Etika e biznesit

Menaxherat
MenaxheratVolunteer em Menaxherat
3. ETIKA E BIZNESIT


Kush është përgjegjës për të vepruar në mënyrë etike?

Ju jeni përgjegjës.

Ju jeni përgjegjës. Nuk është përgjegjëse ndërmarrja, nuk është vetëm pronari i biznesit. Nuk është vetëm
menaxheri i juaj. Përgjegjës është çdo person. Përfundimisht, secili nga ne është përgjegjës për aksionet që
përfshijnë dhe kanë të bëjnë me etikën në biznes, me veprimet e mira dhe të këqija në biznes.

Te menaxhosh një biznes me sukses, nuk do të thotë vetëm të arrish qëllimin final – Fitimin.

Është zgjedhja e rrugës më të përshtatshme pa cenuar interesat e shoqërisë dhe pa shkelur normat dhe
rregullat e vendosura, dhe përgjegjësit ndaj të tjerëve. Ti përmbahet të ashtuquajturës “Etike menaxheriale”

Për një vendim që kërkohet, ekzistojnë disa alternative me rezultate të ndryshme. Marrësi i vendimeve duhet të
krahasoj alternativat, të peshoj anët pozitive dhe negative të tyre, që të zgjedhe atë që dëshiron.

Rritja e interesit për etiken ne vitet e fundit – rezultat i rritjes se përgjegjësisë për ruajtjen e mjedisit, përveç atyre
si:

  -  Fuqisë punëtore,
  -  Klientëve,
  -  Konkurrenteve,
  -  Furnitorëve,
  -  Qeverise.

Si të hyjmë në fushën e rregullave të etikes?

Shtroni pyetjen e para:

     A do te ishte e drejte të behej kjo?
     Është kjo e ndershme?


Vështirësitë lindin në përgjigjën e këtyre pyetjeve në nocionin “i drejtë” dhe “i ndershëm” sepse nuk janë absolut
dhe ka marrëveshje universale për to.

Etika ne biznes nuk janë të lidhura vetëm problemet qendrore, globale apo bizneset e mëdha por edhe në jetën e
përditshme.

Shembulli hipotetik: Dyqani i veshjeve “Andi”

Aftësia për të perceptuar etiken e një vendimi është e kufizuar, përderisa nuk i dimë pasojat që do të ketë në të
ardhmen.

Ç`është etika menaxheriale?

Janë të gjitha standardet e sjelljes apo gjykimi moral që menagjeri duhet të përdor gjate drejtimit të biznesit:

  -  Normat dhe vlerat e përgjithshme të shoqërisë,
  -  Eksperienca
  -  Arsimi,
  -  Feja
  -  Ndërveprimi ndërmjet personave
                                                       Page 1 of 2
Sipas Archie B. Caroll, (studiues në fushën e përgjegjësisë sociale) menaxheri normalisht karakterizohet nga tri
nivele të gjykimit moral apo etik:

  1.  Menaxhimi imoral
                Mungese e parimeve etike, veprim në mënyrë aktive në kundërshtim me sjelljen
                etike, si preokupim për përfitimet e kompanisë suksesin me çdo kusht.
                Karakteristik në vendet e Evropës Lindore dhe juglindore dhe në vendin tonë.


  2.  Menaxhimi amoral
                Nuk është as imoral por as edhe moral. Më tepër injoron dhe është i
                pakujdesshëm ndaj konsideratave etike.

                Ekzistojnë 2 tipe të menaxhimit amoral:

                -  i qëllimshëm;
                           (nuk marrin parasysh konsideratat etike në vendimet dhe
                           veprimet e tyre sepse konsiderojnë se këto standarde etike
                           nuk mund të shërbejnë për fushat tjera të jetës e jo në
                           biznes).
                -  i paqëllimshëm
                           (nuk i mendojnë qeshjet etike në bizneset e tyre sepse janë
                           të pakujdesshëm apo të pandjeshëm ndaj aspekteve
                           morale të vendimeve dhe të veprimeve të tyre. Ndjekin
                           fitimin si një synim dhe i kushtojnë pak rëndësi impaktit të
                           sjelljes së tyre mbi të tjerët).

  3.  Menaxhimi moral

                Përpiqet të veproj në përputhje me parimet etike. Suksesin në biznes e shohin
                duke vepruar brenda parametrave të standardeve etike, idealeve të drejtësisë
                dhe ndershmërisë.Parimet etike nga të cilat duhet të udhëhiqen menaxheret:

  -  Binduni tregut
  -  Tregoni të vërtetën
  -  Tregoni respekt për njerëzit
  -  Përmbajini rregullit të artë
  -  Mbi të gjitha mos bëni keq
  -  Praktikoni pjesëmarrjen jo paternalizmin
  -  Veproni gjithmonë kur keni përgjegjësi dhe mundësi
                                                  Page 2 of 2

Recomendados

ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave) por
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ejup Fejza (Sllajdet e ligjëratave)fatonbajrami1
15.8K visualizações186 slides
Bazat e menaxhimit por
Bazat e menaxhimitBazat e menaxhimit
Bazat e menaxhimitMenaxherat
107.7K visualizações201 slides
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli por
Etika e Biznesit - Dr. Ymer HavolliEtika e Biznesit - Dr. Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Dr. Ymer Havollifatonbajrami1
5.3K visualizações45 slides
BAZAT E MENAXHIMIT por
BAZAT E MENAXHIMITBAZAT E MENAXHIMIT
BAZAT E MENAXHIMITSaimir Ciraku
27.6K visualizações25 slides
Menaxhim Pyetje Pergjigje por
Menaxhim Pyetje PergjigjeMenaxhim Pyetje Pergjigje
Menaxhim Pyetje PergjigjeRamadan Ademi
45.8K visualizações13 slides
Etika e korporatave por
Etika e korporataveEtika e korporatave
Etika e korporataveMenaxherat
9.2K visualizações21 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti por
Pyetjet me përgjigje nga kontabilitetiPyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Pyetjet me përgjigje nga kontabilitetiKushtrim Xhemajli
46.5K visualizações19 slides
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje por
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjjeVendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjjeValmir Nuredini
32.6K visualizações16 slides
Menaxhment - Permbledhje por
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - PermbledhjeJozef Nokaj
20.3K visualizações33 slides
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje) por
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
60.9K visualizações15 slides
Etika e biznesit por
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesitVeton Sopjani
8.1K visualizações56 slides
Etika e Biznesit - Ymer Havolli por
Etika e Biznesit  - Ymer HavolliEtika e Biznesit  - Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Ymer HavolliMenaxherat
24.5K visualizações55 slides

Mais procurados(20)

Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti por Kushtrim Xhemajli
Pyetjet me përgjigje nga kontabilitetiPyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Kushtrim Xhemajli46.5K visualizações
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje por Valmir Nuredini
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjjeVendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje
Vendimmarrja Menaxheriale- pyetje dhe pergjegjje
Valmir Nuredini32.6K visualizações
Menaxhment - Permbledhje por Jozef Nokaj
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
Jozef Nokaj20.3K visualizações
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami160.9K visualizações
Etika e biznesit por Veton Sopjani
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesit
Veton Sopjani8.1K visualizações
Etika e Biznesit - Ymer Havolli por Menaxherat
Etika e Biznesit  - Ymer HavolliEtika e Biznesit  - Ymer Havolli
Etika e Biznesit - Ymer Havolli
Menaxherat24.5K visualizações
Etika e biznesit por Veton Sopjani
Etika e biznesitEtika e biznesit
Etika e biznesit
Veton Sopjani3K visualizações
Menaxhimi Financiar por Menaxherat
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar
Menaxherat21.6K visualizações
Makroekonomi por Ermon Cërvadiku
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
Ermon Cërvadiku28.3K visualizações
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve) por fatonbajrami1
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
fatonbajrami128K visualizações
MENAXHMENTI FINANCIAR - Dr. Drita Konxheli (Provime) por fatonbajrami1
MENAXHMENTI FINANCIAR - Dr. Drita Konxheli (Provime)MENAXHMENTI FINANCIAR - Dr. Drita Konxheli (Provime)
MENAXHMENTI FINANCIAR - Dr. Drita Konxheli (Provime)
fatonbajrami19.3K visualizações
Detyra menaxhment financiar por LidijeRapaj
Detyra menaxhment financiarDetyra menaxhment financiar
Detyra menaxhment financiar
LidijeRapaj9.6K visualizações
Menaxhmenti strategjik por coupletea
Menaxhmenti strategjikMenaxhmenti strategjik
Menaxhmenti strategjik
coupletea36.8K visualizações
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave) por fatonbajrami1
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)
Sjellja Organizative - Dr. Berim Ramosaj (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami136.6K visualizações
Organizimi i ndermarrjes por ekonomia
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjes
ekonomia29.9K visualizações
Analiza financiare por LidijeRapaj
Analiza financiareAnaliza financiare
Analiza financiare
LidijeRapaj21.5K visualizações
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë) por fatonbajrami1
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
fatonbajrami123.3K visualizações
Ndermarresi por Menaxherat
NdermarresiNdermarresi
Ndermarresi
Menaxherat20.5K visualizações
Mikroekonomi 1 por Ermon Cërvadiku
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
Ermon Cërvadiku32.9K visualizações
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë) por fatonbajrami1
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)
Menaxhimi i Burimeve Njerëzore - Dr. Ymer Havolli (Skriptë)
fatonbajrami185.9K visualizações

Destaque

ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çela por
ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen ÇelaETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çela
ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çelafatonbajrami1
8.8K visualizações332 slides
Etika ne Biznes por
Etika ne BiznesEtika ne Biznes
Etika ne BiznesMenaxherat
11.1K visualizações10 slides
Etika ne biznes dhe komunikimi por
Etika ne biznes dhe komunikimiEtika ne biznes dhe komunikimi
Etika ne biznes dhe komunikimiMenaxherat
20.1K visualizações15 slides
The International Legal Framework on the rights of children por
The International Legal Framework on the rights of childrenThe International Legal Framework on the rights of children
The International Legal Framework on the rights of childrenEugena Bisha
136 visualizações3 slides
Struktura organizacionale por
Struktura organizacionaleStruktura organizacionale
Struktura organizacionaleekonomia
2.7K visualizações24 slides
Etika e sjelljes por
Etika e sjelljesEtika e sjelljes
Etika e sjelljesAnida Ago
16.9K visualizações2 slides

Destaque(16)

ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çela por fatonbajrami1
ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen ÇelaETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çela
ETIKA E BIZNESIT - Dr. Hysen Çela
fatonbajrami18.8K visualizações
Etika ne Biznes por Menaxherat
Etika ne BiznesEtika ne Biznes
Etika ne Biznes
Menaxherat11.1K visualizações
Etika ne biznes dhe komunikimi por Menaxherat
Etika ne biznes dhe komunikimiEtika ne biznes dhe komunikimi
Etika ne biznes dhe komunikimi
Menaxherat20.1K visualizações
The International Legal Framework on the rights of children por Eugena Bisha
The International Legal Framework on the rights of childrenThe International Legal Framework on the rights of children
The International Legal Framework on the rights of children
Eugena Bisha136 visualizações
Struktura organizacionale por ekonomia
Struktura organizacionaleStruktura organizacionale
Struktura organizacionale
ekonomia2.7K visualizações
Etika e sjelljes por Anida Ago
Etika e sjelljesEtika e sjelljes
Etika e sjelljes
Anida Ago16.9K visualizações
Menaxhmenti strategjik -f 279 (1) por coupletea
Menaxhmenti strategjik -f 279 (1)Menaxhmenti strategjik -f 279 (1)
Menaxhmenti strategjik -f 279 (1)
coupletea11.7K visualizações
etika e punes por Kristiana Begu
etika e punesetika e punes
etika e punes
Kristiana Begu13.3K visualizações
Komunikimi por Self employed
KomunikimiKomunikimi
Komunikimi
Self employed32.4K visualizações
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave) por fatonbajrami1
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami130K visualizações
Menaxhment Bankar por Dpz : Zambaku "
Menaxhment BankarMenaxhment Bankar
Menaxhment Bankar
Dpz : Zambaku "58.6K visualizações
Plan biznesi por LidijeRapaj
Plan biznesi Plan biznesi
Plan biznesi
LidijeRapaj57.8K visualizações
Vendim marrja menaxheriale por Menaxherat
Vendim marrja menaxherialeVendim marrja menaxheriale
Vendim marrja menaxheriale
Menaxherat13.6K visualizações
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011 por Menaxherat
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Menaxherat29.9K visualizações
Tregu i punes ne Shqiperi por Darla Evangjeli
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
Darla Evangjeli42.1K visualizações

Similar a Etika e biznesit

Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale por
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeLeksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeMikena Çako
1K visualizações15 slides
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf por
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfVlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfSabirRramanaj
5 visualizações32 slides
Programet e menaxhimit etik por
Programet e menaxhimit etikProgramet e menaxhimit etik
Programet e menaxhimit etikMenaxherat
3.4K visualizações21 slides
Menaxheret aftesite, pergjegjesite por
Menaxheret  aftesite, pergjegjesiteMenaxheret  aftesite, pergjegjesite
Menaxheret aftesite, pergjegjesiteNatyraDikaKerluku
1.3K visualizações23 slides
Etika e biznesit punim por
Etika e biznesit punimEtika e biznesit punim
Etika e biznesit punimVeton Sopjani
3.5K visualizações25 slides
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti por
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversitetiJava e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteticoupletea
2.5K visualizações17 slides

Similar a Etika e biznesit(12)

Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale por Mikena Çako
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_socialeLeksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Leksion 8 -_etika_dhe_pergjegjesia_sociale
Mikena Çako1K visualizações
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf por SabirRramanaj
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdfVlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
Vlerat-dhe-Etika-ne-Biznes.pdf
SabirRramanaj5 visualizações
Programet e menaxhimit etik por Menaxherat
Programet e menaxhimit etikProgramet e menaxhimit etik
Programet e menaxhimit etik
Menaxherat3.4K visualizações
Menaxheret aftesite, pergjegjesite por NatyraDikaKerluku
Menaxheret  aftesite, pergjegjesiteMenaxheret  aftesite, pergjegjesite
Menaxheret aftesite, pergjegjesite
NatyraDikaKerluku1.3K visualizações
Etika e biznesit punim por Veton Sopjani
Etika e biznesit punimEtika e biznesit punim
Etika e biznesit punim
Veton Sopjani3.5K visualizações
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti por coupletea
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversitetiJava e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti
Java e 11 etika e lidershipit dhe diversiteti
coupletea2.5K visualizações
Pergjegjesia shoqerore por NatyraDikaKerluku
Pergjegjesia shoqerorePergjegjesia shoqerore
Pergjegjesia shoqerore
NatyraDikaKerluku901 visualizações
Analiza e faktorëve të brendshëm por Ramë Hajraj
Analiza e faktorëve të brendshëmAnaliza e faktorëve të brendshëm
Analiza e faktorëve të brendshëm
Ramë Hajraj4.1K visualizações
Forma tjera te klasifikimit te lidereve por Menaxherat
Forma tjera te klasifikimit te lidereveForma tjera te klasifikimit te lidereve
Forma tjera te klasifikimit te lidereve
Menaxherat1K visualizações
Menaxhmenti Hyrje por Menaxherat
Menaxhmenti HyrjeMenaxhmenti Hyrje
Menaxhmenti Hyrje
Menaxherat23.1K visualizações
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In... por fakete duraku
Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...Lidhur Me Menaxhmentin   Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...
Lidhur Me Menaxhmentin Në NdëRmarrje (NdëRmarrëSia, E Drejta Tregtare, In...
fakete duraku10.1K visualizações
Bazat E Menaxhimit Sfidat por Veton Sopjani
Bazat E Menaxhimit SfidatBazat E Menaxhimit Sfidat
Bazat E Menaxhimit Sfidat
Veton Sopjani27K visualizações

Mais de Menaxherat

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiMenaxherat
10.5K visualizações43 slides
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashiMenaxherat
2.8K visualizações10 slides
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraMenaxherat
2.2K visualizações34 slides
Statistike indekset por
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indeksetMenaxherat
4.5K visualizações20 slides
Si te bejme hulumtim por
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtimMenaxherat
15.1K visualizações7 slides
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Menaxherat
4.1K visualizações17 slides

Mais de Menaxherat(20)

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por Menaxherat
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Menaxherat10.5K visualizações
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi
Menaxherat2.8K visualizações
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por Menaxherat
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Menaxherat2.2K visualizações
Statistike indekset por Menaxherat
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indekset
Menaxherat4.5K visualizações
Si te bejme hulumtim por Menaxherat
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtim
Menaxherat15.1K visualizações
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por Menaxherat
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Menaxherat4.1K visualizações
Sjellja organizative berim ramosaj por Menaxherat
Sjellja organizative  berim ramosajSjellja organizative  berim ramosaj
Sjellja organizative berim ramosaj
Menaxherat2K visualizações
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashiStatistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashi
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi
Menaxherat2.3K visualizações
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove por Menaxherat
Seminar  analiza e tregut te punes ne kosoveSeminar  analiza e tregut te punes ne kosove
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove
Menaxherat2.7K visualizações
Promocioni nail reshidi por Menaxherat
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat6.3K visualizações
Treguesit e pozicionit ushtrime por Menaxherat
Treguesit e pozicionit ushtrimeTreguesit e pozicionit ushtrime
Treguesit e pozicionit ushtrime
Menaxherat795 visualizações
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian... por Menaxherat
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian...
Menaxherat888 visualizações
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj por Menaxherat
Projektimi i procesit Vehbi RamajProjektimi i procesit Vehbi Ramaj
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj
Menaxherat3K visualizações
Politika e produktit nail reshidi por Menaxherat
Politika e produktit  nail reshidiPolitika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit nail reshidi
Menaxherat1.8K visualizações
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi por Menaxherat
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqiPermbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Menaxherat570 visualizações
Politika e cmimit nail reshidi por Menaxherat
Politika e cmimit nail reshidiPolitika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidi
Menaxherat3.3K visualizações
Mjedisi ligjor i bizneseve por Menaxherat
Mjedisi ligjor i bizneseveMjedisi ligjor i bizneseve
Mjedisi ligjor i bizneseve
Menaxherat1.2K visualizações
Menaxhment ymer havolli permbledhje por Menaxherat
Menaxhment  ymer havolli permbledhjeMenaxhment  ymer havolli permbledhje
Menaxhment ymer havolli permbledhje
Menaxherat3.7K visualizações
Menaxhimi i qmimeve por Menaxherat
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
Menaxherat4.4K visualizações
Menaxhimi i resurseve humane pytje por Menaxherat
Menaxhimi i resurseve humane pytjeMenaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxherat961 visualizações

Etika e biznesit

 • 1. 3. ETIKA E BIZNESIT Kush është përgjegjës për të vepruar në mënyrë etike? Ju jeni përgjegjës. Ju jeni përgjegjës. Nuk është përgjegjëse ndërmarrja, nuk është vetëm pronari i biznesit. Nuk është vetëm menaxheri i juaj. Përgjegjës është çdo person. Përfundimisht, secili nga ne është përgjegjës për aksionet që përfshijnë dhe kanë të bëjnë me etikën në biznes, me veprimet e mira dhe të këqija në biznes. Te menaxhosh një biznes me sukses, nuk do të thotë vetëm të arrish qëllimin final – Fitimin. Është zgjedhja e rrugës më të përshtatshme pa cenuar interesat e shoqërisë dhe pa shkelur normat dhe rregullat e vendosura, dhe përgjegjësit ndaj të tjerëve. Ti përmbahet të ashtuquajturës “Etike menaxheriale” Për një vendim që kërkohet, ekzistojnë disa alternative me rezultate të ndryshme. Marrësi i vendimeve duhet të krahasoj alternativat, të peshoj anët pozitive dhe negative të tyre, që të zgjedhe atë që dëshiron. Rritja e interesit për etiken ne vitet e fundit – rezultat i rritjes se përgjegjësisë për ruajtjen e mjedisit, përveç atyre si: - Fuqisë punëtore, - Klientëve, - Konkurrenteve, - Furnitorëve, - Qeverise. Si të hyjmë në fushën e rregullave të etikes? Shtroni pyetjen e para: A do te ishte e drejte të behej kjo? Është kjo e ndershme? Vështirësitë lindin në përgjigjën e këtyre pyetjeve në nocionin “i drejtë” dhe “i ndershëm” sepse nuk janë absolut dhe ka marrëveshje universale për to. Etika ne biznes nuk janë të lidhura vetëm problemet qendrore, globale apo bizneset e mëdha por edhe në jetën e përditshme. Shembulli hipotetik: Dyqani i veshjeve “Andi” Aftësia për të perceptuar etiken e një vendimi është e kufizuar, përderisa nuk i dimë pasojat që do të ketë në të ardhmen. Ç`është etika menaxheriale? Janë të gjitha standardet e sjelljes apo gjykimi moral që menagjeri duhet të përdor gjate drejtimit të biznesit: - Normat dhe vlerat e përgjithshme të shoqërisë, - Eksperienca - Arsimi, - Feja - Ndërveprimi ndërmjet personave Page 1 of 2
 • 2. Sipas Archie B. Caroll, (studiues në fushën e përgjegjësisë sociale) menaxheri normalisht karakterizohet nga tri nivele të gjykimit moral apo etik: 1. Menaxhimi imoral Mungese e parimeve etike, veprim në mënyrë aktive në kundërshtim me sjelljen etike, si preokupim për përfitimet e kompanisë suksesin me çdo kusht. Karakteristik në vendet e Evropës Lindore dhe juglindore dhe në vendin tonë. 2. Menaxhimi amoral Nuk është as imoral por as edhe moral. Më tepër injoron dhe është i pakujdesshëm ndaj konsideratave etike. Ekzistojnë 2 tipe të menaxhimit amoral: - i qëllimshëm; (nuk marrin parasysh konsideratat etike në vendimet dhe veprimet e tyre sepse konsiderojnë se këto standarde etike nuk mund të shërbejnë për fushat tjera të jetës e jo në biznes). - i paqëllimshëm (nuk i mendojnë qeshjet etike në bizneset e tyre sepse janë të pakujdesshëm apo të pandjeshëm ndaj aspekteve morale të vendimeve dhe të veprimeve të tyre. Ndjekin fitimin si një synim dhe i kushtojnë pak rëndësi impaktit të sjelljes së tyre mbi të tjerët). 3. Menaxhimi moral Përpiqet të veproj në përputhje me parimet etike. Suksesin në biznes e shohin duke vepruar brenda parametrave të standardeve etike, idealeve të drejtësisë dhe ndershmërisë. Parimet etike nga të cilat duhet të udhëhiqen menaxheret: - Binduni tregut - Tregoni të vërtetën - Tregoni respekt për njerëzit - Përmbajini rregullit të artë - Mbi të gjitha mos bëni keq - Praktikoni pjesëmarrjen jo paternalizmin - Veproni gjithmonë kur keni përgjegjësi dhe mundësi Page 2 of 2