Etika ne Biznes

Menaxherat
MenaxheratVolunteer em Menaxherat
Lënda mësimore: Bazat e Biznesit

Mësimdhënës: Doktorant, Sokol Domniku

Tema e ligjëratës: Etika në biznes
Etika në biznes

Përgjegjësia sociale –

Çështja etike - shikohet nga perspektiva e
konsumatorit ose konkurrentit

Varet nga kultura e një populli
Konflikti i interesit - nënkuptohet kur një person
duhet të zgjedh në mes të avancimit të interesave të
tij personal ose interesave të anëtareve të tjerë të
grupit.


Ryshfeti - konsiderohet konflikt i interesit pasi që
individi përfiton në llogari të organizatës ose
shoqërisë. (rasti në IBM)
Drejtësia dhe ndershmëria konsiderohen zemra e etikës biznesore dhe
ndërlidhen me vlerat e përgjithshme të vendimmarrësve.
Mosdëmtimi i punonjësve, konkurrentëve, etj.
Problem edhe jashtë botës së biznesit
Komunikimi – transmetimi korret i informatave


                                     Kanë provuar të
                                     kopjojnë
                                     Nuk kanë provuar
   Nuk I kanë gënjyer

 I kanë gënjyer prindërit


               0  10  20  30  40  50  60  70  80  90  100
Marrëdhëniet biznesore - kanë të bëjnë me sjelljen e
personave të involvuar në biznes, p.sh. Menaxherët
me punëtorë.

Plagjiati nënkupton rastin kur një individ ose një grup
shfrytëzojnë krijimtarinë e një individi ose një grupi
tjetër dhe e prezantojnë si krijimtari të tyre pa e
përmendur burimin e shfrytëzuar.
Vendimet etike në biznes kryesisht varen
nga dy faktorë kryesorë:

a) së pari nga standardet dhe vlerat morale të individit

b) së dyti nga influenca e menaxherëve dhe
 bashkëpunëtorëve
   Standardet dhe             Sjellet dhe vendimet
                       Etike / Joetike
   vlerat individuale
              Influenca dhe e
              menaxherëve
Kodi etik - është një set formal i rregullave
dhe standardeve që përshkruan se çfarë një
organizatë pret nga punonjësit e saj.

Marrëdhëniet me pronarët e biznesit

Marrëdhëniet me punëtorë

Marrëdhëniet me konsumatorë
Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e
kontabilitetit

Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e shitjes
dhe marketingut

Veprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e prodhimit

Veprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e burimeve
njerëzore
Vendos fjalën e duhur në fjalinë e poshtëshënuar:

Ofrimi i një produkti ekzistues në treg dhe duke proklamuar se
produkti është një krijimtari e ndërmarrjes

Dhënia e 1.000€ për punësim në një nga ndërmarrjet turistike

Punonjësit janë të obliguar që në orarin e punës të mos sjellin
kafshë me veti
Mohimi i pushimit shëndetësor të një pjese të punonjësve në
krahasim me një pjesë të punonjësve të tjerë
Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit” –
(libër në përfundim)

Georges E. (1999): International Business
Ethics, ShBA

W. H. Shaw (2008): “Business Ethics” , ShBA
1 de 10

Recomendados

ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje) por
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
22.2K visualizações25 slides
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave) por
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)fatonbajrami1
15.8K visualizações186 slides
Menaxhment por
MenaxhmentMenaxhment
MenaxhmentErmon Cërvadiku
6.1K visualizações17 slides
E Drejta Biznesore, Viti 1 - Dr. Armand Krasniqi (Sllajdet e ligjëratave) por
E Drejta Biznesore, Viti 1 - Dr. Armand Krasniqi (Sllajdet e ligjëratave)E Drejta Biznesore, Viti 1 - Dr. Armand Krasniqi (Sllajdet e ligjëratave)
E Drejta Biznesore, Viti 1 - Dr. Armand Krasniqi (Sllajdet e ligjëratave)fatonbajrami1
49.1K visualizações138 slides
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë) por
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)fatonbajrami1
85.9K visualizações32 slides
Biznesi i vogël dhe i mesëm por
Biznesi i vogël dhe i mesëmBiznesi i vogël dhe i mesëm
Biznesi i vogël dhe i mesëmVeton Sopjani
6.6K visualizações35 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Burimet dhe kosto e kapitalit por
Burimet dhe kosto e kapitalitBurimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalitLidijeRapaj
10.7K visualizações16 slides
Planifikimi si funksion i menaxhimit por
Planifikimi si funksion i menaxhimitPlanifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimitMenaxherat
19.5K visualizações24 slides
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave) por
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)fatonbajrami1
36.6K visualizações104 slides
Hyrje ne Ekonomi - Investimet por
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Menaxherat
34.1K visualizações28 slides
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi) por
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)fatonbajrami1
12.6K visualizações169 slides
Pergjegjesia shoqerore por
Pergjegjesia shoqerorePergjegjesia shoqerore
Pergjegjesia shoqeroreNatyraDikaKerluku
901 visualizações33 slides

Mais procurados(20)

Burimet dhe kosto e kapitalit por LidijeRapaj
Burimet dhe kosto e kapitalitBurimet dhe kosto e kapitalit
Burimet dhe kosto e kapitalit
LidijeRapaj10.7K visualizações
Planifikimi si funksion i menaxhimit por Menaxherat
Planifikimi si funksion i menaxhimitPlanifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimit
Menaxherat19.5K visualizações
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave) por fatonbajrami1
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami136.6K visualizações
Hyrje ne Ekonomi - Investimet por Menaxherat
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Menaxherat34.1K visualizações
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi) por fatonbajrami1
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)
Menaxhimi i BVM-së (Sllajdet e ushtrimeve - Ass. Lura Rexhepi)
fatonbajrami112.6K visualizações
Pergjegjesia shoqerore por NatyraDikaKerluku
Pergjegjesia shoqerorePergjegjesia shoqerore
Pergjegjesia shoqerore
NatyraDikaKerluku901 visualizações
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli por fatonbajrami1
Etika e Biznesit - Dr. Ymer HavolliEtika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli
fatonbajrami15.3K visualizações
Etika e biznesit por Menaxherat
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesit
Menaxherat5.8K visualizações
Bazat e Menaxhmentit por Ermon Cërvadiku
Bazat e MenaxhmentitBazat e Menaxhmentit
Bazat e Menaxhmentit
Ermon Cërvadiku4.4K visualizações
MENAXHIMI I BURIMEVE NJERËZORE - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
MENAXHIMI I BURIMEVE NJERËZORE - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)MENAXHIMI I BURIMEVE NJERËZORE - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
MENAXHIMI I BURIMEVE NJERËZORE - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami122.8K visualizações
Metodologjia kerkimore shkencore, prof. dr. Ali Jakupi por Menaxherat
Metodologjia kerkimore shkencore, prof. dr. Ali JakupiMetodologjia kerkimore shkencore, prof. dr. Ali Jakupi
Metodologjia kerkimore shkencore, prof. dr. Ali Jakupi
Menaxherat79.5K visualizações
Menaxhment - Permbledhje por Jozef Nokaj
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
Jozef Nokaj20.3K visualizações
Etika e biznesit por Veton Sopjani
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesit
Veton Sopjani8.1K visualizações
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje por Valmir Nuredini
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjjeVendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje
Valmir Nuredini32.6K visualizações
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve) por fatonbajrami1
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
fatonbajrami128K visualizações
Prezantimi i kostove por Menaxherat
Prezantimi i kostovePrezantimi i kostove
Prezantimi i kostove
Menaxherat21.8K visualizações
Metodologjia e Hulumtimeve por Fitore ZEQIRI
Metodologjia e Hulumtimeve Metodologjia e Hulumtimeve
Metodologjia e Hulumtimeve
Fitore ZEQIRI19.9K visualizações
Shpërblimi për performancë por Doruntina Nikçi
Shpërblimi për performancëShpërblimi për performancë
Shpërblimi për performancë
Doruntina Nikçi8.9K visualizações
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri por Menaxherat
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - LibriKontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Menaxherat17.5K visualizações
Vendim marrja menaxheriale por Menaxherat
Vendim marrja menaxherialeVendim marrja menaxheriale
Vendim marrja menaxheriale
Menaxherat13.6K visualizações

Similar a Etika ne Biznes

Etika e biznesit por
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesitVeton Sopjani
3K visualizações10 slides
Etika e Biznesit - Ymer Havolli por
Etika e Biznesit  - Ymer HavolliEtika e Biznesit  - Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Ymer HavolliMenaxherat
24.5K visualizações55 slides
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale por
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeLeksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeMikena Çako
1K visualizações15 slides
Etika e korporatave por
Etika e korporataveEtika e korporatave
Etika e korporataveMenaxherat
9.2K visualizações21 slides
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf por
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfVlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfSabirRramanaj
5 visualizações32 slides
Programet e menaxhimit etik por
Programet e menaxhimit etikProgramet e menaxhimit etik
Programet e menaxhimit etikMenaxherat
3.4K visualizações21 slides

Similar a Etika ne Biznes(18)

Etika e biznesit por Veton Sopjani
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesit
Veton Sopjani3K visualizações
Etika e Biznesit - Ymer Havolli por Menaxherat
Etika e Biznesit  - Ymer HavolliEtika e Biznesit  - Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Ymer Havolli
Menaxherat24.5K visualizações
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale por Mikena Çako
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeLeksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Mikena Çako1K visualizações
Etika e korporatave por Menaxherat
Etika e korporataveEtika e korporatave
Etika e korporatave
Menaxherat9.2K visualizações
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf por SabirRramanaj
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfVlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
SabirRramanaj5 visualizações
Programet e menaxhimit etik por Menaxherat
Programet e menaxhimit etikProgramet e menaxhimit etik
Programet e menaxhimit etik
Menaxherat3.4K visualizações
etika e punes por Kristiana Begu
etika e punesetika e punes
etika e punes
Kristiana Begu13.3K visualizações
Menaxhment strategjik java-7 por Gazmir Rrahmani
Menaxhment strategjik java-7Menaxhment strategjik java-7
Menaxhment strategjik java-7
Gazmir Rrahmani4K visualizações
Analiza e Mjedisit te Brendshem por Aneida Bajraktari Bicja
Analiza e Mjedisit te BrendshemAnaliza e Mjedisit te Brendshem
Analiza e Mjedisit te Brendshem
Aneida Bajraktari Bicja14.6K visualizações
Menaxhmenti dje dhe sot por Menaxherat
Menaxhmenti dje dhe sotMenaxhmenti dje dhe sot
Menaxhmenti dje dhe sot
Menaxherat5.7K visualizações
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti por coupletea
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversitetiJava e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti
coupletea2.5K visualizações
Zhvillimi i mbnj, 14 15 por Mikena Çako
Zhvillimi i mbnj, 14 15Zhvillimi i mbnj, 14 15
Zhvillimi i mbnj, 14 15
Mikena Çako2.5K visualizações
Mjedisi organizacional por ekonomia
Mjedisi organizacionalMjedisi organizacional
Mjedisi organizacional
ekonomia2K visualizações
Doracaku Menaxherial rreth MOTIVIMIT - Flamur Shehu por FlamurShehu
Doracaku Menaxherial rreth MOTIVIMIT - Flamur ShehuDoracaku Menaxherial rreth MOTIVIMIT - Flamur Shehu
Doracaku Menaxherial rreth MOTIVIMIT - Flamur Shehu
FlamurShehu1.5K visualizações
Analiza e faktorëve të brendshëm por Ramë Hajraj
Analiza e faktorëve të brendshëmAnaliza e faktorëve të brendshëm
Analiza e faktorëve të brendshëm
Ramë Hajraj4.1K visualizações
Menaxhment por Veton Sopjani
MenaxhmentMenaxhment
Menaxhment
Veton Sopjani1.3K visualizações
Punim seminarik lënda organizimi i ndërmarrjes tema ndërmarrësia dhe menaxhi... por Shpejtim Rudi
Punim seminarik lënda organizimi i ndërmarrjes tema ndërmarrësia dhe menaxhi...Punim seminarik lënda organizimi i ndërmarrjes tema ndërmarrësia dhe menaxhi...
Punim seminarik lënda organizimi i ndërmarrjes tema ndërmarrësia dhe menaxhi...
Shpejtim Rudi7.6K visualizações
Menaxhment strategjik java-5 por Gazmir Rrahmani
Menaxhment strategjik java-5Menaxhment strategjik java-5
Menaxhment strategjik java-5
Gazmir Rrahmani2.8K visualizações

Mais de Menaxherat

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiMenaxherat
10.5K visualizações43 slides
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashiMenaxherat
2.8K visualizações10 slides
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraMenaxherat
2.2K visualizações34 slides
Statistike indekset por
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indeksetMenaxherat
4.5K visualizações20 slides
Si te bejme hulumtim por
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtimMenaxherat
15.1K visualizações7 slides
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Menaxherat
4.1K visualizações17 slides

Mais de Menaxherat(20)

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por Menaxherat
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Menaxherat10.5K visualizações
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi
Menaxherat2.8K visualizações
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por Menaxherat
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Menaxherat2.2K visualizações
Statistike indekset por Menaxherat
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indekset
Menaxherat4.5K visualizações
Si te bejme hulumtim por Menaxherat
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtim
Menaxherat15.1K visualizações
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por Menaxherat
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Menaxherat4.1K visualizações
Sjellja organizative berim ramosaj por Menaxherat
Sjellja organizative  berim ramosajSjellja organizative  berim ramosaj
Sjellja organizative berim ramosaj
Menaxherat2K visualizações
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashiStatistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashi
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi
Menaxherat2.3K visualizações
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove por Menaxherat
Seminar  analiza e tregut te punes ne kosoveSeminar  analiza e tregut te punes ne kosove
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove
Menaxherat2.7K visualizações
Promocioni nail reshidi por Menaxherat
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat6.3K visualizações
Treguesit e pozicionit ushtrime por Menaxherat
Treguesit e pozicionit ushtrimeTreguesit e pozicionit ushtrime
Treguesit e pozicionit ushtrime
Menaxherat795 visualizações
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian... por Menaxherat
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian...
Menaxherat888 visualizações
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj por Menaxherat
Projektimi i procesit Vehbi RamajProjektimi i procesit Vehbi Ramaj
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj
Menaxherat3K visualizações
Politika e produktit nail reshidi por Menaxherat
Politika e produktit  nail reshidiPolitika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit nail reshidi
Menaxherat1.8K visualizações
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi por Menaxherat
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqiPermbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Menaxherat569 visualizações
Politika e cmimit nail reshidi por Menaxherat
Politika e cmimit nail reshidiPolitika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidi
Menaxherat3.3K visualizações
Mjedisi ligjor i bizneseve por Menaxherat
Mjedisi ligjor i bizneseveMjedisi ligjor i bizneseve
Mjedisi ligjor i bizneseve
Menaxherat1.2K visualizações
Menaxhment ymer havolli permbledhje por Menaxherat
Menaxhment  ymer havolli permbledhjeMenaxhment  ymer havolli permbledhje
Menaxhment ymer havolli permbledhje
Menaxherat3.7K visualizações
Menaxhimi i qmimeve por Menaxherat
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
Menaxherat4.4K visualizações
Menaxhimi i resurseve humane pytje por Menaxherat
Menaxhimi i resurseve humane pytjeMenaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxherat961 visualizações

Etika ne Biznes

 • 1. Lënda mësimore: Bazat e Biznesit Mësimdhënës: Doktorant, Sokol Domniku Tema e ligjëratës: Etika në biznes
 • 2. Etika në biznes Përgjegjësia sociale – Çështja etike - shikohet nga perspektiva e konsumatorit ose konkurrentit Varet nga kultura e një populli
 • 3. Konflikti i interesit - nënkuptohet kur një person duhet të zgjedh në mes të avancimit të interesave të tij personal ose interesave të anëtareve të tjerë të grupit. Ryshfeti - konsiderohet konflikt i interesit pasi që individi përfiton në llogari të organizatës ose shoqërisë. (rasti në IBM)
 • 4. Drejtësia dhe ndershmëria konsiderohen zemra e etikës biznesore dhe ndërlidhen me vlerat e përgjithshme të vendimmarrësve. Mosdëmtimi i punonjësve, konkurrentëve, etj. Problem edhe jashtë botës së biznesit Komunikimi – transmetimi korret i informatave Kanë provuar të kopjojnë Nuk kanë provuar Nuk I kanë gënjyer I kanë gënjyer prindërit 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
 • 5. Marrëdhëniet biznesore - kanë të bëjnë me sjelljen e personave të involvuar në biznes, p.sh. Menaxherët me punëtorë. Plagjiati nënkupton rastin kur një individ ose një grup shfrytëzojnë krijimtarinë e një individi ose një grupi tjetër dhe e prezantojnë si krijimtari të tyre pa e përmendur burimin e shfrytëzuar.
 • 6. Vendimet etike në biznes kryesisht varen nga dy faktorë kryesorë: a) së pari nga standardet dhe vlerat morale të individit b) së dyti nga influenca e menaxherëve dhe bashkëpunëtorëve Standardet dhe Sjellet dhe vendimet Etike / Joetike vlerat individuale Influenca dhe e menaxherëve
 • 7. Kodi etik - është një set formal i rregullave dhe standardeve që përshkruan se çfarë një organizatë pret nga punonjësit e saj. Marrëdhëniet me pronarët e biznesit Marrëdhëniet me punëtorë Marrëdhëniet me konsumatorë
 • 8. Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e kontabilitetit Veprimet joetike në funksionin dhe aktivitetet e shitjes dhe marketingut Veprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e prodhimit Veprimet joetike në funksion dhe aktivitetet e burimeve njerëzore
 • 9. Vendos fjalën e duhur në fjalinë e poshtëshënuar: Ofrimi i një produkti ekzistues në treg dhe duke proklamuar se produkti është një krijimtari e ndërmarrjes Dhënia e 1.000€ për punësim në një nga ndërmarrjet turistike Punonjësit janë të obliguar që në orarin e punës të mos sjellin kafshë me veti Mohimi i pushimit shëndetësor të një pjese të punonjësve në krahasim me një pjesë të punonjësve të tjerë
 • 10. Domniku Sokol (2011): “Bazat e biznesit” – (libër në përfundim) Georges E. (1999): International Business Ethics, ShBA W. H. Shaw (2008): “Business Ethics” , ShBA