Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Último(20)

Anúncio

bezb.pptx

 1. ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА
 2. Шта је насиље?
 3. Насиље је када те неко туче ❖ и малтретира, ❖ када те неко назива погрдним именима, ❖ када неко повређује твоја осећања.
 4. Насиље је када ★ неко угрожава твоје развој, здравље и твој ★ кад а неко ради нешто што ти не прија и што ти наноси бол.
 5. Насиље је и када они који треба мери ❖ да брину о којој је то не воде те теби то не раде у потребно, код лекара, ❖ не дају ти да идеш нигде па осећаш усамљено, игноришу твоју потребу за разговором, се ❖ ❖ када траже од тебе да чувате неку тајну, а ви се због тога осећате тужно, уплашено, забринуто. ❖
 6. Насиље оговара, је и када те неко лаже о теби, вређа, уцењује!
 7. Данас се живи брзо. Оно што деца пре 20 година нису могла да замисле, данашња имају свакодневно.
 8. Лопте, лутке, аутићи, вожња бицикла нису деци занимљиве играчке.
 9. Да би били модерни и „ин“ и да би са децом били стално у контакту родитељи деци већ у предшколском узрасту купују мобилне телефоне и дозвољавају им да користе рачунар.
 10. Док су мала, деца играју игрице, не галаме… Родитељи не брину где су, јер су углавном код куће, у соби...
 11. Како расту, деца сама или уз помоћ неког другог отварају профиле на друштвеним мрежама
 12. Стално чујемо позиве да поделимо модерно „шерујемо“ наше фотографије „селфије“ да други виде где смо, како смо и шта радимо.
 13. ❖Интернет је данас неопходан. Можемо пронаћи корисне информације или се забавити. ❖Лепо је са пријатељима поделити лепе догађаје. ❖ Али интернет није безбедан ако се не користи правилно.
 14. Нажалост, појавио се још један облик насиља који није постојао у време када су ваши деца. родитељи били
 15. То је ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ
 16. Дигитално насиље су сви случајеви у којима неко користи мобилни телефон, рачунар, камеру... и интернет да би некога намерно уплашио, увредио, понизио на неки други повредио. или га начин
 17. УПАМТИТЕ Дигиталним насиљем се не сматрају случајно, ненамерно наношење штете и побређивање, као ни пријатељска задиркивања и препирке преко телефона или интернета
 18. Насиље не треба да постоји!!!
 19. О насиљу не треба ћутати, треба говорити, посебно особама којима верујете, јер то су особе које ће вам помоћи.
 20. Да би дигитално насиље спречили, односно да не би постали жртва или неко ко врши насиље над другим важно је да правилно користите електронске уређаје и интернет.
 21. Ево шта је потребно да знате: ★ На интернету се не треба представљати као неко други. ★ Не треба писати личне податке нити податке својих родитеља. ★ Не треба куцкати и разговарати с непознатима.
 22. Никад не прихватајте за пријатеље оне са којима се не дружите, не познајте их и не бисте се дружили у стварном животу иако су вам познати.
 23. Мали сте, али неки већ имају своје профиле и треба да знате да на Интернету има много оних који се лажно престављају. Иза неких дечјих слика налазе се одрасли људи који желе да намаме дете да уради нешто што није добро.
 24. ★ Ако те неко малтретира док си онлајн, каже ти нешто непримерено или чини да се осећаш нелагодно, никад не одговарај, већ реци одраслој особи од поверења.
 25. ★ Ако је неко оставио вређајући или узнемиравајући коментар не одговарај му, блокирај га, да не би даље остављао коментаре.
 26. ★ И запамти није твоја кривица кад добијеш вређајућу или неприкладну поруку.
 27. Најважније је да упамтите да све што радите кажете родитељима или одраслој особи од поверења.
 28. Хвала што сте ме саслушали! ☺
Anúncio