O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Fran Krsto Frakopan i Petar Zrinski Matej M.

142 visualizações

Publicada em

učenički rad

Publicada em: Educação
  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Fran Krsto Frakopan i Petar Zrinski Matej M.

  1. 1. Prezentaciju izradio:Matej Mijatović
  2. 2. Fran Krsto Frankopan Posljednji potomak jedne od najpoznatijih hrvatskih obitelji, Fran Krsto Frankopan, po dostupnim je podacima rođen 4. ožujka 1643. godine, a kao mjesto rođenja spominju se Karlovac ili Bosiljevo Naime, godine 1449. Frankopani su odlučili svoju obiteljsku baštinu podijeliti na osam particija i tako je jedna grana obitelji, između ostaloga, dobila grad Tržac te se po njemu nazvala Tržački. Fran Krsto imao je samo dvadeset i osam godina kada je umro. Pogubljen je u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine zajedno sa svojim šogorom Petrom Zrinskim. Godine 1919.
  3. 3. Petar Zrinski Petar Zrinski rodio se u Vrbovcu, mjestu istočno od Zagreba, a pogubljen je 30. travnja 1671. godine u Bečku Novom Mjestu. Već 1647. godine postavljen je na dužnost kapetana žumberačkih uskoka s kojima je sudjelovao u zadnjim godina Tridesetogodišnjeg rata Zrinski se istaknuo u završnim bitkama 1647. i 1648. koje su bile na Njemačkom i Češkom bojištu Tijelo Petra Zrinskoga je, zajedno s tijelom Frana Krste Frankopana, bilo najprije pokopano u Bečkom Novom Mjestu, a danas se nalazi u Zagrebačkoj katedrali.
  4. 4. Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski Zrinsko-Frankopanska urota je u hrvatskome narodu legendaran pokušaj pripadnika dvije najmoćnije hrvatske plemićke obitelji, Šubića – Zrinskih te Frankopana, da osujete bečki dvor u planu potpunog podčinjenja i germanizacije Hrvatskih zemalja . Zrinski i Frankopan 18. travnja 1671. osuđeni su zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave.

×