O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Развојот на е-власт воХрватскаДанијела Бабиќ, ЗаМирНет,Николина Удиљак, Сојуз наслепите и лицата со оштетен вид -Шишмиш  ...
Програмата е-Хрватска - ги одбележува заложбите на Владата  на Република Хрватска за  трансформирање на Хрватското  ...
Програмата е-Хрватска Програмата е-Хрватска 2007 ги следи  насоките од Акциониот план е-Европа  2005, надополнета од пре...
Сфери на дејствување нае-Хрватска 2007 •  Широкопојасен интернет •  Интероперабилност •  Информациска сигурност •  ХИТ...
Програма HITRO.HR  Централната административна  канцеларија за е-Хрватска и  Централната административна  канцелар...
Едношалтерски систем   Според концептот за „едношалтерски систем“   државните власти на граѓаните и бизнис   субјект...
HITRO.HR   HITRO.HR исто така опфаќа пет   други услуги: е-занает, е-регос   (Централен регистар на   осигуреници)...
www.mojauprava.hr   Моја Управа, новиот интернет портал на   Владата на Република Хрватска, е   достапен на интернет...
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
www.e-society.org.mk
Достапност на услуги наинтернет  Централната административна канцеларија за  е-Хрватска подготвува студија за достапност...
Надгледувани области • Беа утврдени 12 области за услуги за  граѓаните и 8 области за услуги  наменети за компаниите • З...
Надгледувани области • За компаниите: социјални  придонеси за вработените,  стопански давачки, ДДВ,  регистрација на фи...
Скала за достапноста наинтернет 0 – нема информации 1 – има релевантни информации 2 - еднонасочна интеракција (симнувања и...
Online availability of public services 2004www.e-society.org.mk
Online availability of public services 2005www.e-society.org.mk
Online availability of public services 2006www.e-society.org.mk
Предизвици •  Пристапност •  Интероперабилност •  Компјутерска писменост •  Трошоци за опрема и пристап •  Ефикасност...
е-власт - Хрватска   Ви благодарам на вниманието! Повеќе информации: Данијела Бабиќ, ZaMirNET www.zamirnet.hr dbabic@zam...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Croatia_e-society MK

661 visualizações

Publicada em

Publicada em: Turismo, Esportes
 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Croatia_e-society MK

 1. 1. Развојот на е-власт воХрватскаДанијела Бабиќ, ЗаМирНет,Николина Удиљак, Сојуз наслепите и лицата со оштетен вид -Шишмиш Скопје, 29.-30.11.2007 г.www.e-society.org.mk
 2. 2. Програмата е-Хрватска - ги одбележува заложбите на Владата на Република Хрватска за трансформирање на Хрватското општество во информатичко општество, Имплементирано од Централната административна канцеларија за е-Хрватска, www.e-croatia.hrwww.e-society.org.mk
 3. 3. Програмата е-Хрватска Програмата е-Хрватска 2007 ги следи насоките од Акциониот план е-Европа 2005, надополнета од препораките за Акциониот план по 2005 (е-власт по 2005) и конечно Иницијативата i2010 ја признава информатичката и комуникациската технологија како моќна движечка сила во развојот и вработувањето.www.e-society.org.mk
 4. 4. Сфери на дејствување нае-Хрватска 2007 • Широкопојасен интернет • Интероперабилност • Информациска сигурност • ХИТРОНет мрежа • е-власт • е-правда • е-образование • е-здравство • е-бизнисwww.e-society.org.mk
 5. 5. Програма HITRO.HR Централната административна канцеларија за е-Хрватска и Централната административна канцеларија за јавна администрација ја создадоа програмата HITRO.HR (програма за едношалтерски систем) за да се зголеми нивото на квалитет на услугите кои ги пружаат органите на јавната администрација.www.e-society.org.mk
 6. 6. Едношалтерски систем Според концептот за „едношалтерски систем“ државните власти на граѓаните и бизнис субјектите мора да им обезбедат: • едноставен и брз пристап до услугите, • без непотребни трошоци, • без повеќе обиди за добивање на истите информации и/или документи, со други зборови – без „одење“ од една канцеларија до друга.www.e-society.org.mk
 7. 7. HITRO.HR HITRO.HR исто така опфаќа пет други услуги: е-занает, е-регос (Централен регистар на осигуреници), е-катастар, е-ддв и е-пензиско, додека некои други услуги се во подготовка.www.e-society.org.mk
 8. 8. www.mojauprava.hr Моја Управа, новиот интернет портал на Владата на Република Хрватска, е достапен на интернет адресата mojauprava.hr • Системот за комуникација преку интернет ги поврзува граѓаните и правните субјекти со администрацијата. • Базиран на искуствата од Велика Британија, Сингапур, Хонг Конг и други.www.e-society.org.mk
 9. 9. www.e-society.org.mk
 10. 10. www.e-society.org.mk
 11. 11. www.e-society.org.mk
 12. 12. www.e-society.org.mk
 13. 13. www.e-society.org.mk
 14. 14. www.e-society.org.mk
 15. 15. www.e-society.org.mk
 16. 16. www.e-society.org.mk
 17. 17. www.e-society.org.mk
 18. 18. Достапност на услуги наинтернет Централната административна канцеларија за е-Хрватска подготвува студија за достапноста на онлајн услугите во Хрватска • Евалуација на степенот на развој на информатичкото општество, во контекст на еЕвропа и проектите од иницијативата i2010, се спроведува од 2002 со користење на стандардизирана методологија во редовни временски интервали. • Резултатите од евалуацијата се претставени со соодветни показатели.www.e-society.org.mk
 19. 19. Надгледувани области • Беа утврдени 12 области за услуги за граѓаните и 8 области за услуги наменети за компаниите • За граѓаните: данок на приход, барање работа, социјални придонеси, регистрација на автомобили, дозволи за градба, јавни библиотеки, изводиwww.e-society.org.mk
 20. 20. Надгледувани области • За компаниите: социјални придонеси за вработените, стопански давачки, ДДВ, регистрација на фирми, поднесување податоци до Заводот за статистика, царински пријави, еколошки дозволи, јавни набавкиwww.e-society.org.mk
 21. 21. Скала за достапноста наинтернет 0 – нема информации 1 – има релевантни информации 2 - еднонасочна интеракција (симнувања и печатење) 3 – двонасочна интеракција (можност за верификација и електронски прием) прием 4 – трансакција (услугите се целосно достапни преку интернет)www.e-society.org.mk
 22. 22. Online availability of public services 2004www.e-society.org.mk
 23. 23. Online availability of public services 2005www.e-society.org.mk
 24. 24. Online availability of public services 2006www.e-society.org.mk
 25. 25. Предизвици • Пристапност • Интероперабилност • Компјутерска писменост • Трошоци за опрема и пристап • Ефикасност на логистикаwww.e-society.org.mk
 26. 26. е-власт - Хрватска Ви благодарам на вниманието! Повеќе информации: Данијела Бабиќ, ZaMirNET www.zamirnet.hr dbabic@zamir.netwww.e-society.org.mk

×