Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

Ysni Ismaili
Ysni IsmailiMidfielder em FK Pelister
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë.
Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja
quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja
quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm
nga 0 quhet thyesë ose numër racional.
Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër
i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje.
Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër
decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat
pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do
ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një
numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore
përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar
pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më
mirë si 1:3 apo 1/3 .
Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u
ndryshua.
a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese shumëzohet me një numër të
njëjtë, të ndryshueshëm prej
zeros,fitohet thyesë e barabartë me
thyesën e dhënë.
Kjo rregull quhet zgjerimi i thyesave.
Zgjerimi i thyesave

 Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .
 Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë
pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vlera e saj
nuk u ndryshua.
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e
tyre të përbashkët (më të madh se 1),
atëhere thyesë e barabartë me
thyesën e dhënë.
Kjo rregull quhet thjeshtimi i thyesave.
Thjeshtimi I thyesave
Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë
numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet thyesës e pa thjeshtuar
Punoi: Ysni Ismaili
Manastir
1 de 9

Recomendados

Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
10.1K visualizações15 slides
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.4K visualizações8 slides
Kundrinori i drejtë por
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
85.2K visualizações6 slides
Zbulimet gjeografike por
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
48.3K visualizações25 slides
Rrethi i korçës por
Rrethi i korçësRrethi i korçës
Rrethi i korçësKristjana Duni
11.1K visualizações18 slides
Fjala dhe perberesit e saj por
Fjala dhe perberesit e sajFjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajBlerinaMuobega
45.8K visualizações2 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides
4 stinet e vitit por
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vititAnisa Kreka
64.3K visualizações26 slides
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " por
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "#MesueseAurela Elezaj
107.2K visualizações29 slides
Natyra shqiptare por
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
7.4K visualizações7 slides
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.7K visualizações93 slides
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
20.8K visualizações9 slides

Mais procurados(20)

Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
4 stinet e vitit por Anisa Kreka
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
Anisa Kreka64.3K visualizações
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " por #MesueseAurela Elezaj
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
#MesueseAurela Elezaj107.2K visualizações
Natyra shqiptare por Megi Braka
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
Megi Braka7.4K visualizações
Historia e zhvillimit te matematikes por Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K visualizações
Figurat e rilindjes sonë kombëtare por olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K visualizações
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K visualizações
Pune me projekt statistika por Arnold Beqiri
Pune me projekt statistikaPune me projekt statistika
Pune me projekt statistika
Arnold Beqiri40.5K visualizações
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë por Alush Kryeziu
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalëKundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë
Alush Kryeziu48.4K visualizações
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.3K visualizações
Prodhimi i energjise por roberto1723
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto172323.1K visualizações
iliada analize , Analize e Iliades por ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.4K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Adelina Fejzulla
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla117.1K visualizações
Kercelli i Bimeve por Aferdita Bicaku
Kercelli i Bimeve Kercelli i Bimeve
Kercelli i Bimeve
Aferdita Bicaku22.4K visualizações
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.3K visualizações
matematika projekt por Facebook
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.8K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.6K visualizações
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme! por Rexhep Smoqi
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Rexhep Smoqi2.8K visualizações
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ... por Liil Otr
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr84.8K visualizações

Mais de Ysni Ismaili

Unioni evropian por
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropianYsni Ismaili
685 visualizações2 slides
Kryengritja e razllovecit por
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecitYsni Ismaili
930 visualizações12 slides
Teorema e talesit por
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesitYsni Ismaili
2.6K visualizações16 slides
Krijimi i shtetit shqiptar por
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptarYsni Ismaili
3.7K visualizações13 slides
Skënderbeu por
SkënderbeuSkënderbeu
SkënderbeuYsni Ismaili
1.8K visualizações26 slides
петар илич чајковски por
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковскиYsni Ismaili
1.1K visualizações8 slides

Mais de Ysni Ismaili(15)

Unioni evropian por Ysni Ismaili
Unioni evropianUnioni evropian
Unioni evropian
Ysni Ismaili685 visualizações
Kryengritja e razllovecit por Ysni Ismaili
Kryengritja e razllovecitKryengritja e razllovecit
Kryengritja e razllovecit
Ysni Ismaili930 visualizações
Teorema e talesit por Ysni Ismaili
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili2.6K visualizações
Krijimi i shtetit shqiptar por Ysni Ismaili
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K visualizações
Skënderbeu por Ysni Ismaili
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili1.8K visualizações
петар илич чајковски por Ysni Ismaili
петар илич чајковскипетар илич чајковски
петар илич чајковски
Ysni Ismaili1.1K visualizações
Rënia e shtetit romak por Ysni Ismaili
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
Ysni Ismaili1.2K visualizações
Shteti i frankëve por Ysni Ismaili
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K visualizações
Paralelogrami, trapezi, rombi por Ysni Ismaili
Paralelogrami, trapezi, rombiParalelogrami, trapezi, rombi
Paralelogrami, trapezi, rombi
Ysni Ismaili14.4K visualizações
Properties of a parallelogram por Ysni Ismaili
Properties of a parallelogramProperties of a parallelogram
Properties of a parallelogram
Ysni Ismaili11.7K visualizações
Simetria qendrore por Ysni Ismaili
Simetria qendroreSimetria qendrore
Simetria qendrore
Ysni Ismaili8.6K visualizações
Shumëzimi i numrave dhjetorë por Ysni Ismaili
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Ysni Ismaili17.1K visualizações
Trapezi barakrahas por Ysni Ismaili
Trapezi barakrahasTrapezi barakrahas
Trapezi barakrahas
Ysni Ismaili3.7K visualizações
Llojet e paralelogrameve por Ysni Ismaili
Llojet e paralelogrameveLlojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Ysni Ismaili2.4K visualizações
Delltoidi por Ysni Ismaili
DelltoidiDelltoidi
Delltoidi
Ysni Ismaili771 visualizações

Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

 • 2. Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë. Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm nga 0 quhet thyesë ose numër racional. Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje. Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më mirë si 1:3 apo 1/3 .
 • 3. Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u ndryshua.
 • 4. a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
 • 5. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese shumëzohet me një numër të njëjtë, të ndryshueshëm prej zeros,fitohet thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet zgjerimi i thyesave. Zgjerimi i thyesave
 • 6.   Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .  Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vlera e saj nuk u ndryshua.
 • 7. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e tyre të përbashkët (më të madh se 1), atëhere thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet thjeshtimi i thyesave. Thjeshtimi I thyesave
 • 8. Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet thyesës e pa thjeshtuar