O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Introducere în design grafic pentru ONG-uri

2.090 visualizações

Publicada em

Cât de importantă este identitatea vizuală a organizației tale și despre ce le vorbește membrilor echipei, voluntarilor, beneficiarilor sau finanțatorilor organizației? Ce instrumente poți folosi pentru a crea materiale simple ca 1-2-3 pentru organizația ta și care sunt principiile pe care trebuie să le respecți? Ce înseamnă 300dpi, imagine vector sau CMYK? Unde poți găsi fonturi gratuite cu diacritice?

Prezentare susținută de Ioana Popa - ReWire, pe 21 februarie 2017, în cadrul Școlii Digitale pentru ONG-uri: ONG Online.

Școala Digitală pentru ONG-uri este un program anual creat de Asociația Techsoup pentru a ajuta angajați și voluntarii organizațiilor neguvernamentale din România și Republica Moldova să beneficieze de training profesionist și la îndemână online în utilizarea tehnologiei sau soluțiilor online disponibile lor. Mai multe pe www.ongonline.techsoup.ro.

Publicada em: Design
 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Introducere în design grafic pentru ONG-uri

 1. 1. Introducere în design grafic Prezentare de Ioana Popa pentru Asociația Techsoup România în cadrul ONG Online: Școala Digitală pentru ONG-uri
 2. 2. 001 Provocarea lansată de voi către Techsoup: Vreau să știu mai multe despre cum pot crea și avea materiale vizuale mai bune și de impact pentru organizația mea.
 3. 3. 002 Despre ce vom vorbi azi: 1.Ceeste designulgrafic?Cuvintecheie:problemă,soluție,scop 2.Ceînseamnă identitateavizuală?Cuvintecheie:logo,vector,principii 3.Cumsă folosești elementelevizuale?Cuvintecheie:culori,fonturi,regulidemachetare 4.Cetrebuiesă știi când pregăteștiun material? Cuvintecheie:CMYK, RGB,bleed 5.Cândși cum vorbeșticu o agenție?Cuvintecheie:brief,obiective,context,inspirație 6.Ceinstrumente și resurse există? Cuvintecheie:fonturigratuite,imaginiși licențe,software
 4. 4. 003 Designul este un proces prin care se găsește cea mai bună soluție la o problemă într-un anume context. Întotdeauna se pornește de la un scop și,în cazul designului grafic,de la un mesaj.
 5. 5. ÎNTREBARE
 6. 6. 004 DESIGN
 7. 7. 005 Logo-ul organizației și elementele de brand (culori, fonturi) sunt cele mai importante elemente vizuale prin care publicul vostru știe și înțelege cu cine vorbește.
 8. 8. 006Ce trebuie să știiatuncicând creezi un logo: (tu sau un designergrafic) 1. 2. 3. 4. Reflectă valorile și misiunea organizației și se adresează publicului organizației. Stilul organizației este jucăuș sau serios? Se pune accent pe statut sau pe accesibilitate? Organizația are un stil modern sau mai degrabă tradițional? Un logo trebuie să fie simplu șisă transmită un singur mesaj. Asta îl ajută să fie memorabil. Un logo bun trebuie să fie scalabil,adică să arate la fel de bine atât la dimensiuni mici, între alte 20 de sigle pe un afiș,cât și mare,pe un panou de afișaj stradal destinat organizației. De asemenea,un logo eficient este versatil și arată la fel de bine color, cât și alb-negru. Nu uita că logo-ul organizației va fi folosit de diferiți oameni în diferite ocazii. Asigură-te ca ai versiunea vectorială* a logo-ului. Asigură-te ca ai un fișier în care logo-ul e pe fundal transparent.
 9. 9. 007Format vectorial vs. raster Format vectorial Un fișier vectorial poate fi prelucrat foarte ușor. El poate fi mărit sau micșorat infinit șinu își pierde calitatea imaginii. Este necesar maiales atunci când este nevoie de un fișier pentru imprimare. Formate uzuale ale fișierelor vector: .ai (fișier sursă),.eps,.pdf Format raster Un fișier raster (bitmap,pixel) este alcătuit din puncte și poate fi folosit numaila dimenisunea la care a fost creat sau la odimensiune mai mică. Este folosit maiales pentru afișare pe monitoare. Formate uzuale ale fișierelor vector: .jpg, .png, .gif, .tif (fișier sursă).
 10. 10. 008Culori și fonturi în identitatea vizuală Cel mai important lucru când vorbim de identitatea vizuală a unui brand este UNITATEA. Sunt multe motive pentru care poți alege o culoare sau un font ca parte dinidentitatea vizuală a organizației. Dar odată alese, ele trebuie folosite cu precădere. Doar așa comunicarea va fi coerentă și de impact.
 11. 11. 009 Fiecare element care compune un tot vizual are rolul lui, iar așezarea lor în ansamblu se face după anumite principii.
 12. 12. 010 Un designer știe că a atins perfecțiunea nu atunci când nu mai e nimic de adăugat, ci atunci când nu mai e nimic de scos. Antoine de Saint-Exupéry “
 13. 13. 011 Culori Fonturi Dimensiune Spațiu Culorile generează emoții, crează interes și dau tonul interpretării vizuale. În limbajul design-ului, pe lângă ce culoare e folosită, contează șialte detalii precum saturația, temperatura,felul în care sunt combinate culorile. PASIUNE NATURĂ CLARITATE Fonturile sunt foarte diferite între ele și necesită o mare atenție. Există litere cu serife, semiserife și fără serife; condensate sau expandate; cursive sau “display”. Folosirea unui anume font trebuie să aibă o justificare. Mesaj la obiect Stil clasic Text pentru copii Dimensiunea este folosită pentru a sublinia importanța unui element și pentru a crea o ierarhizare,dar funcționează numaiprin contrast.Nu faceți abuz de MARE.E valabil și pentru corpul de literă: nu abuzațide “caps lock”. Spațiul dintre elemente este el însușiun element important și,din păcate, adesea ignorat. Poate fi folosit pentru a separa sau a grupa informații, pentru a conduce ochiul în parcurgerea materialului,pentru a arăta importanța unui element,pentru a transmite un mesaj.
 14. 14. 012Reguli de machetare Contrastul Este bine să se evite pe aceași pagină elemente asemănătoare.Dacă elementele (culoare, mărime,formă,distanță etc.) nu sunt identice, ele trebuie să fie foarte diferite. Contrastul atrage atenția. Dar nu exagera prin variații în exces! Repetiția Repetă elementele vizuale în cadrul materialului,fie că e vorba de culoare, formă, textură,poziție relativă,grosimea liniei etc. Repetiția ajută la organizare materialuluișila întărirea unității lui. Alinierea Nimic nu este pus la întâmplare în “pagină”. Fiecare element are o legătură vizuală cu celelalte elemente. Proximitatea Componentele aflate în legătură unele cu altele e bine să fie grupate.Astfel,informațiile sunt organizate mai bine și se facilitează o “citire” mai cursivă.
 15. 15. 013 Publicarea unui material, fie că e vorba de print sau online, e momentul în care designul pleacă în lume. Dacă nu îl pregătești cum trebuie, el nu va ajunge la destinația pe care o dorești.
 16. 16. 014CMYK vs. RGB (moduri de culoare) CMYK Sistemul CMYK este folosit pentru materiale tipărite. Pentru obținereea culorilor se combină pigmenții celor patru culori de bază: cian (C), magenta (M), galben (Y) și negru (K).Culorile se numesc “sustractive”și prin combinare dau naștere culorii negru. RGB Modul RGB este folosit pentru a reda culori pe ecrane (televizor,telefon,computer etc.) – tot ce e asociat cu proiectarea luminii. RGB lucrează cu culori “aditive”, alcătuite din lumină roșie,verde și albastră care prin combinare produc lumină albă.
 17. 17. ÎNTREBARE
 18. 18. 015 CMYK = print RGB = ecran
 19. 19. 016Rezoluția în dpi și ppi Rezoluție = definește două dimensiuni – lățimea și lungimea unui fișier dpi = dots per inch ppi = pixeli per inch Rezoluție optimă pentru ecran = 72 ppi Rezoluție optimă pentru print = 300 dpi
 20. 20. 017Bleed Orice element (imagine, textură,formă geometrică etc.) ce intră în contact cu marginea documentului, trebuie prelungit cu aproximativ 3-5 mm,ţinând seama de tăierea cu ghilotina (maşină profesională de tăiat hârtie) ce se va produce după tipărirea şi finisarea lucrăriiîn tipografie.Termenul de "bleed",folosit în industria tiparului, este distanţa pe care se extinde conținutul peste limita formatuluifinit. Când este vorba despre text,acesta se poziţionează în lucrare,de la formatul finit spre interior,cu minim 3-5 mm.
 21. 21. 018 Atunci când ai un proiect vizual mai mare și ai și resurse, este bine să mergi pe mâna unor profesioniști în design grafic.
 22. 22. 019 Cercetează ce a făcut freelancer-ul,agenția sau studioul de creație.Are experiență în cauze sociale? Este potrivit/ă pentru organizația ta? Pregătește un brief.Nu uita că cei din agenție nu știu la fel de multe ca tine despre organizație.Transmite cât mai la obiect punctele esențiale, apoi asigură-te că le pui la dispoziție toate resursele de care au nevoie pentru a înțelege detaliile. Ce e bine să conțină un brief: context, istoric, personalitatea organizației, obiective de comunicare, audiență, livrabile Oferă surse de inspirație șirepere pentru personalitatea organizației șice ce așteptăriai. Dar nu da direcții! Rolul tău este să prezinți cât mai bine problema care trebuie rezolvată prin design.Nu interveni pe soluție. Asta e treaba agenției. Nu te lăsa vrăjit de un vizual frumos dar care nu îșiatinge scopul! Sfaturi în gestionarea unei relații cu un profesionist 1. 2. 3. 4. 5.
 23. 23. ÎNTREBARE
 24. 24. 020 Folosește resusele disponibile pe internet. Sunt multe și te vor ajuta mult.
 25. 25. 021 Font-uri gratuite Ilustrații gratuite Fotografii gratuite Atenție la licențe! Canva fonts.google.com www.fontsquirrel.com www.dafont.com www.freepik.com pixabay.com unsplash.com deathtothestockphoto.com raumrot.com creativecommons.org/licenses forums.techsoup.org/cs/community/b/tsblog/archive/2015/01/30/can-i-use-that-image-for-my- website-or-newsletter.aspx Resurse pentru design in-house
 26. 26. 022 Realizeză în Canva un vizual pentru facebook în care să prezinți cel mai important succes al organizației din anul trecut. Provocare Ține minte ce vreisă transmiți,care e stilul organizației, care e profilul publicului tău.
 27. 27. www.rewire.ro facebook.com/werewire ioana@rewire.ro

×