niin hyvin! Ehkäpä juuri siinä piilee grafiikan salaisuus, sitä voi aina tehdä uudestaan ja uudestaan…
 15. 15. OSA 2: Flanööri Luin flanööristä kertovan tekstin vasta flanöörin tekemisen jälkeen, ja huomasin, että se olisi pitänyt tehdä kaupungissa! Minun flanöörini kuvat ovat kuitenkin metsästä, soisen järven rannalta. Paikka on minulle todella rakas ja käyn siellä kävelemässä aina kun voin. Kuvaamisen myötä paikka sai jälleen uuden ulottuvuuden mielessäni…
 16. 16. Saanpa minä paljon tuhoa aikaan! Mutta kaunista tuhoa…
 17. 17. Onpa vesi ollut korkealla! Jään alla on kuin toinen maailma… Pienten metsähiirien, hyönteisten ja keijujen maailma. Olisinpa itsekin noin pieni!
 18. 18. Puut kannattelevat jäätä. Puut pukeutuvat jäämekkoihin! Jää ei halua päästää irti…
 19. 19. OSA 3: Taidenäytte ly Kävin 24.10.2014 Antwerpenin muotimuseon eli ModeMuseumin näyttelyssä MOMU NOW, jossa oli esillä valikoima museon muotikokoelmasta. Suurin osa kokoelman asuista on belgialaisilta muotisuunnittelijoilta. Näyttely oli yhdessä U:n muotoisessa salissa. Asut olivat esillä vitriineissä niin, että niitä pääsi katsomaan joka puolelta. Asut oli jaettu vitriineihin teemoittain, esim. printti, nahka, alusvaatteet ym. Näyttelyn yleisilme oli hyvin graafinen, punainen oli hallitseva väri. Yhdellä seinällä oli myös videoita suunnittelijoiden
 20. 20. Valintani Valitsin tämän teoksen, sillä se yksinkertaisesti järkytti minua. Kyseessä on Walter Van Beirendonckin suunnittelema puku miehelle, hänen syksyn 2012 miesten mallistosta.
 21. 21. Kuvailu Puvun etumusta hallitsee kirjava ympyrä tummalla taustalla. Ympyrässä on käytetty punaisia, sinisiä ja valkoisia geometrisiä kuvioita, jotka tuovat mieleen afrikkalaisen tms. etnisen kankaan tai kudoksen. Ympyrä jakautuu sekä puvun takkiin että housuihin muodostaen eheän kokonaisuuden. Muissakin Beirendockin asuissa etumusta hallitsee ympyrä. Asusteina pukuun kuuluvat vaaleasta nahasta tehdyt naamio ja hanskat, joiden kynsien kohdalle on laitettu turkista. Muissakin Beirendockin asuissa asusteena on nahkainen naamio. Lisäksi tässä puvussa asusteina ovat musta lukko riipuksena/solmiona sekä afrikkalaisen veistoksen muotoinen kävelykeppi, joka on koristeltu ketjuin, lukoin ja avaimin.
 22. 22. Tulkintani ja arvioni Puku sinänsä on hieno, mutta minua järkyttivät nimenomaan asusteet. Katsoin myös videon Beirendonckin muotinäytöksestä. Kaikki hänen miesmallinsa olivat tummaihoisia, ja kaikilla oli päässään nahkaiset naamiot. Minulle nämä asusteet symboloivat orjuutta. Olisin ehkä voinut pitää puvusta ja jopa joistain asusteista, jos naamio ei kuuluisi pukuun. Minun oli yhtä aikaa vaikea katsoa ja saada silmiäni irti sekä tästä puvusta että muotinäytöksestä. Teos ei missään nimessä ollut katsojalle helppo. Minulle teoksen kokeminen oli täysin visuaalista, sillä se oli esillä vitriinissä. Tuntoaisti olisi varmasti tuonut oman lisänsä kokemukseen, sillä minulle olennaista on myös se, miltä vaatteet
 23. 23. Sovellus Vierailu muotimuseossa olisi antoisinta yläkouluikäisten kanssa, tai aikaisintaan alakoulun viimeisillä luokilla. Sen ikäiset lapset ovat jo alkaneet kiinnittää huomiota siihen, mitä pukevat aamulla päälleen, ja voisivat olla kiinnostuneita erilaisista vaatteista ja asusteista. Kiinnittäisin lasten huomion erityisesti asuissa käytettyihin materiaaleihin, väreihin ja muotoihin.

×