O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Energjia llojet dhe burimet e saj slide share

Ky projekt shpjegon ne lidhje me llojet e enrgjis dhe burimet ky projekt eshte realizuar nga nxenesi i gjimnazit leonik tomeo

  • Entre para ver os comentários

Energjia llojet dhe burimet e saj slide share

  1. 1. Projekt Tema:Energjia’’llojet dhe burimet e saj’ Viti shkollor:2017-2018 Punoi:Muhamed Hoti’
  2. 2. Energjia kinetike Eshte aftesia e trupave qe te kryejn pune per shkak se kane nje shpejtesi te caktuar.Per ta llogaritur shpejtesin kinetike te trupit me maen,I cili leviz me shpejtesi,behet llogaritja e punes,e cila nevoitet qe forca ta nxitoje trupin ne ndonje rruge nga gjendja e shpejtesis.Pra madhesia e energjis kinetike eshte e barabarte me punen e cila eshte kryer ne menyre e trupi ta ket fituar shpejtesine.Energjia kinetike do te jete A=EK=1/2mv2
  3. 3. Energjia potenciale Energjia potenciale është një formë energjie e zotëruar nga trupi si pasojë e pozitës së tij ndaj trupave të tjerë apo pasojë e konfiguracionit të trupit, përkatësisht e sistemit të trupit. Trupat kanë energji potenciale për shkak të veprimit reciprok të tyre. Ashtu trupi me masën ,m}, i ngritur në lartësinë h} } mbi sipërfaqen e Tokës, ka një energji potenciale të caktuar dhe është i aftë, që duke zbritur nga ajo lartësi, të kryejë një punë të caktuar. Ngjashëm, susta elastike ka energji potenciale dhe, duke u kthyer në pozitën ekuilibruese, mund të kryejë punë. Varësisht nga forca e cila vepron në trup, dallohen këto lloj energjish potenciale: të gravitetit, elastike, elektrostatike dhe magnetike. Në mekanikë do të shqyrtohen vetëm dy të parat (të gravitetit dhe elastike
  4. 4. Energjia berthamore&termike Energjia berthamore • është energji e fituar me metodat e fusionit të kontrolluar në ndërtesa qendrore të Centrale Bërthamore. Energjia termike Në termodinamikë, energji termike i referohet energjisë së brendshme të pranishme në një sistem që shkaktohet nga temperatura e tij
  5. 5. Energjia elektrike Eshte energjia e fituar nga rryma e ngarkeses elektrike neper nje percues elektrik
  6. 6. Burimet e energjis • Burimet e riperteritshme jane burime jo fosile te energjis te tilla si • Energia e eres • Energjia diellore • Hidro energjia • Energjia e biomases • Energjia gjeotermike • Energjia e valeve te detit • Energjia nga baticat dhe sbaticat • Gaz nga mbeturinat • Burimet e paperteritshme • Lendet djegese fosile • Thengilli • Nafta • Gazi natyror • Lendet djegese te makinat

×