Matematika 10

Matematika 10
Ceshte shkenca e matematikes.
Disa matematicien te njohur.
Zbatime te trigonometrise ne jeten e
perditshme
Matematika perben nje fushe te njohurive abstrakte
te ndertuara me
Ndihmen e arsyetimeve logjike mbi koncepte te tilla si
numrat,figurat,
Strukturat,trasformimet.Matematika dallohet nga
shkencat e tjera per
Nje lidhje te vecante qe ka ajo me realitetin.Fjala
matematike vjen
Nga gjuha e lashte greke qe do te thote
mesim,studim,shkence.
Ajo merret me studimin e raporteve sasiore dhe
cilesore te objekteve
Konkrete dhe abstrakte si dhe me studimin e formave
hapsinore.
GJithashtu ajo eshte perkufizuar si shkenca qe
studion relacionet
Dhe ne thelbin e saj eshte kuptimi I
numrit.Matematika eshte
Shkence deduktive d.m.th. Perfundimet e saj jane te
pergjithshme
Dhe jane rrjedhim logjik I aksiomave.
PITAGORA
Ka qene nje matematikan dhe filozof grek.Pitagora eshte
shume I njohur
Me teoremen e tij ne matematike qe njihet si “Teorema e
Pitagores” e cila
Eshte mjaft e thjeshte,por eshte shume e
rendesishme.Teorema e
Pitagores thote:Te cdo trekendesh kenddrejte shuma e
katroreve te
Ndertuar mbi katete eshte e barabarte me katrorin e
ndertuar mbi
Hipotenuze. c^2 = a^2 + b^2

Talesi
Ka qene nje matematikan I njohur ne lashtesi.Talesi eshte
shume I njohur me teoremen e tij ne matematike qe njihet si
“Teorema e Talesit” e cila thote se nese A,B dhe C jane pika te
nje vije rrethore te tilla qe segmenti AC eshte diameter I vijes
rrethore atehere kendi ABC eshte kend I drejte.
Na jepet distanca e avionit nga nje pike e caktuar.Pra perkatesisht 300 m
Gjatesi dhe 400 m gjeresi dhe na kerkohet kendi qe formon kjo largesi.
Kendin te shenuar me x e gjejme nepermjet tangentit.
tan x° = 300/400 = 0.75 me perafersi I bie kendi 36.9 grade
Dime distancen e poshtme qe eshte 18.88m,distancen nga spiranca qe
Eshte 30m dhe ne duam te dime kendin a
sin a° =18.88/30 sin a° = 0.6293.Kendi a eshte 39 grade.
Jepet distanca nga Toka drejt Saturnit 18 km dhe distanca nga dielli
Drejt Saturnit 20 km si dhe kendi 60 grade.Na kerkohet te dime
Distancen ndermjet Tokes dhe Diellit.Zbatojme teoremen e kosimusit
C2=a2+b2-2ab.cos60 gradeve
C2=324+400-360=364 Distanca ndermjet Tokes dhe diellit del me
Afersi 19km
Na jeper distanca nga nje pike e horizontit drejt vrojtuesit qe eshte 5km
Dhe distancen nga pika e horizontit drejt diellit 10km dhe kendi 60
Grade.Na kerkohet te dime largesine nga dielli drejt vezhguesit.
Zbatojme teoremen e kosinusit C2=a2+b2-2ab.cos60 gradeve
C2=25+100-50=75 distanca del 8.6 me afersi 9km.
1 de 8

Recomendados

Pitagora por
PitagoraPitagora
PitagoraPranvera Gila
6.7K visualizações13 slides
matematika projekt por
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.7K visualizações9 slides
Trupat e rrotullimit por
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitani salla
8.3K visualizações13 slides
Shnderrimet Gjeometrike por
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeErgi Nushi
19.9K visualizações8 slides
Pune me projekt pitagora por
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraDhimitër Boçe
15.6K visualizações15 slides
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar por
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
21.6K visualizações22 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Historiku matematika por
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematikaArjan Shahinlli
4K visualizações20 slides
Fizikanet e medhenj por
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
15.1K visualizações17 slides
Matematika dhe Mjekesia por
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMehmet Emiri
15.3K visualizações12 slides
Projekt fizike por
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizikeUeda Rrukaj
53.4K visualizações31 slides
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh... por
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...xhessiana
10.3K visualizações7 slides
Matematika8 por
Matematika8Matematika8
Matematika8Esmer Alda
58K visualizações12 slides

Mais procurados(20)

Historiku matematika por Arjan Shahinlli
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
Arjan Shahinlli4K visualizações
Fizikanet e medhenj por Diana Lamaj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
Diana Lamaj15.1K visualizações
Matematika dhe Mjekesia por Mehmet Emiri
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
Mehmet Emiri15.3K visualizações
Projekt fizike por Ueda Rrukaj
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
Ueda Rrukaj53.4K visualizações
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh... por xhessiana
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
xhessiana10.3K visualizações
Matematika8 por Esmer Alda
Matematika8Matematika8
Matematika8
Esmer Alda58K visualizações
Kimia ne jeten e perditshme por Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu20.1K visualizações
Projekt Matematike por Matilda Gremi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K visualizações
Historia e zhvillimit te matematikes por Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.6K visualizações
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig... por Oksana Kamberi
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
Oksana Kamberi17.9K visualizações
Ese: "Qyteti i Endrrave te mia" por Xhuliana Haxhiu
Ese: "Qyteti i Endrrave te mia"Ese: "Qyteti i Endrrave te mia"
Ese: "Qyteti i Endrrave te mia"
Xhuliana Haxhiu38.7K visualizações
Teirema e pitagorëskl7 por Besjona Jusufi
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7
Besjona Jusufi4K visualizações
6. P经gjigjet e pyetjeve Fizika 12 me zgjedhje.pdf por MaksitoLakito
6. P经gjigjet e pyetjeve Fizika 12 me zgjedhje.pdf6. P经gjigjet e pyetjeve Fizika 12 me zgjedhje.pdf
6. P经gjigjet e pyetjeve Fizika 12 me zgjedhje.pdf
MaksitoLakito9.5K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Adelina Fejzulla
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Adelina Fejzulla116.9K visualizações
Syprina e trekëndëshit por Ramiz Ilazi
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Ramiz Ilazi53.3K visualizações
Bota antike GREKE dhe ROMAKE por Altin Emiri
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Altin Emiri24.8K visualizações
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI por Emiljano Vladi
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
Emiljano Vladi3.2K visualizações
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme por sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K visualizações
Fusha Magnetike por Diellza Çunaj
Fusha MagnetikeFusha Magnetike
Fusha Magnetike
Diellza Çunaj38.3K visualizações
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet" por lira kuca
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
lira kuca12.3K visualizações

Matematika 10

  • 2. Ceshte shkenca e matematikes. Disa matematicien te njohur. Zbatime te trigonometrise ne jeten e perditshme
  • 3. Matematika perben nje fushe te njohurive abstrakte te ndertuara me Ndihmen e arsyetimeve logjike mbi koncepte te tilla si numrat,figurat, Strukturat,trasformimet.Matematika dallohet nga shkencat e tjera per Nje lidhje te vecante qe ka ajo me realitetin.Fjala matematike vjen Nga gjuha e lashte greke qe do te thote mesim,studim,shkence. Ajo merret me studimin e raporteve sasiore dhe cilesore te objekteve Konkrete dhe abstrakte si dhe me studimin e formave hapsinore. GJithashtu ajo eshte perkufizuar si shkenca qe studion relacionet Dhe ne thelbin e saj eshte kuptimi I numrit.Matematika eshte Shkence deduktive d.m.th. Perfundimet e saj jane te pergjithshme Dhe jane rrjedhim logjik I aksiomave.
  • 4. PITAGORA Ka qene nje matematikan dhe filozof grek.Pitagora eshte shume I njohur Me teoremen e tij ne matematike qe njihet si “Teorema e Pitagores” e cila Eshte mjaft e thjeshte,por eshte shume e rendesishme.Teorema e Pitagores thote:Te cdo trekendesh kenddrejte shuma e katroreve te Ndertuar mbi katete eshte e barabarte me katrorin e ndertuar mbi Hipotenuze. c^2 = a^2 + b^2 Talesi Ka qene nje matematikan I njohur ne lashtesi.Talesi eshte shume I njohur me teoremen e tij ne matematike qe njihet si “Teorema e Talesit” e cila thote se nese A,B dhe C jane pika te nje vije rrethore te tilla qe segmenti AC eshte diameter I vijes rrethore atehere kendi ABC eshte kend I drejte.
  • 5. Na jepet distanca e avionit nga nje pike e caktuar.Pra perkatesisht 300 m Gjatesi dhe 400 m gjeresi dhe na kerkohet kendi qe formon kjo largesi. Kendin te shenuar me x e gjejme nepermjet tangentit. tan x° = 300/400 = 0.75 me perafersi I bie kendi 36.9 grade
  • 6. Dime distancen e poshtme qe eshte 18.88m,distancen nga spiranca qe Eshte 30m dhe ne duam te dime kendin a sin a° =18.88/30 sin a° = 0.6293.Kendi a eshte 39 grade.
  • 7. Jepet distanca nga Toka drejt Saturnit 18 km dhe distanca nga dielli Drejt Saturnit 20 km si dhe kendi 60 grade.Na kerkohet te dime Distancen ndermjet Tokes dhe Diellit.Zbatojme teoremen e kosimusit C2=a2+b2-2ab.cos60 gradeve C2=324+400-360=364 Distanca ndermjet Tokes dhe diellit del me Afersi 19km
  • 8. Na jeper distanca nga nje pike e horizontit drejt vrojtuesit qe eshte 5km Dhe distancen nga pika e horizontit drejt diellit 10km dhe kendi 60 Grade.Na kerkohet te dime largesine nga dielli drejt vezhguesit. Zbatojme teoremen e kosinusit C2=a2+b2-2ab.cos60 gradeve C2=25+100-50=75 distanca del 8.6 me afersi 9km.