O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

наставно ливче за песната

  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

наставно ливче за песната

  1. 1. Наставно ливче за песната„Тга за југ„од Константин Миладинов1:Издвој ги зборовите и изразите преку кои поетот посебно ги изразува своите чувства во првата и во вторатастрофа.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2.Зависи ли расположението на поетот од средината во која се наоѓа?Поткрепи го одговорот со стихови одпесната!_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________3.Какво е расположението на поетот кога ги изнесува сеќавањата за родниот крај?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________4.По што заклучуваш дека песната „Тга за југ „ е патриотска?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________5.На кој јазик е напишана песната и зошто токму тој јазик му овозможил на поетот најдобро да ги искаже свитечувства?______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________6.Кое чувство е присутно во четвртата строфа?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________7.Кои желби ги искажува од длабочината на срцето?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________8.Какви слики од родниот крај поетот и спротивставува на суровата московска зима?______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________9.Со кои зборови поетот ги изразува тагата и копнежот по својата татковина?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________10.Каде и во каква состојба се наоѓал поетот додека ја пишувал оваа песна?____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Seja o primeiro a comentar

    Entre para ver os comentários

Vistos

Vistos totais

826

No Slideshare

0

De incorporações

0

Número de incorporações

2

Ações

Baixados

4

Compartilhados

0

Comentários

0

Curtir

0

×