O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Българско черноморско   крайбрежие
  “За всички чужди океани,   море,не ще те заменя!”         Веселин Ханчев
Природа  На места водите на морето се вдаватнавътре в сушата и образуватзаливи.Най-големи са Варненският иБургаският зали...
Черноморско крайбрежие
Климат      Лятото етопло,а есента-продължителна.На северзимата е по-сурова иснежна,а на юг-мека идъждовна.През горещ...
Животни      В Черно море се въдят  много  риби:попче,скумрия,паламут,черно-  моска акула,калкан и др.Обитава...
Във водите на Черно море
Паркове и резервати   За защита на природата са обявени  природни паркове и резервати:природен  парк”Златни пясъци”...
Реки,които се вливат в Черно        море    В Черно море се вливат много  реки.Най-голямата от тях е река  ...
Река Камчия
Река Ропотамо
Почви и растителност   Плодородните почви,топлото време и  трудолюбивите хора са причина за  развитието на земедеде...
Лозя
Бадеми
Смокини
Трудова дейност на хората   От дълбока древност до наши   дни хората тук са се   занимавали с   риболов.Българ...
Черноморски солници       Още от древността       от Черно море се е       добивала сол.Днес     ...
Черноморски солници
Селища  Варна е нашата”морска столица”.Градът е трети по  големина и един от най-важните промишлени  центрове.Тук се...
Варна
Варна-”морската столица”
Селища     Бургас е четвърти по големина град в  България и един от най-  красивите.Разположен е в Бургаският зал...
Бургас
Селища  Несебър,Поморие,Балчик,Созопол,Ца-рево,Каварна и др. са възникнали още отдълбока древност.Днес те са привлекателн...
Несебър
Балчик
Черноморски комплекси   Нашите черноморски комплексиса едни от най-посещаваните отбългарските и чужди туристи презлятот...
Слънчев бряг
Албена
Златни пясъци
Нос Калиакра  Калиакра означава  красив  нос.Византийците са  я наричали Акрес.   Отвестни скали се  спускат ...
Нос Калиакра
Изготвил презентацията:    Анелия Стоянова Шопова-начален  учител в ОУ ”Проф.Димитър Димов”,       град Ловеч
българско черноморско крайбрежие
българско черноморско крайбрежие
българско черноморско крайбрежие
българско черноморско крайбрежие
българско черноморско крайбрежие
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

българско черноморско крайбрежие

6.251 visualizações

Publicada em

 • Seja o primeiro a comentar

българско черноморско крайбрежие

 1. 1. Българско черноморско крайбрежие
 2. 2.  “За всички чужди океани, море,не ще те заменя!” Веселин Ханчев
 3. 3. Природа На места водите на морето се вдаватнавътре в сушата и образуватзаливи.Най-големи са Варненският иБургаският залив.Голяма част от брегае заета от обширни плажове съсзлатисти пясъци,вдадени в моретополуострови и носове.
 4. 4. Черноморско крайбрежие
 5. 5. Климат Лятото етопло,а есента-продължителна.На северзимата е по-сурова иснежна,а на юг-мека идъждовна.През горещителетни дни прохлада носисвежият вятър бриз.
 6. 6. Животни В Черно море се въдят много риби:попче,скумрия,паламут,черно- моска акула,калкан и др.Обитават го игриви делфини,парещи медузи,раци,миди,рапани и др. Бреговете,устията на реките и езерата са богати на птици:чайки,гларуси,чапли и др. По нашето Черноморско крайбрежие минава пътят на прелетните птици от Северна Европа за Близкия изток и Африка, наречен Виа Понтика.
 7. 7. Във водите на Черно море
 8. 8. Паркове и резервати За защита на природата са обявени природни паркове и резервати:природен парк”Златни пясъци”,резерватите”Камчия” и “Ропотамо” и др. В устията на някои реки се среща нежната водна лилия.Много растения и животни,например делфинът,пясъчната лилия и др.,са вписани в Червената книга на България.
 9. 9. Реки,които се вливат в Черно море В Черно море се вливат много реки.Най-голямата от тях е река Камчия.На юг в морето се вливат красивите реки Ропотамо и Велека.Край морето са образувани и много езера. Най-големи са Варненското и Бургаското езеро.
 10. 10. Река Камчия
 11. 11. Река Ропотамо
 12. 12. Почви и растителност Плодородните почви,топлото време и трудолюбивите хора са причина за развитието на земедеделската дейност.Отглеждат се зеленчуци,по хълмовете се извиват редове от лозя,виреят бадеми,смокини и др.
 13. 13. Лозя
 14. 14. Бадеми
 15. 15. Смокини
 16. 16. Трудова дейност на хората  От дълбока древност до наши дни хората тук са се занимавали с риболов.Български кораби браздят водите на морета и океани и пренасят различни стоки по света.Тук са изградени големите пристанища на Варна и Бургас.
 17. 17. Черноморски солници  Още от древността от Черно море се е добивала сол.Днес черноморска сол се добива в Бургаските и Поморийски солници.
 18. 18. Черноморски солници
 19. 19. Селища Варна е нашата”морска столица”.Градът е трети по големина и един от най-важните промишлени центрове.Тук се произвеждат кораби,пластмаси,цимент,машини и хранителни продукти.В града и около него има много природни и исторически забележителности:Пробитите камъни,природният парк”Златни пясъци”,скалният Аладжа манастир и др.Особено красива е Морската градина,в единия край на която има Аквариум,а в другия-Делфинариум.
 20. 20. Варна
 21. 21. Варна-”морската столица”
 22. 22. Селища Бургас е четвърти по големина град в България и един от най- красивите.Разположен е в Бургаският залив. Той е важен индустриален ,туристически и транспортен център.На запад от него е най- големият у нас завод за преработка на нефт.В града се произвеждат вагони ,кабели,брашно,храни и др.Особено красива е крайбрежната улица и Морската градина.
 23. 23. Бургас
 24. 24. Селища Несебър,Поморие,Балчик,Созопол,Ца-рево,Каварна и др. са възникнали още отдълбока древност.Днес те са привлекателномясто за хилядите летовници през лятото. Старинната част на Несебър еобявена от ЮНЕСКО за част от световнотокултурно наследство.
 25. 25. Несебър
 26. 26. Балчик
 27. 27. Черноморски комплекси Нашите черноморски комплексиса едни от най-посещаваните отбългарските и чужди туристи презлятото.Най-голям е комплекса”Слънчевбряг”,разположен до гр.Несебър.Красиви са икомплексите”Златнипясъци”,”Албена”,”Дюни””Елените” и др .
 28. 28. Слънчев бряг
 29. 29. Албена
 30. 30. Златни пясъци
 31. 31. Нос Калиакра Калиакра означава красив нос.Византийците са я наричали Акрес. Отвестни скали се спускат 70 м надолу до морето.
 32. 32. Нос Калиакра
 33. 33. Изготвил презентацията: Анелия Стоянова Шопова-начален учител в ОУ ”Проф.Димитър Димов”, град Ловеч

×