Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Biologji-Angatha-Orgesa Ibri.pptx

 1. AGNATHA PESHQIT PA NOFULLA Shkolla e mesme e lartë-Drenas Gjimnazi i Shkencave Natyrore”Gjergj Kastrioti Skënderbeu” Biologji Prof.Shehide Salihu Nx.Orgesa Ibri X/4 21 mars 2022
 2. PËRMBAJTJA E PREZANTIMIT • Hyrje • Historiku i peshqëve pa nofulla • Trupi i agnathave • Metabolizmi • Riprodhimi • Peshku llampë • Peshku hag • Biblografia
 3. 01 HYRJE Agnatha janë lloje të peshqëve në trupin e të cilëve mungojnë nofullat. Agnatha është klasë i peshqve pa nofulla në grupin Chordata,nënklasë në Vertebrata, i përbërë nga specie të pranishme (ciklostome) dhe të zhdukura (konodontë dhe ostrakodermë). Peshqit pa nofulla apo Agnatha janë llojet më primitive të peshqëve që jetojnë sot. Dallojmë dy kategori të peshqëve pa nofulla,njëkohësisht edhe 2 përfqësuesit më të njohur të kësaj klase që janë Lamprejet apo peshqit llampë dhe peshku i egër i njohur me emrin peshku i hagës (hagfish) i cili është shumë I rrezikshëm
 4. 02 HISTORIKU Mendohet se Angathat janë vertebrorët e hershëm Shkencëtarët kanë gjetur fosile të specieve pa nofulla nga periudha e vonë Kambriane që ndodhën 500 milionë vjet më parë. Agnathanët më të vjetër fosile u shfaqën në Kambrian, dhe dy grupe ende mbijetojnë sot: llambat dhe peshku hag, që përbëjnë rreth 120 lloje gjithsej. Ndërsa disa shkencëtarë ende i konsiderojnë agnathanët e gjallë si vetëm sipërfaqësisht të ngjashëm dhe argumentojnë se shumë nga këto ngjashmëri janë ndoshta karakteristika të përbashkëta bazë të vertebrorëve të lashtë.
 5. 03 NDËRTIMI I TRUPIT Peshqit pa nofulla përfshijnë llambat dhe peshkun e egër. Te kjo klasë e peshqëve përveq nofullave mungojnë edhe pendët dhe stomaku. Të rriturit dhe larvat kanë një notokord. Një notokord është një kordon fleksibël qelizash në formë shufre që ofron mbështetjen kryesore për trupin e një organizmi gjatë fazës së tij embrionale. Ky organ haset te të gjitha llojet. Pjesët kryesore janë:një notokord,disa qese të çftëzuara të gushës,një sy pineal,zemrën me dy dhomëza për hyjrjen e gjakut dhe dhe dhëmbët për shtypjen e ushqimit.
 6. Kordoni nervor dorsal, i zbrazët Notokordi Segmentet muskulatore Bishti muskulor Vrima anale Qarjet e faringut Goja
 7. 04 METABOLIZMI Agnathanët janë ektotermikë, që do të thotë se nuk e rregullojnë temperaturën e trupit të tyre. Metabolizmi i Agnathanit është i ngadalshëm në ujë të ftohtë, dhe për këtë arsye ata nuk duhet të hanë shumë. Ata nuk kanë stomak të veçantë, por një zorrë të gjatë, pak a shumë homogjene në të gjithë gjatësinë e saj. Lëngjet antikoagulante që parandalojnë mpiksjen e gjakut injektohen në bujtës, duke bërë që bujtësi të japë më shumë gjak. Fakti që dhëmbët Agnathan nuk janë në gjendje të lëvizin lart e poshtë kufizon llojet e tyre të mundshme të ushqimit.
 8. 06 RIPRODHIMI Fekondimi është i jashtëm tek peshku llampë. Nuk dihet mënyra e fekondimit te peshku hag. Zhvillimi në të dy grupet ndoshta është i jashtëm. Nuk dihet kujdes prindëror. Nuk dihet shumë për procesin e riprodhimit të peshkut. Besohet se peshku i egër ka vetëm 30 vezë gjatë gjithë jetës. Shumica e specieve janë hermafroditë. Janë në gjendje të riprodhohen vetëm një herë. Peshqit llampë riprodhohen në shtretërit e lumenjve të ujërave të ëmbla, duke punuar në çifte për të ndërtuar një fole dhe duke i varrosur vezët e tyre rreth një inç nën sediment. Të vegjlit që rezultojnë kalojnë katër vjet të zhvillimit të larvave përpara se të bëhen të rritur.
 9. 07 PESHKU LLAMPË Peshqit me llampë(Lampetra fluviatilis)janë kryesisht peshq të ujërave të ëmbla dhe mund të gjenden në rajone të buta. Ata shumohen në lumenj dhe liqene, por disa lëvizin në det si të rritur.Peshqit llampa varen nga peshq të tjerë për ushqim. Disa lloje llambash ngjiten me peshq të tjerë dhe thithin gjakun e tyre. Ata gjithashtu ushqehen me jovertebrorët e poshtëm. Në mbarë botën ekzistojnë rreth 30 lloje llambash.
 10. 08 PESHKU HAG Peshku i egër apo hag zakonisht ushqehet me peshq të ngordhur. Këta peshq mund të gjenden rreth tuneleve që gërmojnë në funde me baltë, në thellësi mesatare dhe ujëra të ftohtë. Shkencëtarët njohin vetëm rreth 20 lloje të peshkut hag në mbarë botën.
 11. BIBLOGRAFIA VIDEOT https://youtu.be/_8FVpj0p-iU https://youtu.be/IuCcXto1vPk LITERATURA https://en.wikipedia.org/wiki/Lamprey https://nhpbs.org/wild/Agnatha.asp https://en.wikipedia.org/wiki/Hagfish#Reproduction https://www.nps.gov/subjects/fishing/jawless-fish.htm PËRKTHIMET NGA GJUHA ANGLEZE U BËNË ME: https://google.translate.com
 12. FALEMINDERIT PËR VËMENDJEN
Anúncio