O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
SHUMËZIMI I NUMRAVE
DHJETORË
•
Të mbajë mend:
Numri
dhjetor shumëzohet
me
10 ashtu që presja
dhjetore e atij numri
zhvendoset për një
vend në anën e
dj...
• Dy numra dhjetorë shumëzohen ashtu sikurse
shumëzohen numrat Natyrore, kurse te
• prodhimi ndahen aq vende sa dhjetore K...
• Prodhimi i numrave dhjetore nuk varet prej
menyres se grupimit te shumezuesve, dmth. per
• cfaredo numra dhjetore a, b d...
•Per cfarëdo numër
natyror vlen: a ⋅ 0 = 0 ⋅ a
= 0; a ⋅ 1 = 1 ⋅ a = a.
• Duhet të dish!
• Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor
• me njësi dekade.
• Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor
• me n...
Detyra
• Njehso:
• 0,748 ⋅ 10 = 7.48
• 10 ⋅ 9,4 =94
• 3,6 ⋅ 100 =360
• 100 ⋅ 10,006 =1000.6
• 0,2 ⋅ 1 000 =200
Detyra
• Njehso vlerën e shprehjeve:
• 2,4 ⋅ 12 + 6 ⋅ 5,412 - 16 =172.3376
• 0,004 ⋅ 25 + 6,1 ⋅ 10 + 5 =67
Detyra
• 6,405 ⋅ 7 = 44.835
• 315,002 ⋅ 12 = 3780.024
• 0,0063 ⋅ 3 = 0.0189
Njehso
• a) 4,286 ⋅ 100 = 428.6
• b) 8000 ⋅ 0,03 = 240
• c) 3,7 ⋅ 7 = 25.9
• d) 6 ⋅ 2,005 = 12.03
• e) 9,6 ⋅ 3,01 = 28.896...
Punoi: Ysni Ismaili
Manastir
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Shumëzimi i numrave dhjetorë

13.111 visualizações

Publicada em

Shumëzimi i numrave dhjetorë

Publicada em: Arte e fotografia
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/36cXjBY ❶❶❶
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/36cXjBY ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Shumëzimi i numrave dhjetorë

 1. 1. SHUMËZIMI I NUMRAVE DHJETORË
 2. 2. • Të mbajë mend: Numri dhjetor shumëzohet me 10 ashtu që presja dhjetore e atij numri zhvendoset për një vend në anën e djathtë. Mbaj mend! Numri dhjetor shumezohet me numer natyror ashtu si shumezohen numrat natyrore. Numri i dhjetoreve te prodhimi eshte i barabarte me numrin e dhjetoreve te numri dhjetor.
 3. 3. • Dy numra dhjetorë shumëzohen ashtu sikurse shumëzohen numrat Natyrore, kurse te • prodhimi ndahen aq vende sa dhjetore Ka dhjetore te urdhërohen Dy shumëzuesit së bashku. • ►Prodhimi i numrave dhjetorë dy nuk ndryshon nese • shumëzuesit i ndërrojnë vendet e tyre, dmth. Për çfarëdo dy • numra dhjetor një vlen dhe opinione nga redaktorët b: • a ⋅ b = b ⋅ një (komutative vetia).
 4. 4. • Prodhimi i numrave dhjetore nuk varet prej menyres se grupimit te shumezuesve, dmth. per • cfaredo numra dhjetore a, b dhe c vlen: • a ⋅ (b ⋅ c) = (a ⋅ b) ⋅ c (vetia asociative). • Per cfarë do numra dhjetorë a, b dhe c vlen: (a + b) ⋅ c = a ⋅ c + b ⋅ c; c ⋅ (a + b) = c ⋅ a + c ⋅ b • (vetia e shpërndarjes).
 5. 5. •Per cfarëdo numër natyror vlen: a ⋅ 0 = 0 ⋅ a = 0; a ⋅ 1 = 1 ⋅ a = a.
 6. 6. • Duhet të dish! • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me njësi dekade. • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me numër natyror. • Të njehsosh prodhim të numrit dhjetor • me numër dhjetor. • T'i zbatosh vetitë e shumëzimit.
 7. 7. Detyra • Njehso: • 0,748 ⋅ 10 = 7.48 • 10 ⋅ 9,4 =94 • 3,6 ⋅ 100 =360 • 100 ⋅ 10,006 =1000.6 • 0,2 ⋅ 1 000 =200
 8. 8. Detyra • Njehso vlerën e shprehjeve: • 2,4 ⋅ 12 + 6 ⋅ 5,412 - 16 =172.3376 • 0,004 ⋅ 25 + 6,1 ⋅ 10 + 5 =67
 9. 9. Detyra • 6,405 ⋅ 7 = 44.835 • 315,002 ⋅ 12 = 3780.024 • 0,0063 ⋅ 3 = 0.0189
 10. 10. Njehso • a) 4,286 ⋅ 100 = 428.6 • b) 8000 ⋅ 0,03 = 240 • c) 3,7 ⋅ 7 = 25.9 • d) 6 ⋅ 2,005 = 12.03 • e) 9,6 ⋅ 3,01 = 28.896 • f) 0,004 ⋅ 6,03 =0.02412
 11. 11. Punoi: Ysni Ismaili Manastir

×