O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Priroda kao pokretač ideja

Livros relacionados

Gratuito durante 30 dias do Scribd

Ver tudo
 • Seja o primeiro a comentar

Priroda kao pokretač ideja

 1. 1. Priroda se pokazala kao odličan pokretač mnogih ideja u stvaranju i pronalaženju ljudskih tvorevina, stvari, oruđa, oružja... Za alat za hvatanje predmeta, sečenje žice, klešta i sl, čovek nije mogao naći bolji model nego što su spretno oblikovane štipaljke raka.
 2. 2. I druga otkrića načinjena su prema uzoru na klešta raka npr. razni kranovi sa kopačicama i druge slične mašine.
 3. 3. Da li ste videli životinje koje se zovu ljuskavac i oklopnik? Ljuskavac Prva živi u Africi, a druga u Južnoj Americi. Njihova tela su prekrivena pločicama koje ih štite od neprijatelja.
 4. 4. Možda su majstori viteških oklopa znali za te životinje, pa su oklopna odela za vitezove izrađivali na sličan način. Pločice na viteškim oklopima tako su sastavljene, da vitezu ne prave veće smetnje prilikom jahanja i mahanja mačem. Oklopnik (levo)
 5. 5. Rimski krljušt-oklop Pun oklop Na sličan način su poređani i crepovi na krovu. I oni se preklapaju, kao kod prirodnog oklopa, samo što je tu neprijatelj – kiša.
 6. 6. Spuštajući se u odelu za ronjenje, čovek nosi zalihu vazduha. Slično tome, vodeni pauk nosi bezbojne mehuriće vazduha u svoje podvodno gnezdo, koje izgleda kao ronilačko zvono, tako da njegovi mladi mogu da dišu kad se izlegu. Vodeni pauk
 7. 7. Ljudi su izmislili razboj za tkanje tekstila. U prirodi postoji ptica-tkač, koja pravi svoje gnezdo tako što utkiva suvu travu u njega. Gnezdo ima oblik izdužene lopte. Uski ulaz sačinjen je kao tunel... Remek-dela ptice tkač
 8. 8. Otkriće konzerviranja hrane čoveku je olakšalo život. Poput toga, blatna osa, ubodom parališe svog prirodnog neprijatelja pauka i pokopa ga u čudnu šupljinu, od blata, gde ga drži sve dok joj ne zatreba za jelo. Celulozu, za koju čovek zna oko stotinak godina, jedna vrsta osica prerađuje milionima godina. Ona svoja gnezda i saće stvara od celuloze, čiji je sastav isti kao i papir na kome pišemo. Naša, domaća osa, sigurno je daleka rođaka tih neobičnih osica.
 9. 9. Mnoge životinje, svojim načinom života naučile su čoveka da otkrije i neke tajne nauke. Tako se, na primer, u moru, leteće lignje kreću na „raketni pogon“, snažno izbacujući vodu iz usta. Zbog toga ih ribari na svim morima zovu „leteće strele“, jer se ponekad toliko zalete da iskaču i iznad površine mora. Očigledno da između „letećih strela“ i današnjih raketa postoji velika sličnost.
 10. 10. Kada je čovek pronašao testeru, a to je bilo davno, sigurno je bio ponosan na svoje delo. Međutim, u svetu riba postoji testera već milionima godina. Jedna vrsta morskih riba, raja (prava raža), ima rep u obliku biča oivičenog oštrim zupcima. Ova živa testera je u stanju, da iseče kožu morskog psa, kao od šale. Raja (prava raža)
 11. 11. Još bolji primer je riba testerača, dugačka do dva metra i opremljena strašnim testerastim čeljustima.
 12. 12. Svojim prilagođenim čeljustima, jedna vrsta ose, poput svrdla, može da provrti drvo u koje polaže jaja... Ni streljaštvo nije isljučivo čovekov izum. U Indiji postoji riba-strelac, koja od davnina, izvrsno strelja. Ona iskače iz vode i precizno strelja vodom insekta na listu ili u letu. Nepogrešiva je, a žrtve su, svakodnevno, milioni insekata koji se vrzmaju oko obala reka i jezera. Ovo su samo neki primeri koji pokazuju koliko je priroda uticala na čoveka, učila ga i pokretala, da stvara po uzoru na pojave iz prirode.

×