O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Laporan Bandar Anda

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 14 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a Laporan Bandar Anda (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

Laporan Bandar Anda

 1. 1. LAPORAN BANDAR ANDA WAN MOHD NAFIZ NU’MAN BIN WAN MAZLAN A175545
 2. 2. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR  Jalan raya  Pengangkutan aktif (jalan kaki dan basikal)  Rail  Udara  Air
 3. 3. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR Jalan raya
 4. 4. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR Pengangkutan Aktif (Jalan Kaki)
 5. 5. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR Rail (LRT)
 6. 6. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR Udara (KLIA)
 7. 7. JENIS PENGANGKUTAN BANDAR Air (Feri Pulau Pinang)
 8. 8. ISU-ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Kesesakan jalanraya  Keselamatan jalan raya  Pengangkutan awam yang tidak efisien  Kenderaan berat yang membahayakan  Tiada kemudahan pejalan kaki
 9. 9. CADANGAN-CADANGAN BAGI MENGATASI ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Mewujudkan Bus Rapid Transit (BRT).  Langkah ini dapat mengurangkan kesesakan jalan raya.  Ini kerana BRT mempunyai laluan khas dan dapat mengurangkan jumlah kenderaan di atas jalan raya.
 10. 10. CADANGAN-CADANGAN BAGI MENGATASI ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Mewujudkan laluan zebra.  Ini dapat memastikan keselamatan pejalan kaki serta kenderaan di atas jalan raya.
 11. 11. CADANGAN-CADANGAN BAGI MENGATASI ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Menambah baik pengangkutan awam dengan cara mengurangkan kekerapan rail.  Selain itu, menambah bilangan tren bagi membawa lebih ramai penumpang pada satu masa.  Ini dapat mengatasi isu pengangkutan bandar iaitu pengangkutan awam yang tidak efisien.
 12. 12. CADANGAN-CADANGAN BAGI MENGATASI ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Memastikan papan tanda amaran ini berada di kawasan kenderaan berat keluar masuk.  Ini bagi memastikan isu kenderaan berat yang membahayakan tidak lagi wujud.  Pengguna jalan raya juga perlu peka apabila berada di kawasan kenderaan berat.
 13. 13. CADANGAN-CADANGAN BAGI MENGATASI ISU PENGANGKUTAN BANDAR  Memastikan laluan pejalan kaki sentiasa berada dalam keadaan yang baik.  Ini bagi mengatasi masalah tiada kemudahan pejalan kaki.  Mewujudkan laluan pejalan kaki khas supaya pejalan kaki akan sentiasa berada dalam keadaan selamat.
 14. 14. SEKIAN TERIMA KASIH WAN MOHD NAFIZ NU’MAN BIN WAN MAZLAN A175545

×