O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Jасеновац

1.322 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Jасеновац

 1. 1. Јасеновац Логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата. Саграђен је у августу 1941.године у околини истоимног градића, а уништен од усташа априла 1945. године.
 2. 2.  Јасеновац се налази на реци Сави, на граници данашње Хрватске и Босне и Херцеговине, око 100 км југоисточно од Загреба. Већи део логора се налазио са хрватске стране, док је место Доња Градина, саставни део мучилишта, било с друге стране границе.
 3. 3.  Логор је осмислио Вјекослав Макс Лубурић по примеру нацистичких логора које је он посетио као гост Гестапо-а у Немачкој почетком октобра1941 године. Десно горе - Логор Матхаузен Десно доле – Дахау, логори у Немачкој
 4. 4.  Јасеновац је био вишенаменски логор, али пре свега логор смрти. Био је губилиште за већину оних који су у њега ушли, а нису се уклапали у појам “расне чистоће” (највише Срби, али и Јевреји и Роми).
 5. 5. Затворенике и све оне који су завршили у Јасеновцу, усташе су убијале посебно обликованим ножевима или су их убијали секирама, мањевима и чекићима; били су такође и стрељани или вешани по дрвећу или бандерама. Чак су и нацистички генерали били запањени ужасима Јасеновца. Тако је генерал фон Хорстенау, Хитлеров изасланик у Загребу, записао у свом личном дневнику за 1942. годину да су усташки логори у НДХ били “суштина ужаса”, а Артур Хефнер, официр задужен за транспорт радне снаге у немачки Рајх, написао је за Јесеновац 11. новембра 1942. године: „ Концепт логора у Јасеновцу требало би заправо схватити као комплекс од неколико логора,који су удаљени по неколико километара један од другог, а груписани су око самог Јасеновца. Без обзира на јавну пропаганду, ово је један од најстрашнијих логора, који би се могао поредити једино са Дантеовим “Паклом”.
 6. 6.  Многе жене, често са својом децом, довођене су у Јасеновац. У логор су људи довожени возом, камионима и запрежним возилима.
 7. 7.  Међу њима је била и моја прабака Миља Боројевић из села Горња Слабиња код Босанске Костајнице. Она је ухваћена на планини Козари. Спасила се тако што су је послали да ради код једног Славонског властелина. Страх, исцрпљеност и неизвесност. Козарачке породице на путу у непознато.
 8. 8. Број жртава у Јасеновцу  Коначан број жртава до данас није утврђен. Број жртава логора Јасеновац је до данашњег дана предмет научних и политичких дебата.  Данашњи изглед локације усташког логора Доња Градина. Спомен табле са бројем убијених Срба, Јевреја и Рома у систему усташких концентрационих логора Јасеновац.
 9. 9.  Од укупне површине Спомен - подручја Доња Градина истражено је и заштићено 117 хектара. На том делу до сада је откривено 105 масовних гробница огромних димензија.
 10. 10.  Гробнице се распростиру на девет гробних поља: Тишина, Тополе, Храстови, Јасен, Баре, Кошуте, Бријестови, Орловаче и Врбе. Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази и Топола ужаса. На том дрвету су усташе обесиле на хиљаде мушкараца, жена и деце.
 11. 11. Свети српски новомученици Јасеновачки  Српска Православна Црква је све пострадале у Јасеновцу прогласила светитељима мученицима.  13. септембра се у Црквама спомињу у молитвама ови свети мученици.
 12. 12.  Манастир посвећен светим новомуч. Јасеновачким у Јасеновцу.
 13. 13.  Реферат припремила: Јелена Павловић 8-2 Податци узети са Википедије.

×