O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Előkészítő Kérdések - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 6 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Anúncio

Semelhante a Előkészítő Kérdések - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu (20)

Anúncio

Előkészítő Kérdések - Wiesner Edit, Lemma-Coaching.hu

  1. 1. Kérdések Kivonat a Lemma Coaching coach képzés jegyzetéből 2015, Készítette: Wiesner Edit
  2. 2. Kérdések „Tudnom kell, hogy látsz, Tudnom kell, hogy meghallasz, Tudnom kell, hogy tisztelsz, Tudnom, kell, hogy biztonságban vagyok, Tudnom kell, hogy elfogadsz, és amikor minden alapigényem teljesült… akkor… kész vagyok újat tanulni.” Ismeretlen Mi a célja a kérdéseidnek? Amikor még féltjük magunkat Amikor a tanulás a célunk Azért hallgatlak, hogy megvédjem az álláspontomat Azért hallgatlak, hogy megértselek Hibákat, javítandó mintákat keresek Tisztázó kérdéseket teszek fel Kézben akarom tartani, irányítani akarom a helyzetet Kíváncsi vagyok rád, keresem a közös működési területeket Igazam kell legyen (én tudom jól/jobban) Fejlődni akarok Egyértelmű hol állok és mit akarok Megosztom a gondolataimat, nyitott vagyok a változtatásra Hatni akarok, rávezetni a másikat vmire Támogatni akarlak Megvédem magam és az álláspontomat Nyitott vagyok Vezető Coach Vezet, nyomást gyakorol, hat Támogat, emel Nyilatkozik, oktat, megmond Kérdez, javasol, meghallgat beszél az emberekhez beszélget az emberekkel döntéseivel tartja kézben a helyzeteket megerősít, és kihoz megoldásokat az emberekből tudja a választ keresi a választ
  3. 3. a félelmet használja a megbízhatóság biztosítására a célokat használja az elkötelezettség erősítésére, a kreativitás élénkítésére Rámutat a hibákra Ünnepli a tanulási eredményeket Probléma megoldó Együttműködő, elősegítő felelősségeket delegál Mitől lesz egy kérdés jó  Érződik belőle, hogy a kérdező valóban választ vár  Tisztelet-teli  Elgondolkodtat, saját válaszokat kerestet (nem „rávezet” egy válaszra)  Elsősorban azzal a céllal hangzik el, hogy az ügyfélben tisztázódjon, hogy merre tart, mi számára a fontos, mik a saját és vállalt elvárásai, mik a céljai, milyen feltételekről tud és milyen lehetőségeket lát  Saját inputokat, meglátásokat csalogat elő, bevon és felelősséget ad  Segít megérteni az ügyfélnek, hogy mi a szerepe a helyzetben és milyen szerepet tud vállalni a megoldásban  Átláthatóbbá, strukturáltabbá teszi a gondolkodási folyamatot  A jövőre irányítja a figyelmet (nem a múltban/problémában tart)  Nyitott (azaz kifejtősen és nem csak igen-nem-mel lehet rá válaszolni)  Kapcsolódik az összefüggéshez (tisztázó, megvilágító, összegző)  Hiteles (őszinte kíváncsiságot tükröz)  Csend követi (ezzel is jelezve, hogy választ várunk, meghallgatjuk az ügyfelünket) 1. Mit tapasztaltál mások hogyan csinálják v. éppen mit nem csinálnak abból, ahogyan te csinálod. 2. Milyen változást várnál el, milyen hatást a viselkedésedben? kapcsolataidban? eredményeidben? 3. Milyen térképed/szűrőd van, ami adott esetben akadályozhatja, hogy tisztán láss? (előfeltételezések, hitek, stressz, igények, stb.) 4. Hogyan érzel ahhoz kapcsolódóan, amit megélsz? 5. (Skálán) mennyire mondanád, hogy tudatos vagy abban, amilyen nyitottsággal, éberséggel és elhatározottsággal a helyzethez viszonyulsz? 6. Az életed szempontjából mennyire jól időzített az most, hogy őszintén tudjad beletenni magadat egy fair és segítő, támogató folyamatba? Ha nem most – mikor? 7. Milyen témán – személyes teljesítmény, munkakapcsolat, karrier, beilleszkedés – dolgozunk?
  4. 4. 8. Mit szeretnél a coaching folyamattal/ezzel az üléssel elérni? Mi lenne az az eredmény, amellyel elégedett lennél? 9. Van olyan, amit figyelembe kell vegyek, mert nem akarsz róla beszélni? abba az irányba menni? vagy elvárod egy beszélgetési helyzetben? 10. Milyen a történelmed? Mik a történeteid? 11. Szerinted mire lenne szükséged? Hol kéne a témádhoz, hozzányúlni, hogy leggyorsabban tudj előrelépni? 12. Van e olyan dokumentálása a folyamatodnak, amire neked vagy a munkahelyednek szüksége van? 13. A helyzet, ami most foglalkoztat – milyen más élethelyzetedet tükrözi vissza? Mit tanulhatsz ezekből a helyzetekből? Hitrendszer körbekérdezése - (Tudatosság)Mit veszel észre? Mit csinál veled, mire késztet ez a hited? - (Megélés)Mit gondolsz erről? Hogyan érzed magad az ilyen helyzetekben? Hogyan érzed magad ennek tudatában? - (Szándékok és célok)Mi számodra az igazán fontos? Hol lesz ennek jelentősége a te egész életed szempontjából? - (Felelősség) Mi az, amivel te ehhez a helyzethez hozzájárulsz? Mi az, amivel a helyzet javításához/megváltoztatásához hozzá tudnál járulni? - (Értelmezés) Szerinted miről szól ez a helyzet? Mit adhat ennek helyzetnek a megoldása számodra? Mi lehet a tanulság? Megoldáskereső kérdések Mi ebben a helyzetben a fontos? Első gondolatként, hogyan oldanád meg ezt a helyzetet? Mit gondolsz erről az ötletről? Ha az én helyemben lennél, akkor hogyan járnál el? Mi az, amit még figyelembe kell venni ebben a helyzetben? Szerinted mitől fog ez jól működni? Miben látsz akadályt, veszélyt ennek a megoldásnak? A helyzet tisztázására: Meddig jutottál már el? Hol akadtál el?
  5. 5. Mi az, amivel akadályként szembe találtad magad? A lehetséges megoldások feltárására Mivel próbálkoztál már? Milyen utakat, lehetőségeket látsz még? Kéred az én meglátásaimat, tapasztalataimat, ötleteimet is? Tervezéshez Mi az előrelépéshez a terved? Hogyan tudod a való életben alkalmazni azt, amit most megértettél? Kinek jönne még jól ez a tudás/felismerés/információ? Támogatás Hogyan tudlak én még jobban segíteni? Kinek a támogatására lenne szükséged? Kire számíthatsz biztosan (az életedben)?
  6. 6. Ez a könyv Wiesner Edit mester coach coach képzéséhez kapcsolódik. Edit 2006-ben tett először Coaching jegyzet címmel hallgatóinak tanulási segédletet közzé, azóta az eszközgyűjtemény és leírások csak tovább bővültek – ebből ízelítő ez a most már az öncoachingra és máshol végzett coachoknak is az alkalmazásra részletes útmutatást adó részlet is. Edit a 2005-ben első csoportját tartó Lemma Coaching iskola alapítója és oktatója. Közgazdászként Bécsben végzett, majd vezetőként, ügyvezetőként elsősorban vállalkozásfejlesztési és változáskezelési készségeire alapozva dolgozott a vállalati életben. Ezekre a tapasztalataira alapozva kezdett el coachként dolgozni 2002-ben. Később a vezetőfejlesztésben elismerést vezetői kompetencia profil készítőként és komplex értékelő és fejlesztő központi folyamatok tervezésével és bonyolításával szerzett. Megoldásorientált executive és business coachként azonban nem volt elégedett, felvállalva az ügyfelet komolyabb szinten fejlesztő coachingot és annak változatos és kreatívan alkalmazható eszköztárát - tréning módszertant, NLP-t, Tranzakcióanalízis, Rendszerállítást, Családterápiát, Addiktológiát, Hipnoterápiát, Provokatív megoldásorientált módszertanokat, Mediációt, stb. tanult – mára már ezekre a tanulmányokra alapozva viszi coaching praxisát és az akkreditált 100 órás fejlesztő coach képzést is. További részletek az aktuális képzési csoportokról: http://www.lemma-coaching.hu/coach-kepzes A Lemma Coaching iskola alumni egyesülete a hazai legnagyobb taglétszámú coaching szakmai szervezet a CoachOK Szakmai Szövetség. A Lemma Coaching végzősei a hazai aktív coachok - az országos minősített coaching névsorában is szereplő legerősebb csapat.

×