O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Tirane,me 20,12,2010EseTema: Demokracia ne Athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Per te kuptuar se cfare pretendojme apo cfare presim nga demokracia,si fillim duhet te dime se cfare do te thotedemokraci....
-Demokracia ndihmon qeverite qe te ndalojne autokratet e eger dhe te pameshirshem-Demokracia ju garanton qytetarëve të saj...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme

  • Entre para ver os comentários

Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme

  1. 1. Tirane,me 20,12,2010EseTema: Demokracia ne Athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
  2. 2. Per te kuptuar se cfare pretendojme apo cfare presim nga demokracia,si fillim duhet te dime se cfare do te thotedemokraci.Fjala greke ‘Demokraci’ eshte e perbere nga demos-popull dhe kratos-pushtet.Arsyeja pse kjo fjale eshtemarre nga greqishtja eshte se vete demokracia lindy per here te pare ne Greqi,ne qytet-shtetin e Athines.Institucioni kryesor ne Athine ishte Asambleja e perbere nga 500 anetare,te gjithe meshkuj.Aty nuk lejoheshingrate,sklleverit apo te huajt.Asambleja mund te merrte vendime pa asnje kufizim ligjor per cfaredo problemi tebrendshem,thjesht me shumice votash.Pershtypje te ben fakti se anetaret e asamblese nuk zgjidheshin,por caktoheshinme short.Udheheqesit kryesore zgjidheshin per nje periudhe 1 vjecare.Duke mos pasut kufizime kushtetuese,Athina ePerikliut prirej nga grupazhi dhe manipulimi prej disa ortakeve dinake.Ishte Athina ajo qe u be frymezim per brezat qe pasuan,duke bere keshtu qe demokracia te perhapet ne thuajse tegjitha vendet.Te jesh nje vend demokrat nuk eshte e thjeshte,pasi sic e dime Shqiperia e shpalli demokracine vetem19-20 vjet me pare.Shtyllat kryesore te demokracise jane :-Sovraniteti i popullit-Sundimi I shumices-Te drejtat e pakices-Sigurimi I te drejtave themelore te njeriut-Zgjedhje te lira dhe te drejta-Barazia perpara ligjit-Zbatimi I drejte I ligjit-Kufizime kushtetuese mbi qeverine-Pluralizem shoqeror,ekonomik dhe politik-Tolerance dhe bashkpunim.Edhe pse me ndonje te mete duhet te theksojme arsyet pse aktualisht ne te gjithe boten demokracia eshte bere me edeshirueshme se cdo alternative tjeter:
  3. 3. -Demokracia ndihmon qeverite qe te ndalojne autokratet e eger dhe te pameshirshem-Demokracia ju garanton qytetarëve të saj një numër të konsiderueshëm të drejtashthemelore që sistemet jo demokratike nuk garantojnë dhe nuk mund tagarantojnë-Demokracia ju siguron qytetarëve të saj një gamë më të gjerë të drejtave personale respektivisht se çdo alternativëtjetër;-Demokracia i ndihmon individët që të mbrojnë interesat e tyre themelore;-Vetëm një qeveri demokratike mund t’i furnizojë individëve me oportunitetinmaksimal për të ushtruar vetëvendosjen, ose të jetojnë sipas ligjeve tëzgjedhur po nga vetë ata- Demokracia favorizon zhvillimin njerëzor më shumë se çdo alternativë tjetër- Vetëm një qeveri demokratike mund të favorizoj një gradë relativisht të lartë të barazisë politik.Demokracia lind si domosdoshmeri dhe ne forme natyrale nga vete gjiri I shoqerise.Ajo filloi te rritet ne komunitete –shtete duke filluar te nxjerre gjethet si nje bime e re qe po rritej dal nga dale,por qe me vone per nje periudherelativisht te gjate jo vetem qe nuk u rrit me,por filluan ti binin dhe gjethet e shendosha qe I kishin dale duke shkuardrejt tharjesse plote.U deshen fenomene si Kushtetuta e Amerikes,Revolucioni Francez qe te vije nje pranvere e begateqe kjo bime jo vetem te ringjallet,por te rritet dhe te na jape fruta te pjekura,duke garantuar mirqenje,vazhdimesi dhegaranci qe jeta njerezore te vazhdoje te jetoje ne qetesi dhe zhvillim te kenaqshem social.Jetojme ne nje kohe kur thirrja per liri dhe demokraci jehon ne mbare rruzullin tokesor. 

×