O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Cisions crash course i omvärldsbevakning

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Wavemaker presentation180308
Wavemaker presentation180308
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 29 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a Cisions crash course i omvärldsbevakning (20)

Mais de Alexander Mason (20)

Anúncio

Cisions crash course i omvärldsbevakning

 1. 1. Crash course i omvärldsbevakning Martin Gustafsson Alexander Mason
 2. 2. Agenda!  Vilka är vi?  Vilka trender kan vi se?  Varför omvärldsbevaka?  Hur kan man omvärldbevaka?  Några tips på vägen! 2 2
 3. 3. Varför kör Cision detta? 3 3
 4. 4. 4 4
 5. 5. Trender
 6. 6. 6 6
 7. 7. 7 7
 8. 8. Vad händer i mediebranschen? 8 8
 9. 9. Aftonbladets läsarsiffror Källa: Dagens Media 9 9
 10. 10. Mediehusen når fortfarande många läsare Källa: KIA-Index 10 10
 11. 11. Alla medietyper & alla marknader i ett gränssnitt 11 11 11
 12. 12. Från listning till visualisering 12 12
 13. 13. Varför omvärldsbevaka?
 14. 14. Syften med omvärldsbevakning Business Communication Intelligence Intelligence Strategic & decision Engagement making 14 14
 15. 15. Omvärldsbevakning: Behovsmodell Customers Competing products Spokes people Company/ CompanyP Brand Products Competitors Industry 15 15
 16. 16. Vad ska man bevaka? Print Sociala Medier Nyhetssajter 16 16
 17. 17. Bevaka inte bara vad – utan vem. 17 17
 18. 18. Hur kan man bevaka?
 19. 19. Section Divider
 20. 20. 20 20
 21. 21. 21 21
 22. 22. 22 22
 23. 23. 23 23
 24. 24. Summering  RSS-flöden – ett utomordentligt sätt att prenumerera på nyheter.  Titta på kringtjänster som gör det enklare att konsumera dina nyheter  Lätt att prenumerera för mycket.  Tid är pengar. 24 24
 25. 25. Vad utmärker en betaltjänst?
 26. 26. Vad utmärker en betaltjänst?  Brett utbud av bevakningskällor implementerat.  Arbeta med komplexa sökagenter.  Samlar och sparar informationen.  Integrerade tjänster. - Influencer data. - Pressrapporter & nyhetsbrev. - Kvantitativa grafer. - Anpassade RSSer.  Support och assistans. 26 26
 27. 27. Ett par tips på vägen!
 28. 28. Ett par tips på vägen! Börja smalt och utveckla efter behov. Reservera tid för omvärldsbevakning! Identifiera dina nyckelmedier & influencers! Arbeta över tid med dina sökprofiler. 28 28
 29. 29. @alexander_mason alexander.mason@cision.com @martingson martin.gustafsson@cision.com Section Divider

Notas do Editor

 • ALEXVälkomna!Superkul att så många är intresserade att lyssna på oss och vår Crash Course i omvärldsbevakning….
 • ALEX Vi har tänkt att lägga upp kommande timme enligt följande.Först tänkte vi berätta lite om varför Cision kör det här seminariet, vilka vi är och hur vi ser på omvärldsbevakning.Därefter vill vi berätta lite om de trender vi kan se som rör omvärldsbevakning och vad förändringarna i medielandskapet innebär.Martin kommer att berätta lite mer om hur man kan omvärldsbevaka gratis, och vad som utmärker betaltjänsterna.Avslutningsvis kommer vi att summera med lite tips som vi tycker är nyttiga att ha i beaktande när man ska omvärldsbevaka.
 • ALEX & MARTINAlex: Roll: Nu på Cision. Gjort tidigare: 15 år i branschen, Jobbat i London 3 år, suttit i SPINN juryn 4 år, Suttit i AMEC styrelse 2 år. Omvärldsbevakning: Börjar morgonen med papperstidningen, därefter DI online. Var tidigare en Text-TV junkie---------Martin:Produktchef på Cision sedan 1,5 år tillbaka. Jag kommer från högskolan där jag läste Data & Informationsvetenskap. Erfarenhet: 1,5 år på Cision. Utbildning i data & Informationsvetenskap. Tidigare även arbetat på Malmö högskolas kommunikationsavdelning under hela min studietid.Omvärldsbevakning: Börjar jag alltid min morgon med Twitter och Flipboard. - Jag prenumererade tidigare på iPad versionen av SvD som morgontidning, men märkte att det tog för lång tid för mig att konsumera informationen.-Text-TV – men bara som iPhone app.- Förutom Cisions tjänster så använder jag mig av en väl utvald skara RSS-flöden för min omvärldsbevakning.
 • ALEXTrender inom omvärldsbevakning
 • ALEXDå var det svårt att få tag på information. Då samlade man informationen man fick.Nu, om vi inte väljer våra källor och kanaler så kan vi få i princip obegränsat med information från alla områden.
 • Alex:Jag ser fortfarande att det finns ett behov på marknaden att ligga nära informationskällorna, att få reda på allt som sägs. Det finns ett behov att försäkra sig om att man inte missar något, att man ligger nära gräsrötterna och även de allra minsta källorna. Man vill försäkra sig om att inget missas.Detta blir ju också till en börda i och med att nyhetsströmmarna blir allt mer svårfiltrerade. Det publiceras så mycket nyheter. Martin: Enligt mitt sätt att se på det här så är jag mer benägen att säga att det är viktigare att ha stenkoll på dina nyckelkällor och inflytelserika journalister och bloggare. För har en nyhet tillräckligt stort värde – så kommer nyheten med stor sannolikthet att plockas upp av någon utav dessa.Man pratar om att tidningar och journalisters värde urholkas – men sannolikt håller dessa på att genomgå en metamorfos, och kommer att fortsätta producera nyheter som når stora massor.
 • Alex pratar om papperstidningens död och mediehusens förvandling.
 • ALEX
 • Alex: 6 av 10 eller 12 av 20 sajter är Medie sajterÅterkoppling till varför det fortfarande är viktigt att bevaka nyckelmedier och identifiera influencers.
 • ALEXTrend: Från listning till visualisering.Det är svårt att konsumera och få en överblick i en lista.
 • Alex:Bakgrund till omvärldsbevakning. Innan vi pratar om hur man kan omvärldsbevaka så känner jag att vi behöver gå igenom lite kring syfte & mål.Man måste utgå från sin verksamhet och vilket syfte man vill omvärldsbevaka för att kunna sätta upp en relevant och kvalitativ bevakning….
 • Alex …
 • Alex…
 • Alex:
 • Martin: Finns otaliga mängder tjänster, både gratis och betaltjänster. Jag tänkte inleda med att delge hur jag har bevakat under ett antal år och vad jag har lärt mig under den processen.
 • Martin:Grunden i en gratisbevakning är RSS-flöden. Dessa används för att syndikera innehåll från webbsidor. Man kan säga att det är en digital motsvarighet till tidningsbudet. De möjliggör för dig att prenumerera på ny information som publiceras, utan att du behöver besöka webbsidorna.RSS
 • MartinLokalisera vilka källor du vill prenumera på.Tech Crunch & EngadgetSamla i Google ReaderListvy!Inbyggda RSS-läsare i browsers eller i epost-klienter som Outlook.Det har hänt så många gånger att jag har börjat prenumerera på för mycket information att jag tillslut inte läser någonting. Jag är helt enkelt allergisk emot för mycket information.
 • MartinDet finns en uppsjö av RSS-läsare där du kan samla din information. Många fungerar även utmärkt i mobilen eller i en läsplatta.Min favorit som jag använder dagligen är Flipboard. Gillar man konceptet att kunna bläddra bland sina nyheter är Flipboard är en helt utmärkt applikation. Den representerar din information i tidningsformat på ett mycket snyggt sätt som gör det väldigt läsvänligt.- Hur många har använt Flipboard?
 • Google Alert är enannannästansjälvklartjänstattnämna. Kankan man skapa en notifieringsfunktionbaseratpå en sökfrågasomsökerav de topp 20 sidornapå Google.På Plus-sidan- Boolesksökningfungerarävenhär. Dock med lite annan syntax (språk).Du kanvälja “Allaresultat” eller “De bästaresultaten”.Detsenarealternativetstödjer min teoriomattdetendastärtoppresultaten/detviktigaenligt Google somräknas. Dvs, finnsdetinte bland de förstatresidornasåfinnsdetinte. Huroftaklickar vi ossvidareneråt bland sidorna?!Minus/Varningar:- Intehelttillförlitlig: - Iblandhardethäntatt de inteenslevererarrättträffbildpåettnyckelord- Bara en mottagare.
 • MartinHuruvida det lönar sig att använda denna gratis metod vs. en betaltjänst låter jag vara osagt. Det beror mycket på hur intensiv bevakning man kräver – och framför allt hur mycket av den egna tiden som man ser som gratis.Har man som målsättning att vara först på alla puckar för att kunna reagera reaktivt så får man ju helt enkelt anamma en helt annan metod.Jag insåg snabbt att det är otroligt lätt att samla på sig mer information än man klarar av att konsumera.
 • Martin:
 • Martin:
 • AlexMånga tjänster har ofta ett brett utbud av bevakningskällor implementerat från grunden och samlar kontinuerligt in stora mängder information, utan att du som användare behöver definiera källorna.För att fånga in nyheter ur denna stora bas, behöver du ofta sätta upp sk. Sökagenter för att tråla in de nyheter som passar dina preferenser. Man behöver helt enkelt berätta för agenten vad man är intresserad av och vilka nyheter man inte är intresserad av.Många tjänster samlar också in nyheterna och arkiverar dessa. Vilket skulle kunna vara intressant för att kunna göra en återblick och skapa rapporter med historik.Många betaltjänster erbjuder oftast kringtjänster som är integrerade i omvärldsbevakningen. - Influencer data, dvs information om journalister, bloggare eller andra inflytelserika personer som skulle kunna komma till nytta ditt mediearbete.- Pressrapporter – om man utifrån sina insamlade nyheter vill göra en sammanställning. Nyhetsbrev. 98% av våra användare utnyttjar dessa för att bli notifierade om de senaste nyheterna.Nästan alla tjänster jag känner till har någon form av kvantitativa analyser på det insamlade materialet. Det kan ge en fingervisning om antalet publiceringar över tid eller en bild av hur mycket som skrivits i sociala medier i relation till i nyhetsmedier.Många vill integrera RSSer till sitt intranät och/eller externa nät för att visa publicitet.Support
 • Ett par tips på vägen – oavsett du arbetar löpande med RSSer eller använder andra betaltjänster för att omvärldsbevaka.
 • Martin
 • Frågor & KommentarerAvslutande ord?

×