O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Opdracht 1 trainer.pptx

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Automotive trainer onderhoud
Automotive trainer onderhoud
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 13 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Mais recentes (20)

Anúncio

Opdracht 1 trainer.pptx

 1. 1. Roetfilter "Als eigenaar van een dieselauto heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van 'regeneratie', maar wat is dat precies?" Sabir Ibrahimi
 2. 2. Inleiding De werking van het roetfilter eenvoudig uitgelegd, vandaag leert u de basics over de werking van de roetfilter en het regeneratie proces. Dieselmotoren stoten roetdeeltjes uit die in moderne dieselmotoren worden opgevangen door een dieselpartikelfilter (DPF) of roetfilter.
 3. 3. Hoe de roetfilter werkt De roetfilter is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat schadelijke deeltjes uit de uitlaat filtert. Na een bepaald aantal kilometers zit de roetfilter vol met roetdeeltjes. Hierna gebeurd de regeneratie. De filter brandt dan automatisch schoon. Tijdens dit proces worden de roetdeeltjes omgezet in gasvormig koolstofdioxide. Deze verbranding, regeneratie genaamd, vindt plaats tussen de 350 en 1.000 kilometer, afhankelijk van het merk en type voertuig.
 4. 4. Hoe werkt een roetfilter praktisch? Bekijk dit filmpje om met een video de werking van een roetfilter te zien https://youtu.be/D2RSkap5DT8
 5. 5. De werking van het roetfilter regeneratie proces Waarden als druk en temperatuur worden gemeten door verschillende sensoren in of op het filter. De motorcomputer (ECU of motormanagementsysteem) controleert deze waarden en start indien nodig een regeneratie van de roetfilter. In de praktijk besteden we hier echter weinig of geen aandacht aan.
 6. 6. Hoe ga ik ermee om en hoe onderhoud ik het? Als u alleen korte afstanden rijdt, komt de motor niet op bedrijfstemperatuur. De roetfilter is niet heet genoeg, of lang genoeg opgewarmd. Hierdoor is de verbranding niet optimaal. In dit geval zal de roetfilter sneller verzadigen.
 7. 7. Waardoor verslijt de roetfilter? Een roetfilter gaat lang mee als de omstandigheden ideaal zijn. Het "ideaal" is een lange rit op de snelweg, met keer op keer een perfect regeneratieproces. Auto's die korte afstanden afleggen, zoals stadsverkeer, worden niet warm genoeg of blijven niet warm genoeg. Als er geen of onvoldoende regeneratie plaatsvindt, gaat als eerste het roetfilterlampje op het instrumentenpaneel branden. Als de technologie nooit de kans krijgt om te werken, zal de filter verstopt raken. Dan kan de motor niet meer "ademen" en valt het vermogen weg. Regeneratie is nog steeds mogelijk in de garage, maar dit werkt niet altijd. In het ergste geval moet het roetfilter worden vervangen. Dealers kunnen het roetfilter reinigen als het automatische regeneratieproces niet helpt.
 8. 8. Waar kan ik het laten maken en wat kost dat? Als dit niet werkt, moet deze worden vervangen. Een roetfilter vervangen is niet goedkoop. Reken op een bedrag van minimaal € 1.000. Als het nog kan worden schoongemaakt, kost het ongeveer 500 euro.
 9. 9. Nadelige punten van de werking van het roetfilter systeem Helaas heeft de werking van het roetfiter systeem niet enkel postieve kanten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een roetfiltersysteem op een bepaald moment niet goed werkt. Bijvoorbeeld door veel korte ritjes dan wordt het voertuig niet genoeg opgewarmd. Het kan ook zijn dat het roetfilter (DPF) te vol zit met asdeeltjes en heeft dan onvoldoende opslagcapaciteit voor roetdeeltjes. Het resultaat van deze roet- en asophoping is: -Stijging van het oliepeil -Hoge regeneratie frequentie -Auto gaat in noodloop(verminderde prestaties) -Hoger brandstofverbruik (extra inspuiting) -Storingen op het dashboard en storingsgeheugen
 10. 10. Storing lampjes die roetfilter problemen aangeven
 11. 11. Oplossing Roetfilter storingen & problemen In veel gevallen zijn problemen met betrekking tot de werking van de roetfilter terug te voeren op andere componenten rond of op de motor. Daarom is het belangrijk om het type verontreiniging en mogelijke oorzaken te onderzoeken.
 12. 12. Veelvoorkomende oorzaken van problemen zijn: -Defect uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR). -Turbo of turboregeling. -Lekkage in het inlaatsysteem (intercooler en luchtslangen en leidingen). -Luchtmassameters meten verkeerswaarden. -Uitlaatsensor is defect of geeft onjuiste waarde. -Overmatige vervuiling van het inlaatspruitstuk. -De maximale opslagcapaciteit van roetfilters wordt bereikt door een hoge kilometrage.

×