O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Kultura starog istoka istorija

kultura starog istoka za peti razred

  • Seja o primeiro a comentar

Kultura starog istoka istorija

  1. 1. KULTURA STAROG ISTOKA
  2. 2. DEFINICIJA: • Teritorije oko reka Nil, Eufrat i Tigar, oblast male Azije i istocne obale Sredozemnog mora (Levant) nazivaju se Stari istok.
  3. 3. RELIGIJE: • Narodi su u praistoriji verovali u natprirodne sile. Njihova vereovanja proticala su iz strahopoštovanja* prema onome što nisu razumeli u prirodi. To je iziskivalo potrebu da umilostive prirodne sile i prežive grad, bolesti itd. Za razliku od njih, narodi starog istoka stvorili su religije, verovanja praćena odredjenim običajima – ritualima. Religije se dele na mnogobožačke i jednobožačke.
  4. 4. JEDNOBOŽAČKE RELIGIJE: • Definicija jednobožačke religije je da se veruje u samo jednog boga. Najčešće imaju znakove: Jevrajskih Davidovih Zvezda (Davidov štit), Hrišćanskih (Pravoslavnih ili Katoličkih) krstova i Polumeseca i zvezda. Jednobožaćke religije su Judaizam, Hrišćanstvo, Islam i Budizam.
  5. 5. MNOGOBOŠTVO Najveći broj Starog istoka verovao je u više bogova. Takva vera nazavala se MNOGOBOŠTVO. Ljudi Starog istoka i Egipćani u svoje bogove najčešće prikazivali kao stvorenja sa zivotinjskom glavom i ljudskim telom.

×