O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Pitch 2014-2015: Cuberdonshop

2.558 visualizações

Publicada em

Project for launching a niche webshop and campaign to sell Cuberdons in the EU. Including communication strategy, design and more. Written in Dutch.

Presentation can be found here: https://swipe.to/6318cf

Publicada em: Marketing
 • Seja o primeiro a comentar

Pitch 2014-2015: Cuberdonshop

 1. 1. Presented by: Beirut Agency Made for: ZOET PITCH 2014 - 2015
 2. 2. 1 Beste lezer, In dit pitchdossier krijg je een grondige weergave van de ideeën die Beirut Agency bedacht in het kader van de pitch voor Kristof Nizet. We werkten als digital media managers binnen de opleiding communicatiemanagement een pitch uit voor Cuberdonshop.com. Het is een online webshop die zich richt op de internationale verkoop van cuberdons aan een jongvolwassen doelgroep. Graag willen we verschillende lectoren en gastlectoren bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun tijdens de realisatie van dit project. Dankzij hun hulp konden wij als jongvolwassen communicatiespecialisten dit pitchproject succesvol afronden. Zo spoorde Peter Van Edom ons aan om continu nieuwe insteken te bedenken tijdens het pitchproces. Hij nodigde voortdurend gastsprekers en gastlectoren uit die ons nieuwe inzichten gaven in verband met onze pitch. Een van de voornaamste gastlectoren was zonder twijfel Carl De Mey. Hij verdient een dikke pluim door ons te begeleiden met de planning en de structuur van de pitch. Ook Sandra Busselot mogen we samen met Pieter Van Herreweghen niet vergeten. Door hun leerden we nieuwe grafische toepassingen die we doorheen de pitch in onze designs en huisstijl hebben verwerkt. Tot slot willen we een woord van dank uitbrengen over Koen Panis. Hij heeft ons tijdens het onderzoeksproces geholpen om nieuwe en verhelderende insights om te zetten in concrete acties. Beirut agency wenst je alvast veel leesplezier!
 3. 3. 2 Beirut agency, who are we?! Beirut is gekend als één van de meest gevarieerde steden van het Midden-Oosten. Het is een vernieuwende metropool die tot voor de Libanese burgeroorlog gekend was als “Het Parijs van het Oosten”. De link met de nieuwe verlichte denkers van de 18e eeuw in Europa was dan ook niet ver weg. De naamskeuze van ons agentschap is daarom gebaseerd op het Libanese Beirut. We zijn net als de verhelderende stad, voortdurend opzoek naar vernieuwing en creatieve ideeën om onze klant de meest geschikte oplossing aan te bieden. Beirut Agency bestaat uit 4 leden. Zij zijn stuk voor stuk onmisbaar en hebben elk een eigen specialiteit. Wouter Brouwers is de content cowboy van de groep. Hij is de sheriff die de revisie van het werk op zich neemt, en treedt op als eindredacteur bij de creatie van content. Door zijn journalistieke ervaring werkt hij vaak samen met de conversion hero om de content optimaal op de conversie af te stemmen. Tot slot lost deze pistoolheld rake schoten in de fotografiekraam. Hierdoor heeft Beirut Agency een reeks rechtenvrije foto’s die tijdens de pitch aan bod zullen komen. Niels Roothooft is de web ninja van het agentschap. Hij snijdt als geen ander tot op het bot op vlak van usability en webtoepassingen. Deze krijger heeft zijn werpsterren gericht op de uitwerking van onze Shopify webshop. In samenspraak met de conversion Hero zorgt hij voor een optimaal functionerende webshop als eindresultaat! Haaargh! Elke Dams, oftewel de project pirate van de groep. Zij waakt als een ware kapitein over het schuimende schip dat Beirut Agency heet. Door haar klappen van de zweep komen de scheepslui
 4. 4. 3 exact de juiste deadlines na. Om de zeven pitchzeeën te doorkruisen is iemand als Elke aan het roer onmisbaar. Door haar zal het schip niet zinken, maar steevast doorvaren naar zijn eindbestemming! Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Neen! Het is Lorenz Gillisjans, de conversion hero van Beirut Agency! Wanneer hij met zijn wapperende cape geen boeven verslaat, richt hij zijn arendsogen op de nieuwste trends binnen SEO-land. Van UX design en usability testen tot analytics en conversie. Deze held gaat geen enkele optimalisatie uitdaging uit de weg!
 5. 5. 4
 6. 6. 5 “Online solutions by selected craftmanship” Dat is de slagzin die Beirut Agency typeert. Het bureau is op een aanvullende manier samengesteld waardoor we verschillende specialisaties (marketing, design, copywriting, & PR) combineren tot één sterk geheel. We zoeken naar de juiste online oplossing die bij de verwachting van de klant aansluit. Ons agentschap streeft naar voortdurende innovatie en verbetering voor haar klanten. Door middel van een goed onderbouwde webstrategie liften wij uw online projecten naar een nieuw niveau. Tot slot analyseren we verschillende data om uw online verhaal te optimaliseren.
 7. 7. 6 Briefing recap Op dinsdag 23 september 2014 gaf Kristof Nizet (@kristofnizet) een briefing over de lancering van een online niche webshop die focust op het snoepgoed cuberdons van Geldhof. (www.cuberdonshop. be. Opdrachtgever Kristof Nizet was een marketing en e-commerce consultant voor onder meer Sanoma, Roularta en Telenet. In maart 2014 koos hij ervoor om freelance consultant te worden. Naast zijn job, opende hij twee jaar geleden de unieke snoepwinkel ZOET in Mechelen die zich hoofdzakelijk richt op jongvolwassenen en ouderen. Deze fysieke winkel heeft een online broer: www.snoepzoet.be. Deze webshop trekt momenteel 600 klanten, 80 repeat customers en 25 frequent customers per maand, wat ongeveer goed is voor een verkoop van 24kg snoepgoed per maand. Naast dat alles had hij ook nog de webshop Katchoo samen met Lieven Vos (salespersoon voor on- en offline producten) en Goedele Soetemans (adviseur traditionele on- en offline producten) onder de BVBA Commspicuous. Katchoo is een webshop die regenlaarzen en paraplu’s met een toffe print aanbiedt. Achteraf heeft Krisof Nizet Katchoo verkocht. Opdracht Naast de bestaande webshop en de traditionele winkel in Mechelen, wil ZOET een tweede niche- webshop (met internationaal bereik) via het platform Shopify oprichten. Het zal een spin-off van snoepzoet.be worden met als doel nog meer cuberdons te verkopen. Momenteel zijn cuberdons het derde best verkochte product van ZOET. Daarom staat dit snoepgoed ook centraal in de oprichting
 8. 8. 7 van de nieuwe webshop. Concreet gaf Kristof Nizet ons vier opdrachten. Analyse van de markt en concurrentie Vooraleer te starten met het bedenken van een concept en de opbouw van de webshop, moest er een analyse gemaakt worden van de markt en de concurrentie. In deze fase is het belangrijk onze doelgroep te definiëren en na te gaan waar, geografisch, er precies vraag is naar het product. Enkele vragen die ons hierbij hielpen zijn: • Hoe groot is de vraag naar cuberdons? • Waar worden cuberdons momenteel verkocht? • Wie zijn de concurrenten, zowel in binnen- als buitenland? • Hoe ziet het aanbod van de concurrent eruit? • Hoe wordt er geleverd? Wat is de termijn? • Hoe zit het met de prijzen? Hoe reageren we hier best op? • Is het product al gekend in het buitenland en wat wordt er over geschreven? • Wordt er reeds aan digitale marketing gedaan? Aanbod bepalen en site opzetten Na de analyse is het nodig om te bepalen wat en hoeveel cuberdonshop.com zal aanbieden. Zodra de cruciale informatie verwerkt is, is het de beurt aan de opbouw van de website met behulp van Shopify.
 9. 9. 8 Vragen die we onszelf hier stelden zijn: • Hoe bouwen we de webshop op? • Hoe ziet de structuur van de site eruit? • Uit welke onderdelen bestaat de webshop? • Is de site beschikbaar in meerdere talen? Zo ja, welke? • Welke producten gaan we aanbieden (enkel cuberdons of ook afgeleiden)? • In welke hoeveelheden worden de producten aangeboden? • In welke verpakking zijn de producten verkrijgbaar? Hoe wordt de prijs bepaald? Communicatieplan lancering Het is noodzakelijk om interessante en aantrekkelijke content aan te bieden. Daarvoor hebben we een sterk communicatieplan nodig. Mogelijke vragen die we stelden om vanaf dag één verkoop te genereren: • Hoe ziet het geschikte communicatieplanning eruit (bij lancering en maar ook nadien)? • Welke kanalen gaan we inzetten en wat gaan we wanneer verkondigen? • Wanneer posten we op sociale media? • Gebruiken we een nieuwsbrief? • Hoe leggen we contact met pers en bloggers? • Hoe maken we het communicatieplan concreet?
 10. 10. 9 Digitaal marketingplan Naast content is ook marketing van groot belang om van start te kunnen gaan. Zonder een grondig plan met een doordachte strategie kunnen we het product niet aan de man brengen. Enkele mogelijke vragen: • Hoe zorgen we voor een stabiele instroom van bezoekers? • Wat doen we met evenementen zoals bijvoorbeeld Oktoberfest, Chinees Nieuwjaar enzovoort? • Gaan we acties en wedstrijden organiseren? Doelgroep ZOET richt zich met cuberdonshop.com voornamelijk op (jong)volwassenen waarbij de Belgische grenzen worden overschreden. Op die manier kunnen zowel Belgische expats als internationale fans een bestelling plaatsen op de website. Verder bieden zij ook de mogelijkheid aan bedrijven om cuberdons aan te kopen. Ook behoren buitenlandse foodies, die cuberdons gebruiken in gerechten, tot de doelgroep. De focus ligt hoofdzakelijk op alle fanaten die de authentieke, ambachtelijke en meest verse cuberdons willen verkrijgen van distributeur Geldhof. ZOET wil hierop inspelen door een nieuwe online niche webshop op te starten.
 11. 11. 10 Doelstellingen Het doel van de Pitch is de opstart van een niche webshop (www.cuberdonshop.com) om de klant zowel nationaal als internationaal de meest verse cuberdons aan te bieden, maar ook om verkoop te genereren. ZOET zelf heeft enkele geplande doelstellingen waarmee rekening dient te worden gehouden: • Het huidige aanbod uitbreiden (2014) • Zorgen voor cadeauverpakking (2014) • Free shipping aanbieden (2015) • Meerdere niche webshops lanceren (2015) • Een eigen product lanceren (2015) • Extra vestigingen neerzetten (2016) Met deze Pitch willen we onderzoeken op welke manier dit product het best aan de man kan worden gebracht. Dit door uitgebreid onderzoek te voeren en het in kaart te brengen van de markt. Op basis van deze gegevens kan er dan een communicatie- en digitaal marketingplan opgesteld worden. Rekening houdend met deze informatie, wordt tot slot de website opgebouwd. Challenged briefing Nadat de briefing ons was meegedeeld en we deze nog eens hadden doorgenomen, keken we er enorm naar uit om aan de slag te gaan en een pareltje van een product/campagne neer te zetten. Maar we waren ons er ook van bewust dat er nog enkele grote struikelblokken op onze weg lagen die we moesten doorbreken om dit dat te bereiken.
 12. 12. 11 De grootste vraag die zich in onze hoofden afspeelde was: “Hoe kunnen we met een nieuwe webshop voor een snoepje, alleen echt bekend in België, de hele wereld innemen?”. Het leek ons onmogelijk om ineens internationaal bij mensen awareness te creëren en ze aan te zetten om het product te kopen. Zeker als het product niet eens in onze buurlanden bekend is. Daarom hebben we gekozen om onze focus voornamelijk te leggen op de buurlanden zoals Frankrijk, Engeland & Nederland. Maar België wordt hier zeker ook niet vergeten. Een ander probleem leek ons de uitgebreide doelgroep die Kristof Nizet ons heeft voorgelegd. Het leek ons moeilijk om één product aan te passen aan zoveel verschillende type van doelgroepen. Met die reden hebben we onze focus ook niet op ze allemaal gelegd. De doelgroep wordt verder in dit document beschreven en is quasi gelijk voor zowel binnen- als buitenland. Het enige verschil is dat we voor het binnenland de focus leggen op mensen die het product al wat kennen of van hebben gehoord en voor het buitenland op mensen die volledig nieuw zijn aan het product. Maar de kern van dit gehele project draait om de eenvoud van de Cuberdonshop In de loop van de afgelopen 3 maanden hebben we deze moeilijkheden weten aan te pakken om zo tot het resultaat te komen dat we vandaag hebben neergezet.
 13. 13. 12 Dit pitch dossier is het resultaat van 3 maanden te werken in opdracht van Kristof Nizet, eigenaar van het snoepwinkeltje “Zoet” te Mechelen. De opdracht luidde om een niche webshop op te richten voor het verkopen van Cuberdons op internationaal niveau. Hiervoor hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan om zo onze strategie op te bouwen. Hierna zijn we verder gegaan met het communicatie- en content plan op te stellen, om tot slot te eindigen met het opbouwen van de webshop. Tijdens het onderzoek is de markt van Cuberdon in kaart gebracht. Hierdoor wilden we inzicht krijgen in de nationale en internationale interesse van het product. Ook belangrijk was een duidelijke swot analyse op te stellen van de potentiële en huidige concurrenten in deze markt. Het onderzoek bestond uit een kwalitatief en kwantitatief gedeelte, maar ook trends en deskresearch maakte hier deel van uit. In het kwalitatief gedeelte werden er 41 interviews afgenomen met een focus op Belgische volwassenen tussen 18 – 45 jaar die in binnen – of buitenland wonen, of buitenlanders in het buitenland of België. Aan de hand van deze interviews weten we dat de respondenten een positieve houding hebben ten opzichte van online aankopen. In het kwantitatief gedeelte hebben we gebruik gemaakt van een online survey met een selecte steekproef, opgemaakt via qualtrics, wat ons 991 respondenten heeft opgeleverd. De leeftijd van onze respondenten bevindt zich voornamelijk tussen de leeftijd van 18 tot 40. Uit de combinatie van kwantitatief onderzoek & desk research bleek dat online aanwezigheid voor Zoet heel belangrijk is en dat de doelgroep voornamelijk gebruik maakt van Facebook en Instagram. Het is dus noodzakelijk een draagvlak te creëren om al deze sociale media rond uit te bouwen.
 14. 14. 13 Na het onderzoek komt de strategie die we hebben gekozen voor deze pitch, het verhaal van de cuberdonshop. Hierin staan volgende onderwerpen: probleemstelling, doelgroep, doelstellingen, positionering & boodschap. De kern van het verhaal is dat we terug naar de roots gaan van het lekkere snoepgoed, naar de simpliciteit of eenvoud van het product zonder te veel franjes. Hierbij hoort dan ook het vers en ambachtelijk karakter van de cuberdon geleverd door Cuberdonshop. Daarna gaan we verder met het communicatieplan, hierin verweven zit ook de content planning en het digitale marketingplan. Het draagvlak van onze campagne of communicatie zal Youtube zijn met alle andere sociale platformen daarrond zoals Facebook, Twitter & Instagram. De lancering van de campagne vindt plaats op 1 april 2015 en heeft een duur van 1 jaar. De uitwerking van het contentplan is gedetailleerd uitgeschreven voor de eerste maand, de andere 11 maanden zijn in grote lijnen in de contentkalender uitgelegd. Onder creatie vind je alle uitwerkingen terug van en rondom deze pitch. De creatie van de website, verschillende mock ups, screenshots van onze filmpjes, hero shots, en andere smaakmakende productfoto’s. Tot slot is er natuurlijk nog de algemene conclusie van het pitchdossier dat zich helemaal achteraan bevindt. Open, doorloop en geniet van dit dossier! Met vriendelijke Beigroeten Beirut Agency.
 15. 15. 14 ONDERZOEK
 16. 16. 15 Een belangrijk onderdeel van onze pitch is het onderzoek. Met de resultaten die hieruit zijn gekomen, zijn we verder gegaan met het uitwerken van de strategie en het concept. Het onderzoek kunnen we opdelen in 3 grote delen, namelijk: desk research, kwalitatief- en kwantitatief onderzoek. Bij desk research willen we de nationale en internationale markt in kaart brengen, dit met de cuberdon in het achterhoofd. In het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek zijn we ons meer gaan toespitsen op de vooropgestelde onderzoeksdoelgroep. Dit zijn personen in zowel het binnen- als het buitenland die tussen de leeftijd van 18 en 40 jaar schommelen. Hier willen we pijlen naar: De interesse in het product cuberdon Het al dan niet online aanwezig zijn van personen online Het al dan niet aankopen van producten online en welke elementen belangrijk zijn Benieuwd naar welke gegevens hieruit zijn gekomen? Lees dan gerust verder.
 17. 17. 16 Deskresearch Zoet Zoet is een snoepwinkel die gelegen is in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 143 te Mechelen. Naast de vaste winkel, is er ook een webshop. Zoet biedt buiten cuberdons allerlei andere soorten producten aan zoals snoepgoed, cadeautjes, chocolade, koekjes en macarons. Zoet richt zich met Cuberdonshop.com voornamelijk op (jong)volwassenen waarbij de Belgische grenzen worden overschreden. Op die manier kunnen zowel Belgische expats als internationale fans een bestelling plaatsen op de website. Verder bieden zij ook de mogelijkheid aan bedrijven om Cuberdons aan te kopen. Buitenlandse foodies, die cuberdons gebruiken in gerechten, behoren tot een deel van de doelgroep. De focus ligt hoofdzakelijk op alle fanaten die de authentieke, ambachtelijke en meest verse cuberdons willen verkrijgen van distributeur Geldhof. We willen hierop inspelen door een nieuwe online niche webshop op te starten. Zoet maakt gebruik van verschillende communicatiekanalen zoals facebook met een eigen facebook pagina (947 likes op moment van schrijven), Twitter (met zo’n 437 volgers & 144 tweets), instagram (31 posts met 497 likes), pinterest (met 13 boards en ongeveer 180 pins). Dan is er nog de mooi ontworpen en gebruiksvriendelijke website waar veel informatie op gevonden kan worden over het bedrijf en haar producten. Via deze weg kan het snoep ook besteld worden. Tot slot heeft Zoet aan de website een blog gekoppeld, wat alweer zeer goed is voor SEO. Daarnaast is dit voor de fans een interessante manier om content te doorbladeren. Op het vlak van content ligt dit in de lijn met wat er op de sociale media verschijnt, maar kan er veel verder in detail worden gegaan.
 18. 18. 17 Concurrentie Cuberdon.eu www.cuberdon.eu is onderdeel van Ass Caretta vzw. De vereniging zet zich met de winsten van de webshop in om projecten op te zetten die overeenstemmen met de doelstellingen van de organisatie. Zo zal de vzw steun bieden aan die personen en organisaties die zich inzetten voor de bescherming en handhaving van de bedreigde diersoorten (zoals de zeeschildpaddenpopulatie in het Middellandse Zeegebied, en op andere plaatsen waar nodig). Dit doet de organisatie samen met haar partners www.the-best-of-belgium.be en www.dendermonde.biz Cuberdon.eu heeft een ruim aanbod van Cuberdons. Ze verkopen smaak Cuberdons en zelfs cadeauboxen. Ze richten zich op (milieubewuste) consumenten die op een eenvoudige manier Cuberdons in grote hoeveelheden willen bestellen. De vzw gebruikt buiten haar bestaande websites nagenoeg geen communicatiekanalen. De webshop (www.cuberdon.eu) wordt als banner geplaatst op www.dendermonde.biz. De vereniging gebruikt deze website om haar sponsors binnen het Dendermondse kader weer te geven. Daarnaast staat de webshop vermeld op www.caretta.be (website van de vzw).
 19. 19. 18 Belgian Cuberdon Een webshop die zich professioneel profileert. De website heeft een vertrouwde lay-out. De klant kan een profiel aanmaken om op de website te winkelen, daarnaast is er ook de mogelijkheid om in te schrijven op een nieuwsbrief. De consument kan de verkooppunten van de Cuberdons en de gerelateerde producten bekijken (wat belangrijk is voor de vertrouwensband met de klant). Het menu binnen de webshop is overzichtelijk, waardoor de navigatie naar de producten simpel en tof is. Tot slot is er zelfs de mogelijkheid om de productprijs naar een andere valuta om te zetten (Yen, Dollar, Dirham). Dit is een sterke zet om de Cuberdons op een internationaal niveau aan te bieden. Toch staan er een paar grammaticale fouten op de website. (zoals bijvoorbeeld: ontdek onze verhaal i.p.v.. ons verhaal etc.) Een grote keuze uit verschillende Cuberdons. De consument heeft keuze uit maar liefst 32 smaken. Daarnaast biedt de webshop 4 soorten Cuberdonsiroop aan en zelfs een Cuberdoncocktail. Tot slot verkoopt Belgian Cuberdon een Cuberdonkookboek met allerlei tips & tricks. BelgianCuberdon.com richt zich tot een meer luxueuze markt, waar de Cuberdon wordt gezien als een uniek en exclusief product. Communicatiemiddelen die zij gebruiken: • Nieuwsbrief: die verspreid wordt naar de ingeschreven e-mailadressen. • Facebook (11.701 likes): De webshop profileert zich sterk op Facebook. De pagina wordt vooral gebruikt om nieuws in verband met de webshop te verspreiden. • Contactformulier: Online pagina waar klanten vragen per mail kunnen versturen.
 20. 20. 19 Streekmarkt Streekmarkt is een online webshop met het imago van een online markt waar allerlei specialiteiten worden aangeboden. Het menu van de website komt als winnaar uit de bus. Door middel van SEA geeft Streekmarkt zich vaak bovenaan de Google zoekresultaten weer (zoekterm: Cuberdons kopen). De webshop biedt een duidelijk overzicht voor de klant met wederom valuta-aanpassingsmogelijkheden en de keuze om de taal aan te passen. Tot slot is de winkelervaring op de website uiterst eenvoudig. Bij het selecteren van producten kan de leveringskost direct bekeken worden. Er is een ruime keuze aan betaalmogelijkheden (Ogone, Visa, Mastercard, Bancontact etc.). Allerlei marktspecialiteiten gaande van Cuberdons, ambachtelijke ham en confituur, macarons tot zelfs gemalen koffie. Al deze producten worden vervolgens ook in cadeaumanden of feestpakketten aangeboden. Consumenten die graag over de markt schuimen, en op zoek zijn naar unieke en ambachtelijke streekproducten. Communicatiemidelen die zij gebruiken: • Facebookpagina (5.159 likes): Voornamelijk posts over de producten van de webshop. • Blog (geïntegreerd binnen de webshop): Blogposts over streekproducten, wist-je- datjes, nieuwtjes over kookpersoonlijkheden (zoals bijvoorbeeld: Jeroen Meus), recepten met streekproducten. • Twitter: Gebruik van Twitter om te verwijzen naar Facebookposts over een bepaald product, en datzelfde product op de webshop. De Twitterpagina legt de link tussen de verschillende sociale
 21. 21. 20 kanalen. • Nieuwsbrief: De consument ontvangt een gerichte nieuwsbrief na inschrijving op de webshop. De brief bevat een gekoppelde call to action (schrijf je in op de nieuwsbrief en maak kans op een gratis proefbox). • Contact Formulier: Online pagina waar klanten vragen per mail kunnen versturen.
 22. 22. 21 Belgium’s Best Belgium’s Best wil zich weergeven als dé online specialist op gebied van unieke Belgische Zoetigheden. De webshop heeft haar hoofdkantoor in Mechelen, en heeft daarnaast 3 buitenlandse kantoren (Frankrijk, Duitsland, Nederland). De webshop hanteert een vergelijkbaar productoverzicht zoals Streekmarkt, maar legt andere accenten. Het is een webwinkel die zich vooral richt op relatiegeschenken in de vorm van snoep. Dit is duidelijk merkbaar in de minimale leveringshoeveelheid (250 – 2000 stuks). De specialiteit van Belgium’s Best richt zich op gepersonaliseerde verpakkingen. (Bijvoorbeeld: relatiegeschenk van Nokia Cuberdons zullen verpakt worden in Nokia verpakking). Allerhande Belgische Zoetigheden: Cuberdons, chocolade, mints, speculoos, lolly’s etc. Consumenten die op grote schaal Zoete relatiegeschenken willen inkopen voor hun klanten of prospecten. Communicatiemiddelen die zij gebruiken: • Pdf: Op de website kunnen klanten een Pdf-bestand downloaden. Het is een handige manier om de klanten op eenvoudige wijze op de hoogte te brengen van het assortiment. • Online Chat optie: Live chatmogelijkheid met de beheerder van de website om vragen te stellen. Bij afwezigheid van de beheerder verandert het chatvenster in een dialoogvenster waar de klant de vraag kan mailen.
 23. 23. 22 Nevejan.eu Nevejan is een (online) leverancier voor particulieren en bedrijven. Nevejan biedt een enorm ruim gamma voedingswaren en dranken aan. De webshop onderscheidt zich van de andere webshops omdat er een duidelijk stappenplan wordt aangeboden hoe men op een zo correct mogelijke manier kan bestellen (door middel van FAQ’s in het stappenplan te integreren). Er kan in grote, maar zeker ook in kleine hoeveelheden besteld worden. Tot slot biedt de webshop een geavanceerde zoekoptie tussen haar producten, en een zoekopdracht op zoektermen. Nevejan levert 5000 producten zowel food als non-food waaronder ook de Cuberdons van Geldhof. Bedrijven en particulieren die op grote schaal food & non-food (online) willen inkopen. Account op de webshop: Dit account is zoals vele andere online shops nodig om de betaling te verrichten, maar Nevejan koppelt hier op ludieke wijze een verlanglijstje aan. Op die manier kan je producten in de lijst plaatsen en op een later moment bestellen of afrekenen. Communicatiemiddelen die zij gebruiken: • Nieuwsbrief: mogelijkheid tot inschrijving op de nieuwsbrief via de website. • Facebook (372 likes): De Facebookpagina van Nevejan zit in de lift. De pagina wordt vooral gebruikt om degustatiedagen die het bedrijf organiseert aan te kondigen. Ook wordt er info over de verschillende producten aan de consument doorgegeven. • Google+: Minder posts dan op de Facebookpagina (ongeveer 1 per maand). 4 volgers en veel foto’s van de winkel. Waarschijnlijk is Nevejan actief op Google+ om zijn SEO te optimaliseren.
 24. 24. 23 Cuberdon Léopold Cuberdons Leopold is de grootste tegenhanger binnen België van Cuberdonproducent Geldhof. Ze zijn net als Geldhof specialisten in de bereiding van de Zoete kegeltjes. De webshop doet op een sterke manier aan storytelling (de legende, wie is Leopold?, Etc.). De website oogt visueel proper en komt gericht over. Er zelfs mogelijkheid tot personaliseren van de verpakking van de Cuberdons door de naam van de klant op de doos te printen. Toch laat Cuberdons Leopold in de communicatie naar de klant enkele belangrijke steken vallen. Keuze uit Cuberdons, Cuberdonsiroop, Cuberdonmarshmallows en zelfs twee kinderwagentjes. doelgroep: Gelijkaardig aan de rest van de concurrentie. Communicatiemiddelen die zij gebruiken: • Facebookpagina (7.117 likes): De communicatie naar de klant toe is voornamelijk in het Frans. Af en toe worden er Nederlandse teksten op de pagina geplaatst, maar zelfs met fouten in. Een onvergeeflijke communicatieve fout. Hierdoor krijgt de klant de indruk dat enkel de Franstalige consument goed behandeld wordt. Op de pagina worden actualiteitsgerelateerde items gepost, die de link naar de Cuberdons leggen. • Nieuwsbrief: Mogelijkheid tot inschrijven op een nieuwsbrief met een e-mailadres
 25. 25. 24 Cuberdon Het product Het product waar het hele onderzoek rond draait is de cuberdon. Veel mensen kennen dit ook onder de namen (Gentse) neuzekes, tsjoepkes, topneus, Chapeau-de-curé of Chapeau-de-prêtre. Het heeft vaak een paarse kleur en is kegelvormig. De buitenkant is hard tegenover de inhoud, die meer gelatine-achtig is. De afkomst van dit snoepje ligt in België, waar het ontdekt werd door een Gentse apotheker ‘De Vynck’ in 1873. Vroeger werden veel medicijnen ingenomen in de vorm van een siroop. Op een dag had een mislukt preparaat een korst gevormd, maar de kern was nog vloeibaar. Hieruit is dan een Cuberdon geëvolueerd. Dit product heeft ondertussen meer dan 25 smaken zoals aardbei, kers, sinaasappel, cola, enz. Daarnaast bestaan er ook verscheidene afgeleide producten zoals roomijs, koekjes, en zelfs cuberdonjenever. Het merk Geldhof De Cuberdon in kwestie is van het merk Geldhof. De oorsprong van dit bedrijf ligt in 1939. Hier startte Antoine Geldhof een confiserie in Gent. Daar leerde hij het 19e-eeuwse recept aan van de zoon van de uitvinder van dit snoepje. Na de geboorte van zijn zoon, Tony Geldhof, werd het bedrijf Confiserie Geldhof in Eeklo opgericht. Ondertussen is Confiserie Geldhof gegroeid tot marktleider. De Cuberdons worden gemaakt van Arabische gom (sap van acaciastruiken). Confiserie Geldhof biedt daarnaast ook andere producten aan zoals snoep (bv. gommen), saus, koekjes, lolly’s, smeerpasta,
 26. 26. 25 enz. Tot slot kan je er terecht voor verschillende gerechten, die terug te vinden zijn op hun website. Dit zowel met cuberdonproducten erin verwerkt als gerechten zonder cuberdons. Afgeleide producten Enkele afgeleide producten van cuberdon zijn: Cub-O-Spread (Smeerpasta), Cub-O-Crunch (Knapperige Cuberdon, te vinden in bvb McFlurry bij McDonalds), Cub-O-Crème (Dessertsaus / Stroop / Grondstof voor ijsroom- en bavaroisbereidingen), Cuberdonkoekjes, Cuberdons met andere smaken (Aardbei, Abrikoos, Appel, Amaretto, Ananas, Passievrucht, Kers, Kiwi, Meloen, Cuberdon voor bij de Champagne Cuberdon op sociale media Cuberdon is als authentiek en geliefd product zeker te vinden op verschillende sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google+, .... . Zowel promoties van bedrijven die het product aanbieden tot fans die hun waardering tonen tot foodlovers die pronken met hun recepten. Juridische omgeving Op 13 juni 2014 krijgen internetondernemers te maken met een nieuwe wetgeving die de consument beter moet beschermen op basis van de in 2011 vastgestelde Richtlijn Consumentenrechten (2011/83/EC). Dit kan grote gevolgen hebben voor webshops en het is dan ook belangrijk voor deze webshop houders om zich hieraan aan te passen. Het gaat bij de nieuwe wetgeving om drie aspecten:
 27. 27. 26 • Informatieverplichtingen. • Eisen aan het bestelproces. • Herroepingen, retouren en terugbetalingen. Ook beoogt de wetgeving om barrières voor grensoverschrijdende aankopen binnen de EU op te heffen. Meer informatie hierover en een bijhorende link staan in bijlage. Trends Onder dit segment staan de nieuwste trends op het vlak van technologie, communicatie en marketing. Enkele van deze zijn misschien nog moeilijk toepasbaar op snoep, maar kunnen een interessante insteek bieden op de mogelijkheden van vandaag en morgen. Mobile Vandaag de dag sla je de bal helemaal mis indien je niet geoptimaliseerd bent voor mobile. Mobile betekent niet alleen aangepast voor verschillende schermen van smartphone tot desktop, maar gaat ook over gebruiksgemak en toepassingen on the go. Het gaat van layout tot content tot betalingen. Het installeren van iBeacons of NFC scanners en het implementeren van onder andere Apple Pay en Google Wallet kunnen een beduidende stap richting een succesvolle toekomst zijn. Personalisatie Deze spreekt voor zich, mensen houden van personalisatie. Ze willen dingen die aangepast zijn aan hun smaak en daar kunnen we veel van leren. Het kan ook gaan om simpele aspecten zoals unieke content aan bepaalde klanten aanbieden of relevante informatie opsturen naar zij die het vereisen.
 28. 28. 27 Technologie biedt deze oplossing en dat moeten we omarmen. One-to-one communicatie en het omarmen van het “YOUniverse” is dus een must. Conversation management Steven Van Belleghem schreef er reeds een geweldig boek over die het belang hiervan aantoont net als de “Word Of Mouth” dat dit schept. Met de Cuberdonshop moeten we dus informatie delen, vragen beantwoorden, luisteren naar de klant en bijgevolg inspelen op de noden die er zijn. Net als het verhelpen van problemen die klanten ondervinden. Dit genereert een geweldig inzicht ten opzichte van het merk. Content en visuals Content is king, dat weet ondertussen iedereen. Het verzorgen van goede content, een leuke schrijfstijl gepaard met prachtige visuals kunnen een boodschap enorm versterken. Dit wordt enorm gewaardeerd door de klant en door het almachtige Google. Always on Mensen verwachten dat je bedrijf altijd online is, ze dulden het niet indien een vraag enkele dagen later pas beantwoord wordt. Zorg er dus voor dat je sociale media accounts grondig beheerd worden en dat er niet alleen tijdens de kantooruren, maar ook bijvoorbeeld ‘s avonds antwoorden komen op tweets. Het delen van informatie en posts kan ook makkelijk gedaan worden door deze in te plannen op verschillende tijdstippen. Hootsuite, Tweetdeck en Klout zijn voorbeelden van tools die gebruikt kunnen worden.
 29. 29. 28 Transparantie Wees open naar de klant toe en ga niet liegen of dingen uitvinden. Een bedrijf is net als een mens en heeft ook zijn gebreken, probeer aan die gebreken te werken en de klant zal dit accepteren. Censureer ook geen negatieve kritiek maar speel daar op in. Zorg voor dialoog en de mogelijkheid tot verduidelijking als de klant twijfelt. Geef ook correcte informatie en leer het publiek op. Meten is weten Maak gebruik van nuttige KPI’s zoals likes, reach, CTR’s, etc en beheer je Analytics. Zonder te weten hoe je het momenteel doet, kan je onmogelijk voor een verbetering zorgen. Test dus op deze manier of je campagne effectief is of niet, en kijk wat er verbeterd kan worden. Google+ Dit is misschien niet het meest interessante netwerk voor de Cuberdonshop, maar het is een ontzettend belangrijk platform voor SEO. Google+ mag dus niet links gelaten worden, al houden we het maar simpel door enkele Facebook posts ook daar te posten. Ad retargeting & Radius targeting (Google) Ad retargeting is niet dood. Indien mensen de webshop hebben bezocht kan het zeker handig zijn om banners te laten verschijnen op websites die ze later bezoeken om hen terug naar de Cuberdonshop te krijgen.
 30. 30. 29 Daarnaast test Google momenteel ook radius targeting uit in de Verenigde Staten. Dit is een vorm van adverteren waarbij je simpel gezegd een stip zet op een kaart en iedereen die binnen een vooraf bepaalde straal ligt, kan dan bereikt worden door je advertentie. Hiermee kan je heel lokaal gaan adverteren, denk maar aan iedereen op de Grote Markt van Mechelen of elke foodie op Le Quartier Latin in Parijs. The Internet of Things & 3D Printing Er heerst een hype die in mijn ogen niet zal verdwijnen, namelijk “The Internet of Things”. Steeds meer en meer toestellen zijn verbonden met het internet en worden (semi-)intelligent. Denk maar een de slimme thermostaat Nest. Daarnaast heb je ook 3D Printing dat sterk aan het opkomen is. Het zijn twee trends die misschien nog moeilijk zijn voor snoep, maar die niet uit het oog verloren mogen worden. Ik denk hierbij aan acties waarbij je tijdens Pasen enkele paaskonijntjes laat samenstellen door klanten die bijgevolg geprint en meegeleverd worden bij bestellingen van een kilo paaseitjes. Daarnaast denk ik ook aan slimme snoeppotten met weegschaal die aangekocht kunnen worden op de website en die notificaties verzenden als de pot leeg is. Allemaal kansen waarop we kunnen inspelen. Youtube / Mobile Video Ads Laatst hebben we geleerd van enkele personen van Google op een congres in het Lamot in Mechelen dat Youtube video’s zwaar onderbenut worden in België. Er zijn heel weinig concurrenten en ook al lijkt video misschien heel duur, kan het ook goedkoop zijn. Indien mensen jouw advertentie op Google binnen de 30 seconden skippen, betaal je namelijk helemaal niks. Naast de video verschijnt
 31. 31. 30 er ook gratis een banner, dat gepaard met uitstekende Analytics-mogelijkheden is dan zeker een mooie kans voor de Cuberdonshop. Kwalitatief onderzoek Van onderzoek naar resultaten Om een beter inzicht te krijgen in onze, potentiële, doelgroep, hebben we gebruik gemaakt van diepte-interviews. Door middel van deze interviews pijlen we naar verschillende elementen zoals de kennis van Cuberdons, het online koopgedrag (zowel algemeen als specifiek van snoep), concurrenten, en andere. Om dit onderzoek te beginnen werd er een gespreksgids opgemaakt aan de de hand van enkele onderzoeksvoorstellen. In die onderzoeksvoorstellen kwamen volgende zaken aan bod: onderzoeksdoelstellingen, -vragen, -thema’s en –methodes. Daarna zijn we, ook met hulp van die documenten, verder gegaan met het opstellen van de gezamenlijke onderzoeksdoelstellingen. Voorbeelden hiervan zijn: • Peilen naar de interesse in het online aankopen van Cuberdons • Peilen hoe en wanneer de doelgroep te bereiken is • Peilen naar de naamsbekendheid • Peilen naar de interesse voor het product Cuberdon.
 32. 32. 31 Per groep werden er 4 interviews (van 5 tot 15min) afgenomen waarvan 2 Belgen die in het buitenland wonen. De andere 2 mogen ofwel Belgen in het buitenland zijn of buitenlanders in België. Verder hebben we rekening gehouden met een gevarieerde leeftijd van de geïnterviewde/respondent, die tussen een leeftijd van 18 en 50 jaar schommelen. Later zijn deze gesprekken letterlijk overgetypt geweest en hebben we hier highlights uitgehaald. De hoofdthema’s waar we rekening mee gehouden hebben tijdens dit interview zijn: online aankoop, sites, e-commerce, verzending, Cuberdons, Imago/reputatie, snoep, betaalmogelijkheden, verpakking, en social media. Resultaten Uit de kwalitatieve interviews blijkt dat het merendeel van de ondervraagden maandelijks of tweemaandelijks online aankopen verricht. Ze kopen voornamelijk boeken, voeding, tickets (vliegtickets, tickets voor concerten en treintickets), kledij en dvd’s online. De geïnterviewden kopen voornamelijk online omdat de producten over het algemeen goedkoper zijn dan in de winkels. De klant kan daarnaast een goede prijsvergelijking maken tussen de verschillende producten. Webshops bieden een uitgebreider aanbod dan de conventionele winkels. Dit gaat hand in hand met producten die doorgaans enkel online te vinden zijn. Tot slot vindt de consument een snelle levering (aan huis) doorslaggevend. Algemeen kunnen we stellen dat de respondenten een positieve houding hebben ten opzichte van online aankopen. De meest voorkomende slechte ervaringen zijn een laattijdige of slechte levering (gekoppeld aan een eventuele hoge verzendkost). De consument ergert zich vooral aan nieuwsbrieven die ongewenst in de mailbox blijven binnenkomen.
 33. 33. 32 De geïnterviewden gebruiken vooral laptops en pc’s om online te shoppen. Nagenoeg geen enkele respondent winkelt mobiel (smartphone/tablet). De consument heeft nood aan overzicht tijdens zijn aankoopproces. Blijkbaar voelen de online aankopen op pc/laptop vertrouwder aan dan mobiel (door het grotere scherm). Toch geven de ondervraagden toe dat ze mobiele toestellen gebruiken om het productassortiment van de verschillende webshops te bekijken. De ondervraagden die voeding online kopen focussen zich voornamelijk op fastfood en gezonde producten. Het grootste struikelblok blijft de houdbaarheidsdatum. Consumenten willen het product dat ze kopen voelen en zien. Het geeft hen meer vertrouwen om producten met een beperkte houdbaarheid in een fysieke winkel te kopen. Vrijwel alle geïnterviewden heeft geen voorkeur om snoep online te kopen. Het prijsverschil met een conventionele winkel is verwaarloosbaar, en bovendien vindt de consument het uitkiezen van snoep in een fysieke winkel leuk. Snoep is voor veel personen een impulsaankoop, daarom dat men niet direct achter een pc kruipt om online zoetigheden te bestellen. Er is bijna niemand die het cuberdonsnoepje niet kent. De meesten leggen de associatie met een zoet, paars of rood snoepje dat suikerachtig is met een zachte binnenkern. Algemeen koopt de ondervraagde consument 2 tot 3 keer per jaar Cuberdons voor zichzelf of voor anderen als cadeau. De meest gekende afgeleide producten zijn cuberdonjenever en cuberdonsiroop. Vrijwel alle respondenten die zich in het buitenland bevinden denken dat de online verkoop van cuberdons kan aanslaan. De cuberdon kan zich profileren als een uniek Belgisch snoepje zoals bijvoorbeeld Belgische chocolade. Daarnaast zijn veel buitenlandse consumenten echte zoetebekken. Ze vinden dit een leuk en uniek Belgisch cadeau. Toch knappen veel van de buitenlandse consumenten af
 34. 34. 33 wanneer er een te grote leveringskost wordt aangerekend. Daarom moeten de cuberdons bij levering snel en intact aankomen. Kwantitatief onderzoek Van onderzoek naar resultaten Op basis van de gespreksgids die was opgesteld voor het kwalitatief onderzoek, hebben we de vragen voor de online enquête van het kwantitatief gedeelte opgesteld. Aan de hand van deze enquête willen we inzicht krijgen in zaken zoals; wie is de (potentiële) doelgroep van Zoet, wat is hun koopgedrag, wat vinden ze belangrijk bij het bezoeken van een online webshop (voor snoep). Om sommige mensen te overtuigen was er overeengekomen met Kristof dat alle respondenten, indien gewenst, na het invullen van de survey ook een kortingsbon van 10% ontvingen. Deze kortingsbon werd aan de hand van de opgegeven e-mail adressen doorgestuurd. Zo werd er ineens gewerkt aan de opbouw van een databank van potentiële klanten. Om al de data uit de online enquête of survey te verzamelen hebben we gebruikt gemaakt van Qualtrics. Na een week van dataverzameling werd de enquête afgesloten en konden we dankzij het handige Qualtrics alle gegevens eenvoudig overdragen naar het softwareprogramma IBM SPSS Statistics. We maken hier gebruik van een selecte steekproef. Dit omdat we zelf de online enquête hebben rondgestuurd met de vraag om deze in te vullen. We bepalen dus dat er bij jou een steekproef
 35. 35. 34 wordt afgenomen door deze overal te verspreiden. Op een bepaalde manier wordt hier dus gebruik gemaakt van een praktisch bruikbare steekproef. Ook kunnen we hier spreken van een sneeuwbalsteekproef omdat, door het verspreiden van deze enquête via sociale media, we gebruik maken van mensen uit onze eigen kenniskring om deze steekproef bij af te nemen. Met deze online enquête hebben we 991 personen bereikt. In het begin konden de respondenten kiezen om verder te gaan in het Nederlands of Engels. Van deze 991 respondenten zijn er 137 verder gegaan in het Engels. Het was dan ook de bedoeling dat deze enquête zowel in het binnenland als in het buitenland terecht kwam. Conclusie Tijdens het uitvoeren van desk research hebben we ondervonden dat het belangrijk is voor Zoet om online aanwezig te zijn via verschillende media. Hier speelt het bedrijf goed op in door regelmatig gebruik te maken van vooral Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, hun blog, en hun website op zich. Volgens de resultaten van de online enquête bleek dat vooral Facebook dagelijks gebruikt wordt, terwijl er veel mensen die Twitter, Instagram en Pinterest nooit gebruiken. Het is dus belangrijk voor Zoet om vooral op deze populaire kanalen in te spelen. Zo gaan we ook regelmatig gebruik maken van het kanaal YouTube. Dit omdat video een leuke manier is om een boodschap over te brengen. Uit onderzoek blijkt dat buitenlanders het product cuberdon niet goed kennen. Aangezien we ons gaan richten op zowel binnen- als een deel van het buitenland, is de hoofdboodschap van deze communicatie bekendheid en awareness creëren.
 36. 36. 35 Naar de website Cuberdonshop.com toe, is het belangrijk om een simpele en duidelijke webshop op te bouwen. Dit om het gebruiksgemak te verbeteren en zodat er minder personen afhaken. Door de klant persoonlijk met naam aan te spreken ontstaat er bij de bestelling een vriendschappelijke band met de webshop. Dit gaan we ook stimuleren door mensen actief te betrekken bij onze campagne aan de hand van inzendingen die zij zelf kunnen doen. Meer info hierover vindt je bij het hoofdstuk rond ‘concept en creatie. Op die manier kan Cuberdonshop een band creëren met de consument, en voelt de winkelervaring niet afstandelijk aan. Uit de concurrentie- analyse kunnen we tot slot volgende tip meegeven: Het opstellen van een stappenplan om de non-internet natives te helpen bij de online aankopen (zoals Nevejan). Aan de hand van een kort schema, in combinatie met een FAQ-pagina kunnen er een groot aantal consumenten die niet vertrouwd zijn met online aankopen bestellingen plaatsen. Daarnaast kan Cuberdonshop via eenvoudige tutorials (eventuele filmpjes) de online aankopen stapsgewijs verduidelijken.
 37. 37. 36 STRATEGIE
 38. 38. 37 Van onderzoek naar strategie Probleemstelling Een goede strategie bekomen we aan de hand van de resultaten uit het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek. Met behulp van deze insights worden conclusies getrokken en mogelijke oplossingen opgesteld. Insights De cuberdon is een snoepje dat iedereen welbekend is. Toch wordt dit product slechts 2 tot 3 maal per jaar aangekocht, wat vrij weinig is. Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten de aanwezigheid van webshops belangrijk vinden. Het bekijken van deze webshop doen zij op hun smartphone, computer of laptop, terwijl de effectieve aankoop ervan op een laptop of computer gebeurd. Enkele minpunten die opgesomd worden: • Een foutieve of laattijdige levering van de online producten • Een hoge verzendkost • Het ontvangen van ongewenste mails, zoals een nieuwsbrief. De aankoop van snoep online is niet zo populair dan bij andere producten. De grootste bezorgdheid van de respondenten hier is de houdbaarheid van de producten. Verder vinden zij het leuk om
 39. 39. 38 zelf snoep uit te kiezen in een fysieke winkel. Toen we vervolgens het idee voorlegden rond het ontwikkelen van een online webshop voor dit product, reageerde vooral de buitenlandse respondenten positief. Dit omdat zij het een leuk en uniek belgisch cadeau vinden om aan te kopen voor zichzelf of voor andere. De aanwezigheid van het product en de organisatie op sociale media bevordert het vertrouwen in de organisatie en het product bij de respondenten. Verder zorgt het ook voor meer naamsbekendheid naar de buitenwereld en hier vooral naar het buitenland toe. Conclusies De cuberdon is in België vrij bekend. Toch kan de naamsbekendheid van het product in het buitenland een boost gebruiken. Dit kunnen we doen door gebruik te maken van de nichewebshop en andere communicatiekanalen. De aanwezigheid van een webshop voor producten blijft belangrijk. Veel producten vereisen een webshop, maar bij snoepgoed wordt de relevantie ervan door de consument vaak niet ingezien. Het merendeel van de ondervraagden zijn niet vertrouwd met voeding online te kopen. Het is daarom belangrijk om deze gedachtegang bij de respondenten aan te passen. Op die manier komen zij positiever te staan tegenover het online aankopen van voeding. Dit door vooral de nadruk te leggen op een snelle levering, een goede houdbaarheid van de goederen en het plezier om ook online aan te kopen.
 40. 40. 39 Oplossingen De campagne heeft als doel: • Een grotere naamsbekendheid creëren van de cuberdonshop in het binnen- en buitenland; • Een grotere naamsbekendheid creëren van het product cuberdon in het buitenland; • Het stimuleren van online aankopen van snoep; • De nichewebshop van cuberdon profileren als de beste; • Het werven van nieuwe klanten.
 41. 41. 40 Communicatiedoelgroep Doelgroepsegmentatie Geografische segmentatie De geografische focus wordt zowel nationaal als internationaal gelegd maar voornamelijk op inwoners uit Nederland, Groot–Brittannië, Frankrijk en ten slotte België. Ook toeristen van de genoemde landen en daarbuiten die op bezoek komen in België horen onder deze segmentatie. De focus ligt ook op niet-klanten van Zoet, hoewel hun huidige klanten niet vergeten worden. Demografische segmentatie Demografisch wordt er gesegmenteerd op zowel mannelijke als vrouwelijke inwoners met een leeftijd die varieert tussen de 18–40 jaar ongeacht ze alleenstaand, getrouwd zijn of kinderen hebben. Verder behoort de doelgroep tot mensen die zich in sociale klasse 1 tot en met 4 bevinden. Bij een uitvoering van een generatiesegmentatie ligt de focus voornamelijk op generatie Y & Z. Doelgroep Y of “digital immigrants” typeert zich als de digitale generatie die authenticiteit belangrijk vindt en graag werkt in sfeervolle omgevingen waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Gevolgd hierdoor is generatie Z of de “digital natives” die opgegroeid zijn in een wereld van overvloed en relatief weinig beperkingen. Beide generaties zijn voornamelijk aanwezig op sociale media en doen af en toe aan online aankoop van producten, hoewel snoep voornamelijk in supermarkten wordt aangekocht.
 42. 42. 41 Psychografische segmentatie De communicatiedoelgroep heeft graag dat alles snel en gemakkelijk beschikbaar of bereikbaar is met een ruime keuze aan producten & varianten. Het aankopen van bepaalde producten, voornamelijk kledij, gebeurt dan ook online en is liefst zo goedkoop mogelijk en snel leverbaar. Ook authenticiteit, service en flexibiliteit is een must in het dagelijkse leven van de doelgroep, wat wil zeggen dat producten met een echt verhaal, of authentieke ervaring, eerder werken bij deze doelgroep dan producten zonder dat verhaal. Dat wat verkocht wordt moet opvallen en uniek zijn aangezien deze groep een korte aandachtsspanne heeft die ontwikkeld werd door de 24/7 informatiemaatschappij waarin we vandaag leven. Productinformatie is hierdoor meer belangrijk geworden dan ooit. Informatie moet overal ten alle tijde beschikbaar zijn. Alles wat de consument tegenkomt, wordt meteen verspreid op de verschillende platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram & verschillende blogsites. Deze uitingen van hun mening hebben tevens een grote impact op de beslissingen en beeldvorming van anderen. Primaire doelgroep Onze primaire doelgroep is als volgt opgebouwd: • Man & Vrouw • Leeftijd: 18-40 • Generatie Y & Z
 43. 43. 42 • Sociale klasse 1 - 4 (Cim Fiche) • Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk & Belgie Uit onderzoek blijkt dat onze doelgroep volgende zaken belangrijk vinden als het op een webshop aankomt: • Prijs/kwaliteit • Snelle levering • Service na aankoop • Persoonlijke aanpak • Retourneermogelijkheden • Breed productaanbod • Gedetailleerde productinformatie • Brede keuze aan betaalmogelijkheden Het is dus zeker belangrijk dit in het achterhoofd te houden bij het opstellen van onze webshop en campagne. Wat doen ze: archetype Mark is een jonge twintiger die nog volop aan het studeren is aan de hogeschool, en op kot zit. Naast zijn drukke leven van studeren, zijn favoriete sport “kickbox” uit te oefenen en naar het voetbal gaan met vrienden, houdt hij van koken als ontspanning. Zijn favoriete deel aan het diner is het dessert. Hij heeft een voorliefde voor zoetigheden. Maar aangezien hij niet altijd evenveel tijd heeft maakt hij gebruik van online webshops om producten, ook snoep, aan te kopen en thuis
 44. 44. 43 te laten leveren. Voor hem is het belangrijk dat de levering zo snel mogelijk kan gebeuren, om de versheid te behouden, aan een zo laag mogelijke prijs. Bij de betaling van zijn producten is het belangrijk dat hij voldoende keuze heeft. Zeker aangezien hij nog niet beschikt over een master/ visa card, is het noodzakelijk hij kan betalen via een online overschrijving. Hij heeft na zijn online aankoop nog graag de mogelijkheid tot persoonlijk contact met de werknemers of eigenaar van de winkel. Verder is hij is er zeker niet vies van om eens te experimenteren met nieuwe recepten die hij vindt op verschillende foodblogs, instagram, pinterest etc. Wanneer hij aankopen doet, zal het in gezellige winkeltjes zijn waar er niet al te hoffelijk gesproken wordt, maar eerder een losse vriendelijke en vrolijke sfeer hangt. Dat geldt ook voor de online webshops.
 45. 45. 44 Sarah is een jonge professional en werkt als consulente bij een opstartend communicatiebedrijf in Antwerpen. In haar vrije tijd houdt ze ervan om te gaan winkelen met vriendinnen en erna te genieten van een tasje koffie. Tijdens het winkelen heeft ze niet alleen oog voor kledij, maar ook voor voor voeding. Geen gewone voeding, maar allerlei speciale olieën en kruiden, lekkere zoete wijn, of snoep. Dergelijke producten haalt ze het liefst uit gezellige winkeltjes zoals Vom Fass, Oil & Vinegar, Zoet etc. Af en toe koopt ze wel eens online producten, maar alleen van de meer bekende online webshops, en van de door haar gekende fysieke winkels. Voor haar is het belangrijk dat de prijs en kwaliteit van de producten die ze koopt in verhouding zijn. Ook de snelheid van levering en retourneermogelijkheden van de producten zijn van belang voor deze jonge professional. Trends die belangrijk zijn voor onze doelgroep Dat de ervaring of storytelling rond een product even belangrijk, of zelfs belangrijker, is geworden dan het eigenlijke product zelf, hoeft niet meer gezegd te worden. Maar wat zijn andere trends of onderwerpen die de laatste tijd stof zijn voor gesprekken? Mobile Het is noodzakelijk ervoor te zorgen dat je website visueel in orde is. Een goede website is
 46. 46. 45 geoptimaliseerd en responsive voor verschillende schermen, gaande van smartphone tot desktop. Maar ook de usability van de aanwezige online tools (websites, apps,...) moeten in orde zijn aangezien de klant nog altijd de makkelijkste weg zal kiezen om tot zijn doel te geraken. Indien jouw website minder makkelijk te hanteren is, zal hij kiezen voor een andere. Ook de SEO score zal beïnvloed worden als je website al dan niet responsive is en voldoet aan de basiscriteria. Dat met als gevolg dat je niet als één van de eerste sites komt te staan. Conversation & content management Transparant en persoonlijk communiceren naar de klant toe zorgt ervoor dat er een hogere klanttevredenheid en binding is, die het bedrijf alleen maar ten goede komt. Dat doen we door middel van het delen van content die inhoudelijk goed zit en relevant is voor de doelgroep. Om de relevantie van de content te bepalen, en om de juiste doelgroep te targetten met de juiste content, is het belangrijk om alles te meten. Dat kan gebeuren via handige online tools zoals het welbekende Google Analytics. De, potentiële, klant verwacht vandaag de dag dat er 24/7 iemand beschikbaar is om al zijn vragen te beantwoorden. Daarom is het belangrijk dat er genoeg ondersteunende platformen zijn waarop hij zijn zorgen en frustraties of blije mededelingen op kwijt kan. Hoe meer conversatie en content er is, hoe beter onze resultaten Strategie voor doelgroepbepaling Er wordt geopteerd om onze focus te leggen op één enkel segment dat bestaat uit de mannelijke
 47. 47. 46 en vrouwelijke inwoners van Groot - Brittannië, Frankrijk & Benelux die nog geen klant zijn bij Zoet en een leeftijd hebben tussen de 18 en 40 jaar. Campagnedoelstellingen Algemene, commerciële doelstelling “Inwoners van de Benelux, Frankrijk en Groot - Brittannië bekend maken met het product Cuberdon via de webshop, www.cuberdonshop.com, om de online verkoop van cuberdon te doen stijgen met 20% in een periode van 3maanden” In de eerste fase starten we een niche webshop (www.cuberdonshop.com) op om de klant zowel in België als in de buurlanden de meest verse cuberdons aan te bieden. In een tweede fase bieden we naast de webshop een platform aan waar recepten met onze producten in, op geplaatst worden door ons en door onze fans. cuberdonliefhebbers en foodies uit België kunnen we bereiken op onder andere Yummly. • Zorgen voor meer bekendheid of awareness van Cuberdon en Cuberdonshop • Verkoop cuberdon doen stijgen voor zoet • Filmpjes viraal laten gaan. • Het huidige aanbod uitbreiden (2014) • Zorgen voor cadeauverpakking (2014) • Free shipping aanbieden (2015) • Een eigen product lanceren (2015)
 48. 48. 47 Campagne- en effectdoelstelling “Het verhogen van de traffic naar Cuberdonshop.com, waarbij de productbekendheid of awareness versterkt wordt en de online sales zullen stijgen.” Eerst en vooral willen we met de campagne ervoor zorgen dat het product beter gekend is in de buurlanden om daar vervolgens effectief online sales uit te gaan genereren. In de eerste plaats willen we nieuwe klanten aantrekken die niet afkomstig zijn uit België. Uiteraard vergeten we onze landgenoten niet, maar zij zijn niet noodzakelijk de belangrijkste doelgroep voor de informeringscampagne. We doen dit om het product duidelijk op de internationale markt te zetten en de bekendheid en liefde ervoor te versterken. Dit kan als potentieel gevolg hebben dat Zoet en de Cuberdonshop zelf kunnen gaan uitbreiden en dat de bedrijfsbekendheid stijgt. De merkbekendheid van Geldhof haalt hier ook veel voordeel uit. Daarnaast zullen we uitpakken met een apart onderdeel op de website waarin zowel wij als onze fans waaronder foodies en cuberdonliefhebbers recepten kunnen posten om zo een relatie aan te gaan met onze klanten. Mensen zijn sociaal en wij scheppen bijgevolg een band met de Cuberdonshop en de blog. Om dit te kunnen meten, zullen we gebruik maken van Google Analytics. Met deze tool kunnen we duidelijk meten hoeveel bezoekers we op de Cuberdonshop krijgen, op welke pagina’s ze zitten, van waar ze komen, en of de webshop goed draait. Shopify biedt ons ook verschillende gegevens om onze sales bij te houden.
 49. 49. 48 De bekendheid van de cuberdon en de Cuberdonshop zullen we ook via social media zoals Pinterest, Instagram en Facebook promoten. Daar kan u bij de “Keuze van de communicatiemix” meer over lezen. Vooral het authentieke artisanale karakter zal worden benadrukt. Enkele KPI’s die wij willen hanteren voor de Cuberdonshop: • Click Through Rate (CTR) • Awareness / Impressions • Average Page Views • Average Time on Site • Site traffic • Referral Sources • Conversion Rate • Return Rate • New vs returning visitors • Average Order Value • Cart Abandonment Rate • Bounce Rate • Social Media Reach Uiteraard zullen we hiervoor een nulmeting moeten doen maar aangezien we nieuw op de markt komen zal dat geen probleem vormen. Kort samengevat, bestaat onze campagne uit 2 fasen. De eerste fase dient onze campagne om het product cuberdon bekend te maken aan het buitenland, maar ook om het enthousiasme rond de
 50. 50. 49 cuberdon te doen heropleven in België. Hiermee zullen we de cuberdon op zich gaan promoten. In een tweede fase richten we ons meer op de mogelijkheden rondom het product en afgeleiden. Natuurlijk moeten we onze doelgroep ergens kunnen bereiken. We moeten toeslaan waar het effectief is en daarvoor gaan we zeker op Facebook aanwezig zijn met posts en advertenties. Meer daarover is te vinden onder het onderdeel communicatieplan. Positionering Perceptie Swot Analyses Concurrentie Eerst en vooral willen we melden dat onderstaande percepties gebaseerd zijn op subjectieve waarnemingen. Op basis van Swot analyses van de concurrentie hebben we de focus gelegd op volgende 5 belangrijke punten: Productaanbod: Het productaanbod van de webshop op zich. Biedt de webshop veel verschillende soorten cuberdons aan? Zijn er afgeleide producten te koop? (nota: Concurrenten als Nevejan en Streekmarkt bieden veel producten aan, maar scoren op gebied van cuberdonaanbod niet goed omdat er slechts 1 pakket cuberdons wordt aangeboden). Klantenbinding: Dit is alles wat te maken heeft met de band tussen de consument en de webwinkel. Is er een speciale band met de klant? Heeft de online shopper de mogelijkheid om zijn product te personaliseren? Is er een snelle (gratis) levering? Heeft de klant de garantie dat zijn product vers is?
 51. 51. 50 Usability: Hiermee bedoelen we de interface van de webshop, het gebruiksgemak en het vertrouwen dat naar de klant toe wordt uitgestraald. Zijn er veel betaalmogelijkheden? Kan de klant de valuta op de webshop aanpassen? Is er een duidelijk winkelmandje? Kan de klant een account op de webshop aanmaken? Heeft de website een eventuele FAQ-pagina? Storytelling: Het verhaal dat de concurrent brengt rond de cuberdon. Doet de concurrent op effectieve wijze aan storytelling? Wordt ambachtelijkheid en authenticiteit van het product cuberdon naar boven gebracht? Inzet social media: Zet de concurrent op efficiënte manier (verschillende) social media in? (nota: indien de concurrentie social media actief inzette werd hier een vaste waarde aan toegekend in de taartdiagrammen). Deze 5 elementen kregen een score op 100 in het taartdiagram. Bij afwezigheid van een bepaald element werd de score als een nulwaarde ingegeven. 4.2. Analyse van de taartdiagrammen Uit de analyse van de taartdiagrammen blijkt dat Cuberdons Léopold en Belgian Cuberdon de sterkste concurrenten voor Cuberdonshop zullen zijn. Ze bieden een gebalanceerde webshop aan met een goede usability, een sterke klantgerichtheid en dit in combinatie met een uitgebreid productassortiment. Toch laten deze concurrenten in de communicatie naar de Nederlandstalige klant enkele belangrijke steken vallen. Zo verschijnen er op regelmatige basis taalkundige fouten in hun Nederlandstalige posts en op de website.Tot slot gebruiken beide concurrenten social media om hun storytelling te versterken. Concurrenten als Nevejan, streekmarkt en Belgium’s best
 52. 52. 51 scoren qua productaanbod evenwaardig, maar leggen andere accenten in de klantenbinding. Belgium’s best focust zich op gepersonaliseerde productverpakkingen, terwijl Streekmarkt en Nevejan een simpele en eenvoudige levering van het product aangeeft. Streekmarkt scoort iets beter qua klantenbinding dan Nevejan omdat zij een uitstekende nieuwsbrief koppelen aan een wedstrijd om een gratis proefbox te winnen. Tot slot legt Streekmarkt de link naar een reeks productgerelateerde blogposts waardoor zij de sterkste concurrent zijn op gebied van klantenbinding. Klantenbinding Storytelling Usability Productaanbod Inzet social media Cuberdon.eu Belgian Cuberdon Streekmarkt Belgium’s Best Nevejan Cuberdons Léopold Groot productaanbod Sterke klantenbindingZwakke klantenbinding Beperkt productaanbod Cuberdon.eu Belgian Cuberdon Streekmarkt Belgium’s Best Nevejan Cuberdons Léopold
 53. 53. 52 Het perceptiediagram Onder de taartdiagrammen is het perceptiediagram weergegeven. Op de twee assen kan u de klantenbinding en het productaanbod van de voornaamste concurrenten terugvinden. We hebben gekozen om de klantenbinding in combinatie met het productaanbod te vergelijken omdat deze twee elementen nauw verwant zijn. We kunnen in het raster opnieuw zien dat Cuberdons Léopold en Belgian Cuberdon wederom als onze voornaamste concurrenten uit de bus komen. Ze vullen hun productaanbod op correcte wijze aan met een goed ondersteunde klantenbinding. Cuberdon. eu scoort goed qua productaanbod, maar heeft een zeer slechte website (zonder accounts of nieuwsbrieven) waardoor de klantenbinding enorm zwak is. Tot slot zien we dat Nevejan, Streekmarkt en Belgium’s Best evenwaardig scoren qua productaanbod, maar een andere aanpak hanteren in de klantenbinding (zie analyse taartdiagrammen). Positioneringsstrategie Zoet heeft momenteel een uniek karakter. De klant ervaart Zoet als een klein, maar fijne (web) winkel die de klanten snel en vers snoep kan leveren. Deze strategielijn willen we zeker en vast doortrekken naar de webshop, maar met een andere unieke verkooppropositie. We willen ons t.o.v. de binnenlandse consument positioneren als een webshop waar we de consument in de eerste plaats stimuleren om het product cuberdon in zijn pure vorm te blijven consumeren. Ten tweede willen we de binnenlandse consument ook op de hoogte houden van de vele gebruiksmogelijkheden die je uit cuberdon kan halen. De buitenlandse consument uit de buurlanden willen we vooral laten kennismaken met het product
 54. 54. 53 cuberdon. Omdat de buitenlandse consument nog niet vertrouwd is met de cuberdon, is het noodzakelijk om hem eerst het snoepje te laten kennen. Daarbij zullen we de voornaamste sociale kanalen (Facebook, Youtube, Pinterest en Twitter) actief inzetten om op een ludieke wijze aan storytelling rond onze verschillende producten te doen. Youtube zal voor ons het draagvlak zijn van de campagne. Hierop wordt onze campagne op gelanceerd waarbij andere sociale platformen dit ondersteunen. Zoals eerder vermeld willen we in de tweede fase de cuberdon voor de binnenlandse consument positioneren als een product dat naast snoepgoed meerdere mogelijkheden heeft. Uit onze insights van de concurrentie kunnen we zien dat enkel Streekmarkt dit voorlopig doet aan de hand van productgerelateerde blogposts. Toch is Streekmarkt zeker en vast geen specialist in de cuberdon, gezien de webshop een beperkt cuberdonaanbod heeft. We focussen ons daarom op de verschillende gebruiksmogelijkheden van de cuberdon waarbij we een breed gamma (jongvolwassen) consumenten aanspreken. Naar onze mening zijn er binnen de doelgroep van jongvolwassenen (binnenlandse markt) diverse profielen die zich graag bezighouden met koken, snoepen of de cuberdon creatief te gebruiken. Deze personen kunnen we bereiken door in te spelen op de platformen die eerder vermeld werden. Ten tweede is uit de insights van de kwalitatieve interviews gebleken dat er een interesse is in ambachtelijke (Belgische) snoepjes bij onze buitenlandse consumenten. Daarnaast zullen we de klantenbinding nauw laten aansluiten bij de productkeuze. Aan de hand van het bestaande klantenbestand van Zoet zullen we gerichte nieuwsbrieven versturen. Ook zullen klanten die zich online registreren een nieuwsbrief krijgen in functie van hun bestelling op de webshop. Tot slot kunnen we productgerelateerde blogposts op de webwinkel posten. De
 55. 55. 54 e-mailadressen zullen we verwerven door een launchpage (zie verder) op te starten waar klanten hun e-mailadres achter kunnen laten. Het huidige klantenbestand van Zoet zullen we via een gerichte nieuwsbrief op de hoogte brengen van de nieuwe webshop. Zij zullen een persoonlijke email krijgen met een rechtstreekse link naar de nieuwe launchpagina, waar ze zich kunnen registreren. Op vlak van usability zullen we niet direct grote problemen ondervinden omdat we een webshop binnen Shopify opstarten. Propositie “Het aanbieden van een puur, simpel, vers maar ook Belgisch ambachtelijk product aan een nieuw buitenlands- en bestaand binnenlands publiek door het hanteren van een persoonlijke aanpak.” Met onze boodschap willen we duidelijk maken dat de cuberdon op zijn best is wanneer hij in zijn eenvoud wordt genuttigd. De binnenlandse consument, die vertrouwd is met de cuberdon willen we terug enthousiasmeren om het product op de pure manier terug te leren kennen, maar ook om het uiteindelijk op andere manieren te gebruiken (bijvoorbeeld in gerechten). De buitenlandse consumenten van onze buurlanden willen we vooral laten kennismaken met de cuberdon als snoepgoed, omdat zij het product niet kennen. Zoals eerder vermeld spelen we in een latere fase in op het divers karakter van Cuberdon. Het zoete kegeltje is naast een heerlijk snoepje een product met verschillende gebruiksmogelijkheden waardoor we een breed gamma consumenten kunnen aanspreken. Deze klanten zullen ieder vanuit een voorliefde voor de ambachtelijkheid het product op een diverse manier willen hanteren.
 56. 56. 55 Enkele acties die we toepassen: • Foodies aanspreken • Recepten posten • Het verhaal van de lekkerste (ook in diverse cuberdonsmaken) brengen • Mensen zelf receptjes laten inzenden • Cuberdongebruikers laten terugkeren naar de webshop door een amusante tone of voice • Samen met de klanten converseren en samenwerken, vb. mogelijkheid tot reactie op blogs. • Content deelbaar maken voor andere sociale media. • Buitenlanders uit onze buurlanden met de cuberdon laten kennismaken • Focussen op een snelle (gratis) levering om de versheid te garanderen: Om ervoor te zorgen dat er een minimale leveringskost of gratis levering is, zal er telkens een vaste verzenddag zijn per land per week.
 57. 57. 56 Bewijs Uit de kwalitatieve insights halen we dat de houdbaarheidsdatum het grootste struikelblok is tijdens de online aankopen van voeding. Consumenten willen het product dat ze kopen voelen en zien. Het geeft hen meer vertrouwen om producten met een beperkte houdbaarheid in een fysieke winkel te kopen. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat we proefpakketten of kortingen voorzien en duidelijk de mogelijke leverdata vermelden op de webshop. Verder bleek dat service na verkoop een belangrijk element is wanneer het aankomt op de productervaring. Tot slot blijkt uit de kwalitatieve insights dat veel van de buitenlandse consumenten afknappen wanneer er een te grote leveringskost wordt aangerekend. Daarom moeten de cuberdons bij levering snel en intact aankomen. USP / ESP “Cuberdon is een simpel maar lekker product dat ambachtelijk gemaakt is en vers moet genuttigd worden, hiervoor zorgt cuberdonshop door een snelle levering te garanderen.” 4 P’s Product: De cuberdon van Geldhof op ambachtelijke wijze gemaakt en vers te verkrijgen via Cuberdonshop. Prijs: Afhankelijk van de hoeveelheid die gekocht wordt en naar welk land het wordt verstuurd. Dit kan teruggevonden worden onder het deeltje budgettering.
 58. 58. 57 Plaats: De verkoop vindt online plaats op www.cuberdonshop.com. Promotie: Bij het ingeven van je gegevens op de landingspagina bij de prelaunch en het aanmaken van een account bij de launch krijg je 30% korting op je eerste aankoop. Bewijs van aansluiting tussen identiteit en doelstelling van de organisatie Momenteel speelt Zoet steevast in op haar doelgroep en linkt ze haar klanten op ludieke wijze via social media naar de webshop. Als snoepwinkel staat Zoet voor een ambachtelijke “klein, maar fijn” traditie, met een focus op een snelle en verse levering. Deze identiteit willen we doorgeven bij de opstart van de webshop. We willen ervoor zorgen dat we de verschillende consumenten die het product cuberdon ambachtelijk inzetten, op een unieke manier kunnen samenbrengen binnen de webwinkel. Dit kunnen we doen door middel van aangepaste newsletters (zie boven), wedstrijden, proefpakkettten (die bijvoorbeeld opgestuurd worden na registratie op de webshop) etc. Keuze van de communicatiemix Gebruikte elementen van de communicatiemix en motivatie Social media Het medium bij uitstek om met de consument een dialoog te vormen. Met de cuberdonshop willen we op verschillende netwerken zoals Facebook, Youtube, Twitter, Pinterest en Instagram aanwezig
 59. 59. 58 zijn om zo de klant te bereiken. Hiermee kunnen we informeren, promoties doen, leuke foto’s delen en gewoonweg converseren. De mogelijkheden zijn talrijk en ook op het vlak van advertising, krijgen we veel opties. Dit gepaard met Analytics geboden door het sociale netwerk maakt dit een effectieve tool voor onze doelstellingen. De kosten zijn ook niet ontzettend hoog voor dit platform. De kracht van social media zit, naast de lage kosten, ook in de hoge selectiviteit die het biedt. Het kan direct verlopen en er is een grote mate van interactiviteit mogelijk. Alles wordt natuurlijk bepaald door het publiek, het effect kan hierdoor soms tegenvallen. Foodies en cuberdonliefhebbers kunnen we bereiken op de media waar ze zich bevinden. Dat zijn voornamelijk Instagram, Pinterest en Yummly maar ook Facebook is zeer aantrekkelijk. Posts plaatsen en deze door middel van de adverteermogelijkheden in de belangstelling brengen lijkt ons dan ook een meer aangename en minder-intrusieve manier om onze doelgroep te bereiken. We kunnen deze mensen ook duidelijk targetten op vlak van interesses, leeftijd en locatie. Direct marketing (email) & Online marketing Direct marketing is openbaar en de boodschap is gericht naar één specifiek persoon. Dit betekent dat we zwaar kunnen gaan personaliseren, we kunnen een boodschap op maat aanbieden. Direct marketing is ook interactief, er is namelijk dialoog mogelijk tussen bedrijf en consument. De boodschap kan ook aangepast worden naargelang de reactie van de consument. Hierdoor kunnen we aftasten wat er net gewenst en verwacht wordt. Direct marketing is dus geschikt voor sterk doelgroepgerichte marketing om een een-op-eenrelatie met de klant op te bouwen. Perfect dus voor een niche zoals de cuberdonshop.
 60. 60. 59 Zoals voordien vermeld, zullen we deze emailadressen proberen te verwerven door onze launch pagina en achteraf door bestellingen op de website zelf. Salespromotions Salespromotion omvat allerlei instrumenten. Voorbeelden zijn: kortingsbonnen, wedstrijden, cashbackcoupons en premiums. Ze hebben allen vele unieke eigenschappen. Ze trekken de aandacht van de consument en vormen een sterke prikkel om te kopen. Je kunt er een productaanbod mee dramatiseren en inzakkende omzet oppeppen. Salespromotion is vooral effectief op korte termijn, maar kan ons een boost geven die we nodig hebben. Enkele instrumenten die wij zullen hanteren: • Kortingscodes/coupons: Voornamelijk in het begin om emailadressen te verwerven zullen we hen belonen met kortingsbonnen voor de eerste bestelling. Achteraf zullen we dit enkel doen indien de omzet dit mogelijk maakt. • Voordeelpakketten: De klant enkele bundelpakketjes aanbieden die duurder zijn, maar die goedkoper zijn dan de twee producten afzonderlijk te kopen. Hierbij denken we aan grote dozen cuberdons in plaats van kleine zakjes of een mix van cuberdons en afgeleide producten indien Kristof deze ook zal aanbieden. • Beloning vaste klanten: Reguliere kopers moeten beloond worden en dat kunnen we doen door extra voordelen te bieden zoals bijvoorbeeld extra snoep bij te leveren of gratis levering. • Wedstrijden en spelletjes: We gaan trachten om de klant actief met ons merk bezig te
 61. 61. 60 houden. Mensen houden van wedstrijden en spelletjes, zeker als er wat te winnen valt. Enkele acties gebaseerd op kansspelen of op een kleine opdracht kan tot word-of-mouth en social shares leiden. Hier denken we bijvoorbeeld aan partnerships met enkele Gentse B&B’s en Geldhof zelf waarbij de klant een bezoek aan de fabriek kan winnen met wat cuberdons of een city trip naar Gent met verblijf in één van de fantastische B&B’s die met ons samenwerken. Cuberdon B&B lijkt ons dan ook de ideale partner. Met de cuberdonshop maken we dan gratis reclame voor die onderneming in ruil voor de beloning. Public relations Public relations is een zeer geloofwaardige vorm van promotie: nieuwsberichten, hoofdartikelen, sponsorship en evenementen komen voor de lezer geloofwaardiger voor dan advertenties. Met public relations bereik je ook veel potentiële klanten die verkopers en reclame uit de weg gaan. Het publiek krijgt de boodschap als nieuws, niet als verkoopgerichte communicatie. Een goed doordachte PR-campagne in combinatie met de andere elementen uit de communicatiemix kan zeer effectief en goedkoop zijn. Enkele instrumenten die wij zullen hanteren: • Evenementen organiseren: Hierbij denken we aan onder andere pop-up stores en “cuberdon cook-off” evenement. • Consistente huisstijl die de bedrijfsidentiteit toont.
 62. 62. 61 Mobile marketing Mobile marketing is marketing op een mobiel toestel. Het biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde tijds- en locatiegebonden informatie mee te delen. We kunnen hiermee onze producten en boodschap verspreiden. Enkele instrumenten die wij zullen hanteren: • Web advertising: Adverteren op (mobiele) websites & search engines. • Bluetooth: Zeer old school, maar effectief als we evenementen organiseren zoals de pop-up store. Dan kunnen we de url van de webshop en eventueel kortingscodes via Bluetooth doorsturen naar aanwezige personen om extra sales te genereren. • Location-based: Advertenties of berichten gebaseerd op personen op een bepaalde locatie • Mobile video & Youtube ads: Deze zijn onderbenut in België en kunnen verrassend goedkoop uitkomen. Op Youtube betaal je bijvoorbeeld niet indien een persoon jouw video skipt. Voornamelijk de productiekosten kunnen oplopen maar dat hangt uiteraard af van hoe de video in elkaar zit. Blog & Newsletter Op de webshop zullen we een blog integreren waar we verschillende berichten op plaatsen. De geïnteresseerde klant kan dus meer te weten komen over het product, het bedrijf en de sector. Wedstrijden komen ook hier op, maar die delen we verder ook op social media. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om in te schrijven op de nieuwsbrief. Zo verzamelen we alreeds e-mailadressen voor de effectieve site online komt, maar ook erna. Om mogelijke klanten aan te
 63. 63. 62 trekken kunnen we in ruil voor een profiel of email, kortingen verzenden. In de nieuwsbrief sturen we ook de blogposts met onder andere verschillende recepten. Op deze blog kunnen de bezoekers gerechtjes posten. Natuurlijk zullen we de cuberdon ook promoten en het authentieke karakter benadrukken, alsook het bewijzen dat wij de cuberdons vers zullen leveren. Sales genereren staat nog steeds op de eerste plaats. Evaluatie De evaluatie van onze campagne zal gebeuren aan de hand van de KPI’s die werden opgesteld bij de campagne- en effectdoelstellingen. Deze zullen gemeten worden via onder andere Google Analytics en de ingebouwde tools van Shopify. Daarnaast zal het aantal e-mailadressen en de interactie op social media ook in het oog gehouden worden. Hiervoor kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van de analytics aangeboden door bijvoorbeeld Pinterest en Twitter. Enkele resultaten die wij wensen te behalen tijdens de eerste maand: • 120 zakjes cuberdon verkopen • 200 emailadressen verwerven • 6 average page views • 40% return rate • 14 euro average order value
 64. 64. 63 COMMUNICATIE PLAN
 65. 65. 64 Doelgroep De algemene doelgroep waar we op richten zijn 18 tot 40 jarige die al ervaring hebben met het voeren van online aankopen. Aangezien de cuberdon niet overal even gekend is, hebben we een onderscheid gemaakt tussen 2 communicatiedoelgroepen. De eerste doelgroep die we willen bereiken zijn de Belgen. Belgen zijn trots op de specialiteiten van hun land. Denk maar aan chocolade, bier en de cuberdon zeker en vast. Hieruit kan je afleiden dat Belgen verzot zijn op lekkernijen. Hier gaan we in het begin de puurheid van de cuberdon in de spotlight zetten om nadien in te spelen op het verwerken van het snoepgoed in gerechten. Als tweede willen we de omliggende landen zoals Frankrijk, Nederland en Groot - Brittanië bereiken en hen kennis te laten maken met de Belgische specialiteit, de cuberdon. Dit is een product dat hier weinig tot niet gekend is. De interesse voor de cuberdon willen we hier creëren door de puurheid van dit product aan te prijzen, en dat de beste leverancier Cuberdonshop is. Doelstellingen De hoofddoelstelling van dit project is ervoor zorgen dat de awareness voor Cuberdonshop.com enorm zal stijgen met als gevolg dat we meer sales genereren. Tegen eind 2015 willen we met de webshop 15% marktaandeel behaald hebben in de markt van de (online) verkoop van cuberdons. Voor de binnenlandse doelgroep willen we tegen eind 2015 10% meer online verkopen van cuberdons behalen ten opzichte van eind 2014 (ten opzichte van cijfers Zoet).
 66. 66. 65 Naar het buitenland toe willen we eind 2015 20% meer naamsbekendheid genereren ten opzichte van eind 2014. (onderzoeken door peilingen en Google Trends) Deze 3 factoren kunnen we meten door het bezoekersaantal en het aantal verkopen van 2015 te vergelijken met het jaar 2014 (cijfers Zoet). De naamsbekendheid kunnen we ook meten door de bezoekersaantallen van alle gebruikte kanalen na te gaan. Boodschap/verhaal De boodschap die we willen meedelen in onze campagne is dat er 1000 & 1 manieren zijn om de cuberdon te gebruiken of te nuttigen, maar er slechts 1 manier is om de cuberdon ten volle te ervaren. Dat door het zoete kegeltje simpelweg in zijn pure eenvoud te proeven. Met deze boodschap willen we de essentie van de cuberdon voor de consument laten primeren. Om dat duidelijk te maken aan onze doelgroep zullen we humoristische filmpjes maken die geografisch aangepast zullen zijn en op Youtube worden geplaatst. Youtube wordt tevens ook het hart van deze campagne met alle sociale media er rond. Het is belangrijk dat onze filmpjes viraal gaan maar dat gebeurd uiteraard niet door in je luie stoel te blijven zitten. We gaan hiervoor gebruik maken van een wedstrijd waar de consument zijn inbreng kan leveren. We zullen in apart filmpje aan de consument vragen om zijn eigen humoristische fantasie te gebruiken om de cuberdon op een unieke wijze te hanteren. Dit filmpje zal getoond worden na de eerste 2 campagnefilmpjes van Cuberdonshop zelf. Deze korte filmpjes (max. 1 minuut) kunnen vervolgens op de facebookpagina van de webshop geplaatst worden en kunnen
 67. 67. 66 door de makers zelf gedeeld worden met hun connecties op Facebook, Twitter, Pinterest en Youtube met #cuberdonshop, #realbelgium. De beste 3 filmpjes zullen door Kristof Nizet maandelijks / halfjaarlijks gekozen worden én krijgen een waardebon terwaarde van € 100 oftwel £80 opgestuurd. Deze campagneboodschap en de campagne op zich wordt uitvoerig besproken in het stuk ‘Campagne’. Middelen/media Middelen die worden ingezet om bekendheid en awareness te creëren voor de nieuwe webshop met landingspagina zijn de volgende: Social media Voor het binnenland gaan we kiezen voor verschillende sociale platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest die als ondersteuning en uitbreiding dienen van het Youtube account waar onze filmpjes op geplaatst worden. Op het einde van de filmpjes worden deze sociale media vermeld, als ook een duidelijke link naar www.cuberdonshop.com. Op de sociale platformen worden de filmpjes natuurlijk volop gedeeld met telkens weer een duidelijke link naar onze webshop. Voor het buitenland kiezen we voor dezelfde kanalen. Direct Marketing (email) & Online Marketing Voor het binnenland: Hiervoor gebruiken we de bestaande database van Zoet en de landingspagina die met de prelaunch wordt gelanceerd. Op de landingspagina bestaat er de mogelijkheid je al in te schrijven via je e-mailadres, zo verkrijgen we ineens ook leads. Wanneer je jezelf inschrijft krijg
 68. 68. 67 je een korting bij je een kortingscode van %30 op je eerste aankoop. Voor het buitenland: De direct mailing voor het buitenland zal deels ook gebeuren via de beschikbare database van Zoet. Maar ook op basis van de leads die gegenereerd worden uit de landingspagina. • Public relations • Voor het binnenland: • Voor het buitenland: • Mobile marketing • Voor het binnenland: • Voor het buitenland: • Blog & Newsletter De blog zou voornamelijk in een later stadium van het project gebruikt worden. Voornamelijk voor de binnenlandse bezoekers die al van het product gehoord hebben of zelfs al geproefd hebben. Planning Het begin van onze campagne zelf is op op 1 februari 2015. Op dit moment zetten we een landingspagina online met als doel een database op te bouwen en mogelijke leads te genereren. Dit doen we samen met het uitsturen van een uitnodiging naar de landingspagina (zie verder). Op 1 april 2015 wordt de eigenlijke webshop en bovenstaande middelen gelanceerd en ingezet. Voor een meer specifieke planning kan u naar het deeltje contentplanning gaan waar alle specifieke datums staan.
 69. 69. 68 Monitoring Om ervoor te zorgen dat we onze KPI’s halen zorgen we ervoor dat er tussentijdse punten ingesteld worden om op tijd bij te sturen. Op die manier kan het einddoel zeker behaald worden tegen de geplande deadline. De systemen die we gebruiken zijn de volgende: • Integratie van Google Analytics met Shopify en onze landingspagina • ingebouwde monitoring tool van Shopify zelf. • integratie facebook shop met Shopify website Evaluatie Aangezien het plan nog niet uitgevoerd wordt komt hier te staan welke eindresultaten we wensen te behalen na de gehele campagne. Zoals vermeld in onze strategie willen we op het einde van onze campagne volgende resultaten boeken (per maand): • 120 zakjes van 150g cuberdon verkopen • 200 emailadressen verwerven (binnen- en buitenland samen) • 6 average page views • 40% return rate • 7 euro average order value Deze resultaten achterhalen we door Google Analytics te integreren met de Shopify webshop & landingspagina, maar ook door het ingebouwde monitoring tool van Shopify zelf. Natuurlijk meten we niet alleen na de campagne, maar zal er een constante monitoring gebeuren via Google Analytics en de Shopify Monitoring Tool.
 70. 70. 69 DIGITAAL MARKETING PLAN
 71. 71. 70 Bepaal je doel Met dit digitaal marketingplan willen we aan branding doen en trachten we om meer awareness te creëren door het product cuberdon in de kijker te zetten in zijn pure vorm. Op deze manier brengen we de niet-kenners van het product ermee in contact en worden de kenners eraan herinnerd. Deze eerste doelstelling leidt naar de volgende, namelijk conversie. De bedoeling is dat er over de cuberdon niet alleen door ons gesproken wordt, maar ook door (mogelijke) liefhebbers. Er moet als het ware “Word-Of-Mouth” ontstaan. Het aankopen van dit product op de website www. cuberdonshop.be is dan logisch de volgende stap. Bepaal je doelgroep De doelgroep waartoe we onze communicatie en webshop gaan richten zijn consumenten die tussen een leeftijd van 18 en 40 jaar schommelen. Hier gaan we een opsplitsing maken in het binnenland (België) en de omringende landen Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. Een meer gedetailleerde uitleg over deze doelgroep is terug te vinden in het hoofdstuk ‘Communicatieplan’. Kies je kanalen SEO Eerst en vooral is het belangrijk dat we onze webshop zo goed mogelijk gevonden laten worden.
 72. 72. 71 Hiervoor zullen we zwaar investeren op het vlak van SEO. Op technisch gebied gaan we verschillende meta-tags, pagespeed optimalisatie en mobiele usability gebruiken om de shop bovenaan Google en andere zoekmachines te krijgen. Een ander belangrijk onderdeel dat onder SEO valt is namelijk de content. Deze moet talrijk aanwezig zijn en natuurlijk relevant zijn voor de campagne die we voeren. Titels en woordgebruik zullen harmonisch samengaan met de de keywords die we gekozen hebben langs de technische kant. Verder gaan we de resultaten meten met onder andere Google Analytics en andere tools, maar daar kan je meer over lezen in een volgend puntje. Rich snippets, Google Merchant Center, Google Places bieden ons ook extra mogelijkheden om beter gevonden te worden. SEA (Google Adwords) Naast het klaarzetten van de website om gevonden te worden, zijn we ook gaan kijken naar de mogelijkheden tot adverteren en de trends qua zoekgedrag die aanwezig zijn. Hiervoor zullen we dus een Google Adwords campagne lanceren om te testen of de geïmplementeerde zoekwoorden wel effectief genoeg zijn. Met de Google Webmaster Tools en Google Analytics krijgen we namelijk niet alles te zien over de resultaten en zoektermen. Enkele nuttige keywords die we getest hebben met Google Trends: cuberdon, de cuberdon, cuberdons, cuberdon gent, le cuberdon, recette cuberdon, cuberdons leopold.
 73. 73. 72 Daarnaast zijn we binnen Google Adwords zelf gaan kijken en hebben we gebruik gemaakt van de Keyword Planner. Deze hebben we ingesteld op 7 locaties, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en hebben we de talen gezet op Engels, Frans, Duits en Nederlands om zo toch een groot deel van de buurlanden te bereiken met relevante woordkeuze. Uit dit onderzoek vloeiden de volgende zoekwoorden voort: Cuberdon, Cuberdons, Belgian Cuberdon en Belgium Candy (Engels) Cuberdon, Cuberdons kopen, Cuberdons Eeklo, Cuberdon kopen, Echte Cuberdons, Cuberdons Geldhof, Cuberdons prijs, De Cuberdon, Cuberdon Ijs (Nederlands) Cuberdon, Cuberdons, Cuberdon recette, Recette Cuberdon, Cuberdon Bruxelles, Le Cuberdon, Cuberdon Belge, Recette de Cuberdon, Cuberdon Belgique, Cuberdons artisanaux, Le Cuberdon Bruxelles, Bonbon Cuberdon, Cuberdons Bruxelles, Cuberdon origine, Origine Cuberdon, Liquer de Cuberdon, Cuberdons Recette, Glace au Cuberdon, Geldhof Cuberdons, Cuberdons Geldhof, Les Cuberdons, Sweet Cuberdon, Confiserie Geldhof Cuberdons, Friandise Belge, Bonbon Belge, Bonbon Belges, Bonbon Belgique, Confiserie Belgique, Confiserie Belge, Friandises Belges (Frans). We merken hier een sterk zoekgedrag van de Franstalige markt. Cuberdon, Cuberdons (Duits)
 74. 74. 73 Facebook Advertising Aangezien de meerderheid van onze doelgroep op Facebook te vinden is, en we via dit platform prachtige mogelijkheden krijgen op het vlak van adverteren en segmenteren was de keuze hiervoor snel gemaakt. We zouden onze posts die we op dit netwerk plaatsen promoten zodat deze op de tijdlijn komen van onze fans. Deze fans zullen we uiteraard eerst moeten kunnen vergaren en dat gebeurt onder andere door de links op onze eigen media zoals de website en door invites en goede content. Content Marketing Het gedeelte over content marketing vond je reeds terug in een vorig hoofdstuk. Dit vormt een cruciaal element in onze campagne. De KPI’s die we gebruiken om de resultaten te meten komen verder nog aan bod. Bij de posts die we plaatsen zullen we gebruik maken van enkele hashtags die relevant zijn voor het bericht, de campagne of post en dat uiteraard ook effectief is op het medium. Enkele daarvan zullen overeenstemmen met de keywords die we gebruiken voor SEO, terwijl andere specifiek voor het bericht zijn. Denk maar aan #CuberdonHetZelf, #CuberDIY of #Cuberdoityourself. Op Instagram zien we bijvoorbeeld dat deze hashtags de belangrijkste zijn: • 1509 posts met #Cuberdon • 713 posts met #Cuberdons • 258 posts met #neuzekes
 75. 75. 74 • 46 posts met #Cuberdonsleopold • 23 posts met #Cuberdonijs • 17 posts met #Cuberdonsaus • 12 posts met #Cuberdonleopold Daarnaast hebben we ook gebruik gemaakt van Hastagify.me, een tool die hashtags analyseert en de meest relevante opgeeft die daarnaast bij gebruikt kunnen worden. Indien we met deze tool zoeken op #cuberdons dan zien we dat #Gent, #Neuzekes, #Dagvandeklant en #Vijftv relevant zijn, hoewel we die laatste niet echt goed vinden. Op het moment van posten zelf gebruiken we ook RiteTag, een Google Chrome extensie die aangeeft hoe sterk onze hashtags zijn en wat het potentieel bereik ervan is. De kanalen waar wij vooral op zullen inzetten kan je dus in het communicatie- en contentplan terugvinden. Voornamelijk Youtube, Facebook, Instagram en Pinterest zullen een rol spelen. Koppel acties aan je kanalen Het SEO en SEA gebeuren van hierboven zorgt ervoor dat onze doelgroep sneller en makkelijker in contact komt met de webshop en minder met die van de concurrent. Op deze manier willen we meer omzet creëren dan voorheen. Gebruik maken van de juiste content kan hierbij helpen. De sociale media van in het communicatieplan heeft dan weer het doel om meer buzz te creëren. Aan de hand van de content die we er plaatsen willen we interactie realiseren door likes, shares en comments te bekomen. Hier gaat onze campagne een belangrijke rol in spelen.
 76. 76. 75 Zo willen we zelfs met het filmpje dat we gemaakt hebben mensen aanzetten tot het aankopen van Cuberdons, deze te proeven en er zelf mee te experimenteren. Dit experiment kunnen ze dan opsturen om er later een prijs (waardebon) mee te winnen. Evalueer het effect Het succes van deze acties kunnen we meten aan de hand van de buzz die er rond wordt gecreëerd. Praten, liken, sharen en deelt de doelgroep de content die we online plaatsen? Tools die ons daarbij kunnen helpen zijn Google Analytics, Facebook Statistics, etc. Aan de hand van de website www.cuberdonshop.com kunnen we ook metingen doen. Hier kunnen we kijken naar het aantal bezoekers, de interactie en het aantal aankopen die er gebeuren. Aan de hand van deze gegevens kunnen we eventuele verbeteringen aanbrengen naar de toekomst toe. Welke USP’s van je product/dienst zal je uitspelen? De USP waarop we gaan inspelen is de ambachtelijkheid van het product. De combinatie van de zachte, lopende binnenkant met de harde buitenkant die de Cuberdon eigen maakt. Ook de snelle levering zal centraal staan om de versheid en topkwaliteit van het product te garanderen. Dit zal zich later ook in de productfotografie laten kenmerken.
 77. 77. 76 Hoe speel je dit uit op de website/in je campagnes? Het pure product staat in alle communicatie naar buiten toe centraal. Op onze website zal je buiten de cuberdon zelf als snoepje, niet veel terugvinden. In de experimentele campagne gaan we hier op inspelen. Zo worden er filmpjes gemaakt van wat je allemaal met een cuberdon zou kunnen doen met als conclusie dat dit snoepje nog het beste puur is. Wat zal de tone of voice van de campagne(s) zijn? We zullen onze prospecten op een aangename manier aanspreken. Hij is als het ware een vriend, een stijve manier van communiceren is not done voor ons. De communicatie verloopt dus redelijk informeel en plezant. Het moet ervaren worden als een fijn en gezellig product. Hoe vorm je je website om het meeste uit je campagne te halen? Het is belangrijk om een duidelijk aantrekkelijke website op te bouwen waar zoals eerder vermeld het product online staat. Om de campagne zo effectief mogelijk te maken, plaatsen we best ons campagnebeeld of filmpjes op de landingspagina. Daarnaast speel usability een ontzettend belangrijke rol, zowel voor desktop als voor mobile. Als onze gebruiker niet kan vinden wat hij wil op onze website of gewoonweg gefrustreerd raakt door een onlogische structuur, dan zal er ook geen conversie plaatsvinden. Naast de lay-out, goede content en usability speelt ook SEO een grote rol. Dit hebben we al eerder besproken maar zal nuttig zijn om de campagne succesvol te houden.
 78. 78. 77 Welke incentives bied je de doelgroep om je website te bezoeken? Mensen kunnen op de website terecht om de authentieke cuberdons van Geldhof te verkrijgen. Mensen koppelen dit product vaak aan de zee, Gent of de markt, waar dit product wordt aangekocht als soort van traditie. Door dit product ook online aan te bieden willen we dit traditiegevoel stimuleren en het aankoopgemiddelde van 2 à 3 maal per jaar verhogen.
 79. 79. 78 CONTENTPLAN
 80. 80. 79 Goede content gaat altijd gepaard met een uitstekende planning. Het is daarbij niet alleen belangrijk relevante info voor onze doelgroep te brengen, maar ook om op de juiste tijdstippen (bijvoorbeeld Pasen, Nieuwjaar, Kerstmis etc.) in te spelen met de juiste content op de doelgroep. Deze inhoud koppelen we rechtstreeks aan onze strategie waar we de essentie van de cuberdon willen laten primeren. Tot slot kunnen we onze campagne opdelen in 3 grote delen 1. Het eerste deel zal er in bestaan de filmpjes viraal te laten circuleren, waarna we vervolgens de aandacht van de consument te pakken krijgen. Het is hierbij belangrijk dat de buitenlandse consument het product cuberdon leert kennen, en de binnenlandse consument opnieuw aangezet wordt om het product te consumeren. Kort hierna lanceren we ontspannende informatieve content zodals de cuberdon wist-je-datjes. 2. Hierna volgt een tweede fase waarbij we de prospect aanmoedigen om zelf deel te nemen aan de campagne door zelf een leuk filmpje te maken en te posten op de Facebookpagina van de webshop 3. Het derde en laatste deel van de campagne zit in de beslissingsfase. Hier gaan we de prospect door middel van warme productshots en goede productbeschrijvingen die het ambachtelijke Belgische benadrukken over de streep proberen te trekken om de cuberdons online aan te kopen. Op basis van deze informatie stellen we als volgt een contentkalender en een contentplanning op. Hier onder kan je de contentplanning van de maand april vinden. Omdat die maand voor de webshop bepalend is wegens de lancering, hebben we hier de planning voor uitgevoerd. Daarnaast wordt er via de contentkalender een kort overzicht geschetst van enkele belangrijk momenten doorheen het jaar waar we met een contenplanning op in zullen kunnen spelen.
 81. 81. 80 Datum Images Link Facebook Omslagfoto FB Youtube 1 april 2015 heroshot met call to action naar landings- pagina in aan- kondigingsmail webadres launchpage / call to action button in lanceringsmail post heroshot + call to action + copy mailing “Hoera Cuberdon” Zet heroshot van call to action als omslagfoto / 1 april 2015 S c r e e n s h o t product invoe- gen in e-mail + post heroshot met call to ac- tion naar lan- dingspagina www.cuber- donshop.com Social post over de lancering van de webshop en de link naar het filmpje. Het filmpje is de aanzet voor de Cuberdo it yourself campagne / /
 82. 82. 81 Instagram Pinterest Twitter Webshop Email post heroshot + call to action naar webshop + copy mailing “Hoera Cuberdon” / post heroshot + call to action naar webshop + copy mailing nog niet online Aankondiging webshop + hero shot + copy + call to action naar landingspagina. Mailing naar het bestaande klantenbestand van Zoet / / Tweet: “Cuberdonshop is online!” + link webshop lancering webshop + opstart blog webshop Aankondiging lancering in dezelfde briefstijl als de aankondiging van de webshop in januari + copy + call to action om webshop te bezoeken
 83. 83. 82 Datum Images Link Facebook Omslagfoto FB Youtube 2 april 2015 productfoto stock https://www. youtube.com/ watch?v=- B1OdcwjEwaE- &list=PLOAC- c6pL3rvka- 2JgYHzH4cvjv- cAaonDg8&in- dex=3 Social post over het tweede filmpje van de campagne / Post twee- de campag- nefilmpje 4 april 2015 Paasei + cuberon aankooplink naar product webshop vermelden bij social posts (bit.ly/XYZ) De nieuwe paaspakketten zijn binnen! Voortaan kan je lekkere cuberdons snoepen aan de ontbijttafel. Een ongetwijfelde knaller tijdens het Paasfeest! + aankooplink Omslagfoto wijzigen: paasthema in de coverfoto op alle sociale media /
 84. 84. 83 Instagram Pinterest Twitter Webshop Email Post screenshot filmpje + link naar youtubefilmpje / link naar Youtubefilmpje + link webshop Post filmpje op blog webshop / Foto’s van de nieuwe leveringen posten Foto’s van de nieuwe leveringen pinnen op het prikbord (producten) De kersvere paaspakketten zijn aangekomen! Krijg jij het water al in de mond? + link naar foto’s op Instagram / Pinterest Paaspakketten online zetten Zoek je nog een origineel snoepje tussen die berg chocolade? Dan zijn onze paaspakketten misschien iets voor jou! - Herinneringsmail sturen naar klantenbestand.
 85. 85. 84 Datum Images Link Facebook Omslagfoto FB Youtube 5 april 2015 Productfoto paasmand + cuberdons / Cuberdonshop wenst iedereen een vrolijk Paasfeest toe! / / 7 april 2015 Start Cuber- do it yourself campagne: screenshot campagnefilm- pje https://www. youtube.com/ watch?v=64xF- f72GT- ZY&list=PLO- ACc6pL3rvka- 2JgYHzH4cvjv- cAaonDg8 Social post over de lancering van de Cuberdo it yourself campagne en de link naar het filmpje. Het filmpje is de aanzet voor de Cuberdo it yourself campagne Omslagfoto alle social media in kader van de lancering van de Cuberdo it yourself campagne zetten. Start ‘Cu- berdo it yourself’. De consu- ment wordt geprikkeld door het product cuberdon. Na ieder filmpje volgt een call to acti- on naar de webshop
 86. 86. 85 Instagram Pinterest Twitter Webshop Email Foto paasmand + cuberdon + Paaswensen posten / Cuberdonshop wenst iedereen een vrolijk Paasfeest toe! Paasartikelen webshop in de kijker stellen / Post screenshot filmpje + link naar Filmpje / aankondigingst- weet campagne + link naar Youtu- befilmpje Post campagnefilmpje op blog Consument (database Zoet) op de hoogte brengen van de campagne via e-mail (in dezelfde stijl als aankondiging webshop)
 87. 87. 86 Datum Images Link Facebook Omslagfoto FB Youtube 9 april 2015 Stockfoto cuberdonshop (gemaakt door Beirut Agency) Aankooplink webshop + link naar kortingscodes Er is opnieuw een kersverse lading Cuberdons binnengekomen. Claim hier (link) je kortingscode en geniet van €5 voordeel! / / 11 april 2015 Screenshot call to action filmpje Link Youtube filmpje Social post in verband met het tweede filmpje + link naar het Youtube filmpje + call to action naar website of deelname / Lancering tweede Cuberdo it yourself filmpje 13 april 2015 Stockfoto levering cuberdonshop aankooplink naar webshop vermelden bij social posts (bit.ly/XYZ) Melding nieuwe levering + post levering +aankooplink webshop / /
 88. 88. 87 Instagram Pinterest Twitter Webshop Email Post productfoto Nieuwe foto’s pinnen aan prikbord “leveringen” / Er is opnieuw een kersverse lading Cuberdons binnengekomen. Claim hier (link) je kortingscode en geniet van €5 voordeel! Niet mailen, anders ontstaat irritatie Post screenshot filmpje + link naar Youtube filmpje / Tweet over tweede campagnefilmpje + link naar het filmpje + call to action naar webshop of deelname Post tweede campagnefilmpje op blog / / / Er is een nieuwe levering van Geldhof aangekomen! Smullen! / /

×