Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Kabel

  1. KABEL RANGKAIAN
  2. ISI KANDUNGAN TOPIK 1. Definisi Kabel 2. Jenis-jenis Kabel 3. Kabel Coaxial 4. Kabel Fiber Optik 5. Kabel Twisted Pair
  3. APA ITU KABEL ? Kabel adalah pengantara bagi pergerakan data dari satu peralatan rangkaian ke satu peralatan rangkaian yang lain.
  4. JENIS-JENIS KABEL Kabel terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:- • Kabel Coaxial 2. Kabel Fiber Optik 3. Kabel Twisted Pair
  5. KABEL COAXIAL Merupakan satu daripada kabel yang biasa digunakan dalam perhubungan sistem rangkaian. Contoh : sambungan pada antena TV, talian CCTV, talian peralatan satellite, parabola dan perhubungan komputer. Dielectric Insulator PVC Jacket Coppern Core Braided Metal Shield
  6. CIRI-CIRI KABEL COAXIAL  Membawa kapasiti medium iaitu 1 Mbps hingga 10 Mbps  Ethernet system (10Mbps)  Agak baik berbanding dengan UTP  Lebih sukar untuk ditamatkan (terminated)  Perlu berhati-hati apabila membengkokkannya semasa pemasangan  Kos yang mahal sedikit berbanding dengan kos kabel UTP.
  7. KABEL FIBER OPTIK  Terdiri daripada glass core yang dikelilingi oleh beberapa lapisan protective material.  Menggunakan isyarat cahaya untuk penghantaran data bagi mengurangkan gangguan luar yang disebabkan oleh elektrik.  Sesuai digunakan untuk persekitaran yang dipenuhi dengan peralatan elektrik.
  8. KABEL TWISTED PAIR  Kabel Twisted Pair terbahagi kepada 2 jenis iaitu : 1. Shielded Twisted Pair (STP) 2. Unshielded Twisted Pair (UTP)
  9. CIRI-CIRI KABEL TWISTED PAIR  Digunakan untuk Token Ring (4@16MBps), 10BaseT (Ethernet 10MBps), 100BaseT (100MBps)  Kos murah  Senang untuk diputuskan / ditamatkan (terminated)
  10. SEKIAN TERIMA KASIH ………***……… SELAMAT MAJU JAYA
Anúncio