O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

La cèl·lula

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
La cèl·lula 1
La cèl·lula 1
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 16 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Anúncio

Semelhante a La cèl·lula (20)

Anúncio

La cèl·lula

 1. 1. La cèl·lula Unitat 1: Els éssers vius Coneixement del Medi 6è de Primària Escola Sant Pau Marta Llobet Vilà
 2. 2. ÍNDEX 1. Història de la cèl·lula ....... diapositiva 3 2. Teoria cel·lular ................. diapositiva 5 3. L'estructura de la cèl·lula. diapositiva 7 4. La reproducció cel·lular .. diapositiva 11 5. L'organització cel·lular .... diapositiva 12 6. Aparells i sistemes .......... diapositiva 14 7. Esquema ......................... diapositiva 16 8. Tasca ............................... diapositiva 16
 3. 3. HISTÒRIA DE LA CÈL·LULA ● El descobriment de la cèl·lula es remunta al segle XVII, concretament a l'any 1665, quan el físic anglès, Robert Hooke,va observar una fina làmina de suro amb el microscopi que havia creat de 50 augments (50x). ● L'observació de la mostra li va recordar a les cel·les que construeixen les abelles al rusc i per això, les va anomenar cèl·lules.
 4. 4. HISTÒRIA DE LA CÈL·LULA ● Paral·lelament, Antonie van Leeuwenhoek va perfeccionar el microscopi, encara molt simple, amb 200 augments (200x) i, amb ell, va observar per primera vegada vida microscòpica, descobrint organismes com ara protozous, llevats, glòbuls vermells... ● Més tard, i gràcies al perfeccionament dels microscopis durant la primera meitat del segle XIX, es van anar descobrint els components de la cèl·lula, com ara: el nucli, el citoplasma i els orgànuls que la fan funcionar.
 5. 5. LA TEORIA CEL·LULAR L'any 1838, els alemanys R. Schleiden i T. Schawnn van reconèixer el veritable significat de la cèl·lula. Aquests dos científics van establir la Teoria cel·lular, segons la qual: 1- Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. 2- La cèl·lula és la unitat anatòmica i funcional dels éssers vius. 3- Tota cèl·lula prové per divisió d'una altra cèl·lula.
 6. 6. LA TEORIA CEL·LULAR Què en sabem avui? ● És la unitat de vida més petita i tots els éssers vius estan constituïts per una o moltes cèl·lules de formes i mides diverses. ● Una cèl·lula pot realitzar totes les funcions necessàries per a la seva subsistència. ● El funcionament d’un organisme pluricel·lular depèn del funcionament de totes i cadascuna de les seves cèl·lules que estan especialitzades en una funció. Ha estat possible descobrir l'estructura de la cèl·lula gràcies a l'evolució científica i tecnològica.
 7. 7. L'ESTRUCTURA DE LA CÈL·LULA ● Els citòlegs admeten dos tipus de cèl·lules segons la seva complexitat: - procariotes - eucariotes ● Cèl·lula procariota La principal característica de la cèl·lula procariota és l'absència de nucli. En no tenir nucli, l'ADN es troba dispers pel citoplasma. És molt simple, petita i té pocs orgànuls, però posseeix els elements imprescindibles per a la vida. Forma organismes unicel·lulars com els bacteris.
 8. 8. L'ESTRUCTURA DE LA CÈL·LULA ● Cèl·lula eucariota És més gran i complexa que la cèl·lula procariota. En general, es distingeixen les parts següents: 1. Envolta la cèl·lula. 2. La protegeix. 1. Format en gran part 3. Permet l'intercanvi d'aigua. de nutrients i substàncies 2. Hi suren molècules i de rebuig entre l'interior i orgànuls. l'exterior. 1. Conté el material genètic ( ADN ) 2. Permet fer còpies 1. Permet a la cèl·lula, semblants de la cèl·lula. realitzar les funcions vitals.
 9. 9. ● Composen éssers més complexes com ara els animals, les plantes, els fongs i els protoctists. ● Es subdivideixen en: CÈL·LULA VEGETAL CÈL·LULA ANIMAL cloroplast reticle ribosomes endoplasmàtic mitocondri ribosomes citoplasma nucli vacúol ADN nucli mitocondri lisosoma Aparell de Golgi membrana vacúol membrana paret aparell de cel·lular vegetal Golgi
 10. 10. LA REPRODUCCIÓ CEL·LULAR ● Per divisió ( cèl·lules de la pell, musculars...) ● Per reproducció sexual ( cèl·lules reproductores...)
 11. 11. L'ORGANITZACIÓ CEL·LULAR ● Segons la seva organització, els éssers vius poden ser: - Éssers unicel·lulars. Estan constituïts per una sola cèl·lula. En són exemples els bacteris, els protozous com ara l'ameba i el parameci, i alguns fongs com ara els llevats i les floridures. - Éssers pluricel·lulars. Estan constituïts per milers o milions de cèl·lules. En són exemples els animals, les plantes i la majoria de fongs.
 12. 12. L'ORGANITZACIÓ CEL·LULAR ● Éssers pluricel·lulars: Els éssers pluricel·lulars, com ara els animals i les plantes, estan formats per diferents tipus de cèl·lules. Així, en les persones trobem cèl·lules sanguínies, cèl·lules nervioses, cèl·lules sexuals, etc... Les cèl·lules de cada tipus no viuen aïllades: s'agrupen formant teixits, òrgans i aparells
 13. 13. APARELLS I SISTEMES PER REALITZAR LES FUNCIONS VITALS
 14. 14. ESQUEMA
 15. 15. TASCA

×