O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска

1.047 visualizações

Publicada em

Правата на децата на интернет

Publicada em: Educação
 • Don't forget another good way of simplifying your writing is using external resources (such as HelpWriting.net ). This will definitely make your life more easier
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Правата на децата на интернет - Тамара Ресавска

 1. 1. Правата на децата на интернет Тамара Ресавска Фондација Метаморфозис 11 декември, 2014
 2. 2. Прашања • Колку од децата под 13 години имаат свој профил на Фејсбук? • Проценките велат дека има околу 5.6 милиони деца во светот кои го користат овој сервис • Колкумина ги прифаќаат условите на користење на одреден сервис без воопшто да ги прочитаат?
 3. 3. Истражување на навиките на децата • 517 ученици на возраст од 9 до 14 години од Скопје, Тетово, Гостивар, Битола, Дебар, Неготино и Штип • 93% имаат пристап до интернет од дома • На 65% компјутерот на којшто сурфаат им е сместен во детската соба • 91% имаат свој мобилен телефон, а 50% од нив користат интернет преку истиот
 4. 4. Истражување на навиките на децата • 59% од децата не користат аватари и псевдоними кога прават онлајн профили • 53% делумно или целосно се согласуваат дека им е полесно да им кажат на другите што мислат за нив онлајн • 10% од децата разговараат онлајн со луѓе кои не ги познаваат во вистинскиот живот
 5. 5. Безбедно на интернет • Интернетот е корисно место за децата • Тие стекнуваат нови вештини, искуства и знаења • Постојат реални потенцијални опасности кои можат да се одразат на нивната приватност и личната безбедност, па дури и да ја доведат безбедноста на целото семејство во прашање
 6. 6. Прв чекор во насока на поголема заштита на децата на интернет - едукација • Децата често многу подобро ги разбираат можностите што ги нудат современите технологии и интернетот од своите родители • Родителите треба да се запознаат со основните поими што се врзани со користењето интернет, како и со активностите со кои децата се занимаваат додека се на интернет
 7. 7. Опасности на интернет • Анонимност • Не постојат ограничувања за содржините што можат и што смеат да се објавуаат • Не постои ограничување на содржините што децата можат да ги објават • Вируси и хакер • Законски и финансиски опасности
 8. 8. Следни чекори • Поставување на неколку основни правила • Компјутерот на централно место • Временско ограничување • Едуцирање на децата на безбедно и одговорно однесување на интернет – Чување на личниоте податоци – Среќавање во живо – Однесување на интернет – Проверка на веродостојноста
 9. 9. Следни чекори • Филтрирање, надгледување и родителска контрола • Семеен правилник Целта не е да се исплашат децата за да не користат интернет
 10. 10. www.bezbednonainternet.org.mk • Игри • Филмови • Публикации • Вести • Корисни совети за деца и тинејџери, родители и наставници • Брзи линкови
 11. 11. Публикации • Како да си ја заштитиме приватноста на имејл? • Како да си ја заштитиме приватноста на LinkedIn? • Како да си ја заштитиме приватноста на Твитер? • Како да си ја заштитиме приватноста на Youtube? • Како да си ја заштитиме приватноста на Facebook?
 12. 12. Публикации • Безбедно на интернет • Сајбернасилство... И тоа е насилство! • Брошура за заштита на личните податоци и приватноста на интернет • Постери
 13. 13. Ви благодарам на вниманието

×