O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

romania_noastra.ppsx

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Tara Hategului
Tara Hategului
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 15 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Semelhante a romania_noastra.ppsx (20)

Anúncio

romania_noastra.ppsx

 1. 1. ROMÂNIA NOASTRĂ
 2. 2. Schituri rupestre Mulţi istorici susţin că munţii Buzăului reprezintă leagănul creştinismului din ţara noastră. Există dovezi că în aceste schituri au locuit misionari creştini la doar 300 de ani după Iisus Hristos. Picturi rupestre Speologii români au găsit în Peştera Coliboaia din Bihor desene care s-au dovedit a fi cele mai vechi din Europa Centrală, datând de acum aproape 35.000 de ani. Desenele, reprezentând animale din acele vremuri, bizoni, rinoceri, capete de urs, au fost bine păstrate datorită condiţiilor bune de umiditate din zona peşterii unde au fost găsite.
 3. 3. Pestera cu oase Pe Valea Minisului, în apropiere de Anina, judeţul Caraș Severin, se află o peşteră al cărei nume a făcut înconjurul lumii în urmă cu un deceniu. Peştera cu Oase este locul unde au fost găsite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate. Cel mai vechi papirus din Europa şi singurul din România este scris în greacă veche şi datează din sec. IV î.H.. Acesta a fost descoperit la Mangalia în 1959.
 4. 4. Cultura Hamangia este o cultură neolitica din mileniul IV-II î.Hr., care a fost denumită astfel după vechiul sat Hamangia din Dobrogea. Cele doua capodopere, statuetele din lut negru - “Ganditorul” şi o femeie sezând, nu au egal în toată arta neolitică. Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele popular de „Cloşca cu puii de aur” a fost descoperit în 1837. Din tezaurul compus iniţial se pare din 22 de piese, s-au putut recupera doar 12.
 5. 5. Babele sunt formaţiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare, situat în masivul Bucegi din Carpaţii Meridionali. Sfinxul din Munţii Bucegi este un megalit situat la 2216 m altitudine.Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât şi legendele şi istoria locului, au făcut ca această formaţiune geologică să devină o atracţie turistică importantă. La Mânzăleşti- Buzău există un monument al naturii care seamănă cu un chip uman.
 6. 6. Peştera Urşilor Bihor Peştera Limanu Constanţa Peştera Topolniţa Mehedinţi
 7. 7. Râpa Roşie Aminteşte de Marele Canion Colorado şi se află la aproximativ 3 kilometri de oraşul Sebeş, judeţul Alba. Se întinde pe o suprafaţă de circa 25 de hectare. Râpa Roşie este o rezervaţie geologică ai cărei pereţi ating înălţimi de până la 100 de metri. Safirul dintre dealuri Exploatarea de caolin de la Aghireş a străpuns stratul impermeabil de argilă şi a înţepat pânză de apă freatică sau un izvor subteran. Apa a năvălit şi a inundat toată cariera. Lacul astfel format este supranumit Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă. Ciudat este faptul că apa lacului împrumută culoarea cerului. Este gri în zilele mohorâte şi albastră în cele senine, ca sufletul omului.
 8. 8. Focul viu Este localizat în judeţul Buzău, pe Valea Slănicului. Reprezintă un fenomen natural, ce are la baza emanaţiile de gaze naturale din scoarţa terestră care, sub acţiunea razelor solare, se aprind. Flăcările sale pot ajunge la jumătate de metru şi chiar un metru înălţime. Considerat monument natural, este înscris în baza de date a ariilor protejate din lume. Situată în Parcul Natural Apuseni, Groapa Ruginoasa, o imensă ravena în formă de amfiteatru, lată de circa 600 de metri şi adâncă de 100. Fenomenul este unul aparte şi oferă o privelişte de neuitat. În urmă cu doar 80 de ani, locul nu era marcat decât printr-o mică văiugă.
 9. 9. Lângă Cetatea de Scaun a Sucevei, găsim Mănăstirea Putna, prima şi cea mai importanta ctitorie a Voievodului Ştefan cel Mare, care străjuieşte de peste cinci veacuri ţinutul legendar al Bucovinei. Mănăstirea Putna a fost construită în anii 1466-1469. Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită în 1488 (în 3 luni si 3 săptămâni) de Ştefan cel Mare. Mănăstirea Voroneţ este numită "Capela Sixtină a Orientului" pentru marea frescă din faţada de vest, numita "Judecata de apoi". De aici porneşte şi sintagma "Albastrul de Voronet", care este considerat de specialişti ca unic în lume şi cunoscut ca şi verdele lui Veronese. Valoroase din punct de vedere artistic este şi catapeteasma din lemn de tisa aurit şi uşile împărăteşti.
 10. 10. Mănăstirea Bârsana reprezintă un complex monahal remarcabil prin faptul ca aici este concentrată arta cioplitului în lemn din Ţara Maramureşului. Se presupune că ar fi cea mai înaltă mănăstire construită din lemn din Europa. Mănăstirea Curtea de Argeş cladită de Neagoe Basarab (1512 - 1521) este cea mai însemnată construcţie de artă şi arhitectură bisericească. Pronaosul este amplu prevăzut cu trei turle deasupra şi 12 coloane la interior. Faţadele sunt decorate cu panouri, rozete şi chenare din piatra sculptata cu motive geometrice şi vegetale.
 11. 11. Pestera Sfantului Andrei Asezarea monahală este situata în jurul unei peşteri în care tradiţia populară spune că a trait şi crestinat, Sfântul Apostol Andrei. După ce în timpul stăpânirii otomane, peştera a fost uitată, prin 1943 a fost redescoperită, pentru ca în 1944, peştera să fie resfinţita şi redată cultului. Crucea Eroilor Neamului este un monument construit pe Muntele Caraiman pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuţi în primul război mondial.
 12. 12. Cetatea Bran a fost construit pe o stâncă, poziţia sa asigurând o panoramă deosebită atât spre valea şi dealurile Moeciului cât şi spre Ţara Bârsei. Una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara ridicat în secolul 14, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlăşti, Castelul Hunedoara este o construcţie impunătoare, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu dantelării în piatră.
 13. 13. Castelul Peleş, fosta reşedinţă regală, azi devenită muzeu. Construit între 1875-1883, îmbină diverse stiluri arhitecturale, predominând elementele Renaşterii germane şi ale stilului gotic. Muzeul Ceasului Ploieşti este monument arhitectonic din 1910. Prezintă o bogată colecţie de ceasuri: cadran solar, primul ceas de buzunar, ceasuri cu apă şi nisiparniţe, ceasuri monumentale de masă, ceasuri cu mecanisme muzicale, ceasuri decorative, ceasuri de buzunar şi ceasuri brăţară, mecanisme pentru ceasuri de turn.
 14. 14. Muzeul Aurului Brad. În muzeu găsim eşantioane cu aur şi deasemenea o colecţie de mineralogie sistematică. Muzeul Naţional al Petrolului Ploieşti este un muzeu unic, prin exponatele şi documen- tele referitoare la istoria şi evolutia industriei petroliere din Romania şi din lume. Prima rafinarie din lume, Ploieşti 1943 Prima instalatie de foraj mecanic 1861 Sub forma de minereu, aurul a fost identificat pentru prima data în lume în zacamintele din Munţii Apuseni. Tiţeiul cunoscut din sec I i.H., cetatea dacică de la Poiana.
 15. 15. Cimitirul Vesel din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş este faimos pentru crucile mormintelor mormintelor viu colorate .

×