O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Acidi acetik (etanoik)
Përmbajtja:
• Acidi acetik (etanoik)
• Formulat
• Përfitimi
• Vetitë Fizike
• Vetitë Kimike
• Përdorimi
Acidi acetik (etanoik)
Acidi acetik (etanoik) është një ndër
acidet e para organike të njohura prej
njeriut. Emri acetik r...
Formulat
Formula
Strukturale
Formula 3D
Formula
Molekulare
Përfitimi
• Acidi acetik (etanoik) përfitohet me disa
metoda:
1.Me oksidimin ose thartimin acetik të alkoolit të
verës, i ...
Përfitimi +
3. Me hidratimin e etinit
Vetitë Fizike
• Acidi acetik është substancë e lëngët, me erë
karakteristike të uthullës. Në temperatur mbi
16,7°C është n...
Acidi acetik “glacial”(Foto)
Vetitë Kimike
• Acidi etanoik radhitet ndër acidet e
dobëta, sepse shumë pak
shpërbashkohen në jone dhe është
përques i do...
Vetitë Kimike +
• Acidi etanoik bashkëvepron me
hidroksidin e natriumit dhe formon
etanoatin e natriumit dhe ujin sipas
re...
Vetitë Kimike +
• Acidi etanoik bashkëvepron aktivisht me
metale, si p.sh me zinkun, duke formuar
kripëra etanoate ose ace...
Përdorimi
• Acidi etanoik përdoret në industrinë
ushqimore për konservimin e perimeve,
në industrinë farmaceutike, për
për...
Fleurat Govori
Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02

-

 • Seja o primeiro a comentar

Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02

 1. 1. Acidi acetik (etanoik)
 2. 2. Përmbajtja: • Acidi acetik (etanoik) • Formulat • Përfitimi • Vetitë Fizike • Vetitë Kimike • Përdorimi
 3. 3. Acidi acetik (etanoik) Acidi acetik (etanoik) është një ndër acidet e para organike të njohura prej njeriut. Emri acetik rrjedh nga gjuha latine (acetum = uthull). Uthulla formohet vetvetiu nëse do të lihet vera hapur. Por ky proces ndodh në prani të oksigjenit. Formulat e Acidit acetik janë: Formula molekulare, strukturale dhe 3D.
 4. 4. Formulat Formula Strukturale Formula 3D Formula Molekulare
 5. 5. Përfitimi • Acidi acetik (etanoik) përfitohet me disa metoda: 1.Me oksidimin ose thartimin acetik të alkoolit të verës, i cili shndërrohet në acid acetik ose etanoik sipas reaksionit: 2.Me distilimin e thatë të drurit.
 6. 6. Përfitimi + 3. Me hidratimin e etinit
 7. 7. Vetitë Fizike • Acidi acetik është substancë e lëngët, me erë karakteristike të uthullës. Në temperatur mbi 16,7°C është në gjendje agregate të lëngët. Acidi acetik me përqëndrim (98-100%), në temperaturë më të ulët, shfaqet në gjendje agregate të ngurtë, në formë kristalore, prandaj edhe quhet acid acetik “glacial”. Acidi acetik vjen në treg me përqëndrim 80% dhe është helmues, prandaj për përgatitjen e melmesave përdoret tretësira me përqëndrim 4-9%.
 8. 8. Acidi acetik “glacial”(Foto)
 9. 9. Vetitë Kimike • Acidi etanoik radhitet ndër acidet e dobëta, sepse shumë pak shpërbashkohen në jone dhe është përques i dobët i rrymës elektrike. Acidet në tretësira ujore shpërbashkohen në jone hidrogjen ose hidronium dhe në mbetje acidike.
 10. 10. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron me hidroksidin e natriumit dhe formon etanoatin e natriumit dhe ujin sipas reaksionit:
 11. 11. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron aktivisht me metale, si p.sh me zinkun, duke formuar kripëra etanoate ose acetate, me ç`rast lirohet hidrogjeni në gjendje agregate të gaztë. • Acidi etanoik bashkëvepron me alkool, me ç`rast formon esteret përkatëse dhe lirohet uji.
 12. 12. Përdorimi • Acidi etanoik përdoret në industrinë ushqimore për konservimin e perimeve, në industrinë farmaceutike, për përfitimin e ngjyrave, të fijeve sintetike, të lëndëve plastike, në kozmetikë, si tretës etj.
 13. 13. Fleurat Govori

×