Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

Ovidi Montllor

 1. Per ordre de l'Alcalde es fa saber a tothom que una fera ferotge del parc s'escaparà. Es prega a les senyores compren força aliments i no surten de casa fins que torne el "bon temps". Tot el que tinga cotxe que fota el camp corrent, i se'n vaja a la platja, a la torre o als hotels. L'Alcalde s'encarrega, fent ús dels seus poders, de la fera ferotge deixar-la sense dents. El que això no acompleixca que no es queixe després si per culpa la fera ell rep algun torment. Jo que no tinc ni casa, ni cotxe, ni un carret em vaig trobar aquell dia la fera en el carrer. Tremolant i mig mort: -Ai Déu, redéu, la fera! I en veure'm tan fotut em va dir molt planera: -Xicot, per què tremoles? Jo no te'n menjaré. -I doncs, per què t'escapes del lloc que tens marcat? -Vull parlar amb l'Alcalde i dir-li que tinc fam, que la gàbia és petita, jo necessite espai. Els guàrdies que la veuen la volen atacar, la fera es defensa, no la deixen parlar. Com són molts i ella és sola, no pot i me l'estoven. I emprenyats per la feina, a la gàbia me la tornen. Per ordre de l'Alcalde es fa saber tothom que la fera ferotge ja no ens traurà la son. I gràcies a la força no ha passat res de nou, tot és normal i "maco" i el poble resta en pau. La fera ferotge
 2. La Nova Cançò Moviment cultural que es va desenvolupar durant la dècada dels anys 60 amb l'objectiu d'impulsar la cançó en català.
 3. Qui és Ovidi?
 4. Orígens La samarreta Jo sóc fill de família molt humil, tan humil que d'una cortina vella una samarreta en feren. Vermella. D'ençà, per aquesta samarreta, no he pogut caminar ja per la dreta. He hagut d'anar contracorrent perquè jo no sé què passa que tothom que el ve de cara porta el cap topant de terra. D'ençà, per aquesta samarreta no he pogut sortir al carrer, ni treballar al meu ofici, fer de ferrer. He hagut de en el camp guanyar jornals, ai, si la gent ja no em veia, jo treballava amb la corbella. I dintre de tots els mals, sé treballar amb dues coses: amb el martell i la corbella. Gairebé no comprenc perquè la gent quan em veia pel carrer em cridava: Progressiste! Jo crec que tot això era promogut pel seu despiste. Potser un altre en les meves circumstàncies ja hagués canviat de samarreta. Però jo que m'hi trobe molt bé amb ella, perquè abriga, me l'estime, i li pregue que no se me faça vella.
 5. Família Als pares, amb tota la impotència Una caseta prop d'una riera. Amb un petit hortet. Dues cabretes, cinc arbres, quatre gallines, flors, i un sou petit per a viure. Un poc de força al cos, i al seu costat la dona, la companya de sempre, la mare dels seus fills, la font d'aigua amorosa, la que li omple el llit, i el cor, i els ulls de vida. Poqueta cosa és el que demana l'home que tant conec i sa companya, després d'anys i més anys deixant la vida sense passar factura, sense cap mida. Lluitant en temps de guerra. Preparant-nos un món preciós i sense odis. Treballant sense repós. Humiliats i vençuts. Malalts de cos i d'ànima. Esperant els seus fills. O dels néts. O quan siga. Poqueta cosa és... I es moriran sense ella. L'hortet, el rierol... Quina vida més bèstia!.
 6. Records Homenatge a Teresa Com un record d'infantesa sempre recordaré a la Teresa, ballant el vals. Potser fou l'últim fet amb algú que estimés abans que un bombardeig la tornés boja. Tots els xiquets la seguíem i en un solar apartat ens instruíem al seu voltant. Mig descabellonada ens mostrava les cuixes i ens donava lliçons d'anatomia. Ella ens va dir d'on veníem. I que els reis de l'Orient no existien. Ni llops ni esperits. Ens parlava de l'amor com la cosa més bonica i preciosa. Sense pecats. Ens ensenyà a ballar a cantar i a estimar. D'això ella era la que més sabia. Amb una floreta al seu cap i un mocador negre al coll i faldes llargues i un cigarret. Vas ser la riota dels grans, i la mestra més volguda. dels infants. Ara de gran comprenc tot el que per tu sent i et llence un homenatge als quatre vents. Com un record d'infantesa sempre et recordaré a tu, Teresa, ballant el vals.
 7. Escola L’escola de Ribera La suma era dos més dos. El resultat era quatre. La pregunta era Qui és? La resposta era: Déu. La consigna era: Pàtria. La resposta era: alçar el braç. La classe era a les nou. El mestre era a les deu. El "water" era al fons. La merda era a l'entrada. Els amics érem tots. Els diplomes eren grocs. Els diplomats eren verds. El Crist era de fusta. Els cristians de cartó. Els pupitres eren bruts. Els que sèiem érem pobres. La regla era per la mà. La mà era per tancar-la. El càstig era sever. El càstig era: Por. La missa era molt seria. Els assistents no ho sabíem el capellà era vell. Els nens tampoc ho sabíem Els corredors eren llargs. Els que corrien fugien. El rellotge era bonic. Les hores eren llargues. L'ensenyança era com era. Els ensenyats el què som. Els mestres. El Crist. El capellà. El pupitre. Els companys. El llibre. La pissarra. La infància. La tendresa. La fe. La por. L'estima. Tot perdut per sempre, El resultat era un, la jugada era perfecta.
 8. Declaració d’intencions La cançó del cansat Em va tocar tocant Mediterrani. Per barret Pirineus, i una llesqueta. Per sabata Oriola d'estranquis. I per cor duc a Alcoi, la terreta. Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà. Queda clara, per tant, per a tothom, la meua carta de naturalesa. No és miracle, ni és un mal son; m'ha tocat, i és la meua feblesa. Quede clar, també, que són covards, tots els qui obliden les arrels. Seran branca d'empelt en altres prats. I en la mort, rellogats dels estels. És ben trist encara avui parlar, i posar al seu lloc una història. Fins ací ens heu fet arribar. De tan grossa raó, naix la glòria. I torne a repetir: sóc alcoià. Tinc senyera on blau no hi ha. Dic ben alt que parle català i ho faig a la manera de València.
 9. Relacions interpersonals Adela Abad Senzillament, la veig quan la puc veure. Senzillament parlem si ella en té ganes. Senzillament pugem al pis de tant en tant. Senzillament fem l'amor, donant-nos lo millor. Senzillament diem que ens estimem Senzillament, després he de veure com marxa. Senzillament, em quede molt sol, com cada nit. Senzillament, demà em diu que va amb un altre. Senzillament passege tot sol per Barcelona. Senzillament, un dia que a lo millor no pense, senzillament, la veig i passa el de sempre. Senzillament la veig i pot ser no passa. Senzillament, l'he vista i això, algun cop, ja és prou. I tot, entre ella i jo, passa senzillament. Senzillament tinc ràbia de no veure-la sempre. Senzillament voldria ser el seu preferit. Senzillament em menge els llençols d'enyorança. Senzillament un dia potser s'acabarà. A partir d'aquell dia no sé que passarà.
 10. Marta Molins
 11. Montserrat El pas del temps farà de nosaltres colors. Ja no se n'anirà l'ocell de tants amors. Vidres fràgils de goig. Nits i dies de sols. Vaixells de deu mil ports. Adéu a tots els dols. El vent que se'n va. Campanes de tardor. Pluja, neu, on són ja? Cap segon sense enyor. Desmesuradament. Tot és com ha de ser. El rellotge és absent. I sempre hi ha que fer. Plor d'amor, ja són mar. Raig de foc que no para. Els Déus volen baixar. Font fresca tot i encara. Onades contra el roc. Tempestes d'inquietud. Tot menjat pel nou foc. Amor meu, és per a tu.
 12. Filles Helena Helena: No t’oblides mai del teu idioma, la teva terra, la teva classe, i del llarg que és la vida. La nena ja em sap quatre idiomes: francés, anglés i castellà. No té ni idea del valor de les coses. Mai no em parla de la seva terra. I jo em puc morir qualsevol dia. ENTENEU?
 13. Jana Jana, Janeta; una formigueta. Jana, Jané; un jorn de febrer. Jana, Janí; la branca d’un pi. Jana, Janó; la lluna major. Jana, Janú; el gat fa cu-cú. Jana de Jana, posa’t el pijama! Un cop al llit, Jana s’ha adormit! Dins de les estrelles galtetes vermelles, i un coret petit que fa tic, tic, tic.
 14. Ovidi i Estellés
 15. Decadència catalana
 16. L’últim adéu Bon vent i barca nova! Au, adéu! Comence el meu comiat a tot el temps passat. Bon vent i barca nova! Sé, però, que no s'estrena un prat seguint sent rellogats a dins una gran cova. Mil espills em trenquen en la nit colpegen el meu pit i m'omplen d'ais la boca. I un badall ofega el meu crit i deixa l'ull humit i el nas demana: Moca't! Au, adéu! Comence el meu comiat a tot el temps passat. Bon vent i barca nova! Nova sang arriba al meu cervell i em sent tibar la pell, i em torna a la memòria temps de caça, de peixos i d'ocells, de joves i de vells... Però ara es altra història?... Tot i així un qualsevol fracàs em posa en el percaç dels records sense glòria. Au, adéu! Comence el meu comiat a tot el temps passat. Bon vent i barca nova! No és clar, per tant també és obscur. Tinc a davant un mur. El riure se'm capgira. L'atzucac em fa fer un atur. Present, passat, futur... i un mateix temps de mira. Veig el blat més tendre que madur, veig qui mana segur. El món no avança: gira. Au, adéu! Comence el meu comiat a tot el temps passat. Bon vent i barca nova! Un forat em torna a donar llum, un cigar em don fum i una ampolla, empenta. Cec d'engany em guie pel bastó malfie del color i de lletra d'impremta. Done fe d'aquestes sensacions, li llence al foc carbó i retorne als meus trenta. Au, adéu! Comence el comiat i sóc nou arribat. No me'n vaig; sóc qui torna. Au, adéu! Comence el comiat i sóc nou arribat. No me'n vaig; sóc qui torna.
Anúncio